ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ОТРИМАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НА ОСНОВІ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ

Ключові слова: білки, функціональні харчові продукти, клітковина, мокре прядіння, аналог, розріджувачі.

Анотація

Актуальною проблемою харчової промисловості є заміна білкових ізолятів, отриманих із генетично модифікованих джерел сировини. Ведуться активні пошуки нових джерел рослинного білка з генетично немодифікованих культур. У статті розглянуто питання виробництва функціональних харчових продуктів на основі рослинної сировини, тобто виробництва харчових продуктів принципово по-новому. Систематизація та узагальнення розробок з техніки та технології одержання білкових ізолятів із рослинної сировини, а також аналіз перспектив розвитку технологічних рішень, створення ресурсозберігаючих технологій та екологічно чистого виробництва функціональних продуктів харчування. Отримані на даний момент результати наукових досліджень надають переконливі докази існування можливості виробництва їжі за допомогою принципово нових методів. Термін «функціональні продукти харчування» надає означення продуктам, які виготовлені з використанням білків та інших поживних речовин природного походження, але їх склад, структура, зовнішній вигляд і набір властивостей сформовані штучно. На сьогоднішній день, особливий інтерес викликають функціональні продукти харчування, які відрізняються високою біологічною цінністю та вишуканим смаком. Ці продукти вирізняються не лише своєю корисністю для здоров’я, а й сприяють задоволенню гастрономічних переваг споживачів. Вони відкривають шлях до нових можливостей у сфері харчування, дозволяючи людям отримувати не лише необхідні поживні речовини, але і насолоджуватися їжею з новими, неочікуваними характеристиками. Роботи в цьому напрямі, спрямовані на отримання функціональних продуктів харчування, мають подвійну мету. По-перше, вони створюють продукти, які імітують традиційні вироби з фаршу. Ця технологія є порівняно простою, а отримані продукти відносно дешеві та зручні у використанні. По-друге, роботи у цьому напрямку спрямовані на створення продуктів з неподрібненою волокнистою структурою, особливо у м’ясних виробах, що є однією з найцінніших форм харчування. Такий підхід відкриває шлях до нових можливостей для людей, які прагнуть зберігати здоровий спосіб життя або вибирають вегетаріанський спосіб харчування. Функціональні продукти харчування, що відтворюють текстуру традиційних продуктів і одночасно збагачені корисними складовими, можуть стати важливим елементом у збалансованому харчуванні, допомагаючи задовольняти поживні потреби без необхідності використання продуктів тваринного походження. Розроблення техніки і технології функціонального харчування дозволяє: знизити собівартість і збільшити виробництво продуктів харчування в існуючій економічній базі харчовій промисловості за рахунок зменшення втрат і використання непродовольчої сировини; досягти необхідного рівня продовольчої безпеки та вирішити проблему дитячого та лікувального харчування, харчування в незвичних умовах.

