ВПЛИВ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ НА РОЗВИТОК ГАЛУЗІ СВИНАРСТВА В СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Анотація
Свинарство споконвіку підтримує належний рівень добробуту населення та економіки країни, забезпечуючи людей продуктами харчування та сировиною для подальшої переробки. Будучи традиційним напрямком українського тваринництва, вирощування свиней на території Сумської області також відіграє значну роль у задоволенні потреб внутрішнього ринку та залишається популярною галуззю скотарства через свою ефективність. Однак останні роки відмічаються негативні тенденції відносно стану свинарства як на території Сумщини, так і в Україні в цілому, причиною яких слугує низка економічних, зоотехнічних, політичних та епізоотичних факторів. Метою даної роботи був аналіз статистичних даних щодо кількості свиней в Сумській області та виявлення взаємозв'язку між динамікою зміни об’єму поголів’я тварин, епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми свиней (АЧС) та дотриманням правил біобезпеки у господарствах. Матеріалом для статті слугувала інформація, отримана з офіційного онлайн-ресурсу Головного управління статистики у Сумській області, офіційного онлайн– ресурсу Держпродспоживслужби та звітності Головного управління ветеринарної медицини в Сумській області. В результатах дослідження виявили значне зниження кількості свиней на території Сумщини починаючи з 2014 року, що збігається з часом виявлення першого спалаху африканської чуми свиней на території області (15.12.2014). Враховуючи ускладнення епізоотичної ситуації та зменшення об’єму поголів’я приватного сектору відносно загальної кількості тварин, зроблено висновок про значний вплив АЧС на свинарство Сумщини та загрозу спалахів хвороби для підсобних господарств у разі недотримання правил біобезпеки. Під час аналізу звітності рівня біологічної безпеки господарств звертали увагу на наявність у свинокомплексах огорожі, діючих санпропускників, дезбар’єрів та дезінфекції спецодягу працюючого з тваринами персоналу. Додатково підраховували кількість господарств, які проводять процедуру термічної обробки корму перед згодовуванням свиням. Позитивну динаміку щодо покращення статусу біобезпеки за період 2018–2021 роки виявили по збільшенню відносної кількості господарств, для яких були характерні наявність діючих санпропускників (+12%), дезбар’єрів (+15%) та дезінфекції спецодягу працюючого персоналу (+15%).
Посилання
2. Alarcón, L.V., Allepuz, A. & Mateu, E. (2021). Biosecurity in pig farms: a review. Porc Health Manag 7, 5 doi: https://doi.org/10.1186/s40813-020-00181-z
3. Allerson M.W., Cardona C.J., Torremorell M. (2013). Indirect Transmission of Influenza A Virus between Pig Populations under Two Different Biosecurity Settings. PLOS ONE 8(6): e67293. doi:https://doi.org/10.1371/journal.pone.0067293
4. Bellini, S., Rutili, D., & Guberti, V. (2016). Preventive measures aimed at minimizing the risk of African swine fever virus spread in pig farming systems. Acta veterinaria Scandinavica, 58(1), 82. https://doi.org/10.1186/s13028-016-0264-x
5. Bryk, M. (2018). Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku haluzi tvarynnytstva v Ukraini [Current state and prospects of development of livestock industry in Ukraine] Economic analysis. Ternopil: No 4. S. 331–337. [In Ukrainian] doi:http://dx.doi.org/10.35774/econa2018.04.331
6. Cases of ASF in Ukraine since 2012. FAO. Available at: www.asf.vet.ua/index.php/purpose-project/about-asf/198-vypadky-achs-v-ukraini-z-2012- roku.
7. Dee S, Neill C, Singrey A, Clement T, Cochrane R, Jones C, Patterson G, Spronk G, Christopher-Hennings J, Nelson E. (2016). Modeling the transboundary risk of feed ingredients contaminated with porcine epidemic diarrhea virus. BMC Vet Res 12(1):51. doi: 10.1186/s12917-016-0674-z
8. Dione, M., Masembe, C., Akol, J., Amia, W., Kungu, J., Lee, H. S., & Wieland, B. (2018). The importance of on-farm biosecurity: Sero-prevalence and risk factors of bacterial and viral pathogens in smallholder pig systems in Uganda. Acta tropica, 187, 214–221. https://doi.org/10.1016/j.actatropica.2018.06.025
9. Dudnyk, Y. (2021). Terytorialna zakonomirnist mizh spalakhamy AChS sered dykykh ta sviiskykh svynei v Ukraini [Territorial pattern between outbreaks of ASF among wild and domestic pigs in Ukraine]. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 23(104), 18–22. [in Ukrainian] https://doi.org/10.32718/nvlvet10403
10. Dudnyk, Y. O. (2021). Epizootychnyi monitorynh afrykanskoi chumy svynei v Sumskii oblasti [Epizootic monitoring of African swine fever in the Sumy region]. Scientific and Technical Bulletin оf State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder Additives аnd Institute of Animal Biology, 22(2), 124–129. [in Ukrainian] doi: https://doi.org/10.36359/scivp.2021-22-2.14
11. Guberti, V., Khomenko, S., Masiulis, M., Kerba S. (2019). African swine fever in wild boar ecology and biosecurity. FAO Animal Production and Health Manual No. 22. Rome: FAO, OIE and EC, no. 22, p. 60. doi: 10.4060/CA5987EN
12. Hnatyshyn, L. B., (2019). Problemy efektyvnoho rozvytku svynarstva Ukrainy [Problems of effective development of pig breeding in Ukraine]. Derzhava ta rehiony Seriia: Ekonomika ta pidpryiemnytstvo, issue. 4, pp. 80–84. [in Ukrainian]
13. Hoetskуу P., Pokhaliuk O. & Shelepylo, A. (2017). Afrikans'ka chuma svinej v Ukraїnі [African swine fever in Ukraine] Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary sciences, 19(78), 141–5. [in Ukrainian] doi: 10.15421/nvlvet7828
14. Hryshchenco N. P. (2018). Rozvytok svynarstva v Ukraini [Development of pig breeding in Ukraine] Scientific journal «Animal Science and Food Technology », 0(271), 16–23. [In Ukrainian]
15. Instrukcija shhodo profilaktyky ta borot'by z afrykans'koju chumoju svynej, zatverdzhena Ministerstvom agrarnoi' polityky ta prodovol'stva Ukrai'ny [Prevention and recovery of african swine fever, approved by Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine]. Regulations 07.03.2017 № 111. Available at: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0432-17 [in Ukrainian].
16. Kedkovid, R., Sirisereewan, C., & Thanawongnuwech, R. (2020). Major swine viral diseases: an Asian perspective after the African swine fever introduction. Porcine health management, 6, 20. https://doi.org/10.1186/s40813-020-00159-x
17. Kim Y., Yang M., Goyal S.M., Cheeran M., Torremorell M. (2017). Evaluation of biosecurity measures to prevent indirect transmission of porcine epidemic diarrhea virus. BMC Vet Res 13, 89 doi: https://doi.org/10.1186/s12917-017-1017-4
18. Kravets, I.V. (2018). Suchasni tendentsii rozvytku vyrobnytstva svynyny v Ukraini ta sviti [Modern development trends in ukrainian and global pig meat production], Efektyvna ekonomika, vol. 10. doi: 10.32702/2307-2105-2018.10.68
19. Manuja, B. K., Manuja, A., & Singh, R. K. (2014). Globalization and Livestock Biosecurity. Agricultural research (New Delhi, India), 3(1), 22–31. https://doi.org/10.1007/s40003-014-0097-7
20. Mutua, F., & Dione, M. (2021). The Context of Application of Biosecurity for Control of African Swine Fever in Smallholder Pig Systems: Current Gaps and Recommendations. Frontiers in veterinary science, 8, 689811. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.689811
21. Nöremark, M., & Sternberg-Lewerin, S. (2014). On-farm biosecurity as perceived by professionals visiting Swedish farms. Acta veterinaria Scandinavica, 56(1), 28. https://doi.org/10.1186/1751-0147-56-28
22. Official website of the Main Department of Statistics in Sumy Region [Electronic resource]. Access mode: http://sumy.ukrstat.gov.ua/
23. Penrith M-L., Depner K., Jori F., Dione M., Alders R., Chenais E. (2022). Editorial: African Swine Fever in Smallholder and Traditional Pig Farming Systems: Research, Challenges and Solutions. Front. Vet. Sci. Vol. 9:878928. doi: 10.3389/fvets.2022.878928
24. Penrith, M.L. (2020). Current status of African swine fever. CABI Agric Biosci 1, 11. doi: https://doi.org/10.1186/s43170-020-00011-w
25. Priskoka V. A., Sviderskiy V. S., Marushchak L. V. , Skovpen' V. M., Datsenko R. A., Skorokhod S. V., Moroz O. A., Harkavenko V. M. (2018). Afrikanska chuma svinei – p’iat rokіv borotbi [African swine fever - five years of fighting] Veterinarna bіotekhnologіia [Veterinary biotechnology], no. 32(1), 483–492. [in Ukranian] doi: 10.31073/vet_biotech32(1)-65
26. Prohramu rozvytku ahropromyslovoho kompleksu Sumskoi oblasti na period do 2027 roku [The program of development of the agro-industrial complex of Sumy region for the period up to 2027] Regulations 23.07.2021. Available at: http://www.apk.sm.gov.ua/index.php/uk/golovna-storinka/1866-pro-prohramu-rozvytku-ahropromyslovoho-kompleksusumskoyi-oblasti-na-period-do-2027-roku
27. Seheda, S.A. (2020). Statystychnyi analiz spozhyvannia m’iasa ta m’iasoproduktiv v Ukraini. [Statistical analysis of meat consumption and meat products in Ukraine]. Ekonomika APK, 3, 36–46. [In Ukrainian] doi:https://doi.org/10.32317/2221-1055.202003036
28. Stewart S, Dritz S, Woodworth J, Paulk C, Jones C. (2020). A review of strategies to impact swine feed biosecurity. Anim Health Res Rev. 21(1), 61–8. doi: https://doi.org/10.1017/S146625231900015X.
29. Susharnik, Ya. (2021). Analitychnyi ohliad suchasnoho stanu funktsionuvannia haluzi svynarstva [Analytical review of the current state of functioning of the pig industry] Ekonomika ta derzhava, vol. 7. 52–56. [In Ukrainian] doi: 10.32702/2306-6806.2021.7.52
30. Zbarskyi V.K., Shpak O.O. (2016). Svynarstvo – klyuchova haluz u silskomu hospodarstvi Ukrainy [Pig breeding is an important sector in agriculture of Ukraine]. Agrosvit, № 21, pp. 8–14. [in Ukrainian]