ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ НА РОЗВИТОК БДЖОЛИНИХ СІМЕЙ У ВЕСНЯНИЙ ПЕРІОД

Ключові слова: пробіотики, стимулююча підгодівля, бджоли, яйценосність, сила сімей, запечатаний розплід

Анотація

У бджільництві на даний час застосовують значну кількість стимуляторів, які позитивно впливають на відновлення бджолиних сімей після зимівлі, прискорюють ріст бджолиних сімей та дозволяють краще підготувати бджіл до головного медозбору. Застосування у складі стимулюючих підгодівель пробіотичних препаратів сприяє подоланню складних періодів у розвитку бджолиної сім’ї та підвищує продуктивність сімей. Метою проведених досліджень було вивчення впливу весняних стимулюючих підгодівель з пробіотиками на вирощування розплоду, розвиток сімей та яйценосність бджолиних маток. Дослідження проводилися на 24 бджолиних сім’ях на пасіці ВСП Чернятинського фахового коледжу Вінницького національного аграрного університету. Ранньою весною зі стельових годівниць проводили стимулюючу підгодівлю бджіл протягом 3 тижнів інтервалом 2–3 дні по 0,3 л сиропу кожній бджолиній сім’ї. У контрольній групі бджоли отримували чистий цукровий сироп, другій дослідній – цукровий сироп + 2 г веталайф, третій дослідній – цукровий сироп + 2 г біосевен. Отримані дані досліджень доводять, що ранньовесняна підгодівля бджіл з пробіотиками позитивно впливала на вирощування розплоду, яйценосності бджолиних маток та силі сімей. За весняний період розвитку у другій групі, де бджолам давали з цукровим сиропом пробіотик веталайф, вирощено закритого розплоду на 31,9% (р<0,001), у третій групі, де використовували пробіотик біосевен, на 37,1% (р<0,001) більше. На 20 квітня сила сімей у другій групі була більшою на 21,6%, третій – на 30,7% при р<0,001. У наступні облікові періоди травня прослідковується тенденція до підвищення зазначеного показника у дослідних сім’ях. На кінець весняного періоду сила бджолиних сімей вища у другій групі на 33,3% і третій – на 35,9%. Яйценосність маток зросла (при р<0,001) за березень у другій групі на 24,0% і третій – на 29,0%, квітень – на 39,3% і 46,0%, травень – на 29,7% і 31,8% (р<0,001) відповідно. Результати досліджень можуть бути використані пасічниками для оптимізації кормового режиму медоносних бджіл та підвищення росту і розвитку бджолиних сімей.

Посилання

1. Bondyreva, L. A., Popelyaev, A. S. (2022). Vliyanie probioticheskikh podkormok na sostav mikroflori kishechnika pchyol[Influence of probiotic supplementary feeding on intestinal microflora composition of honey bees]. Vestnik Altaiskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. Veterinariya i zootekhniya, 1(207), 79–83. doi: 10.53083/1996-4277-2022-207-1-79-83 (in Russian).
2. Borodin, Yu. M., Chornyy, M. V. (2013). Zhyttiezdatnist i produktyvnist bdzholynykh simei pry vykorystanni probiotyka «Baikal» EM-1U [Vital capacity and productivity of bee families when using probiotic «Baikal» EM-1U]. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny, 26(1), 85–92 (in Ukrainian).
3. Brovarskyi, V. D., Brindza, Yan, Otchenashko, V. V. (2017). Metodyka doslidnoi spravy u bdzhilnytstvi [Research methods in beekeeping]. Vydavnychyi dim «Vinnichenko» (in Ukrainian).
4. Brovarskyi, V. D., Papchenko, O. V. (2014). Kormovi resursy, rozvytok i produktyvnist bdzholynykh simei [Fodder resources, development and productivity of bee colonies]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu, 23, 2(44), 155–158 (in Ukrainian).
5. Halatyuk, O. I., Tushak, S. F., Lemeshynska, L. F. (2018). Vykorystannia probiotychnykh preparativ yak osnova orhanichnoho vyrobnytstva produktiv bdzhilnytstva [The use of probiotic preparations as a basis for the organic production of beekeeping products]. Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka : [zb. dop. uchasn. VI Mizhnar. nauk.-prakt. konf.]. Zhytomyr, 2018. S. 82–85 (in Ukrainian).
6. Gucol, A. V., Kovalskyi, Yu. V., Kovalska, L. M., Gucol, N. V. (2017). Vplyv probiotykiv na rist, rozvytok i hospodarskokorysni oznaky medonosnykh bdzhil [Effect of probiotics on growth, development and economically useful traits honeybees]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S.Z. Gzhytskoho, 19, 74, 235–238 (in Ukrainian).
7. Dvylyuk, I. V. (2013). Perspektyvy zastosuvannia probiotykiv z metoiu profilaktyky zakhvoriuvanosti medonosnykh bdzhil [Opportunity to use of probiotics for preventive health of honeybees]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 3(57), 15, 3, 321–326 (in Ukrainian).
8. Dmitruk, I. V., Suhovuha, S. M. (2016). Rist i rozvytok bdzholynykh simei pry vykorystanni orhanichnykh kyslot i probiotykiv [Growth and development of bees using organic acids and probiotics]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 18, 2(67), 85–89. doi:10.15421/nvlvet6719 (in Ukrainian).
9. Dmitruk, I. V., Suhovuha, S. M. (2017). Doslidzhennia vplyvu probiotychnykh preparativ na pokaznyky produktyvnosti bdzholynykh simei [Study of the effect of probiotic preparations on productivity indicators of bee colonies]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 5(99), 1, 30–37 (in Ukrainian).
10. Zabolotskaya, T. V., Shtaufen, A. V., Mironova, Ye. E. (2021). Primenenie probiotikov na osnove lactobacillus casei v pchelovodstve [The use of lactobacillus casei based probiotics in beekeeping]. Mezhdunarodnii nauchno-issledovatelskii zhurnal, 8(110), 2, 24–27. URL: doi: 10.23670/IRJ.2021.110.8.040 (in Russian).
11. Lakhman, A. R., Galatiuk, O. Ye., Romanіshіna, T. O., Behas, V. L. (2021). Zminy morfolohichnoho skladu hemolimfy bdzhil ukrainskoi stepovoi porody pid chas zastosuvannia «EM® Probiotyka dlia bdzhil» u sadkovomu eksperymenti [Changes in the morphological composition of the haemolymph of Ukrainian steppe bees with the use of «EM® Probiotic for bees» in an entomological cage experiment]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Veterynarna medytsyna», 3(54), 39–47. doi: https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2021.3.6 (in Ukrainian).
12. Mishukovskaya, G. S., Khristoforov, Yu. V. (2004). Vliyanie oksimetiluratsila, preparata mikrovitam, probiotika apinik na biokhimicheskie pokazateli organizma v ontogeneze pchel [Influence of oxymethyluracil, microvitam preparation, apinik probiotic on the biochemical parameters of the organism in the ontogenesis of bees]. Dostizheniya agrarnoi nauki – proizvodstvu, 91–96 (in Russian).
13. Novhorodska, N. V., Razanova, O. P., Lotka, H. I. (2021). Optymizatsiia zabezpechennia bezperervnoho nektaronosnoho konveiera u bdzhilnytstvi [Optimization of continuous nectar-bearing conveyor in beekeeping]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo, 3(22), 72–84. doi: 10.37128/2707-5826-2021-3-6 (in Ukrainian).
14. Razanov, S. F., Nedashkivskyi, V. M., Hutsol, H. V., Melnyk, V. O. (2020). Efektyvnist bilkovoi pidhodivli bdzholynykh simei za naroshchuvannia yikh syly do zapylennia ozymoho ripaku [The effi cien cy of bee families feeding by protein with increasing their forces before pollination of winter raps]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, 1, 105–110. doi: 10.33245/2310-9270-2020-157-1-105-110 (in Ukrainian).
15. Razanova, O. P. (2019). Vykorystannia probiotyka bioseven dlia pidvyshchennia zhyttiezdatnosti bdzhil [Use of probiotic bioseven for increasing the viability of bees]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 2(105), 115–121 (in Ukrainian).
