ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ
Анотація
У статті розглянуто результати досліджень відгодівельних якостей свиней різного напряму продуктивності за трьома рівнями відгодівлі. Дослідження проводилася на чистопородних свинях великої білої, миргородської, полтавської м’ясної породи, ландрас та червоної білопоясої порід. Відгодівельні якості молодняку вивчали за показниками середньодобового приросту за період відгодівлі, віком досягнення тваринами живої маси 100 і 125 кг, витратам корму на 1 кг приросту. Перший рівень передбачав типову для багатьох господарств відгодівлю на рівні 250–350 г середньодобових приростів. Другий і третій рівні відгодівлі здійснювались при середньодобових приростах 600–800 та 800-1000 г відповідно. За чистопородного розведення при відгодівлі свиней за раціонами, типовими для багатьох господарств кращими за відгодівельними якостями були тварини миргородської породи. Закономірність встановлена при відгодівлі тварин до 100 кг в основному мала місце і при відгодівлі до 125 кг живої маси. В умовах інтенсивного виробництва свинини одним із головних факторів, який обумовлює ефективність галузі, є генетичний потенціал порід свиней та ступінь його реалізації. Повноцінна годівля сприяла реалізації генетичного потенціалу відгодівельних якостей тварин м’ясних порід. При середньодобових приростах 600–800 г серед п’яти досліджуваних генотипів найкращими за віком досягнення живої маси 100 кг були тварини червоної білопоясої породи та ландрас. Вони також мали найвищі середньодобові прирости на відгодівлі і найменше витрачали кормів на одиницю приросту. При інтенсивному рівні відгодівлі за відгодівельними якостями кращими виявились підсвинки м’ясного напрямку продуктивності. Збільшення середньодобових приростів на відгодівлі дозволило виявити переваги м’ясних генотипів над великою білою і миргородською породами за середньодобовими приростами, витратами корму і часом досягнення необхідних забійних кондицій. Дослідження показали, що збільшення кінцевої живої маси при відгодівлі від 100 до 125 кг супроводжується природним подовженням часу і помітним зростанням кормових витрат на одиницю приросту.
Посилання
2. Vdovenko, N. M., Hryshchenko N. P., Shepeliev V. S. (2017). Rehuliuvannia rynku svynyny Ukrainy v umovakh yevrointehratsii [Regulation of the pork market of Ukraine in the conditions of European integration]. Kiev : Kondor (in Ukrainian)
3. Voitenko, S. L. (2012). Henezys myrhorodskoi porody svynei. [The genesis of the Myrhorod breed of pigs]. Poltava (in Ukrainian)
4. Herasymov, V. I., Baranovskyi, D. I., Khokhlov, A.M., Rybalko, V. P., ta inshi. (2010). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva [Production technology of pig farming products]. Kharkiv : Espada (in Ukrainian)
5. Hlavatchuk, V. A. (2020). Efektyvnist vykorystannia fermentnoi kompozytsii «Danamiks» v hodivli molodniaku [Effectiveness of using the enzyme composition “Danamix” in feeding young pigs]. Vinnytsia (in Ukrainian).
6. Novhorodska, N. V., Ovsiienko, S. M., Solomon, A. M. (2021). Kormy, miaso, vyroby iz svynyny [Fodder, meat, pork products]. Vinnytsia : Druk (in Ukrainian).
7. Pelykh, V. H., Krupoder, M. S. (2020). Produktyvni yakosti svynei riznoho pokhodzhennia [Productive qualities of pigs of different origins]. Kherson (in Ukrainian).
8. Pelykh, V. H., Chernyshov, I. V., Levchenko, M. V. (2012). Henofond miasnykh porid ta perspektyvy yoho vykorystannia v svynarstvi [Gene pool of meat breeds and prospects of its use in pig breeding]. Kherson (in Ukrainian).
9. Pestushko, Ye. Ie., Pankieiev, S. P. (2018). Vykorystannia universalnykh porid svynei v umovakh svynarskykh pidpryiemstv stepovoi zony Ukrainy [The use of universal breeds of pigs in the conditions of pig enterprises of the steppe zone of Ukraine]. Kherson (in Ukrainian).
10. Huang, Y. H., Lee, Y. P., Yang, T. S. and Roan, S. W., 2003. Effects of Sire Breed on the Subsequent Reproductive Performances of Landrace Sows. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, issue 16(4), p. 7. DOI: 10.5713/ajas.2003.489
11. Hagan, J., 2018. The effects of breed, season and parity on the reproductive performance of pigs reared under hot and humid environments. Tropical Animal Health and Production, issue 51(4), p. 52. DOI: 10.1007/s11250-018-1705-5
12. Knecht D., Srodon S. and Duziński K., 2015. Breed on selected reproductive performance parameters of sows. Arch. Anim. Breed, issue 58, pp. 49–56.
13. Šprysl M., Čítek J., Stupka R. [et al.] The significance of the effects influencing the reproductive performance in pigs. Re-search in pig breeding. 2012. Vol. 6(1), P. 54–58.
14. Sundruma, A., Aragona, A., Schulze-Langenhorstb, C., Bütferingb, L., Henningc, M. and Stalljohannb, G., 2011. Effects of feeding strategies, genotypes, sex, and birth weight on carcass and meat quality traits under organic pig production conditions. NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences, issues 3–4, Vol. 58, pp. 163–172. DOI.org/10.1016/j.njas.2011.09.006
15. Ushakova S. Influence of boars of different breeds on reproductive qualities of sows in multipedigree crossbreeding. Visnyk Agrarnoi Nauky. 2016. Issue 94(2). R. 68–69.