МОНІТОРИНГ ФАКТОРІВ РИЗИКУ НА ФЕРМАХ ДЛЯ УТРИМАННЯ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ

Ключові слова: курчата-бройлери, навколишнє середовище, фактори ризику, асоційована мікрофлора, патогенна мікрофлора, бактеріальний антагонізм

Анотація

Дотримання ветеринарно-санітарного контролю на всіх ланках виробництва та визначення факторів ризику дасть можливість запобігти невиправданих збитків у птахівництві. Оскільки селекційні якості бройлерів в останні роки значно покращились, відповідно збільшились вимоги до їх добробуту. Дослідження проводились у ПАТ «Миронівська птахофабрика» Черкаської області Черкаського району, у період листопад-грудень 2022 року. Основним завданням було визначити склад мікрофлори, яка циркулює у птиці різних вікових груп. Отримували змиви з різних виробничих поверхонь у стерильний посуд. Від кожної вікової групи курчат відбирали зразки фекальних мас. Циркулюючу мікрофлору у повітрі приміщень визначали методом седиментації. Для ідентифікації мікроорганізмів використовували спеціальні тести та елективні середовища. У результаті проведених досліджень встановлено, кореляційний зв'язок між віком курчат та основним складом мікрофлори. Escherichia coli складала на сьому добу досліджень – на 292,3 %, на чотирнадцяту – на 201,28 %, на двадцять першу – на 75,64 %, на тридцять п’яту – на 34,61 % більше, порівняно до курчат забійного віку. Зменшення частки Enterococcus faecium відбувалось починаючи з першого тижня у порівнянні до дорослих курчат на 150,92 %, на 14 добу – на 122,65 %, на 21 добу – на 80,46 %, на 35 добу – на 71,87 %. Тенденція зменшення кількості Enterococcus faecalis на сьому добу була на 232,76 %, на чотирнадцяту – на 164,23 %, на двадцять першу – на 148,39 %, на тридцять п’яту – на 31,04 %, порівняно до курчат на 42 добу. На сьому добу частка S. aureus була менше, в порівнянні до дорослих бройлерів на 72,85 %, на 14 добу на – 37,01 %, на 21 добу – на 28,87 %, на 35 добу – на 20,77 %. Заселення кишечника Listeria monocytogenes аналогічно збільшувалась з віком у дорослих курчат. У курчат тижневого віку кількість L. monocytogenes збільшувалась на 55,40 %, у 14-ти добових – на 30,6 %, у 21-ти добових – на 20,32 %, у 35-ти добових – на 11,96 %. На сьому добу життя кількість Campylobacter spp. була менше, порівняно до дорослих курчат на 72 %, у 14-ти добових – на 66,28 %, у 21-ти добових – на 27,42 %, у 35-ти добових – на 12,51 %. Під час дослідження кількість S. enterica у тижневих бройлерів була більша порівняно до дорослих на 174,07 %, на чотирнадцяту добу– на 140,0 %, на двадцять першу – на 59,25 %, на тридцять п’яту – на 14,8 %. Кількість асоційованої мікрофлори збільшувалась з віком птиці. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямку є визначення чутливості ізольованої мікрофлори до протимікробних засобів.

