Санітарно-гігієнічні умови організації праці на хлібопекарських підприємствах Сумської області

Ключові слова: санітарно-гігієнічні умови, мікроклімат, хлібопекарське виробництво, борошняний пил, виробничі фактори.

Анотація

У роботі проаналізовані санітарно-гігієнічні умови праці працівників основних професійних груп, які працюють на хлібокомбінатах Сумської області, а саме хлібокомбінатів: ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат» та ТОВ «Сумська паля-ниця». Обґрунтовано необхідність модернізації і поліпшення санітарно-гігієнічних аспектів технологічного процесу і обла-днання, оптимізації умов мікроклімату і режиму праці робітників. На обох підприємствах температура повітря на робочих місцях тісторобів, зайнятих у великому хлібопекарському виробництві в холодний період року перевищувала допустимі параметри на 3,6-4,6°С. У теплий період року температура повітря робочої зони в тістоприготувальне відділенні цеху з випікання білого хліба і батонів досягала 41,6 оС, що на 19,6 оС перевищувала оптимальні норми і на 14,6 оС - допустимі. Відносна вологість повітря в усіх виробничих приміщеннях відповідала гігієнічним нормативам. Таким чином, вивчення умов і організації праці пекарів і тісторобів на сучасних великих хлібопекарських підприємствах дозволило виявити наявність сукупності несприятливих професійно-виробничих факторів, найбільш виражених в теплий період року. Незважаючи на використання нового обладнання, механізацію технологічного процесу, істотних змін умов праці працівників великих хлібо-пекарських підприємств у 2019 та 2020-х роках не відбулося. Результати проведених досліджень свідчать про необхідність розробки і реалізації комплексу гігієнічних заходів, спрямованих на поліпшення умов і організації праці працівників ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат» та ТОВ «Сумська паляниця».

Посилання

1. Закон України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”(зі змінами від 17 грудня 1996 року № 607/96-ВР; від 11 червня 1997 року № 331/97-ВР; від 18 листопаду 1997 року - ВР, від 30 червня 1999 року № 783-ХIV; від 14 грудня 1999 року № 1288-ХIV; від 21 грудня 2000 року № 2171-III).
2. Іванова О.В. Санітарія та гігієна закладів ресторанного господарства: підручник / О.В. Іванова, Т.В. Капліна. – Суми: Університетська книга, 2010. – 399с.
3. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування / В.І. Смоляр – К.: Здоров’я, 2000. – 335с.
4. Онищенко Г.Г. Влияние состояния окружающей среды на здоровье населения. Нерешенные проблемы и задачи. Гигиена и санитария. 2003. № 1. С. 3-7.
5. Истомин A.B., Мишкич И.А., Махотин Г.И., Рыжков М.Г. Современные проблемы гигиены на пищевых предприятиях. /Монография. Изд. 2-е, доп. и перераб. М.: Компания «Алекс», 2002. 284 с.
6. Мишкич И.А. Гигиенические основы охраны здоровья женщин, занятых на предприятиях по производству и реализации продуктов питания: Автореф. дисс. докт. мед. наук. СПб. 2001. 44 с.
7. Моцкус A.B. Гигиеническая оценка условий труда на предприятиях продовольственной торговли. //Региональные проблемы окружающей среды и здоровья населения. Науч. труды, вып. 7. Ростов-на-Дону. 2002. С. 36-39.
8. Куковякин С.А. и др. Относительные величины, показатели динамического ряда, оценка достоверности результатов исследования: учебное пособие. Киров: Кировская гос. мед. акад., 2006. 10 с.
Опубліковано
2021-05-31
Як цитувати
Василенко, О., & Семерня, О. (2021). Санітарно-гігієнічні умови організації праці на хлібопекарських підприємствах Сумської області. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3 (41), 13-16. вилучено із https://snaubulletin.com.ua/index.php/mapp/article/view/336