УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТВАРИННИЦЬКОЇ СИРОВИНИ
Анотація
Важливими елементами без яких просто неможливе і немислиме будь яке харчове виробництво є безпека та якість продукції. Вимоги до цих параметрів встановлюються законом, а відповідальними особами за їх дотриманням стають виробники. Вихідний контроль якості сировини є одним з найважливіших складових якості продукції. Безпечність та якість молочної та м’ясної продукції напряму залежить від якості молочної та м’ясної сировини, з яких вони виготовлені. У статті розглянуті основні питання щодо управління якості тваринницької сировини, заходи щодо підвищення якості молочної та м’ясної продукції, зосереджено увагу на методах контролювання якості тваринницької сировини. Основним методом контролю, які застосовують при визначенні якості молочної та м’ясної сировини чи готової продукції є органолептичний, лабораторний, експертний, і, звісно ж, соціологічний контроль якості продукції. Ці методи можуть доповнювати як іншими методами дійсного контролю, наприклад, оглядом, обстеженням, контрольним запуском сировини у виробництво, інвентаризацією, так і методом документального контролю, який містить у собі перевірку дотримання правил складання, повноти і достовірності оформлення необхідної документації, зіставляння звітних та облікових даних з нормативними. Проблематичним питанням для виробників молока та продуктів з нього лишається надходження на підприємство високоякісної молочної сировини. Дана проблема тільки посилюється за останні роки, так як масштаби підприємства по виробництву сирого молока щороку скорочуються. Молоко як сировина, що закуповується має відповідати ДСТУ 3662:2018 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови». З 1 січня 2020 року до 1 січня 2022 року був встановлений перехідний період, у цей період молоко-сировина другого сорту приймалася переробними підприємствами, але за умови використання його виключно у технічних цілях, зокрема для виробництва нехарчових продуктів, на корм тваринам тощо. Такий крок був вкрай необхідний, адже Україна, у рамках Угоди про асоціацію з ЕС повинна гармонізувати своє законодавство з положенням регламенту ЕС №853/2004 щодо спеціальних правил для гігієни харчових продуктів і зокрема сирого коров’ячого молока ДСТУ 7158:2010 «М'ясо. Свинина в тушах і півтушах. Технічні умови» та ДСТУ 6030:2008 «М'ясо. Яловичина та телятина в тушах, півтушах і четвертинах. Технічні умови» регламентують вимоги до безпечності та якості м’ясної сировини при виробництві та реалізації сільськогосподарськими підприємствами України. На забій йдуть здорові свійські тварини та птиця, оскільки забивати хворих або підозрюваних на захворювання інфекційними хворобами тварин дозволено тільки у випадках, передбачених правилами передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’ясної сировини. Тому й визначаються основні вимоги до сировини, які унеможливлюють появу захворювань людей, що можуть з’являтися при споживанні м’яса хворих тварин та розповсюдження хвороб інфекційної природи через продукти забою.
Посилання
2. Vysotska I. M. (2014) Novi pidkhody u vyznachenni poniat yakist i bezpechnist produktsii tvarynnytstva [New approaches to defining concepts of quality and safety of livestock products]. Visnyk Sumskoho nats. ahrar. universytetu. Ser. Ekonomika i menedzhment, vol. 4(59), рр. 82–88 (in Ukrainian).
3. Getting the most of EU agricultural product quality policy. Available at: https://cutt.ly/n8dM8Mb (accessed 10 January 2023).
4. Nardone A. Evolution of Livestock Production and Quality of animal Products. Available at: http://surl.li/fccac (accessed 18 January 2023).
5. Balanovska T. I., Boretska Z. P. (2012) Rol otsinky yakosti produktsii v otsiniuvanni system upravlinnia yakistiu [The role of product quality assessment in quality management systems]. Naukovyi visnyk Nats. universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Ser.: Ekonomika, ahrarnyi menedzhment, biznes, vol. 169, no. 2, рр. 32-40 (in Ukrainian).
6. Kontrol yakosti syrovyny, napivfabrykativ i hotovoi produktsii na pidpryiemstvakh hromadskoho kharchuvannia : vebsait. Available at: http://surl.li/fccfw (accessed 18 January 2023) (in Ukrainian).
7. Lipych L. H., Momcheva A. M. (2010) Yakist molochnoi syrovyny v Ukraini: perspektyvy pidvyshchennia [Quality of dairy raw materials in Ukraine: prospects for increasing]. Innovatsiina ekonomika, no. 16, рр. 152–157 (in Ukrainian).
8. Slavov V. P., Kovalenko O. V., Didukh M. I., Trokhymenko V. Z., Kovalchuk T. I., Verbelchuk S. P., Kalchuk L. A. (2018) Bezpeka i yakist vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva [Safety and quality of production and processing of livestock products]. Zhytomyr : Vyd-vo ZhDU im. I. Franka. (in Ukrainian).
9. Shapoval M. I. (2001) Osnovy standartyzatsii, upravlinnia yakistiu i sertyfikatsiieiu [Fundamentals of standardization, quality management and certification]. Vyd. 3-ye, pererobl. i dopovn. Kyiv: Vyd-vo Yevrop. un-tu. (in Ukrainian).
10. Tarasova V. V., Malynovskyi A. S., Rybak M. F. (2006) Metrolohiia, standartyzatsiia i sertyfikatsiia [Metrology, standardization and certification]. Kyiv : Tsentr navch. literatury. (in Ukrainian).
