ПРОДУКТИВНІСТЬ БДЖОЛИНИХ СІМЕЙ У ПЕРІОД ПІДГОТОВКИ ДО ГОЛОВНОГО МЕДОЗБОРУ ЗА ВПЛИВУ ПРОБІОТИКА

  • Олена Петрівна Разанова Вінницький національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0001-5552-9356
  • Юрій Іванович Шульга ТОВ «ТД «БТУ-Центр»
  • Олександр Олександрович Салюк Вінницький національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0003-4847-8452
Ключові слова: маса личинок, підгодівля, воскова продуктивність, сила сім’ї, перга, медова продуктивність

Анотація

Використання у весняний період різних підгодівель підвищує вирощування розплоду бджолами, льотну активність та їх діяльність з виробництва продукції бджіл у наступні періоди активного сезону. Метою проведених досліджень було вивчення впливу пробіотика субтіформ на господарсько-корисні показники бджіл. Дослідження проводилися на бджолах української степової породи. Бджолині сімї утримувались у багатокорпусних вуликах. Бджолам контрольної групи давали чистий цукровий сироп, дослідним – до цукрового сиропу додавали пробіотик субтіформ у дозах 0,5 мг/л, 1,5 мг/л та 2,0 мг/л. Стимулююча підгодівля у весняний період сприяла інтенсивному виділенню воску бджолами, а введення пробіотичної добавки із розрахунку 1,5 г/л сиропу мала найбільший вплив. Бджоли даної групи відбудували на 37,9%, 8,1 і 9,0% більше стільників порівняно з контрольною, другою та третьою групами. У сім’ях третьої групи, де бджолам давали у складі стимулюючої підгодівлі пробіотик субтіформ дозою 1,5 г/л цукрового сиропу, порівняно з контрольною, другою і четвертою групами, вирощено на 4,2 і 0,9% більше закритого розплоду. Значного впливу пробіотика субтіформ у складі стимулюючої підгодівлі на масу трьо- і шестиденних личинок, одноденних бджіл не виявлено. На початок головного медозбору сила бджолиних сімей у другій групі була вищою за аналогів контрольної на 9,1%, третій – на 20,3% і четвертій – на 2,05%. Інтенсивніше виділяли віск бджоли, яким згодовували пробіотичну добавку дозою 1,5 г/л цукрового сиропу, ними порівняно з контрольною групою на 37,9%, з другою та четвертою групами – на 8,1 і 9,0% більше відбудовано стільників. Порівняно з даними контрольної групи вироблено більше воску на 34,3% у другій групі, третій – на 50% і четвертій – на 37,5%. Бджоли дослідних груп заготовили більше меду на 17,5–20,6%, перги – на 25,9–66,6%. Найбільш виражене збільшення господарсько-корисних показників бджіл виявлено у третій групі, де згодовували субтіформ з дозою 1,5 г/л цукрового сиропу.

Посилання

1. Bondyreva, L. A., Popelyaev, A. S. (2022). Vliyanie probioticheskikh podkormok na sostav mikroflori kishechnika pchyol[Influence of probiotic supplementary feeding on intestinal microflora composition of honey bees]. Vestnik Altaiskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. Veterinariya i zootekhniya, 1(207), 79–83. doi: 10.53083/1996-4277-2022-207-1-79-83 (in Russian).
2. Borodin, Yu. M., Chornyy, M. V. (2013). Zhyttiezdatnist i produktyvnist bdzholynykh simei pry vykorystanni probiotyka «Baikal» EM-1U [Vital capacity and productivity of bee families when using probiotic «Baikal» EM-1U]. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny, 26(1), 85–92 (in Ukrainian).
3. Brovarskyi, V. D., Brindza, Yan, Otchenashko, V. V., 2017. Metodyka doslidnoi spravy u bdzhilnytstvi [Research methods in beekeeping]. Vydavnychyi dim «Vinnichenko» (in Ukrainian).
