ВПЛИВ ГЕНОТИПУ ЗА БЕТА-КАЗЕЇНОМ НА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ МОЛОКА У ХУДОБИ БУРИХ ПОРІД

Ключові слова: порода, генотип, казеїн,, селекція, генетичні маркери, вміст жиру, вміст білка

Анотація

У племінних стадах худоби лебединської та української бурої молочної порід проведені дослідження, метою яких було вивчити поліморфізм гену бета-казеїну та його вплив на якісний склад молока корів. Проведене генотипування 242 голів великої рогатої худоби вищеназваних порід. Визначення поліморфізму гену бета-казеїну проводили в генетичній лабораторії Інституту фізіології ім. Богомольця. Для проведення алельної дискримінації використовувалась система TagMan@Genotyping та набір праймерів та зондів. Встановлено, що частоти алелів А1 (0,308-0,313) та А2 (0,687-0,692)в локусі гену бета-казеїну у тварин різних порід відрізнялися. Вищою частотою бажаного алелю А2 відрізнялася популяція корів лебединської породи (0,692), а нижчою – української бурої молочної (0,687). Частота алелю А1 була найменшою у корів лебединської породи (0,308), а вищою – української бурої молочної породи (0,313). Відповідно частоти генотипів А1А1, А1А2 та А2А2 в залежності від походження різнилися. Бажаний генотип частіше зустрічався у тварин лебединської порід (51%). Гетерозиготний генотип більшою мірою був притаманний тваринам української бурої молочної породи (45%). Вищою частотою генотипу А1А1 характеризувалися тварини лебединської породи (13%). За даними генетико-статистичного аналізу встановлено надлишок в бета-казеїновому локусі гомозиготних варіантів А1А1 та А2А2. Нестачу гетерозиготного А1А2 виявлено у тварин лебединської породи. Між тваринами різних генотипів виявлена різниця за якісними характеристиками молока. У тварин різних порід вміст окремих компонентів молока змінювався не однаково залежно від генотипу за бета-казеїном, але ця різниця була статистично незначущою. За вмістом жиру та білка в молоці тварини всіх генотипів відповідали стандарту порід. Таким чином можна констатувати, що формування стад з генотипом А2А2 за бета-казеїном не матиме негативного достовірного впливу на продуктивні ознаки корів і таким чином забезпечить збереження високих якісних показників молока худоби стад нового типу. Невелика кількість піддослідних тварин на нашу думку стала однією з причин відсутності достовірної різниці між середніми значеннями вмісту складових молока корів різних генотипів за бета-казеїном.

Посилання

http://www.imilka2.com/

Givensa I., Aikmana P., Gibsonb T., Browna R. Proportions of A1, A2, B and C β-casein protein variants in retail milk in the UK. Food Chemistry. 2013. Vol. 139, P. 549-552.

Fuerer C., Jenni R., Cardinaux L., Andetsion F., Wagnire S., Moulin J., Affolter M. Protein fingerprinting and quantification of β-casein variants by ultra-performance liquid chromatography–high-resolution mass spectrometry J. Dairy Sci. 2019. Vol. 103, P.1193–1207 https://doi.10.3168/jds.2019-16273.

Kaskous S. A1- and A2-Milk and Their Effect on Human Health. Journal of Food Engineering and Technology. 2020. Vol. 9(1), P.15-21.

O'Callaghan T. An overview of the A1/A2 milk hypothesis. Dairy Nutrition forum. 2020. Vol. 12, issue 2. P. 1-4.

Bentivoglio D., Finco A., Bucci G., Staffolani G. Is There a Promising Market for the A2 Milk? Analysis of Italian Consumer Preferences Sustainability 2020. Vol. 12. P. 2-16. https://doi:10.3390/su12176763

Xiaoyang S., Zailing Li, zJiayi Ni, Yelland G. Effects of Conventional Milk Versus Milk Containing Only A2 b-Casein on Digestion in Chinese Children: A RandomizedStudy. JPGN Vol. 69 (3). P. 375-382. https://doi.10.1097/MPG.0000000000002437.

