ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОТЕЇНОВИХ КОМПОНЕНТІВ В ГОДІВЛІ СВИНЕЙ

  • Микола Григорович Повод Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-2470-4921
  • Вадим Миколайович Кондратюк Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0002-4246-2639
  • Вадим Ярославович Лихач Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0002-9150-6730
  • Олександр Григорович Михалко Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-0736-2296
  • Олена Олександрівна Іжболдіна Дніпровський державний аграрно-економічний університет http://orcid.org/0000-0002-8816-2228
  • Микола Гаврилович Повозніков Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0002-8187-4812
  • Богдан Володимирович Гутий Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького http://orcid.org/0000-0002-5971-8776
Ключові слова: свині, годівля, соєвий шрот, високобілковий соняшниковий концентрат, прирости, собівартість, ринкова ціна, рентабельність

Анотація

В статті вивчалась залежність продуктивних якостей, собівартості приросту та рентабельності виробництва свинини в умовах промислового комплексу під час дорощування та відгодівлі свиней при частковій (50%) та повній (100%) заміні в їх раціоні соєвого шроту на високобілковий протеїновий концентрат «Proglot». Вста- новлено, що під час дорощування поросят використання часткової та повної заміни соєвого шроту на високобілковий соняшниковий концентрат призвело до зниження середньодобових приростів поросят на 0,87% при частковій та на 4,95% при повній його заміні й, до зменшення на 0,84% живої маси на кінець періоду дорощування при частковій та на 3,34% при повній заміні соєвих продуктів на соняшникові в стартерному комбікормі. Конверсія корму виявилась кращою на 1,41% в групі тварин, яким було частково замінено соєвий шрот на високобілковий соняшниковий концентрат порівняно з тваринами, які споживали в стартерному комбікормі соєвий шрот та на 5,37% в порівнянні з тваринами, яким цей шрот був повністю замінений на високобілковий соняшниковий концентрат. Собівартість 1 кг корму знизилась на 2,24%, при частковій заміні соєвого шроту на високобілковий соняшниковий концентрат та на 4,57% при повній. Кормова часка собівартості 1 кг приросту у поросят, виявилась на 3,64% нижчою порівняно з аналогами, які споживали корм з частковою заміною соєвого шроту на високобілковий соняшниковий концентрат та знизилась на 3,47% у тварин, яким було повністю замінено соєвий шрот на високобілковий соняшниковий концентрат. Найнижчу собівартість однієї голови за період дорощування мали тварини, в раціоні яких було повністю замінено соєвий шрот на високобілковий соняшниковий концентрат, вони за цим показником на 3,55%, переважали ровесників, яким такої заміни не здійснювалось і на 0,3% аналогів, у яких така заміна була здійснена частково. Ринкова вартість 1 голови дорощених поросят виявилась найвищою в групі тварин на традиційному раціоні, що на 0,84% вище порівняно з групою тварин за часткової заміни та на 0,95% порівняно з тваринами за повної заміни соєвих продуктів на соняшникові. Водночас дохід від реалізації однієї голови дорощених поросят виявився більшим у групі підсвинків з частковою заміною соєвих протеїнових продуктів соняшниковими – на 22,0% порівняно з аналогами на стандартному раціоні, та на 31,45% в порівнянні з тваринами, яким заміна соєвих продуктів на соняшникові відбулася повністю. Рентабельність вирощування свиней в цей період також була найвищою в групі поросят з частковою заміною білкових компонентів раціону – на 3,07% в порівнянні з тваринами, що вирощувались на стандартному комбікормі і на 4,51% – порівняно з групою тварин, які вживали корм з повною заміною соняшниковою білковою складовою. Найвищий індекс відгодівельних якостей свиней по завершенню відгодівлі був у свиней з частковою заміною соєвого шроту на високобілковий соняшниковий концентрат, тоді як у тварин з повною заміною він виявився на 7,23% нижчим та на 1,88% меншим в аналогів, яким така заміна не проводилась. Найнижчу кормову собівартість однієї голови по завершенню відгодівлі мали тварини, в раціоні яких було повністю замінено соєвий шрот на високобілковий соняшниковий концентрат, вони за цим показником на 2,75% переважали ровесників, яким така заміна була здійснена частково і на 3,37%, де такої заміни не проводилось. Ринкова вартість 1 голови відгодованих свиней була найвищою в групі тварин за часткової заміни соєвих продуктів на соняшникові, що на 1,02% вище від свиней відгодованих на традиційному раціоні, і на 3,53% вище порівняно з групою тварин за повної заміни соєвих продуктів на соняшникові. В цій групі виявився вищим і дохід від реалізації однієї голови відгодованих свиней на 20,94% порівняно з аналогами на стандартному раціоні та на 11,27% в порівнянні з тваринами, яким заміна соєвих продуктів на соняшникові відбулася повністю. Рентабельність відгодівлі свиней в цей період також була найвищою в групі поросят з частковою заміною білкових компонентів раціону на 0,31% в порівнянні з тваринами, що вирощувались на стандартному комбікормі і на 1,20% порівняно з групою тварин, які вживали корм з повністю зміненою білковою складовою. Встановлено доцільність часткової заміни (50/50%) соєвого шроту на високобілковий соняшниковий концентрату, тоді як використання тільки соняшникового високобілкового концентрату вірогідно знижує показники продуктивності і не підвищує економічних показників відгодівлі свиней.

Посилання

1. Ali, S. A. M., Hyder, O., Abdalla Abasaid, M. A. (2011). Sunflower meal as an alternative protein source to groundnut meal in laying hens’ ration. Egypt. Poult. Sci., 31(IV), 745–753.
2. Araújo, W. A. G. de, Albino, L. F. T., Rostagno, H. S., Hannas, M. I., Luengas, J. A. P., Silva, F. C. de O., Carvalho, T. A., Maia, R. C. (2014). Sunflower meal and supplementation of enzyme complex in diets for growing and finishing pigs. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 51(1), 49–59. https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.v51i1p49-59
3. Attilio, L. M., Martelli, G., Brogna, N., Nannoni, E., Vignola, G., Zaghini, G. Sardi, L. (2012). Effects of a soybean-free diet supplied to Italian heavy pigs on fattening performance, and meat and dry-cured ham quality. Italian Journal of Animal Science, 11, 4. https://doi.org/10.4081/ijas.2012.e80
4. Banaszkiewicz, T. (2011). Nutritional Value of Soybean Meal. In (Ed.), Soybean and Nutrition. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/23306
5. Berezovskiy, N. D., Pochernyaev, F. K. and Korotkov, V. A. (1986). Metodika modelirovaniya indeksov dlya ispolzovaniya ih v selektsii sviney [Methods for modeling indices for use in pig breeding]. Metodyi uluchsheniya protsessov selektsii, razvedeniya i vosproizvodstva sviney (metodicheskie ukazaniya). M. Pp. 3–14.
6. Beyihayo, G., Mwesigwa, R. Pezo, D. (2015). Pig feeding strategies: Uganda smallholder pig value chain capacity development training manual. ILRI Manual 16. Nairobi, Kenya : International Livestock Research Institute.
7. Biriukova, I. (2019). Pidtverdzheno praktykoiu [Confirmed by practice]. The Ukrainian Farmer. URL: https://agrotimes.ua/magazine_number/the-ukrainian-farmer-77/(in Ukrainian).
8. Bonos, E., Christaki, E., Florou-Paneri, P. (2017). The sunflower oil and the sunflower meal in animal nutrition. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 62(1), 58–70. https://doi.org/10.12681/jhvms.14836
9. Carellos, D. C., Lima, J. A. F., Fialho, E. T., Freitas, R. T. F., Silva, H. O., Branco P. A. C., de Souza, Z. A., Neto, J. V. (2005). Evaluation of sunflower meal on growth and carcass traits of finishing pigs. Ciênc. agrotec., 29(1). https://doi.org/10.1590/S1413-70542005000100026
10. Čechová, M., Bečková, R., Hadaš, Z., Václavková, E., Rychetská, M. (2010). Effect of cla and sunflower oil in pig diet on carcass value traits and meat quality. Research in pig breeding, 4(1), 1–4. http://www.respigbreed.cz/2010/1/1.pdf
11. Cemin, H. S., Williams, H. E., Tokach, M. D. (2020). Estimate of the energy value of soybean meal relative to corn based on growth performance of nursery pigs. J Animal Sci Biotechnol., 11, 70. https://doi.org/10.1186/s40104-020-00474-x
12. Gargallo, J., and D.R. Zimmerman. (1981). Effects on sunflower hulls on large intestine function in finishing swine. J. Anim. Sci. 53, 1286.