4. Halatiuk O. Ye., Tushak S. F., Lemeshynska L. F. (2017). Kilkisni zminy hemohramy bdzhil pry vykorystanni probiotyka «Enteronormin» [Quantitative changes in the hemogram of bees when using the probiotic «Enteronormin»]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu. Seriia : Veterynarna medytsyna, 3, 2(63), 16–19 (in Ukrainian).
5. Gucol, A.V., Kovalskyi, Yu.V., Kovalska, L.M., Gucol, N.V. (2017). Vplyv probiotykiv na rist, rozvytok i hospodarskokorysni oznaky medonosnykh bdzhil [Effect of probiotics on growth, development and economically useful traits honeybees]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 19, 74, 235–238 (in Ukrainian).
6. Dvylyuk, I. V. (2013). Perspektyvy zastosuvannia probiotykiv z metoiu profilaktyky zakhvoriuvanosti medonosnykh bdzhil [Opportunity to use of probiotics for preventive health of honeybees]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho, 3(57), 15, 3, 321–326 (in Ukrainian).
7. Dmitruk, I. V., Suhovuha, S. M. (2017). Doslidzhennia vplyvu probiotychnykh preparativ na pokaznyky produktyvnosti bdzholynykh simei [Study of the effect of probiotic preparations on productivity indicators of bee colonies]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 5(99), 1, 30–37 (in Ukrainian).
8. Zabolotskaya, T. V., Shtaufen, A. V., Mironova, Ye. E. (2021). Primenenie probiotikov na osnove lactobacillus casei v pchelovodstve [The use of lactobacillus casei based probiotics in beekeeping]. Mezhdunarodnii nauchno-issledovatelskii zhurnal, 8(110), 2, 24–27. doi: 10.23670/IRJ.2021.110.8.040 (in Russian).
9. Lakhman, A. R., Galatiuk, O. Ye., Romanіshіna, T. O., Behas, V. L. (2021). Zminy morfolohichnoho skladu hemolimfy bdzhil ukrainskoi stepovoi porody pid chas zastosuvannia «EM® Probiotyka dlia bdzhil» u sadkovomu eksperymenti [Changes in the morphological composition of the haemolymph of Ukrainian steppe bees with the use of «EM® Probiotic for bees» in an entomological cage experiment]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Veterynarna medytsyna», 3(54), 39–47. doi: https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2021.3.6 (in Ukrainian).
10. Mishukovskaya, G. S., Khristoforov, Yu. V. (2004). Vliyanie oksimetiluratsila, preparata mikrovitam, probiotika apinik na biokhimicheskie pokazateli organizma v ontogeneze pchel [Influence of oxymethyluracil, microvitam preparation, apinik probiotic on the biochemical parameters of the organism in the ontogenesis of bees]. Dostizheniya agrarnoi nauki – proizvodstvu, 91–96 (in Russian).
11. Nedashkivskiy, V. M. (2016). Vplyv hidrolizatu soievoho moloka na vyrobnytstvo bdzholynymy simiamy vosku ta homohenatu trutnevykh lychynok [Influence of hydrolysate of soya milk on the production of beeswax bee families and homogenate of drone larvae]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, 2(129), 78–81 (in Ukrainian).
12. Nedashkivskiy, V. M. (2017). Efektyvnist zastosuvannia u bdzhilnytstvi hliukozno-fruktoznoho syropu (HFS-42) [Efficiency of glucose-fructose syrup (HFS-42) application beekeeping]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, 1–2(134), 66–70 (in Ukrainian).
13. Nedashkivskiy, V. M., Nedashkivska, N. V. (2019). Vplyv pidhodivli bdzhil fermentatyvnym peptonom soievoho boroshna na vyrobnytstvo perhy [The effect of feeding bees with enzymatic peptone of soy flour on perga production]. Tvarynnytstvo Ukrainy, 3, 22–25. doi: 10.46913/beekeepingjournal.2021.7.05 (in Ukrainian).
