РОЛЬ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ДОДАВАННЯМ РОСЛИННИХ ЕКСТРАКТІВ У ФУНКЦІОНАЛЬНОМУ ХАРЧУВАННІ
Анотація
Наша цивілізація здавна приділяла значну увагу харчуванню з метою поліпшення його впливу на організм людини. Протягом формування культури людства змінювались системи та підходи у цьому питанні. Зрештою, сучасні біологи та нутріціологи дійшли висновку, що харчування має бути збалансованим та містити речовини, які мають лікувальні властивості без шкоди для здоров’я. У статті розглянуто основні етапи формування системи функціонального харчування – від ідеї до її юридичної фіксації; проаналізовано сучасні тенденції розробки функціональних молочних продуктів з використанням рослинних екстрактів; висвітлено вплив таких добавок на покращення поживної цінності молочних продуктів та їх позитивний вплив на здоров'я людини. Описано основні переваги застосування рослинних екстрактів. Визначено, що найбільш біологічно цінною для організму людини є молочна продукція, доказом чого стало надання першого статусу «функціональний» у 1930 р. саме продукту цього виду. Визначено вплив рослинного екстракту на організм людини та органолептичні особливості молочної сировини. Стаття акцентує увагу на потенціалі молочної продукції з рослинним компонентом як на першоджерелі здорового збалансованого компоненту функціонального харчування. Використання означеного складника відповідає запитам сучасного суспільства та підвищує популярність таких продуктів у споживача. Метою статті є визначення впливу рослинного екстракту на роль молочної продукції в сегменті функціонального, здорового харчування. У статті використано такі методи: мікробіологічні, біохімічні, органолептичні, статистичні, аналітичні. В результаті проведеного дослідження виявлено найбільш вживані рослинні похідні, серед яких стевія, плоди шипшини, борошно амаранту, солодка. Включення цих рослинних компонентів до виробництва молочної продукції дозволяє не тільки покращити смак і текстуру продуктів, але й підвищити їх біологічну цінність, що задовольняє запити сучасного ринку на функціональні та здорові продукти харчування. Таким чином, молочна продукція з рослинними екстрактами має значний потенціал у сегменті функціонального харчування, забезпечуючи баланс між користю для здоров'я, поліпшенням органолептичних властивостей продукту та привабливістю для споживачів.
Посилання
2. Hachak, Yu. R., Hutyi, B. V., Benytska, A., Diakun, T., Prystanskyi, R., Kinnytska, L., Selskyi, V. R. (2017). Vykorystannia krioporoshku «Amarant» v tekhnolohii molochnykh produktiv likuvalno-profilaktychnoho spriamuvannia. [The use of Amaranth cryopowder in the technology of dairy products for therapeutic and prophylactic purposes]. Lviv: Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni Stepana Gzhytskoho. Vol. 19, № 8, 57–62. doi:10.15421/nvlvet8012 [in Ukrainian].
3. Holovko, M. P., Vlasenko, I. H., Holovko, T. M., Semko, T. V. (2021). Tekhnolohiia moloka ta molochnykh produktiv z elementamy NASSR: navchalnyi posibnyk. [Technology of milk and dairy products with HACCP elements]. Kharkiv : KhDUKhT [in Ukrainian].
4. Ianni, A., Innosa, D., Martino, C., Bennato, F., Martino, G. (2019). Compositional characteristics and aromatic profile of caciotta cheese obtained from Friesian cows fed with a dietary supplementation of dried grape pomace. J. Dairy Sci, 102, 1025–1032
5. Kapreliants, L.V., Iorhachova K.H. (2013). Funktsionalni produkty: monohrafiia. [Functional products: a monograph.]. Odesa: Druk, 312 [in Ukrainian].
6. Lialyk, A., Kryskova, L., Kravchuk, L. (2017). Kontseptsiia funktsionalnykh kharchovykh produktiv. [The concept of functional foods]. Kyiv: Materialy IV Mizhnarodnoi naukovo-tekhnichnoi konferentsii «Stan i perspektyvy kharchovoi nauky ta promyslovosti» [in Ukrainian].
7. Simakhina, H. O. (2023). Kryterii vidnesennia kharchovykh produktiv do katehorii ozdorovchykh, funktsionalnykh. [Criteria for classifying food products as health and functional]. London : Cognum Publishing House [in Ukrainian].
8. Syrokhman, I. V., Zavhorodnia, V. M. (2009). Tovaroznavstvo kharchovykh produktiv funktsionalnoho pryznachennia. Navch.pos. [Commodity science of functional foods.]. Kyiv : Tsentr uchbovoi literatury [in Ukrainian].
9. Zakon Ukrainy «Pro yakist ta bezpeku kharchovykh produktiv i prodovolchoi syrovyny». [The Law of Ukraine “On thequality and safety of charcoal products and food products”]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2809-15#Text [in Ukrainian].