ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ БУРОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ

Ключові слова: молоко, порода, лінія, вміст жиру, вміст білку, соматичні клітини

Анотація

Актуальним завданням, яке ставиться перед селекціонерами є вивчення особливостей формування молочної продуктивності у корів. Між тваринами різних генеалогічних формувань існує істотна різниця за величиною надоїв та вмісту в молоці окремих його складових. Так тварини різної лінійної належності, різних родин можуть мати різний вміст складових молока, таких як жир та білок. Для виконання поставленої мети, проведені в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на 75 тваринах української бурої молочної породи. Для відбору проб молока використовували лічильник – індикатор ИУ-1. Пробу молока зберігали у пластиковій ємкості (25 мл) протягом доби при температурі +3 °С, використовуючи консервантом хромпік. Якісні показники визначали в лабораторії Інституту тваринництва НААН. В результаті проведених досліджень встановлено, що за рівнем надою, вмістом жиру та білка в молоці піддослідні тварини відповідали стандарту породи. При цьому повновікові тварини переважали первісток за вмістом жиру та білка в молоці. навпаки за вмістом соматичних клітин кращі показники мали первістки. Серед генотипових факторів, що впливають на вміст складових молока досліджено вплив лінійної належності. Встановлена диференціація за вмістом жиру в молоці у тварин різних генеалогічних ліній. Перевагу за цією ознакою мали тварини лінії Дістінкшна. Тварини обох ліній відповідали стандарту породи за даною ознакою. Результати наших досліджень вказують на те, що корови лінії Дістінкшна переважали корів лінії Елеганта за вмістом білку. Вищим вмістом жиру в молоці відрізнялися тварини, що отелилися взимку та восени, а нижчим ті що отелилися влітку. Подібна тенденція характерна і вмісту білка та казеїну в молоці. Для вивчення впливу захворювання корів маститом на кількість молока були відібрано три групи корів за принципом аналогів: контрольна група тварин, куди увійшли здорові корови (5 голів), і дві групи тварин з субклінічним (група 1) і клінічним (група 2) маститом. При захворюванні корів маститом змінюється хімічний склад молока. Кількість соматичних клітин при маститі в молоці різко збільшується. Так, якщо у здорових корів кількість соматичних клітин у молоці було 285–320 тис./см3, що задовольняє вимоги вищого ґатунку, то при субклінічній формі маститу цей показник збільшується до 750–850 тис./см3, що відповідає вимогам першого або другого сорту, а при клінічній формі – більше 2000 тис.

Посилання

1. Bratushka, R. V., Sklyarenko, Yu. I., Chernyavska, T. O. (2007). Yakisnij sklad moloka koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi ta sumskogo vnutrishnoporodnogo tipu ukrayinskoyi chorno-ryaboyi molochnoyi porodi [Qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed and Sumy intrabreed type of the Ukrainian black-and-white dairy breed]. Problemi zooinzheneriyi ta veterinarnoyi medicini. Seriya: Silskogospodarski nauki, issue 22, pp. 249–253. (in Ukrainian)
2. Vlasenko V. V., Mashkin M. I., Bihun P. P. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky moloka ta molochnykh produktiv [Технологія виробництва і переробки молока та молочних продуктів]. V. : HIPANIS 2000. 308 p. (in Ukrainian)
3. Horbatova K. K., Hunkova P. Y. Byokhymyia moloka y molochnыkh produktov [Biochemistry of milk and dairy products]. 2010. M. : Kolos. 332 s. (in russian).
4. Kasianchuk V. V., Bondarchuk V. M. (2005). Osoblyvosti veterynarno-sanitarnoho kontroliu vyrobnytstva syroho moloka koroviachoho [Peculiarities of veterinary and sanitary control of production of raw cow's milk] . Visnyk SNAU. – issue 9–10(9–10), pp.66–68. (in Ukrainian)
5. Krus' G. N. Tekhnologiya moloka i molochnyh produktov [Technology of milk and dairy products]. M. : Kolos, 2006. 150 p. (in russian).
6. Pidpala T. V. Skotarstvo i tekhnolohiia vyrobnytstva moloka ta yalovychyny [Cattle breeding and milk and beef production technology] : kurs lektsii. Mykolaiv : MDAU, 2006. 359 p. (in Ukrainian)
7. Sklyarenko, Yu. I., Chernyavska, T. O. and Bondarchuk, L. V., (2015). Doslidzhennya yakisnogo skladu moloka koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi [Research of qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed]. Rozvedennya i genetika tvarin, issue 53, pp. 185–190. (in Ukrainian)
8. Skliarenko Yu. I., Bratushka R. V. (2012). Vplyv henetychnykh i paratypnykh faktoriv na vmist somatychnykh klityn u molotsi koriv [The influence of genetic and paratypic factors on the content of somatic cells in the milk of cows]. Visnyk ahrarnoi nauky, issue 11, pp. 33–35. (in Ukrainian)
9. Sklyarenko, Yu. I. (2018). Osoblivosti molochnoyi produktivnosti koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi ta vpliv genotipovih i paratipovih faktoriv na yiyi formuvannya [Peculiarities of milk productivity of Ukrainian brown dairy cows and influence of genotypic and paratypic factors on its formation]. Nauk. Vis.LNUVMB im. S. Z. Gzhickogo, issue 20, pp. 8–16 (in Ukrainian).
10. Sklyarenko, Yu. I. and Chernyavska, T. O. (2018). Zmini vmistu skladovih moloka pri zahvoryuvanni koriv na mastit [Changes in the content of milk components in cows with mastitis]. Visnik Sumskogo nacionalnogo agrarnogo universitetu, issue 1(22), pp. 66–68 (in Ukrainian).
11. Cherniavska T. O., Skliarenko Yu. I. (2017). Vyvchennia zviazku mizh pokaznykamy molochnoi produktyvnosti koriv [Study of the relationship between indicators of milk productivity of cows]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, issue 5/1(31), pp. 177–180. (in Ukrainian).
12. SHejfel' O.A. Biohimiya moloka i molochnyh produktov. Kemerovskij tekhnologicheskij institut pishchevoj promyshlennosti [Biochemistry of milk and dairy products]. Kemerovo, 2010. 126 p.
13. Carenko, O. M., Zlobin, Yu. A., Sklyar, V. G. and Panchenko, S. M. (2000). Komp’yuterni metodi v silskomu gospodarstvi ta biologiyi : navchalnij posibnik [Computer methods in agriculture and biology : a textbook]. Sumi : «Universitetska kniga» (in Ukrainian).
Опубліковано
2022-09-29
Як цитувати
Чернявська, Т. О. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ БУРОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 74-77. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.11

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають