ПОРІВНЯННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ ВІТЧИЗНЯНИХ ПОРІД
Анотація
Використання в Україні плідників спеціалізованих молочних порід голштинської та швіцької дозволило підвищити рівень молочної продуктивності корів вітчизняних молочних порід. При цьому виникає питання, які зміни відбулися з якісними показниками молока у тварин цих порід. Для цього необхідно проводити регулярний моніторинг по оцінці вмісту окремих складових молока. Це дозволить проведення корегування селекційних заходів у напрямку покращення якісних характеристик молока. Для виконання поставленої мети, були проведені дослідження, які передбачали визначення якісних характеристик молока у корів вітчизняних порід: українська чорно-ряба молочна (ДПДГ ІСГПС НААН n=20), українська бура молочна (ДПДГ ІСГПС НААН n=10; ТДВ Маяк n=10), лебединська (ПЗ «Михайлівка» n=10; ТДВ «Камишанське» n=10), симентальська (ПЗ «Михайлівка» n=10; СФГ «Урожай»). Вміст складових в молоці визначали у лабораторії Сумського національного аграрного університету на обладнанні Ultrasonic milk analyzer Master Classic виробник Milkotester Ltd (Болгарія). Встановлено, що корови української чорно-рябої молочної породи поступалася за середнім вмістом жиру в молоці всім іншим досліджуваним породам (р<0,01). Тварини української бурої молочної породи поступалися лебе- динській та симентальській за даною ознакою(р<0,01). За середнім вмістом білка та казеїна корови української чорно-рябої молочної породи поступалися всім досліджуваним породам (р<0,01-р<0,01). За середнім вмістом лактози тварини української чорно-рябої молочної породи поступалися ровесницям лебединської породи (р<0,05). Корови лебединської породи переважали за вмістом лактози (р<0,01), а симентальської навпаки поступалися (р<0,05) ровесницям української бурої молочної породи. Корова української чорно-рябої молочної породи у порівнянні з тваринами інших досліджуваних порід характерний нижчий вміст сухої речовини в молоці(р<0,01-р<0,001). За вмістом сухого знежиреного молочного залишку переважали тварини української бурої молочної та симентальської порід. На породу, як на фактор формування якісних показників молока припадає від 10,2 до 17,3%.
Посилання
2. Carenko, O. M., Zlobin, Yu. A., Sklyar, V. G. and Panchenko, S. M. (2000) Komp’yuterni metodi v silskomu gospodarstvi ta biologiyi : navchalnij posibnik [Computer methods in agriculture and biology: a textbook]: Sumi: «Universitetska kniga» (in Ukrainian)
3. Ladyka V. I., Pavlenko Yu. M., Drevytska T. I., Dosenko V. Ye., Skliarenko Yu. I. (2021). Doslidzhennia polimorfizmu henu beta-kazeinu ta yoho zviazok z skladom moloka u koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody [Study of betacasein gene polymorphism and its relationship with the composition of milk in cows of the Ukrainian black-spotted dairy breed]. Naukovo- tekhnichnyi biuleten IT NAAN. Issue 126. pp. 62-69. (in Ukrainian)
4. Ladyka V. I., Pavlenko Yu. M., Drevytska T. I., Dosenko V., Skliarenko Yu. I, Bartienieva L. S. (2021). Doslidzhennia polimorfizmu henu beta-kazeinu ta yoho zviazok z skladom moloka u koriv symentalskoi porod [Study of beta-casein gene polymorphism and its relationship with milk composition in Simmental cows]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. issue 62. pp. 106-114.
5. Ladyka V.I., Pavlenko Yu.M., Skliarenko Yu.I. (2022). Formuvannia hospodarsko-korysnykh oznak u koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa-kazeinom [The formation of economic and useful traits in cows of the Ukrainian brown dairy breed of different genotypes according to kappa-casein]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. Issue 63. pp. – 161-168. (in Ukrainian)
6. Ladyka V.I., Pavlenko Yu.M., Skliarenko Yu.I. (2022). Formuvannia hospodarsko-korysnykh oznak u koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa-kazeinom [Peculiarities of the formation of economic and useful traits in cows of the Sumy inbred type of the Ukrainian black-spotted dairy breed of different genotypes according to beta-casein]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. issue 63. pp. 161-168. (in Ukrainian)
7. Ladyka V.I., Pavlenko Yu.M., Skliarenko Yu.I., Drevytska T.I., Dosenko V.Ie. (2022). Formuvannia hospodarsko korysnykh oznak u koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa-kazeinom [The formation of economically useful traits in cows of the Ukrainian black and spotted dairy breed of different genotypes according to kappa-casein]. Zbirnyk naukovykh prats «Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva» issue 1. pp. 83. (in Ukrainian)
8. Ladyka V.I., Skliarenko Yu.I., Pavlenko Yu.M. (2021). Analiz molochnoi produktyvnosti koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa-kazeinom [Analysis of milk productivity of Ukrainian brown dairy cows of different genotypes according to kappa-casein]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. Issue 2. s. 74-80. (in Ukrainian)
9. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M. Skliarenko, Yu. I., Ladyka, L.M., Levchenko, I.V. (2021). Vplyv henotypu za betakazeinom na yakisni pokaznyky moloka u khudoby burykh porid [The influence of the beta-casein genotype on the quality indicators of milk in brown cattle]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu Seriia "Tvarynnytstvo". issue 4 (47), pp. 7-12. (in Ukrainian)
10. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M. Skliarenko, Yu. I. (2021). Analiz molochnoi produktyvnosti koriv ukrainskoi buroi molochnoi porody riznykh henotypiv za kapa-kazeinom [Analysis of milk productivity of Ukrainian brown dairy cows of different genotypes according to kappa-casein]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. issue 1, pp. 74-81. (in Ukrainian)
11. Petrovska I.R., Salyha Yu.T., Vudmaska I.V. (2022). Statystychni metody v biolohichnykh doslidzhenniakh:navchalnometodychnyi posibnyk [Statistical methods in biological research: educational and methodological manual]. Kyiv: Ahrarna nauka, 172 p. (in Ukrainian)
12. Sklyarenko, Yu. I. (2018). Osoblivosti molochnoyi produktivnosti koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi ta vpliv genotipovih i paratipovih faktoriv na yiyi formuvannya [Peculiarities of milk productivity of Ukrainian brown dairy cows and influence of genotypic and paratypic factors on its formation]. Nauk. Vis.LNUVMB im. S. Z. Gzhickogo, issue 20, pp. 8-16 (in Ukrainian)
13. Sklyarenko, Yu. I. and Chernyavska, T. O. (2018). Zmini vmistu skladovih moloka pri zahvoryuvanni koriv na mastit [Changes in the content of milk components in cows with mastitis]. Visnik Sumskogo nacionalnogo agrarnogo universitetu, issue 1(22), pp. 66-68 (in Ukrainian)
14. Sklyarenko, Yu. I., Chernyavska, T. O. and Bondarchuk, L. V., (2015). Doslidzhennya yakisnogo skladu moloka koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi [Research of qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed]. Rozvedennya i genetika tvarin, issue 53, pp. 185 – 190 (in Ukrainian)