АКУШЕРСЬКО-ГІНЕКОЛОГІЧНА ДИСПАНСЕРИЗАЦІЯ КОРІВ ЗА МІКОТОКСИКОЗІВ
Анотація
У статті наведено результати досліджень щодо поширення акушерської та гінекологічної патології корів за ураження мікотоксинами кормів, зокрема зерна кукурудзи та кукурудзяного силосу. При цьому дослідження проводили у двох скотарських господарствах на коровах української чорно-рябої пороби віком 3-7 років. Метою досліджень було встановити кореляцію ураження кормів мікотоксинами, зокрема зеараленоном та дезоксиніваленолом резна кукурудзи та кукурузного силосу на відтворну здатність корів. На першому етапі визначали вміст мікотоксинів у кормах. В подальшому було проведено акушерсько-гінекологічну диспансеризацію. При цьому було використано клінічні методи досліджень. Було встановлено, що зеараленон як мікотоксин має естрогено подібну дію та сприяє винкненню патології яєчників, зокрема патологія яєчників у господарстві № 1 становила 26,0±1,47 голів, що склало 21,55%, а у господарстві № 2 – 22,75±0,85 голів (15,1%). При цьому, найбільша частка – 13 випад- ків у господарстві № 1 та 12 – у господарстві № 2 становили фолікулярні кісти, часті перегули, асинхронні та неповноцінні статеві цикли. В той же час патологія матки за дії дезоксиніваленолу розвивалися патологічні процеси в органах статевої системи, зокрема хронічний ендометрит та становив 22% та 27% у першому та другому господарстві, відповідно. При цьому ускладнювався перебіг транзитного періоду у корів, який характеризувався уповільненням інволюційних процесів в органіх статевої системи, що знижувало запліднюючу здатність корів. Так у корів 1 господарства запліднюваність від 1-го осіменіння склала 116±3,8 голів (14,5%), а другого 108±3,39 (21%). Крім того гінекологічна патологія у 1-му господарстві складала від 14,8 у 2021 році до 16,05% у 2020 році, а у 2-му господарстві аналогічний показник скаладав від 17,12% у 2021 році до 19,79% у 2020 році. Також через патологічні процеси в органах статевої системи діагностували багаторазові безрезультатні осіменіння, що суттєво знизило такий економічний показник як вихід телят на 100 корів. Цей показник у 1- господарстві протягом 4-х років склав 65,5±1,76 т/100 корів, а у другому – 71,5±1,04. Встановлено, що ураження мікотоксинами кормів для корів суттєво знижує відтворювальну здатність і завдає значних економічних збитків.
Посилання
2. Oldenburg, E., Höppner, F., Ellner, F., & Weinert, J. (2017). Fusarium diseases of maize associated with mycotoxin contamination of agricultural products intended to be used for food and feed. Mycotoxin research, 33(3), 167–182. https:// doi.org/10.1007/s12550-017-0277-y
3. Liew, W. P., & Mohd-Redzwan, S. (2018). Mycotoxin: Its Impact on Gut Health and Microbiota. Frontiers in cellular and infection microbiology, 8, 60. https://doi.org/10.3389/fcimb.2018.00060
4. Ülger, T. G., Uçar, A., Çakıroğlu, F. P., & Yilmaz, S. (2020). Genotoxic effects of mycotoxins. Toxicon : official journal of the International Society on Toxinology, 185, 104–113. https://doi.org/10.1016/j.toxicon.2020.07.004
5. Eli, K. & Schaafsma, Arthur & Hooker, David. (2022). Impact of agronomic practices on Fusarium mycotoxin accumulation in maize grain. World Mycotoxin Journal. 15. 1-18. https://doi.org/10.3920/WMJ2021.2734.
6. Ali, Tehreem & Sarwar, A & Sattar, Mian Muhammah Khubaib & Ali, Muhammad & Aslam, M. (2020). MYCOTOXINS AND MYCOTOXICOSIS. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.10597.32487.