16. Razanova, O. P. (2021). Vliyanie stimuliruyushchei podkormki kompleksnimi preparatami na razvitie pchelinikh semei [Influence of stimulating feeding with complex preparations on the development of bee colonies]. Ştiinţa agricola, 1, 123–128. doi: 10.5281/zenodo.5090724
17. Razanova, O. P., Golubenko, T. L. (2018). Produktyvnist bdzholynykh simei za stymuliuiuchoi pidhodivli kompleksnymy preparatamy [Productivity of bjzoline families as a performance against complex preparations]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 4(103), 130–138 (in Ukrainian).
18. Rubel, I. S, Perebeinis, A. V., Rzhevskaya, V. S. (2013). Issledovanie vliyaniya mikrobiologicheskogo preparata Emprobio na uvelichenie prodolzhitelnosti zhizni rabochikh pchel [Effect of microbiological preparations “Emprobio» to increase longevity of working bees]. Ekosistemi, ikh optimizatsiya i okhrana, 9, 215–220 (in Russian).
19. Skoromna, O. I., Razanova, O. P. (2019). Rozvytok haluzi bdzhilnytstva yak dzherelo struktury prodovolchoi bezpeky [Development of budgets as a source of food security structure]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 3(106), 70–82 (in Ukrainian).
20. Tronina, A. S., Vorobieva, S. L., Judin, V. M. (2020). Vliyanie ispolzovaniya probioticheskikh podkormok na tempi rosta pchelinikh semei i ikh medovuyu produktivnost [Influence of the use of probiotic dressings on the growth rates of bee colonies and their honey productivity]. Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 6, 340–342 (in Russian).
21. Tushak, S. (2018). Kilkisni zminy hemohramy bdzhil pry zastosuvanni probiotyka «Enteronormin» [Quantitative changes in hemogram of bees using probiotic «Enteronormin»]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho. Seriia : Veterynarni nauky, 20(83), 61–65. doi: 10.15421/nvlvet8312 (in Ukrainian).
22. Khyzhniak, O. S., Krasnopolskyi, Yu. M. (2012). Biotekhnolohichni aspekty stvorennia preparativ na osnovi probiotykiv [Biotechnological aspects of creating drugs based on probiotics]. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «KhPI». Seriia «Novi rishennia u suchasnykh tekhnolohiiakh», 44(950), 72–78 (in Ukrainian).
23. Ahmad, S., Khan, K. A., Khan, S. A., Ghramh, H. A. & Gul, A. (2021). Comparative assessment of various supplementary diets on commercial honey bee (Apis mellifera) health and colony performance. PLoS ONE, 16, e0258430. doi: 10.1371/journal.pone.0258430
24. Alberoni, D., Baffoni, L., Gaggìa, F., Ryan, P.M., Murphy, K., Ross, P.R., Stanton, C. & Di Gioia, D. (2018). Impact of beneficial bacteria supplementation on the gut microbiota, colony development and productivity of Apis mellifera L. Benef Microbes, 9(2), 269–278. doi: 10.3920/BM2017.0061
25. Barroso-Arévalo, S., Vicente-Rubiano, M., Puerta, F., Molero, F. & Sánchez-Vizcaíno, J. M. (2019). Immune related genes as markers for monitoring health status of honey bee colonies. BMC veterinary research, 15(1), 1–15. doi: 10.1186/s12917-019-1823-y
26. Daisley, B., Pitek, A., Chmiel, J., Al, K., Chernyshova, A., Faragalla, K., Burton, J., Thompson, G. & Reid, G. (2020). Novel probiotic approach to counter Paenibacillus larvae infection in honey bees. Multidisciplinary Journal of Microbial Ecology, 14(2), 476–491. doi: 10.338/s41396-019-0541-6
27. Gemeda, T. (2014). Testing the effect of dearth period supplementary feeding of honeybee (Apis mellifera) on brood development and honey production. International Journal of Advanced Research, 2, 319–324.
28. Gençer, H., Shah, S. & Firatli, C. (2000). Effects of supplemental feeding of queen rearing colonies and larval age on the acceptance of grafted larvae and queen traits Pak. Journal of Biological Sciences, 3, 1319–1322.