Посилання

1. Artificial foods. Encyclopedia.com. Vylucheno iz URL: https://www.encyclopedia.com/food/encyclopedias-almanacstranscripts-and-maps/artificial-foods.
2. Artificial food and dairy substitutes – Comfort food from the science lab. Online magazine for professional chefs. Vylucheno iz URL: https://www.ktchnrebel.com/artificial-food.
3. Artificial Food Products. The Need for Legal Regulation SpringerLink. Vylucheno iz URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-39797-5_54.
4. Artificial Food. Desflora – Artificial Flowers. Vylucheno iz URL: https://desflora.com.au/product-category/artificial-food.
5. Can Artificial Food Put an End to Famine? The Medical Futurist. Vylucheno iz URL: https://medicalfuturist.com/canartificial-food-put-an-end-to-famine.
6. Food made from, quite literally, thin air. Big Agency News. Vylucheno iz URL: https://co-nxt.com/blog/the-rise-ofcellular-agriculture-synthetic-meat-and-lab-coat-farming.
7. Henchion, M., Moloney, A. P., Hyland, J., Zimmermann, J. & McCarthy, S. (2021) Review Trends for meat, milk and egg consumption for the next decades and the role played by livestock systems in the global production of proteins. Animal, 15, 100287.
8. Hiroyuki, Yano & Wei, Fu (2022) Effective Use of Plant Proteins for the Development of “New” Foods. FOODS, 11 (9), 1185. https://doi.org/10.3390/foods11091185.
9. In praise of artificial food. Aeon. Vylucheno iz URL: https://aeon.co/ideas/artificial-food-has-made-human-civilisation-possible.
10. Isabella, R, Cecilia, S, Silke, H, Luuk, G & Leo, F (2023) Marcelis Resources for plant-based food: Estimating resource use to meet the requirements of urban and peri-urban diets. Food and energy security, 12 (3), 17. https://doi.org/10.1002/fes3.462.
11. I shtuchni produkty kharchuvannia [And artificial food products]. Ni.biz.ua – sait navchalnoi informatsii. Vylucheno iz URL: http://ni.biz.ua/8/8_5/8_51654_zanyatie.html (in Ukrainian).
12. Klymenko, M. M., Vinnikova, L. H. & Bereza, I. H. (2006) Tekhnolohiia miasa ta miasnykh produktiv. Pidruchnyk [Technology of meat and meat products. Textbook]. Kyiv, Vyshcha osvita, 640 (in Ukrainian).
13. Kopytec’, N. G., & Voloshyn, V. M. (2020). Suchasnyj stan ta tendencii’ rynku m’jasa [Current state and trends of the meat market]. Ekonomika APK – Economics of agro-industrial complex, 6, 59.
14. Markina, I. A. & Bol’shakova, Je. L. (2019). Osoblyvosti funkcionuvannja ta tendencii’ rozvytku rynku m’jasa ta m’jasnoi’ produkcii’ v Ukrai’ni [Features of functioning and tendencies of development of the market of meat and meat products in Ukraine]. Ukrai’ns’kyj zhurnal prykladnoi’ ekonomiky, 4 (4), 119–128 (in Ukrainian).
15. McClements, D. J. & Grossmann, L. (2021) The science of plant-based foods: Constructing next-generation meat, fish, milk, and egg analogs. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf, 20, 4049–4100.
16. Motuzka, Yu. & Koshelnyk, A. (2019) Rynok analohiv molochnykh produktiv roslynnoho pokhodzhennia: svitovi trendy [The market of analogues of plant-based dairy products: global trends]. Tovary i rynky, 38–50 https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(31)04 (in Ukrainian).
17. Röhling, M., Stensitzky, A., Oliveira, C. L. P., Beck, A., Braumann, K. M., Halle, M., Führer-Sakel, D., Kempf, K., McCarthy, D. & Predel, H.G. (2021) Effects of a protein-rich, low-glycaemic meal replacement on changes in dietary intake and body weight following a weight-management intervention. The ACOORH trial. Nutrients, 13, 376.
18. Samoichuk, K. O. (2020) Innovatsiini tekhnolohii ta obladnannia haluzi. Pererobka produktsii roslynnytstva [Innovative technologies and equipment of the industry. Processing of plant products]. Melitopol, Tavri State Agro-Technological University named after Dmytro Motorny, Liuks, 311 (in Ukrainian).
19. Savchuk, Yu. Yu. (2017) Sposoby otrymannia bilkovykh produktiv z roslynnoi syrovyny [Methods of obtaining protein products from vegetable raw materials]. Podilsky Visnyk: agriculture, technology, economy, 26, 64–71. (in Ukrainian).
20. Savenko, I. I. & Sedikova, I. O. (2021) Innovatsii shliakh do zabezpechenniam liudstva produktamy kharchuvannia [Innovation is the way to provide humanity with food products]. 81-st scientific conference of teachers of the Odessa National Academy of Food Technologies. Collection of theses, April 27–30. Odesa, Odesa National Academy of Food Technologies, 323–325 (in Ukrainian).
21. Synthetic and Artificial Food Products. Encyclopedia. Vylucheno iz URL: https://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Synthetic+and+Artificial+Food+Products.
22. Synthetic Foods. Grocery.com. Vylucheno iz URL: https://www.grocery.com/synthetic-foods.
23. Technology is ready for synthetic foods. Are you?. The Guardian. Vylucheno iz URL: https://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/dec/17/synthetic-foods-technology-labeling-gmo.
24. The corporate push for synthetic foods. Navdanya international. Vylucheno iz URL: https://navdanyainternational.org/the-corporate-push-for-synthetic-foods-false-solutions-that-endanger-our-health-and-damage-the-planet.
25. The Difference Between Natural and Artificial Foods. Yahoo. Vylucheno iz URL: http://surl.li/ntlor.
Опубліковано
2023-12-27
Як цитувати
Бабанов, І. Г., Бабанова, О. І., Михайлов, В. М., Шевченко, А. О., & Прасол, С. В. (2023). ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ОТРИМАННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НА ОСНОВІ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (4 (54), 16-21. https://doi.org/10.32782/msnau.2023.4.3