7. Tarazona, A., Mateo, E. M., Gómez, J. V., Gavara, R., Jiménez, M., & Mateo, F. (2021). Machine learning approach for predicting Fusarium culmorum and F. proliferatum growth and mycotoxin production in treatments with ethylene-vinyl alcohol copolymer films containing pure components of essential oils. International journal of food microbiology, 338, 109012. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2020.109012
8. Ponce-García, N., Serna-Saldivar, S. O., & Garcia-Lara, S. (2018). Fumonisins and their analogues in contaminated corn and its processed foods – a review. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 35(11), 2183–2203. https://doi.org/10.1080/19440049.2018.1502476
9. Kemboi, D. C., Antonissen, G., Ochieng, P. E., Croubels, S., Okoth, S., Kangethe, E. K., Faas, J., Lindahl, J. F., & Gathumbi, J. K. (2020). A Review of the Impact of Mycotoxins on Dairy Cattle Health: Challenges for Food Safety and Dairy Production in Sub-Saharan Africa. Toxins, 12(4), 222. https://doi.org/10.3390/toxins12040222
10. Anastasiadis, V., Koukouvinos, G., Petrou, P. S., Economou, A., Dekker, J., Harjanne, M., Heimala, P., Goustouridis, D., Raptis, I., & Kakabakos, S. E. (2020). Multiplexed mycotoxins determination employing white light reflectance spectroscopy and silicon chips with silicon oxide areas of different thickness. Biosensors & bioelectronics, 153, 112035. https://doi.org/10.1016/j.bios.2020.112035
11. Gallo, A., Ghilardelli, F., Atzori, A. S., Zara, S., Novak, B., Faas, J., & Fancello, F. (2021). Co-Occurrence of Regulated and Emerging Mycotoxins in Corn Silage: Relationships with Fermentation Quality and Bacterial Communities. Toxins, 13(3), 232. https://doi.org/10.3390/toxins13030232
12. Milićević, D. R., Spirić, D., Radičević, T., Velebit, B., Stefanović, S., Milojević, L., & Janković, S. (2017). A review of the current situation of aflatoxin M1 in cow’s milk in Serbia: risk assessment and regulatory aspects. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 34(9), 1617–1631. https://doi.org/10.1080/ 19440049.2017.1363414
13. Schabo, D. C., Freire, L., Sant’Ana, A. S., Schaffner, D. W., & Magnani, M. (2021). Mycotoxins in artisanal beers: An overview of relevant aspects of the raw material, manufacturing steps and regulatory issues involved. Food research international (Ottawa, Ont.), 141, 110114. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110114
14. Weaver, A. C., Weaver, D. M., Adams, N., & Yiannikouris, A. (2021). Co-Occurrence of 35 Mycotoxins: A Seven- Year Survey of Corn Grain and Corn Silage in the United States. Toxins, 13(8), 516. https://doi.org/10.3390/toxins13080516
15. Patyal, A., Gill, J., Bedi, J. S., & Aulakh, R. S. (2020). Potential risk factors associated with the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced under different farm conditions. Journal of environmental science and health. Part. B, Pesticides, food contaminants, and agricultural wastes, 55(9), 827–834. https://doi.org/10.1080/03601234.2020.1787019
16. Stranska, M., Dzuman, Z., Prusova, N., Behner, A., Kolouchova, I., Lovecka, P., Rezanka, T., Kolarik, M., & Hajslova, J. (2022). Fungal Endophytes of Vitis vinifera-Plant Growth Promoters or Potentially Toxinogenic Agents?. Toxins, 14(2), 66. https://doi.org/10.3390/toxins14020066
17. Kövesi, B., Kulcsár, S., Zándoki, E., Szabó-Fodor, J., Mézes, M., Balogh, K., Ancsin, Z., & Pelyhe, C. (2020). Shortterm effects of deoxynivalenol, T-2 toxin, fumonisin B1 or ochratoxin on lipid peroxidation and glutathione redox system and its regulatory genes in common carp (Cyprinus carpio L.) liver. Fish physiology and biochemistry, 46(6), 1921–1932. https:// doi.org/10.1007/s10695-020-00845-1
18. Sotnichenko, A., Pantsov, E., Shinkarev, D., & Okhanov, V. (2019). Hydrophobized Reversed-Phase Adsorbent for Protection of Dairy Cattle against Lipophilic Toxins from Diet. Efficiensy in Vitro and in Vivo. Toxins, 11(5), 256. https://doi. org/10.3390/toxins11050256
19. Moura, R. D., de Castro, L., Culik, M. P., Fernandes, A., Fernandes, P., & Ventura, J. A. (2020). Culture medium for improved production of conidia for identification and systematic studies of Fusarium pathogens. Journal of microbiological methods, 173, 105915. https://doi.org/10.1016/j.mimet.2020.105915
20. Park, S. H., Kim, D., Kim, J., & Moon, Y. (2015). Effects of Mycotoxins on mucosal microbial infection and related pathogenesis. Toxins, 7(11), 4484–4502. https://doi.org/10.3390/toxins7114484
21. Lin, X., Zhang, Q., Zhang, Y., Li, J., Zhang, M., Hu, X., & Li, F. (2021). Further data on the levels of emerging Fusarium mycotoxins in cereals collected from Tianjin, China. Food additives & contaminants. Part B, Surveillance, 14(1), 74–80. https://doi.org/10.1080/19393210.2021.1873425
22. Awapak, D., Petchkongkaew, A., Sulyok, M., & Krska, R. (2021). Co-occurrence and toxicological relevance of secondary metabolites in dairy cow feed from Thailand. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 38(6), 1013–1027. https://doi.org/10.1080/19440049.2021.1905186
23. Niehaus, Eva-Maria & Diaz-Sanchez, Violeta & Von Bargen, Katharina & Kleigrewe, Karin & Humpf, Hans-Ulrich & Limón, M. Carmen. (2014). Fusarins and Fusaric Acid in Fusaria. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1191-2_11.
24. Wu, J.-G & Li, H.-Y & Cheng, N.-K & Li, L. & Li, B.-M. (2017). Research on Feeding Position of Armature in Railgun. Binggong Xuebao/Acta Armamentarii. 38. 1052-1058. https://doi.org/10.3969/j.issn.1000-1093.2017.06.002.
25. Yang, X., Liu, P., Cui, Y., Xiao, B., Liu, M., Song, M., Huang, W., & Li, Y. (2020). Review of the Reproductive Toxicity of T-2 Toxin. Journal of agricultural and food chemistry, 68(3), 727–734. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.9b07880
26. Pogrmic-Majkic, K., Samardzija Nenadov, D., Stanic, B., Milatovic, S., Trninic-Pjevic, A., Kopitovic, V., & Andric, N. (2019). T-2 toxin downregulates LHCGR expression, steroidogenesis, and cAMP level in human cumulus granulosa cells. Environmental toxicology, 34(7), 844–852. https://doi.org/10.1002/tox.22752
27. Fu, Y., Jin, Y., Shan, A., Zhang, J., Tang, H., Shen, J., Zhou, C., Yu, H., Fang, H., Zhao, Y., Wang, J., & Tian, Y. (2021). Polydatin Protects Bovine Mammary Epithelial Cells Against Zearalenone-Induced Apoptosis By Inhibiting Oxidative Responses and Endoplasmic Reticulum Stress. Toxins, 13(2), 121. https://doi.org/10.3390/toxins13020121
28. Bettelheim, Eldad & Banerjee, Aditya & Plenio, M. & Huelga, Susana. (2022). Entanglement spectrum in general free fermionic systems. Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical. 55. https://doi.org/10.1088/1751-8121/ac5529.
29. Matraszek-Zuchowska, I., Wozniak, B., & Zmudzki, J. (2013). Determination of zeranol, taleranol, zearalanone, α-zearalenol, β-zearalenol and zearalenone in urine by LC-MS/MS. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 30(6), 987–994. https://doi.org/10.1080/19440049.2013.787656
30. Manguso, Nicholas & Kim, Minhyung & Joshi, Neeraj & Al Mahmud, Rasel & Cortes-Ledesma, Felipe & Cui, Xiaojiang & Yamada, Shintaro & Ito, Junji & Takeda, Shunichi & Giuliano, Armando & You, Sungyong & Tanaka, Hisashi. (2022). TDP 2 modulates the expression of estrogen-responsive oncogenes. https://doi.org/10.1101/2022.06.01.494417.
31. Ayala-Soldado, N & Lora-Benitez, AJ & Mora Medina, Rafael & Molina, Ana & Artillo-Guimera, JI & Moyano- Salvago, MªR. (2022). Tremorgenic mycotoxicosis in cattle, caused by Claviceps paspali. Veterinární Medicína. https://doi. org/10.17221/25/2022-VETMED.
32. Roche, J. R., Burke, C. R., Crookenden, M. A., Heiser, A., Loor, J. L., Meier, S., Mitchell, M. D., Phyn, C., & Turner, S. A. (2017). Fertility and the transition dairy cow. Reproduction, fertility, and development, 30(1), 85–100. https:// doi.org/10.1071/RD17412
33. Wagner, N., Mialon, M. M., Sloth, K. H., Lardy, R., Ledoux, D., Silberberg, M., de Boyer des Roches, A., & Veissier, I. (2021). Detection of changes in the circadian rhythm of cattle in relation to disease, stress, and reproductive events. Methods (San Diego, Calif.), 186, 14–21. https://doi.org/10.1016/j.ymeth.2020.09.003