29. Guler, A., Ekinci, D., Biyik, S., Garipoglu, A.V., Onder, H. & Kocaokutgen, H. (2018). Effects of Feeding Honey Bees (Hymenoptera: Apidae) With Industrial Sugars Produced by Plants Using Different Photosynthetic Cycles (Carbon C3 and C4) on the Colony Wintering Ability, Lifespan, and Forage Behavior. Journal of Economic Entomology, 111(5), 2003–2010. doi: 10.1093/jee/toy189
30. Hasan, A., Qazi, J.I., Tabssum, F. & Hussain, A. (2022). Feeding probiotics and organic acids to honeybees enhances acinal surface area of their hypopharyngeal glands. Research in Veterinary Science, 149, 47–50. doi: 10.1016/j.rvsc.2022.06.001
31. Moustafa, A. M., Mohamed, A. A. & Khodairy, M. M. (2000). Effect of supplemental feeding at different periods on activity and buildup of honey bee cololnies. Assiut University Assiut, 71526. Р. 385–403.
32. O’Neal, S. T., Anderson, T. D. & Wu-Smart, J. Y. (2018). Interactions between pesticides and pathogen susceptibility in honey bees. Current Opinion in Insect Science, 26, 57–62. DOI: 10.1016/j.cois.2018.01.006
33. Oskay, D. (2021). Effects of diet composition on consumption, live body weight and life span of worker honey bees (Apis mellifera L.). Applied Ecology and Environmental Research, 19, 4421–4430. doi:10.15666/aeer/1906_44214430
34. Ptaszyńska, A. A., Borsuk, G., Zdybicka-Barabas, A., Cytryńska, M. & Małek, W. (2016). Are commercial probiotics and prebiotics effective in the treatment and prevention of honeybee nosemosis C?. Parasitology research, 115(1), 397–406. doi: 10.1007/s00436-015-4761-z
35. Saranchuk, I. I., Vishchur, V. Y., Gutyj, B. V. & Klim, O. Y. (2021). Effect of various amounts of sunflower oil in feed additives on breast tissues functional condition, reproductivity, and productivity of honey bees. Ukrainian Journal of Ecology, 11(1), 344–349. doi: 10.15421/2021_51
36. Shumkova, R., Zhelyazkova, І., Lazarov, S. & Balkanska, R. (2017). Effect on the chemical composition of the body of worker bees (apis mellifera l.) fed with stimulating products. Macedonian Journal of Animal Science, 7, 129–135.
37. Tawfik, A. I., Ahmed, Z. H., Abdel-Rahman, M. F. & Moustafa, A. M. (2020). Influence of winter feeding on colony development and the antioxidant system of the honey bee, Apis mellifera. Journal of Apicultural Research, 59, 752–763. https://doi.org/10.1080/00218839.2020.1752456
38. Tejerina, M. R., Cabana, M. J. & Benitez-Ahrendts, M. R. (2021). Strains of Lactobacillus spp. reduce chalkbrood in Apis mellifera. Journal of Invertebrate Pathology, 178, 107521. doi: 10.1016/j.jip.2020.107521
39. Tlak Gajger, I., Vlainić, J., Šoštarić, P., Prešern, J., Bubnič, J., & Smodiš Škerl, M. I. (2020). Effects on Some Therapeutical, Biochemical, and Immunological Parameters of Honey Bee (Apis mellifera) Exposed to Probiotic Treatments, in Field and Laboratory Conditions. Insects, 11(9), 638. doi:10.3390/insects11090638
40. Ullah, A., Shahzad, M. F., Iqbal, J. & Baloch, M. S. (2021). Nutritional effects of supplementary diets on brood development, biological activities and honey production of Apis mellifera L. Saudi Journal of Biological Sciences, 28(12), 6861–6868. doi: 10.1016/j.sjbs.2021.07.067
41. Zaslavskaya, N. S., Sverchkova, N. V., Romanovskaya, T. V., Titok, M. A., Kolomiets, E. I., Potapovich, M. I. & Prokulevich, V. A. (2013). Construction of sporulating bacterial strain of genus Bacillus – the basis of novel probiotic for poultry farming. 5-th Congress of European Microbiologists (FEMS 2013), Leipzig, Germany, July 21–25.
Опубліковано
2022-09-29
Як цитувати
Разанова, О. П., & Скрипник, С. В. (2022). ВПЛИВ ПРОБІОТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ НА РОЗВИТОК БДЖОЛИНИХ СІМЕЙ У ВЕСНЯНИЙ ПЕРІОД. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 54-60. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають