СХРЕЩУВАННЯ ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЗАБІЙНИХ ЯКОСТЕЙ СВИНЕЙ

  • Габріелла Олександрівна Бірта Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» https://orcid.org/0000-0001-6952-7554
  • Юрій Георгійович Бургу Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» https://orcid.org/0000-0003-0560-1203
  • Людмила Валеріївна Флока Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» https://orcid.org/0000-0001-5429-2924
Ключові слова: порода, забійні якості, жива маса, забійний вихід, довжина півтуші, товщина шпику, маса окосту.

Анотація

У статті розглянуто результати досліджень забійних якостей свиней різного напряму продуктивності за трьома рівнями відгодівлі. Досліди проведено на тваринах, одержаних від свиноматках великої білої породи в поєднанні з кнурами великої білої породи (І група), полтавської м’ясної породи (ІІ група), породи ландрас (ІІІ група) та миргородської породи (ІV група). Перший рівень передбачав типову для багатьох господарств відгодівлю на рівні 250–350 г середньодобових приростів. Другий і третій рівні відгодівлі здійснювались при середньодобових приростах 600–800 та 800–1000 г відповідно. Було визначено наступні показники: передзабійна маса, забійна маса, забійний вихід, довжина півтуші, товщина шпику, маса окосту. Отримані результати свідчать, що помісні тварини мали перевагу над своїми чистопородними ровесниками за таким показником як «забійний вихід». Туші свиней від поєднання великої білої з миргородською породою виявилися коротшими, що менше ніж у свиней від поєднання великої білої з ландрасом. Найтовщим виявився шпик у тварин поєднання великої білої з миргородською породою, а у тварин поєднання великої білої з полтавською м’ясною та великою білою з ландрасом – найтоншим. Отримані результати дисперсійного аналізу щодо впливу рівнів годівлі на забійні якості піддослідних тварин показали, що вплив годівлі був високим, а при збільшенні забійної маси піддослідних тварин від 100 до 125 кг вплив рівнів годівлі, навпаки, зменшувався, про це свідчить збільшення залишкової дисперсії, як такої, що включає в себе вплив усіх факторів, за винятком головного, в даному випадку рівня годівлі. Результати експериментальних досліджень показали, що схрещування позитивно вплинуло на забійні якості піддослідного молодняку. Найвищу ефективність за показниками забійного виходу, довжини півтуші, товщини шпику та маса окосту показали тварини, одержані від поєднання маток великої білої породи з кнурами породи ландрас.

Посилання

1. Hryshchenko N.P. (2019). Rozvytok svynarstva v Ukraini [Development of pig farming in Ukraine]. Kyiv : Naukovyi zhurnal «Tvarynnytstvo ta tekhnolohii kharchovykh produktiv», Vol. 271 (in Ukrainian).
2. Khalak V.I. (2016). Vidhodivelni ta miasni yakosti molodniaku svynei riznykh poiednan [Feeding and meat qualities of young pigs of different combinations]. Kyiv : Ahrobiznes sohodni, Vol. 14 (in Ukrainian).
3. Khramkova O.M. (2018). Zabiini yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoi predzabiinoi zhyvoi masy [Slaughter qualities of pigs of Irish origin at different pre-slaughter live weights]. Sumy : Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», Vol. 2 (in Ukrainian).
4. Knecht, D., Srodon, S. and Duziński, K. Breed on selected reproductive performance parameters of sows. Arch. Anim. Breed, 2015, issue 58, pp. 49–56.
5. Lazarevich A.N., Efimova L.V., Ivanova O.V. Effectiveness analysis of crossbreding the hybrid sows with thoroughbred and terminal sires. In the World of Scientific Discoveries, Series B. 2017. № 2. рр. 16–32.
6. Lykhach V.Ia., Lykhach A.V., Faustov R.V., Kucher O.O. (2021). Suchasnyi stan ta tendentsii rozvytku vitchyznianoho svynarstva [The current state and trends in the development of domestic pig farming]. Sumy : Visnyk Sumskoho NAU. Seriia «Tvarynnytstvo», Vol. 1 (in Ukrainian).
7. Matsenko M.I. (2017). Zabiini ta miasni yakosti chystoporodnykh svynei iz riznoiu tryvalistiu embrionalnoho rozvytku [Slaughter and meat qualities of purebred pigs with different duration of embryonic development]. Kyiv : Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia «Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva», Vol. 271 (in Ukrainian).
8. Mykhailov A.P. (2016). Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku ahrarnoho sektoru ekonomiky Ukrainy [Current state and prospects for the development of the agrarian sector of the economy of Ukraine]. Kyiv : Naukovyi visnyk UMO. Seriia «Ekonomika ta upravlinnia», Vol.1 (in Ukrainian).
9. Naryzhna O.L. (2014). Zabiini yakosti chystoporidnoho ta pomisnoho molodniaku, oderzhanoho pry poiednanni svynomatok velykoi biloi porody z terminalnymy i chystoporidnymy knuramy riznykh henotypiv [Slaughter qualities of purebred and crossbred young animals, obtained by combining sows of large white breed with terminal and purebred boars of different genotypes]. Poltava : Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk Instytutu svynarstva i APV NAAN «Svynarstvo», Vol. 65 (in Ukrainian).
10. Pelykh V.H. & Ushakova S.V. (2016). Dynamika rostu molodniaku svynei riznykh henotypiv [Growth dynamics of young pigs of different genotypes]. Kharkiv: Naukovo-tekhnichnyi biuleten, Vol.115 (in Ukrainian).
11. Povod M.H. (2017). Miasni ta zabiini yakosti svynei riznykh henotypiv za vidminnykh vahovykh kondytsii [Meat and slaughter qualities of pigs of different genotypes under different weight conditions]. Sumy: Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», Vol. 5(2) (in Ukrainian).
12. Shebanin P.O. (2016). Tekhnolohichni ta selektsiino-henetychni faktory pidvyshchennia produktyvnosti svynei [Technological and breeding and genetic factors of increasing the productivity of pigs]. Mykolaiv : autoref. thesis ... candidate s.-g. sciences : 06.02.04. (in Ukrainian).
13. Šprysl M., Čítek J., Stupka R. The significance of the effects influencing the reproductive performance in pigs. Research in pig breeding. 2012. Vol. 6(1), рр. 54–58.
14. Ushakova S. Influence of boars of different breeds on reproductive qualities of sows in multipedigree crossbreeding. Visnyk Agrarnoi Nauky. 2016. Vol. 94 (2). pp. 68–69.
15. Voloshchuk V.M. (2013). Vidhodivelni, zabiini ta miasni yakosti pidsvynkiv miasnykh porid [Fattening, slaughtering and meat qualities of pigs of meat breeds]. Poltava: Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk Instytutu svynarstva i APV NAAN «Svynarstvo», Vol.62 (in Ukrainian).
16. Voloshchuk V.M., Rybalko V.P. & Berezovskyi M.D. (2014). Svynarstvo: monohrafiia [Pig farming: monograph]. Kyiv : Agrarian Science (in Ukrainian).
17. Wu F., Vierck K. R., DeRouchey J. M., O’Quinn T. G., Tokach M. D., Goodband R. D., Dritz S. S., Woodworth J. C. A review of heavy weight market pigs: status of knowledge and future needs assessment. Anim. Sci. 2017. Vol. 1, pp. 1–15. doi:10.2527/tas2016.0004
Опубліковано
2023-02-27
Як цитувати
Бірта, Г. О., Бургу, Ю. Г., & Флока, Л. В. (2023). СХРЕЩУВАННЯ ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЗАБІЙНИХ ЯКОСТЕЙ СВИНЕЙ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4), 3-7. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.4.1