Посилання

1. Abd El-Hack, M. E., El-Saadony, M. T., Salem, H. M., El-Tahan, A. M., Soliman, M. M., Youssef, G., Taha, A. E., Soliman, S. M., Ahmed, A. E., El-Kott, A. F., Al Syaad, K. M., & Swelum, A. A. (2022). Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird's health and production. Poultry science, 101(4), 101696.
2. Abdullah, S., Ain, Q., Jalil, A., Khan, D., Khan, A., Qasim, M., Badshah, M., & Adnan, F. (2022). Silencing of Curlin Protein via M13 Phagemid-Mediated Synthetic sRNA Expression Reduces Virulence in the Avian Pathogenic E. coli (APEC). Current microbiology, 79(4), 105. https://doi.org/10.1007/s00284-022-02791-y
3. Baxter, M., Richmond, A., Lavery, U., & O'Connell, N. E. (2021). A comparison of fast growing broiler chickens with a slower-growing breed type reared on Higher Welfare commercial farms. PloS one, 16(11), e0259333. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0259333
4. BESSEI, W. (2006). Welfare of broilers: A review. World's Poultry Science Journal, 62(3), 455-466. doi:10.1017/S0043933906001085
5. Cao, C., Chowdhury, V. S., Cline, M. A., & Gilbert, E. R. (2021). The Microbiota-Gut-Brain Axis During Heat Stress in Chickens: A Review. Frontiers in physiology, 12, 752265. https://doi.org/10.3389/fphys.2021.752265
a. Dame-Korevaar, A., Kers, J. G., van der Goot, J., Velkers, F. C., Ceccarelli, D., Mevius, D. J., Stegeman, A., & Fischer, E. (2020). Competitive Exclusion Prevents Colonization and Compartmentalization Reduces Transmission of ESBLProducing Escherichia coli in Broilers. Frontiers in microbiology, 11, 566619. https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.566619
6. Danladi, Y., Loh, T. C., Foo, H. L., Akit, H., Md Tamrin, N. A., & Mohammad Naeem, A. (2022). Impact of Feeding Postbiotics and Paraprobiotics Produced From Lactiplantibacillus plantarum on Colon Mucosa Microbiota in Broiler Chickens. Frontiers in veterinary science, 9, 859284. https://doi.org/10.3389/fvets.2022.859284
7. Dziva, F., & Stevens, M. P. (2008). Colibacillosis in poultry: unravelling the molecular basis of virulence of avian pathogenic Escherichia coli in their natural hosts. Avian pathology : journal of the W.V.P.A, 37(4), 355–366. https://doi.org/10.1080/03079450802216652
8. EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ), Koutsoumanis, K., Allende, A., Álvarez-Ordóñez, A., Bolton, D., Bover-Cid, S., Chemaly, M., Davies, R., De Cesare, A., Herman, L., Hilbert, F., Lindqvist, R., Nauta, M., Ru, G., Simmons, M., Skandamis, P., Suffredini, E., Argüello, H., Berendonk, T., Cavaco, L. M., … Peixe, L. (2021). Role played by the environment in the emergence and spread of antimicrobial resistance (AMR) through the food chain. EFSA journal. European Food Safety Authority, 19(6), e06651. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6651
9. Hartcher, K. M., & Lum, H. K. (2020). Genetic selection of broilers and welfare consequences: a review. World's poultry science journal, 76(1), 154-167. https://doi.org/10.1080/00439339.2019.1680025.
10. Hartung, T. (2010). Comparative analysis of the revised Directive 2010/63/EU for the protection of laboratory animals with its predecessor 86/609/EEC – a t4 report. ALTEX, 27(4), 285-303. doi: 10.14573/altex.2010.4.285
11. http://www.vetlabresearch.gov.ua/derzhavni-zakupivli/docs/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C.pdf
12. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101696
13. Jones, P. J., Niemi, J., Christensen, J.-P., Tranter, R. B., Bennett, R. M. (2018) A review of the financial impact of production diseases in poultry production systems. Animal Production Science 59, 1585-1597.https://doi.org/10.1071/AN18281
14. Koutsianos, D., Athanasiou, L. V., Mossialos, D., Franzo, G., Cecchinato, M., & Koutoulis, K. C. (2022). Investigation of Serotype Prevalence of Escherichia coli Strains Isolated from Layer Poultry in Greece and Interactions with Other Infectious Agents. Veterinary sciences, 9(4), 152. https://doi.org/10.3390/vetsci9040152
15. Laptev, G. Y., Filippova, V. A., Kochish, I. I., Yildirim, E. A., Ilina, L. A., Dubrovin, A. V., Brazhnik, E. A., Novikova, N. I., Novikova, O. B., Dmitrieva, M. E., Smolensky, V. I., Surai, P. F., Griffin, D. K., & Romanov, M. N. (2019). Examination of the Expression of Immunity Genes and Bacterial Profiles in the Caecum of Growing Chickens Infected with Salmonella Enteritidis and Fed a Phytobiotic. Animals : an open access journal from MDPI, 9(9), 615. https://doi.org/10.3390/ani9090615.
16. Manikandan, M., Chun, S., Kazibwe, Z., Gopal, J., Singh, U. B., & Oh, J. W. (2020). Phenomenal Bombardment of Antibiotic in Poultry: Contemplating the Environmental Repercussions. International journal of environmental research and public health, 17(14), 5053. https://doi.org/10.3390/ijerph17145053.
17. McLeod, A. (2011). World livestock 2011-livestock in food security. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). https://www.fao.org/3/i2373e/i2373e00.htm
18. Messaoudi, S., Kergourlay, G., Rossero, A., Ferchichi, M., Prévost, H., Drider, D., Manai, M., & Dousset, X. (2011). Identification of lactobacilli residing in chicken ceca with antagonism against Campylobacter. International microbiology : the official journal of the Spanish Society for Microbiology, 14(2), 103–110. https://doi.org/10.2436/20.1501.01.140
19. Mughini-Gras, L., Enserink, R., Friesema, I., Heck, M., van Duynhoven, Y., & van Pelt, W. (2014). Risk factors for human salmonellosis originating from pigs, cattle, broiler chickens and egg laying hens: a combined case-control and source attribution analysis. PloS one, 9(2), e87933. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0087933
20. Oakley, B. B., Lillehoj, H. S., Kogut, M. H., Kim, W. K., Maurer, J. J., Pedroso, A., Lee, M. D., Collett, S. R., Johnson, T. J., & Cox, N. A. (2014). The chicken gastrointestinal microbiome. FEMS microbiology letters, 360(2), 100–112. https://doi.org/10.1111/1574-6968.12608.
21. Obe, T., Nannapaneni, R., Schilling, W., Zhang, L., McDaniel, C., & Kiess, A. (2020). Prevalence of Salmonella enterica on poultry processing equipment after completion of sanitization procedures. Poultry science, 99(9), 4539–4548. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.05.043
a. Ocejo, M., Oporto, B., & Hurtado, A. (2019). 16S rRNA amplicon sequencing characterization of caecal microbiome composition of broilers and free-range slow-growing chickens throughout their productive lifespan. Scientific reports, 9(1), 2506. https://doi.org/10.1038/s41598-019-39323-x .
22. Ornelas-Eusebio, E., García-Espinosa, G., Laroucau, K., & Zanella, G. (2020). Characterization of commercial poultry farms in Mexico: Towards a better understanding of biosecurity practices and antibiotic usage patterns. PloS one, 15(12), e0242354. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0242354
23. Pedroso, A. A., Hurley-Bacon, A. L., Zedek, A. S., Kwan, T. W., Jordan, A. P., Avellaneda, G., Hofacre, C. L., Oakley, B. B., Collett, S. R., Maurer, J. J., & Lee, M. D. (2013). Can probiotics improve the environmental microbiome and resistome of commercial poultry production?. International journal of environmental research and public health, 10(10), 4534–4559. https://doi.org/10.3390/ijerph10104534
24. Rahayuningtyas, I., Indrawati, A., Wibawan, I., Palupi, M. F., & Istiyaningsih, I. (2020). Phylogenetic group determination and plasmid virulence gene profiles of colistin-resistant Escherichia coli originated from the broiler meat supply chain in Bogor, Indonesia. Veterinary world, 13(9), 1807–1814. https://doi.org/10.14202/vetworld.2020.1807-1814
25. Sabo, S., Mendes, M. A., Araújo, E., Muradian, L., Makiyama, E. N., LeBlanc, J. G., Borelli, P., Fock, R. A., Knöbl, T., & Oliveira, R. (2020). Bioprospecting of probiotics with antimicrobial activities against Salmonella Heidelberg and that produce B-complex vitamins as potential supplements in poultry nutrition. Scientific reports, 10(1), 7235. https://doi.org/10.1038/s41598-020-64038-9
26. Saint-Cyr, M. J., Haddad, N., Taminiau, B., Poezevara, T., Quesne, S., Amelot, M., Daube, G., Chemaly, M., Dousset, X., & Guyard-Nicodème, M. (2017). Use of the potential probiotic strain Lactobacillus salivarius SMXD51 to control Campylobacter jejuni in broilers. International journal of food microbiology, 247, 9–17. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.07.003
27. Stanley, D., Hughes, R. J., & Moore, R. J. (2014). Microbiota of the chicken gastrointestinal tract: influence on health, productivity and disease. Applied microbiology and biotechnology, 98(10), 4301–4310. https://doi.org/10.1007/s00253-014-5646-2
28. Swelum, A. A., Elbestawy, A. R., El-Saadony, M. T., Hussein, E., Alhotan, R., Suliman, G. M., Taha, A. E., Ba-Awadh, H., El-Tarabily, K. A., & Abd El-Hack, M. E. (2021). Ways to minimize bacterial infections, with special reference to Escherichia coli, to cope with the first-week mortality in chicks: an updated overview. Poultry science, 100(5), 101039. https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101039
29. Thomson, N. M., Gilroy, R., Getino, M., Foster-Nyarko, E., van Vliet, A., La Ragione, R. M., & Pallen, M. J. (2022). Remarkable genomic diversity among Escherichia isolates recovered from healthy chickens. PeerJ, 10, e12935. https://doi.org/10.7717/peerj.12935
30. Weimer, S. L., Zuelly, S., Davis, M., Karcher, D. M., & Erasmus, M. A. (2022). Differences in carcass composition and meat quality of conventional and slow-growing broiler chickens raised at 2 stocking densities. Poultry science, 101(6), 101833. Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.psj.2022.101833
Опубліковано
2022-06-29
Як цитувати
Фотіна, Т. І., & Сергійчик, Т. В. (2022). МОНІТОРИНГ ФАКТОРІВ РИЗИКУ НА ФЕРМАХ ДЛЯ УТРИМАННЯ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (1 (56), 31-36. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.1.5