Guantario B, Giribaldi M., Devirgiliis C., Finamore A., Colombino E., Capucchio M., Evangelista R, Motta V., Zinno P., Cirrincione S., Antoniazzi S., Cavallarin L., Roselli M. A Comprehensive Evaluation of the Impact of Bovine Milk Containing Different Beta-Casein Profiles on Gut Health of Ageing Mice. Nutrients. 2020, Vol. 12. P. 21-47. doi:10.3390/nu12072147.

Italo Mencarini. A simulation model of dairy herd cjnversion to produce A2 milk. Abstract of a thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the Degree of Master of Agricultural Science. Lincoln University Digital Thesis. 2013. 51 p.

Amalfitano N., Cipolat-Gotet C., Cecchinato A., Malacarne M., Summer A., Bittante G. Milk protein fractions strongly affect the patterns of coagulation, curd firming, and syneresis. J. Dairy Sci. 2018. Vol. 102, P.2903–2917. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2018-15524

Henrique do Nascimento Rangel A., Cavalcanti Sales D., Antas Urbano S., Geraldo Bezerra Galvãojúnior J., César de Andrade Neto J., de Souza Macêdo C. Lactose intolerance and cow’s milk protein allergy. Food Science and Technology. 2016. Vol. 36(2), P. 179-187. http://dx.doi.org/http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.0019.

Parashar A., Saini R. A1 milk and its controversyareview. International Journal of Bioassays. 2015. Vol. 4. №12, P. 4611-4619.

Кононова Л.В., Сычова О.В., Омарова Р.С. Необыкновенное коровье молоко. Молочная река. 2016. №3(63), С.62-64.

Кузьменко Н.Б., Кузина А.Н. Роль β-казеина в питании детей первых лет жизни. Лечащий врач. 2016. № 01/16, С.75-80.

Gustavsson F., Buitenhuis A., Johansson M., Bertelsen H., Glantz M., Poulsen N. Effects of breed and casein genetic variants on protein profile in milk from Swedish Red, Danish Holstein, and Danish Jersey cows. J. Dairy Sci. 2013. Vol. 97, P.3866–3877. DOI: http://dx.doi.org/ 10.3168/jds.2013-7312

Kostyunina, O. V., 2005. Molekulyarnaya diagnstika geneticheskogo polimorfizma osnovny`kh molochny`kh belkov i ikh svyaz` s tekhnologicheskimi svojstvami moloka. Abstractof Ph. D. dissertation. Dubroviczy.

Miluchová, M., Gábor, M., Candrák, J., Trakovická, A., Candráková, K., 2018. Association of HindIII-polymorphism in kappa-casein gene with milk, fat and protein yield in holstein cattle. Acta Biochimica Polonica. issue 65, No 3, pp. 403–407.

Селионова, М. И., Чижова, Л. Н., Суржикова, Е. С., Шарко Г.Н., Михайленко, Т. Н., Чудновец, А. И. Породные особенности аллельного профиля генов, контролирующих молочную продуктивность крупного рогатого скота. Агрозоотехника., 2019. №2 (1). С. 1-12. DOI: https: // 10.15838/alt.2019.2.1.3

Ladyka,V., Pavlenko, Y., Sklyarenko, Y. β-casein gene polymorphism use in terms of brown dairy cattle preservation. Archivos de Zootecniaal. 2021, Vol. 70 (269). P.88-94. DOI: https://doi.org/10.21071/az.v70i269.5422

Ладика В.І., Скляренко Ю.І., Павленко Ю.М. Характеристика генетичної структури за геном β-казеїну плідників, допущених до використання в Україні у 2020 році. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2020, Вип. 1 (156). С. 38-46.

Опубліковано
2022-01-05
Як цитувати
Ладика, В. І., Павленко, Ю. М., Скляренко, Ю. І., Ладика, Л. М., & Левченко, І. В. (2022). ВПЛИВ ГЕНОТИПУ ЗА БЕТА-КАЗЕЇНОМ НА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ МОЛОКА У ХУДОБИ БУРИХ ПОРІД. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 7-12. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.2

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають