ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ГОДІВЛІ КУРЕЙ НА ЯКІСНІ ПАРАМЕТРИ БІОКЕРАМІЧНОГО ЗАХИСНОГО ШАРУ ЯЄЦЬ

Ключові слова: технологія, утримання, годівля, породи, шкаралупа.

Анотація

В роботі представлені результати вивчення впливу годівлі курей на якісні параметри біокерамічного захисного шару яєць. Розглянуто органічні складові, фазовий склад та морфологічні параметри, захисного біокерамічного шару інкубаційних яєць курей за норми та при порушенні норм годівлі та фізіологічного стану птиці під час знесення яєць. При проведенні дослідження було сформовано групи курей, для яких було створено такі умови утримання і годівлі, що не відповідають нормі. Було використано курей порід Хайсекс браун. Розглядали зміни кальцієвого раціону у кормах, наявність мікотоксинів. Визначали вплив перелічених вище факторів на організм птиці, та як наслідок якість біокерамічного захисного шару яєць. При дослідженні фазового складу та морфологічних параметрів шкаралупи яєць, що отримали від курей дослідних і контрольних груп, викоритовували скануючу електронну мікроскопію та дефрактометрію. Кури під час знесення яйця чутливі до умов утримання та годівлі. При порушенні параметрів мікроклімату спостерігається неправильна форма і зменшення розміру яєць, збільшується відсоток яєць з порушеннями структури шкаралупних шарів. Нестача кальцію в раціоні курей призводить до порушення синтезу структурних шарів шкаралупи яєць, структура шарів шкаралупи більш розрихлена, шкаралупа має меншу щільність зі значною кількістю порожнин. Бактеріально забруднені корми деструктуруюче впливають на морфологію шкаралупи яєць курей. Такі яйця мають шкаралупу, структура якої характеризується розрихленістю та невпорядкованістю деяких шарів. Хвороби курей призводять до неправильної будови шкаралупи яєць, з незначною товщиною. При порушення режиму годівлі та не дотримання норм утримання інфекційні хвороби курей-несучок зумовлюють значні зміни при формуванні біокерамічних шарів шкаралупи яєць птиці, що спричиняє погіршення її якісних характеристик. При дослідженні мікроструктури шкаралупи виявлено, що ступінь формування мамілярного та і конусного шарів визначає подальший розвиток інших шарів, та щільність шкаралупи в цілому.

Посилання

1. Ahmad H.A., Balander R.J. (2003). Alternative Feeding Regimen of Calcium Source and Phosphorus Level for Better Eggshell Quality in Commercial Layers. Journal of Applied Poultry Research. Volume 12, Issue 4, Pages 509-514. https:// doi.org/10.1093/japr/12.4.509
2. Akbari Moghaddam KakhkiR, Heuthorst T., Mills A., Neijat M., Kiarie E. (2019). Interactive effects of calcium and topdressed 25-hydroxy vitamin D3 on egg production, egg shell quality, and bones attributes in aged Lohmann LSL-lite layers1. Poultry Science . Volume 98, Issue 3, Pages 1254-1262. https://doi.org/10.3382/ps/pey446
3. Bordunova O. H. (2015) Vyvchennia vplyvu nehatyvnykh chynnykiv dovkillia na fazovyi sklad biokeramichnykh shariv shkaralupy kuriachykh yaiets [Study of the influence of negative environmental factors on the phase composition of bioceramic layers of chicken egg shells] Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu : naukovyi zhurnal. - Ser. "Tvarynnytstvo" / Sumskyi natsionalnyi ahrarnyi universytet. - Sumy : SNAU, Vyp. 2 (27). - S. 96-101. (in Ukrainian).
4. Bordunova O.H., Chernyavsʹka T.O., Chivanov V.D. (2007). Prohnozuvannya yakosti inkubatsiynykh yayetsʹ [Forecasting the quality of hatching eggs]. Visnyk ahrarnoyi nauky, №6, 53-58 (in Ukrainian).
5. Borodai V.P. ta in. (2006) Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva. [Poultry production technology]. Vinnytsia: Nova Knyha, . S. 206–240. . (in Ukrainian).
6. Breslavets V. O. (2006) Doslidzhennia hazo- ta volohopronyknosti shkaralupy yaiets kurei riznykh porid ta viku. [Investigation of gas and moisture permeability of eggshells of hens of different breeds and ages]. Ptakhivnytstvo : mizhvid. temat. nauk. zb. IP UAAN.. No 58. . 355-360 (in Ukrainian).
7. Chekh, O., Bordunova, O., Chivanov, V., Yadgorova, E., Bondarchuk, L. Nanocomposite coatings for hatching eggs and table eggs. Open Agriculture, (2021). 6(1), 573-586. https://doi.org/10.1515/opag-2021-0046
8. Chien Y.-C., Hincke M.T., Gautron J., Vali H. (2008). Ultrastructural matrix-mineral relationships and localization of osteopontin in avian eggshell, and effects of osteopontin on calcite growth in vitro. J. Struct. Biol.- - V.163.-P.84-99.
9. Chien Y.C., Hincke. M.T., McKee M.D. (2009) Ultrastructure of avian eggshell during resorption following egg fertilization . Journal of Structural Biology.-.- V.168.-P.527-538.
10. Chien Y.-C. Hincke M.T., McKee M.D. (2009) Avian eggshell structure and osteopontin. CellsTissues Organs.-.- V.189.-P.38-43.
11. Dolbanosova Rimma V., Samokhina Yevgeniya A., Loboda Valeriy B., Bordunova Olga G., Shchepetilnikov Yuriy O., Chernyavska Тatyana. О. (2021). A New Method for Determining the Quality of Bionanocomposite Layers of Chicken Eggshells. Proceedings of the 2021 IEEE 11th Internationa Conferenceon Nanomaterials: Applications&Properties (NAP- 2021) 1. 37-50. DOI: 10.1109/NAP51885.2021.9568392
12. Fathi, M. M., A. Zein El-Dein, S. A. El-Safty, and L. M. Radwan. (2007). Using scanning electron microscopy to detect the ultrastructural variations in eggshell quality of Fayoumi and Dandarawi chicken breeds. Int. J. Poult. Sci. 6:236–241.
13. Hernandez-Hernandez A. J. Gomez-Morales, Rodrіguez-Navarro A. B., Gautron J. (2008). Identification of some active proteins in the process of hen eggshell formation/ Cryst. Growth Des. V.8.-P.-4330-4339.
14. Karkach P. M.,. Kostiuk M. M, Mashkin Yu. O. (2021) Korektsiia norm kaltsiiu vprodovzh doby v hodivli kureinesuchok. [Correction of calcium levels during the day in the feeding of laying hens.]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva: zbirnyk naukovykh prats .- Bila Tserkva: BNAU, .- № 1 (164) .- S. 42-47. (in Ukrainian). https://doi: 10.33245/2310-9289-2021-164-1-42-47
15. Kovalenko A., Stepanenko I. (2008).Iakist shkaralupy yaiets i shliakhy yii polipshennia. [The quality of egg shells and ways to improve it]. Efektyvne ptakhivnytstvo. № 2. S. 33–37. (in Ukrainian).
16. Ketta Mohamed, Tůmová Eva, Englmaierová Michaela, Chodová Darina (2020) Combined Effect of Genotype, Housing System, and Calcium on Performance and Eggshell Quality of Laying Hens. Animals , 10(11), 2120; https://doi. org/10.3390/ani10112120
17. Liubenko O.I. Kryvyi V.V. Ivanov I.V. (2019) Vplyv yakosti kormiv na yaiechnu produktyvnist kurei-nesuchok v umovakh vyrobnytstva filii «Chornobaivske» pryvatnoho aktsionernoho tovarystva «Ahrokholdynh Avanhard» [Influence of feed quality on egg productivity of laying hens in the conditions of production of Chornobayivske branch of Agroholding Avangard private joint-stock company]. Tavriiskyi naukovyi visnyk: Naukovyi zhurnal. Vyp. 109. Chastyna 2. – Kherson: Vydavnychyi dim «Helvetyka»,. 83- 88. (in Ukrainian). DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2019.109-2.13
18. Leeson, S., and J. D. Summers. (2001). Nutrition of the Chicken. 4th ed. University Books, Guelph, ON, (Canada).
19. Ludeen, T. (2001). Mineral proteinates may have positive effect on shell quality. Feedstuffs 73:10–15.
20. Maciel, M. P., E. P. Saraiva, E. F. Aguiar, P. A. Ribeiro, D. P. Passos, and J. B. Silva. (2010). Effect of using organic microminerals on performance and external quality of eggs of commercial laying hens at the end of laying. R. Bras. Zootec. 39:344–348.
21. Molnár A., https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119305954 - !Maertens L., .Ampe B, Buyse J., Zoons J. Delezie E (2018) Effect of different split-feeding trea tments on performance, egg quality, and bone quality of individually housed aged laying hens . Poultry science. Volume 97, Issue 1. P. 88–101. Doi:https://doi.org/10.3382/ps/pex255.
22. Nishchemenko M.P. Omelchuk O.V., Yemelianenko A.A. (2019.) Vplyv nanoakvakhelativ metaliv tsynku i selenu na yaiechnu produktyvnist ta deiaki pokaznyky yakosti yaiets kurei nesuchok. [Influence of nanoaquachelates of zinc and selenium metals on egg productivity and some indicators of egg quality of laying hens]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria: Zbirnyk naukovykh prats.– Odesa, - Vyp.93. – S. 188-194. . (in Ukrainian).
23. Podstrieshnyi O., Kovalenko H. (2007) Kharakterystyka yakosti inkubatsiinykh yaiets kurei krosiv „Khaiseks bilyi” i Khaiseks korychnevyi”. [Characteristics of the quality of hatching eggs of chickens of crosses "Highsex white" and Hysex brown]. Suchasne ptakhivnytstvo.. № 10–11. S. 8–12. (in Ukrainian).
24. Roberts, J. R. (2004). Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. Jpn. Poult. Sci. 41:161–177.
25. Saki, A., Rahmani, A., & Yousefi, A. (2019). Calcium particle size and feeding time influence egg shell quality in laying hens. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 41(1), e42926. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v41i1.42926
26. Samokhina Ye. A. (2015) Vplyv biotychnykh i abiotychnykh chynnykiv dovkillia na yaiechnu produktyvnist ta riven rezystentnosti kurei riznykh porid ta krosiv [Influence of biotic and abiotic environmental factors on egg productivity and the level of resistance of chickens of different breeds and crosses]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu. - Zhytomyr : ZhNAU,. - № 2 (52). - T. 3. - S. 152-158. (in Ukrainian).
27. Sharma Milan K., McDaniel Christopher D., Kiess Aaron S., Loar II Robert E.† Adhikari Pratima (2022). Effect of housing environment and hen strain on egg production and egg quality as well as cloacal and eggshell microbiology in laying hens. Poultry Science. Volume 101, Issue 2, 101595. https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101595
28. Shiping Bai, Gu Jin, Delong Li, Xuemei Ding, Jianping Wang, Keying Zhang, Qiufeng Zeng, Fengjie Ji and Junmei Zhao (2017). Dietary organic trace minerals level influences eggshell quality and minerals retention in hens. Annals of Animal Science; Kraków Тоm 17, Изд. 2, Pages 503-515: DOI:10.1515/aoas-2016-0074
29. Solomon, S. E. (2010). The eggshell: Strength, structure and function. Br. Poult. Sci. 51:52–59
30. Stefanello C., Santos T. C., Murakami A. E., Martins E. N., Carneiro T. C. (2014). Productive performance, eggshell quality, and eggshell ultrastructure of laying hens fed diets supplemented with organic trace minerals. Poultry Science. Volume 93, Issue 1, Pages 104-113. DOI:10.3382/ps.2013-03190
31. Yasko, V., Kirovich, N., Tsymbalyuk, N., & Grinko, I. (2020). Vyvchennia rivnia hazopronyknenosti shkaralupy inkubatsiinykh yaiets v zalezhnosti vid umov utrymannia kurei batkivskoho stada. .[Study of the level of gas permeability of hatching eggs depending on the conditions of keeping the hens of the parent flock]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria, (95), 112-115. (in Ukrainian). https://doi.org/10.37000/abbsl.2019.95.1
Опубліковано
2022-07-11
Як цитувати
Петренко, Г. О., Бордунова, О. Г., & Черненко, О. М. (2022). ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ГОДІВЛІ КУРЕЙ НА ЯКІСНІ ПАРАМЕТРИ БІОКЕРАМІЧНОГО ЗАХИСНОГО ШАРУ ЯЄЦЬ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 52-58. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.1.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають