ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ МОДИФІКОВАНИХ КРОХМАЛІВ ДЛЯ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ У ВИРОБНИЦТВІ ВАРЕНИКІВ

Ключові слова: модифікований крохмаль, органолептичні властивості, структура, водоутримувальна здатність, кришталеві вареники, гелеутворення

Анотація

Завдяки систематичному дослідженню модифікованого крохмалю було відібрано різні види модифікованих крохмалів, використання яких може покращити фізико-хімічні властивості оболонок для вареників, а саме: картопляний ацетатний крохмаль, картопляний гідроксипропілкрохмаль, октенілсукцинат натрію крохмаль, ацетатний крохмаль маніоки. Їх додавали до суміші сировини для приготування кришталевої оболонки для вареників у різних пропорціях. Визначено та проаналізовано фізичні показники якості кришталевої оболонки для вареників та визначено вид модифікованого крохмалю, який найбільше підходить для використання у складі оболонки для кришталевих вареників. Кришталевий вареник є одним із представників макаронних виробів із кришталевою (прозорою) оболонкою. Його люблять споживачі за кришталево-чистий зовнішній вигляд, гладку та еластичну поверхню і міцну структуру та приємний смак. У той же час, у процесі виготовлення кришталевої оболонки вареників, вона легко ламається через втрату води, їй непросто надати форму, а готова оболонка легко тріскається. У цій статті досліджено вплив додавання, властивостей та умов обробки різних видів модифікованих крохмалів на властивості оболонки кристалічних вареників. Шляхом визначення фізичних показників вищевказаних видів модифікованих крохмалів, та дослідженням можливості їх застосування у складі оболонок для вареників для покращення їх якості. Дослідження виявили, що властивості оболонок для вареників з додаванням модифікованих крохмалів вища, ніж у оригінальної оболонки без використанням модифікованих крохмалів, що підтверджує доцільність внесення даних видів модифікованих крохмалів в оболонку кристалічних вареників для покращення її прозорості та інших характеристик. У той же час, це забезпечує отримання необхідних показників для відповідних досліджень щодо покращення характеристик кришталевої оболонки вареника. Дослідження показали, що використання модифікованих крохмалів, які мають специфічні властивості, може вплинути на якість оболонки вареників, підвищити її міцність і прозорість, що надасть новим продуктам високих споживчих властивостей.

Посилання

1. Berton B.,Scher J.,Villieras F., et al. Measurement of hydration capacity of wheat flour: influence of composition and physical characteristics. Power Technology, 2002, 128(2-3):326-331.
2. Choi S.G, Kerr W.L. Swelling characteristics of native and chemically modified wheat starches as a function of heating temperature andtime. Starch/Stärke, 2004,56:181-189.
3. Chung H.-J.,Woo K.-S., Lim S.-T. Glass transition and enthalpy relaxation of cross-linked corn starches. Carbohydrate Polymers, 2004, 55:9- 15.
4. Cozzolino D, Roumeliotis S, Eglinton J. Relationships between starch pasting properties, free fatty acids and amylose content in barley. Food Research International, 2013, 51(2):444-449.
5. Du Shuangkui, Zhou Liqing, Yu Xiuzhu et al. Research on the processing characteristics of yam starch. Journal of the Chinese Cereals and Oils Association, 2010, 26(3): 34-39.
6. Du Xianfeng, Xu Shiying, Wang Zhang. The transparency of starch paste and its influencing factors. Transactions of the Chinese Society of Agricultural Engineering, 2002, 18(1): 129-132.
7. Gomand S.V.,Lamberts L.,Visser R.G.F.,et al. Physicochemical properties of potato and cassava starches and their mutants in relation to their structural properties. Food Hydrocolloids, 2010,24:424-433.
8. J. Colivet,R.A. Carvalho. Hydrophilicity and physicochemical properties of chemically modified cassava starch films. Industrial Crops & Products, 2017, 95.
9. Lawal OS, Adebowale KO, Ogunsanwo BM, et al. Oxidized and acid thinned starch derivatives of hybrid maize: founctional characteristics, wide-angle X-ray diffractometry and thermal properties. International Journal of Biological Macromolecules, 2005, 35:71-79.
10. Lawal Q.S. Starch hydroxyalkylation: Physicochemical properties and enzymatic digestibility of native and hydroxypropylated finger millet (Eleusine coracana) starch. Food Hydrocolloids, 2009,23:415-425
11. Lee J.S., Kumar R.N., Rozman H.D., et al. Pasting, swelling and solubility properties of UV initiatedstarch-graftpoly(AA).FoodChemistry,2005,91:203-211.
12. Lin Ying, Xin Zhiping. The effect of modified starch on flour gelatinization characteristics and the quality of quickfrozen dumplings. Agricultural Machinery, 2011(05): 91-95.
13. Liu Wenjuan, He Shaokai, Cao Yu et al. Comparative study on the properties of potato starch and its 7 modified starch pastes. China Food Additives, 2015(12): 60-64.
14. Meng Xiangyan. Research on the physical and chemical properties of yellow rice starch. Chongqing: Southwest University, 2008.
15. Onofre F.O.,WANG Y.J. Hydroxypropylated starches of varying amylose contents as sustained release matrices in tablets. International Journal of Pharmaceutics, 2010,385(1-2):104-112.
16. Policegoudra R.S., Aradhya S.M. Structure and biochemical properties of starch from an unconventional source–Mango ginger (Curcuma amada Roxb.) rhizome. Food Hydrocolloids, 2008, 22(4):513-519.
17. Yi Tuo, Huang Juan, Lei Yajie, etc. Progress in cassava food research. Gourmet Research, 2019, 36(02): 23-27.
18. Zhang Sen, Zhang Chunhua, Huang Weixia, etc. Analysis of the physical properties of several different starches. Food Research and Development, 2016, 37(23): 21-25.
19. Zhang Wenye. Frozen convenience food processing technology and inspection. Beijing: Chemical Industry Press, 2005.
20. Zhang Yanping. Modified starch production and application. Beijing: Chemical Industry Press, 2007.
Опубліковано
2023-08-10
Як цитувати
Мазуренко, І. К., Перцевой, Ф. В., & Шкарапута, Р. В. (2023). ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ МОДИФІКОВАНИХ КРОХМАЛІВ ДЛЯ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ У ВИРОБНИЦТВІ ВАРЕНИКІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (2 (52), 3-7. https://doi.org/10.32782/msnau.2023.2.1