13. Costa, M. C. R., Silva, C. A., Pinheiro, J. W., Fonseca, N. A. N., Souza, N. E., Visentainer, J. V., Belé, J. C., Borosky, J. C., Mourinho, F. L., Agostini, P. S. (2005). Utilização da torta de girassol na alimentação de suínos nas fases de crescimento e terminação: efeitos no desempenho e nas características de carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(5), 1581–1588. https://doi.org/10.1590/S1516-35982005000500019
14. He, T., Zheng Y., Piao, X., Long, S. (2022). Determination of the available energy, standardized ileal digestibility of amino acids of fermented corn germ meal replacing soybean meal in growing pig diets. Animal Nutrition, 9, 259–268. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2021.11.007
15. Heuzé, V., Tran, G., Chapoutot, P., Renaudeau, D., Bastianelli, D., Lebas, F. (2015). Safflower (Carthamus tinctorius) seeds and oil meal. Feedipedia, a programme by INRA, CIRAD, AFZ and FAO. http://www.feedipedia.org/node/49
16. Ibagon, J. A., Lee, S. A., Stein, H. H. (2021). Sunflower expellers have greater ileal digestibility of amino acids than sunflower meal, but there are only minor variations among different sources of sunflower meal when fed to growing pigs. J Anim Sci., 1;99(8), skab198. https://doi.org/10.1093/jas/skab198.
17. Kepler, M., Libal, G. W., Wahlstrom, R. C. (1981). Digestibility of Sunflower Seeds in Swine Diets. South Dakota Swine Field Day Proceedings and Research Reports, Paper 7. http://openprairie.sdstate.edu/sd_swine_1981/7
18. Koch, K. M., Thaler, R. C., Baidoo, S. K. (2015). Characterization of energy and performance of swine fed a novel corn-soybean extruded product. J Animal Sci Biotechnol., 6, 17. https://doi.org/10.1186/s40104-015-0011-6
19. Mavromichalis, I. (2014). Sunflower ingredients in pig feeds. Wattpoultry.com. URL: https://www.wattagnet.com/articles/19237-sunflower-ingredients-in-pig-feeds (date of access 25.09.2022) (in Ukrainian).
20. Methodological recommendations for improving economic work in agricultural enterprises and forming scientific and production structures. (2002). UAAN IAE.K. : DODIAE. 118 p.
21. MPOB. (2019). Oilseeds and protein crops market situation [WWW Document]. Comm Common Organ Agric Mark. URL: https://circabc.europa.eu/sd/a/215a681a-5f50-4a4b-a953-e8fc6336819c/oilseeds-marketsituation.pdf (date of access 25.09.2022)
22. Murru, M., Calvo, L. (2020). Sunflower protein enrichment. Methods and potential applications. OCL, 27, 1–14. https://doi.org/10.1051/ocl/2020007
23. Mykhalko, O. G. (2020). Fattening qualities of Irish pigs origin at different types of feeding. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 3(42), 52–57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9
24. National Research Council, 2012. Nutrient requirements of swine. 11th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
25. Nell, F. J., Siebrits, F. K., Ras, M. N. (1993). Nutritional value, for pigs and rats, of sunflower oilcake meal processed to contain different concentrations of protein. South African Journal of Animal Science, 23(5), 159–163. https://journals.co.za/doi/pdf/10.10520/EJC-1eeb824863
26. NRC. 2012. Nutrient Requirements of Swine. 11th rev ed. National Academy Press ; Washington DC, USA.
27. Okello, D. M., Odongo, W., Aliro, T., Ndyomugyenyi, E. (2021). An assessment of pig feed diversity amongst smallholder pig farmers in Northern Uganda. Cogent Food & Agriculture, 7, 1. https://doi.org/10.1080/23311932.2021.1937867
28. Oseyko, M., Romanovska, T., Shevchyk, V. (2020). Justification of the amino acid composition of sunflower proteins for dietary and functional products. Ukrainian Food Journal, 9(2), 394–403. https://nuft.edu.ua/doi/doc/ufj/2020/2/11.pdf
29. Peyronnet, C., Pressenda, F., Quinsac, A., Carré, P. (2012). Impact du décorticage du tournesol sur la valeur nutritionnelle et l’intérêt économique des tourteaux en fabrication d’aliments composés. Eco Sciences, 19, 341–346. https://doi.org/10.1051/ocl.2012.0486
30. Povod, M., Mykhalko, О., Verbelchuk, T., Shcherbyna, O., Tishchenko, O. (2021). Fattening qualities of american pigs origin at different types of feeding. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 4(47), 125–132. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.21
31. Rodríguez, D. A., Sulabo, R. C., González-Vega, J. C., Stein, H. H. (2013). Energy concentration and phosphorus digestibility in canola, cottonseed, and sunflower products fed to growing pigs. Canadian Journal of Animal Science. 93(4), 493–503. https://doi.org/10.4141/cjas2013-020
32. Seerley, R. W., Burdick, D., Russom, W. C., Lowrey, R. S., McCampbell, H. C., Amos, H. E. (1974). Sunflower Meal as a Replacement for Soybean Meal in Growing Swine and Rat Diets. Journal of Animal Science, 38(5), 947–953. https://doi.org/10.2527/jas1974.385947x
33. Seiler, G., Gulya, J. T. (2016). Sunflower. Book Chapter, 247–253.
34. Sredanovic, S. A., Levića, J. D., Jovanovic, R. D., Đuragić, O. M. (2012). The nutritive value of poultry diets containing sunflower meal supplemented by enzymes. Apteff., 43(1–342), 79–91.
35. Sunflower meal market – growth, trends, covid-19 impact, and forecasts (2022–2027). MordorIntelligence. URL: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/global-sunflower-meal-market (date of access 25.09.2022) (in Ukrainian).
36. Sunflower or soybean meal for fattening pigs? (2015). Pigua.info URL: https://pigua.info/uk/post/sonasnikovij-cisoevij-srit-dla-svinej-na-vidgodivli-uk (date of access 25.09.2022) (in Ukrainian).
37. Tsereniuk, O., Akimov, O., Chereuta, Yu. (2020). Kontsentrat dlia porosiat [Concentrate for piglets]. The Ukrainian Farmer. URL: https://agrotimes.ua/magazine_number/the-ukrainian-farmer-79/ (in Ukrainian).
38. Ukrainian sunflower seeds and oil market – Y2021. Shareuapotential. URL: http://shareuapotential.com/BE/ukrainian-sunflower-seeds-oil-2021.html (date of access 25.09.2022) (in Ukrainian).
39. Veldkamp, T., Vernooij, A. G. (2021). Use of insect products in pig diets. Journal of Insects as Food and Feed, 7(5), 781–793. https://doi.org/10.3920/JIFF2020.0091
40. Verbych, I., Bratkovska, H. (2020). Use of feed with different methods of soybean processing with sunflower cake in young pigs feeding. Feeds and Feed Production, (89), 205–215. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202089-20
41. Yaroviy, E. (2020). Vyisokoproteinovyiy podsolnechnyiy kontsentrat «Proglot»: uskoryaet otkorm zhivotnyih, berezhet ih zdorove i ekonomit sredstva fermerov [High-protein sunflower concentrate "Proglot": accelerates the fattening of animals, protects their health and saves farmers’ money]. Tvarynnytstvo sohodni, 5, 4–48. URL: http://www.ait-magazine.com.ua/sites/default/files/potoki_3.pdf(in Ukrainian).
Опубліковано
2022-09-29
Як цитувати
Повод, М. Г., Кондратюк, В. М., Лихач, В. Я., Михалко, О. Г., Іжболдіна, О. О., Повозніков, М. Г., & Гутий, Б. В. (2022). ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОТЕЇНОВИХ КОМПОНЕНТІВ В ГОДІВЛІ СВИНЕЙ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 24-35. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.5

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2