11. Pedak I. S. (2006) Systema upravlinnia yakistiu produktsii – zaporuka rentabelnosti pidpryiemstva [Product quality management system is the key to the profitability of the enterprise]. Derzhava ta rehiony, no. 5, рр. 35–37 (in Ukrainian).
12. Hryshchenko F. (2001) Upravlinnia yakistiu ta zabezpechennia yakosti: Onovleni standarty serii ISO-9000 [Quality Management and Quality Assurance: Updated standards of the ISO-9000 series]. Standartyzatsiia. Sertyfikatsiia. Yakist, no. 4, рр. 44–46 (in Ukrainian).
13. Shapoval M. I. (2002) Osnovy standartyzatsii, upravlinnia yakistiu i sertyfikatsiieiu [Fundamentals of standardization, quality management and certification]. Vyd. 3-ye, pererobl. i dopovn. Kyiv : Vyd-vo Yevrop. un-tu. (in Ukrainian).
14. Slavov V. P., Kovalenko O. V., Danchuk L. P., Kovalchuk T. I., Didukh M. I., Bidenko V. M., Verbelchuk S. P., Trokhymenko V. Z., Kalchuk L. A. (2021) Ekolohichni osnovy formuvannia funktsionalnoi systemy bezpeky i yakosti kharchovoi syrovyny [Ecological bases of formation of functional safety system and quality of food raw materials]. Zhytomyr : Vyd-vo ZhDU im. I. Franka. (in Ukrainian).
15. Slavov V. P., Kovalenko O. V., Bidenko V. M., Didukh M. I., Trokhymenko V. Z., Kovalchuk T. I., Verbelchuk S. P., Kalchuk L. A. (2019) Innovatsiini tekhnolohii pererobky tvarynnytskoi syrovyny ta vyrobnytstva kharchovykh produktiv [Innovative technologies for processing livestock raw materials and food production]. Zhytomyr : Vyd-vo ZhDU im. I. Franka. (in Ukrainian).
16. Trokhymenko V., Kovalchuk T., Bidenko V., Zakharin V., Pylypchuk О. (2022) The prolonged effect of GLUTAM 1M biologically active preparation on dairy productivity and milk quality of cows. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciencesvol, vol. 16, рр. 127–136. doi.org/10.5219/1739 .
17. Vakulenko A. V. (2013) Upravlinnia yakistiu [Quality management]. Kyiv: KNEU. (in Ukrainian).
18. Verkhovna Rada Ukrainy (2004) Pro moloko ta molochni produkty [About milk and dairy products]. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/T041870 (accessed 20 January 2023) (in Ukrainian).
19. Verkhovna Rada Ukrainy (1997) Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv [About the basic principles and requirements for food safety and quality]. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, vol. 19, no. 98. Available at: http://surl.li/ezjbe (accessed 20 January 2023) (in Ukrainian).
20. Derzhavni standarty Ukrainy (2018) DSTU 3662: 2018. Moloko-syrovyna koroviache. Tekhnichni umovy [Raw materials of cow. Specifications]. [Chynnyi vid 2019-01-01]. Kyiv: Derzhavni standarty Ukrainy (Informatsiia ta dokumentatsiia). Available at: https://cutt.ly/A33BizK (accessed 27 January 2023) (in Ukrainian).
21. Rehlament Yevropeiskoho Parlamentu ta Rady (EU) (853/2004) Pro vstanovlennia spetsialnykh hihiienichnykh pravyl, shcho pidliahaiut zastosuvanniu do prodovolchykh tovariv tvarynnoho pokhodzhennia [About the establishment of special hygienic rules to be applied to food products of animal origin]. Available at: http://surl.li/eziwx (accessed 27 January 2023) (in Ukrainian).
22. Bychkivskyi R. (2000) Upravlinnia yakistiu [Quality management]. Lviv : Derzh. un-t «Lvivska politekhnika». (in Ukrainian).
23. Zhemela H. P. (2006) Standartyzatsiia ta upravlinnia yakistiu produktsii roslynnytstva [Standardization and quality management of crop production]. Poltava. (in Ukrainian).
24. Bozhenko L. I., Hutta O. Y. (2001) Upravlinnia yakistiu, osnovy standartyzatsii ta sertyfikatsii produktsii [Quality Management, Fundamentals of Standardization and Product Certification]. Lviv : Afisha. (in Ukrainian).
25. Kyrychenko L. S., Merezhko N. V. (2001) Osnovy standartyzatsii, metrolohii, upravlinnia yakistiu [Fundamentals of standardization, metrology, quality management]. Kyiv : Nats. torh.-ekon. un-t. (in Ukrainian).
26. Derzhavni standarty Ukrainy (2010) DSTU 7158: 2010. Miaso. Svynyna v tushakh i pivtushakh. Tekhnichni umovy [Meat. Pork in carcasses and half -ends. Specifications]. [Chynnyi vid 2011-07-01]. Kyiv: Derzhavni standarty Ukrainy. (Informatsiia ta dokumentatsiia). Available at: http://surl.li/ezjgk (accessed 20 January 2023) (in Ukrainian).
27. Derzhavni standarty Ukrainy (2008) DSTU 6030:2008. Miaso. Yalovychyna ta teliatyna v tushakh, pivtushakh i chetvertynakh. Tekhnichni umovy [Meat. Beef and veal in carcasses, half -toes and quarters. Specifications]. [Chynnyi vid 2009-01-04]. Kyiv: Derzhavni standarty Ukrainy. (Informatsiia ta dokumentatsiia). Available at: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=72431 (accessed 20 January 2023) (in Ukrainian).