Experimental studies of the influence of the parameters of biological objects on the output characteristics of their quality control device

Keywords: electronic-acoustic device, acoustic field parameters, impact excitation, attenuation coefficient, amplitude, frequency, relative error, addi-tive error, standard deviation, average statistical value

Abstract

Ensuring the high quality of agricultural products sold to the population can only be achieved with the widespread introduction of modern methods and technical means of non-destructive express control of quality features of products in technological processes. Therefore, scientific research aimed at creating technical systems that provide express non-destructive control of the degree of maturity and the presence of internal damage to the above biological structures are relevant.

The greatest difficulties arise when controlling the qualitative features of biological objects of a fixed geometric shape (apples, melons, tomatoes, lemon, orange, etc.) in the technological flow (production, processing, storage), the quality of which is not always possible to determine by the external state of the product (for example, melons).

Among the large number of different physical control methods that can be implemented in a technical device, the most promising is the method of acoustic sounding, which makes it possible to evaluate the qualitative characteristics of a product by the parameters of the acoustic field.

The material presented in this article is the result of experimental studies aimed at checking the main parameters of an electronic-acoustic device for determining the quality of biological structures of a fixed geometric shape (EAP), selected on the basis of preliminary theoretical studies, namely, to assess the accuracy of separating objects into fractions by the parameters of the aftereffect signal of their shock excitation.

References

1.Іноземцев Г.Б., Яковлєв В.Ф., Козирський В.В. Застосування акустичних технології в агарному виробництві: Навчальний посібник -K.: TOB “Аграр Медіа Груп”, 2013. - 171 с.: іл..
2. Яковлєв В.Ф. Експериментальні дослідження процесу трансформації ударного імпульсу через біологічні об’єкти фіксованої геометричної форми / В.Ф. Яковлєв // Вісник СНАУ Науковий журнал. Серія «Механізація та автоматизація виробничих процесів». Вип.1-2 (35-36), 2019 – с. 30 – 35
3.Яковлєв В.Ф. Визначення якості сільськогосподарської продукції методом акустичної емісії / Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Технічні науки. Випуск 164 “Проблеми енергозабезпечення та енергозбереження в АПК України .- Харків: ХНТУСГ. - 2015.- С..75 - 77.
4. The acoustic control of fruit damage V.F. Jakovlev, I.P. Nazarenko, M.V. Yakovleva, A.N. Terekhov (Tavrijskaja Derċavna Agrotechnična Arademija w. Melitopolu (Ukraina). Sistemy mikropro-cecorowe wrolnictwte . 2nd conference on mickoprocessor systems in acgriculture. Conference materials. 18…19 September 1997, Plock, Poland. с.113-117.
5. Технологія наукових досліджень енергетичних систем в аграрному виробництві: Навчальний посібник. / Г.Б. Іноземцев, В.В.Козирський. За редакцією Г.Б. Іноземцева. – К.: ТОВ «Аграр Медія Груп», 2011. – 198 с.
6. Ермолов И.Н. Теория и практика ультразвукового контроля.- М.: Машиностроение, 1981. - 240с.
Published
2021-05-11
How to Cite
Yakovlev, V. (2021). Experimental studies of the influence of the parameters of biological objects on the output characteristics of their quality control device. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Mechanization and Automation of Production Processes, (2 (40), 17-21. Retrieved from https://snaubulletin.com.ua/index.php/mapp/article/view/348