СУЧАСНІ ТРЕНДИ ВИКОРИСТАННЯ ПОРОШКУ ГРИБА ШАМПІНЬЙОНА ДВОСПОРОВОГО (AGARICUS BISPORUS) В ТЕХНОЛОГІЇ СІЧЕНИХ ВИРОБІВ ІЗ ПТИЦІ

Ключові слова: гриби, шампіньйон двосопровий, Agaricus bisporus, м’ясо, птиця, січені вироби, технологія, білок, якість

Анотація

У статті наведено результати досліджень щодо використання порошку гриба шампіньйона двоспорового (Agaricus bisporus) в технології січених виробів із птиці. Розглянуто сучасні тренди щодо споживання продукції з м’яса птиці зниженої енергетичної цінності. Звертається увага на суттєвий дефіцит м’ясних ресурсів та зростаючі об’єми імпортної м’ясної сировини на продовольчому ринку, відмінного від вітчизняного по ряду найбільш важливих функціональних властивостей і хімічному складу. Визначено гостру потребу в білках у раціоні сучасної людини, особливо в період військових дій та в умовах підвищеного рівня стресу Акцентовано увагу на гостроті проблеми стабілізації якості м’ясних продуктів із птиці. Зазначено, що багатий нутрієнтний склад м’яса птиці в готовій продукції може бути збагачений додатково цінними компонентами, де на стадії формування фаршу можна створювати рецептурні композиції, що будуть збалансовані за харчовою цінністю та матимуть високі органолептичні характеристики. Запропоновано технологічне рішення щодо використання порошку гриба шампіньйона двоспорового (Agaricus bisporus) при виробництві котлет із птиці, що є гідною відповіддю на існуючі ризики та виклики суспільства, та з метою залучення додаткових споживачів, профілактики ряду захворювань, покращення життєво-важливих показників організму людини. Дослідженнями встановлено кількість внесення порошку гриба шампіньйона двоспорового (Agaricus bisporus) до рецептури котлет із птиці у кількості 15 %, від маси фаршів із птиці. Виявлено позитивний вплив на покращення органолептичних характеристик готової продукції. Окреслено перспективність використання даного виду грибної сировини з метою одержання січених виробів із птиці функціонального призначення.

Посилання

1. Barbut S. & Leishman E.M. Quality and Processability of Modern Poultry Meat. Animals. 2022. Vol. 12(20). P. 2766. doi: 10.3390/ani12202766
2. Brassard D., Laramée C., Provencher V., Vohl M.C., Robitaille J., Lemieux S. & Lamarche B. Consumption of low nutritive value foods and cardiometabolic risk factors among French-speaking adults from Quebec, Canada : the PREDISE study. Nutrition journal. 2019. Vol. 18(1). P. 49. doi: 10.1186/s12937-019-0474-y
3. Daniel C.R., Cross A.J., Koebnick C. & Sinha R. Trends in meat consumption in the USA. Public Health Nutr. 2018. Vol. 14. P. 575–583.
4. Feng Y., Zhang J., Wen C., Sedem Dzah C., Chidimma Juliet I., Duan Y., Zhang H. Recent advances in Agaricus bisporus polysaccharides: Extraction, purification, physicochemical characterization and bioactivities. Process Biochem. 2020. Vol. 94. P. 39–50. doi: 10.1016/j.procbio.2020.04.010
5. Hladkyi F. Sensornyi analiz kharchovykh produktiv – [Sensory analysis of food products]. Kharkiv : Tekhnolohichnyi tsentr, 2018. 131 p.
6. Marangoni F., Corsello G., Cricelli C., Ferrara N., Ghiselli A., Lucchin L. & Poli A. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food & Nutrition Research. 2015. Vol. 59. P. 27606. doi 10.3402/fnr.v59.27606
7. Mazidi M., Kengne A., George E. & Siervo M. The association of red meat intake with inflammation and circulating intermediate biomarkers of type 2 diabetes is mediated by central adiposity. British Journal of Nutrition. 2021. Vol. 125(9). P. 1043–1050. doi: 10.1017/S0007114519002149
8. Niego A.G., Rapior S., Thongklang N., Raspé O., Jaidee W., Lumyong S. & Hyde K.D. Macrofungi as a Nutraceutical Source: Promising Bioactive Compounds and Market Value. Journal of fungi (Basel, Switzerland). 2021. Vol. 7(5). P. 397. doi: 10.3390/jof7050397
9. Zięba P., Sękara A., Sułkowska-Ziaja K. & Muszyńska B. Culinary and Medicinal Mushrooms: Insight into Growing Technologies. Acta Mycologica. 2020. Vol. 55(2). P. 1–19. doi: 10.5586/am.5526
Опубліковано
2023-12-04
Як цитувати
Бандура, І. І., & Кошель, О. Ю. (2023). СУЧАСНІ ТРЕНДИ ВИКОРИСТАННЯ ПОРОШКУ ГРИБА ШАМПІНЬЙОНА ДВОСПОРОВОГО (AGARICUS BISPORUS) В ТЕХНОЛОГІЇ СІЧЕНИХ ВИРОБІВ ІЗ ПТИЦІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (3 (53), 11-14. https://doi.org/10.32782/msnau.2023.3.2