14. Pshenichnaya, E. A. (2017). Vliyanie stimuliruyuschih dobavok na lYotnuyu aktivnost i medovuyu produktivnost pchelinyih semey [Influence of stimulating additives on flight activity and honey productivity of bee colonies]. Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 4(66), 193–195 (in Russian).
15. Razanova, O. P. (2019). Vykorystannia probiotyka bioseven dlia pidvyshchennia zhyttiezdatnosti bdzhil [Use of probiotic bioseven for increasing the viability of bees]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 2(105), 115–121 (in Ukrainian).
16. Razanova, O. P. (2021). Vliyanie stimuliruyushchei podkormki kompleksnimi preparatami na razvitie pchelinikh semei [Influence of stimulating feeding with complex preparations on the development of bee colonies]. Ştiinţa agricola, 1, 123–128. doi: 10.5281/zenodo.5090724
17. Razanova, O. P., Golubenko, T. L. (2018). Produktyvnist bdzholynykh simei za stymuliuiuchoi pidhodivli kompleksnymy preparatamy [Productivity of bjzoline families as a performance against complex preparations]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 4(103), 130–138 (in Ukrainian).
18. Tronina, A. S., Vorobieva, S. L., Judin, V. M. (2020). Vliyanie ispolzovaniya probioticheskikh podkormok na tempi rosta pchelinikh semei i ikh medovuyu produktivnost [Influence of the use of probiotic dressings on the growth rates of bee colonies and their honey productivity]. Izvestiya Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, 6, 340–342 (in Russian).
19. Tushak, S. (2018). Kilkisni zminy hemohramy bdzhil pry zastosuvanni probiotyka «Enteronormin» [Quantitative changes in hemogram of bees using probiotic «Enteronormin»]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho. Seriia : Veterynarni nauky, 20(83), 61–65. doi: 10.15421/nvlvet8312 (in Ukrainian).
20. Adamchuk, L. O., Boiarchuk, S. V., Lavrinenko, K. V., Dvykaliuk, R. M. & Martseniuk, N. I. (2019). Development of bee colonies based on early spring feeding according to the developed scheme. Animal science and food technology, 10, 2, 5–11. doi: 10.31548/animal2019.02.005
21. El Khoury, S., Rousseau, A., Lecoeur, A., Cheaib, B., Bouslama, S., Mercier, P. L. & Derome, N. (2018). Deleterious interaction between honeybees (Apis mellifera) and its microsporidian intracellular parasite Nosema ceranae was mitigated by administrating either endogenous or allochthonous gut microbiota strains. Frontiers in Ecology and Evolution, 6, 58. URL: https://doi.org/10.3389/fevo.2018.00058
22. Eshbah, H. M., Mohamed, A. A., Hassan, A. R., Mahmoud, M. & Shaban, M. M. (2018). Efficiency of feeding honey bee colonies, Apis mellifera L., with mixture of natural products and sugar syrup on brood and adult population. Scientia Agriculturae, 21, 14–18. doi: 10.15192/PSCP.SA.2018.21.1.1418
23. Gemeda, T. (2014). Testing the effect of dearth period supplementary feeding of honeybee (Apis mellifera) on brood development and honey production. International Journal of Advanced Research, 2, 319–324.
24. Hasan, A., Qazi, J. I., Muzaffer, N., Jabeen, S. & Hussain, A. (2022). Effect of organic acidsand probiotics on growth of Apis mellifera workers. Pakistan Journal of Zoology, 1–7. doi: 10.17582/journal.pjz/20210803100802
25. Kaznowski, A., Szymas, B., Jazdzinska, E., Kazimierczak, M., Paetz, H. & Mokracka, J. (2005). The effects of probiotic supplementation on the content of intestinal microflora and chemical composition of worker honey bees (Apis mellifera). Journal of Apicultural Research, 44, 1, 10–14. doi: 10.1080/00218839.2005.11101139
26. Mishukovskaya, G., Giniyatullin, M., Tuktarov, V., Khabirov, A., Khaziahmetov, F. & Naurazbaeva, A. (2020). Effect of Probiotic Feed Additives on Honeybee Colonies Overwintering. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 15(4), 284–290. doi: 10.3844/ajavsp.2020.284.290
27. Moustafa, A. M., Mohamed, A. A. & Khodairy, M. M. (2000). Effect of supplemental feeding at different periods on activity and buildup of honey bee cololnies. Assiut University Assiut, 71526, 385–403.
28. Oskay, D. (2021). Effects of diet composition on consumption, live body weight and life span of worker honey bees (Apis mellifera L.). Applied Ecology and Environmental Research, 19, 4421–4430. doi: 10.15666/aeer/1906_44214430
29. Patruica, S., Corcionivoschi, N., Julean, C., Călin, J. & Raducu, C. (2018). Influence of probiotic bacteria administrated to stimulate feeding of bee colonies during spring. International scientific symposium bioengineering of animal resources, international conference on life sciences, section bioengineering of animal resources.
30. Patruica, S., Dumitrescu, G., Popescu R. & Marioara Nicoleta, F. (2013). The effect of prebiotic and probiotic products used in feed to stimulate the bee colony (Apis mellifera) on intestines of working bees. Journal of Food, Agriculture & Environment, 11(3–4), 2461–2464.
31. Patruica, S., Dumitrescu, G., Stancu, A., Bura, M. & Dunea, I.B. (2012). The effect of prebiotic and probiotic feed supplementation on the wax glands of worker bees (Apis mellifera). Animal Science and Biotechnology, 45(2), 1–4.
32. Royan, M. (2019). Mechanisms of Probiotic Action in the Honeybee. Critica ReviewsTM in Eukaryotic Gene Expression, 29(2), 95–103. doi: 10.1615/CritRevEukaryotGeneExpr.2019025358
33. Schulz, M., Łos, A., Grzybek, M., Scibior, R. & Strachecka, A. (2019). Piperine as a new natural supplement with beneficial effects on the life-span and defence system of honeybees. Journal of Agricultural Science, 157, 140–149. DOI:10.1017/S0021859619000431
34. Shumkova, R. (2017). Effect on the chemical composition of the body of worker bees (Apis mellifera L.) fed with stimulating products. Macedonian Journal of Animal Science, 7, 129–135. doi:10.54865/mjas1771-2129sh
35. Topal, E., Mărgăoan, R., Bay, V., Takma, Ç.,Yücel, B.,Oskay, D., Düz, G., Acar, S. & Kösoğlu, M. (2022). The Effect of Supplementary Feeding with Different Pollens in Autumn on Colony Development under Natural Environment and In Vitro Lifespan of Honey Bees. Insects, 13, 588. doi: 10.3390/insects13070588
36. Topal, E., Yücel, B., Tunca, R.˙I. & Kösoglu, M. (2019). Effect of Feeding Honey Bees on Colony Dynamics. Journal of the institute of science and technology, 9, 2398–2408. doi: 10.21597/jist.532124
37. Ullah, A., Shahzad, M. F., Iqbal, J. & Baloch, M. S. (2021). Nutritional effects of supplementary diets on brood development, biological activities and honey production of Apis mellifera L. Saudi Journal of Biological Sciences, 28(12), 6861–6868. doi: 10.1016/j.sjbs.2021.07.067
Опубліковано
2022-09-29
Як цитувати
Разанова, О. П., Шульга, Ю. І., & Салюк, О. О. (2022). ПРОДУКТИВНІСТЬ БДЖОЛИНИХ СІМЕЙ У ПЕРІОД ПІДГОТОВКИ ДО ГОЛОВНОГО МЕДОЗБОРУ ЗА ВПЛИВУ ПРОБІОТИКА. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 61-67. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.9

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають