Підвищення якості молока за рахунок формування мікроклімату на тваринницьких фермах

Ключові слова: вентиляція, мікрофлора, тваринницькі приміщення, гігієнічні показники, якість молока

Анотація

В даній роботі були проведені дослідження мікроклімату у приміщеннях для великої рогатої худоби та вплив на якість молока. Проведений  порівняльний аналіз застосування природньої та примусової вентиляції у приміщеннях та формування мікроклімату. В роботі приведені нормативні значення санітарно-гігієнічних показників для тваринницьких ферм. В результаті проведеного моніторингу мікробного обсіменіння повітря на тваринницьких фермах було доведено, що мікроорганізми виділені з виміні корів та молока ідентичні мікрофлорі циркулюючої у приміщенні. Також досліджені недоліки у проектному будуванні тваринницьких приміщеннях, які впливають на влаштування добробуту тварин. В роботі доведено, що використання новітніх систем примусової вентиляції на тваринницьких фермах знижує  рівень вологи та загазованості у приміщенні.

Посилання

1. Karelin A. I. (2000). Zoogigienicheskie osnovi proektirovaniya, stroitel'stva i zkspiuatatsii zhivotnovodcheskikh ob'ektov. [Principles of hygienic design, construction and sexploitative livestock facilities]. : Rossel'khozizdat Moscow, Rosselkhozizdat,. 370 р.
2. About protected animals from ill-treatment by the Verkhovna Rada of Ukraine. Pro zakhyst tvaryn vid zhorstokoho povodzhennia Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, 2006, № 27, ст.230 [in Ukrainian]
3. Chornyy M. V. (2003). Hihiyena tvaryn. Praktykum [Hygiene of animals. Workshop], Kharkov "Espada", 216.
4. Brunner N., Groeger S., Raposo J. C., Bruckmaier M. R., Gross J. J. (2019). Prevalence of subclinical ketosis and production diseases in dairy cows in Central and South America, Africa, Asia, Australia, New Zealand, and Eastern Europe. Transla-tional Animal Science. 3 (1). P. 102. https://doi.org/10.1093/tas/txy102
5. Demchuk M. V., Chornyy M. V., and Zakharenko M. O. (2006). Hihiyena tvaryn. – [ Hygiene of animals]. Kharkov "Espada", 516.
6. Gates J.K, Huber K., Finch A., Pedersen A.J. (1991). Thermal Comfort in Animal Breading Systems Trans. ASAE, Vol 36 (2). p.2731-2740
7. Paliy A. P., Nanka O. V., Lutcenko M. M., Naumenko O. A., Paliy A. P. (2018). Influence of dust content in milking rooms on operation modes of milking machine pulsators Ukrainian Journal of Ecology. 8 (3). P. 66–70.
8. Petrov P., Zhukova Y., Demikhov Y. (2016). The Effects of Dairy Management on Milk Quality Characteristics. Turkish Journal of Agriculture – Food Science and Technology. 4 (9). P. 782–786.
9. Arimod M., Hawkes C., Ruel M. T., Sifri Z., Berti P. R., Leroy J. L., Low J. W., Brown L. R., & Frongillo E. A. (2011). Agricultural interventions and nutrition: Lessons from the past and new evidence. In: Thompson, B. Amoroso, L. (eds). Combating micronutrient deficiencies: Food-based approaches. Oxfordshire (UK). CAB International FAO, 41–75. ISBN 978-1-84593-714-0.
10. Sklyar O. I., Shkromada O. I., Geroun I. V. & Parashchenko V. V. (2017). Sanitary and hygienic assessment of quality and safety of cows milk obtained according to the latest technologies. Visnyk of Sumy NAU, 11 (41), 74–77.
11. Szyda J., Mielczarek M., Frąszczak M., Minozzi G., Williams J. L., Wojdak-Maksymiec K. (2019). The genetic background of clinical mastitis in Holstein-Friesian cattle. Animal.. 5. P. 1–8. doi: 10.1017/S1751731119000338
12. Hussain R., Javed M. T., Khan A. (2012). Changes in some biochemical parameters and somatic cell counts in the milk of buffalo and cattle suffering from mastitis. Pakistan Veterinary Journal. 32. P. 418–421.
13. Sklyar O. I. (2014). Diagnosis of subclinical mastitis of cows. Visnyk of Sumy NAU, 6 (35): Veterinary Medicine, 183–186.
14. Palii A. P., Palii A. P. (2019). Tekhniko-tekhnolohichni innovatsii u molochnomu skotarstvi : monohrafiia. [Technological and technological innovations in dairy cattle: monograph.] Kharkiv: Miskdruk, 324 s. ISBN 978-617-619-207-7
15. Bhulto A. L., Murry R. D., Woldehiwet Z. (2012). California Mastitis Test scores as indicators of subclinical intramammary infections at the end of lactation in dairy cows. Res Vet Sci. 92. P. 13–17.
16. Olde Riekerink R. G., Barkema H. W., Scholl D. T., Poole D. E., & Kelton D. F. (2010). Management practices associated with the bulk-milk prevalence of Staphylococcus aureus in Canadian dairy farms. Vet Med., 97 (1), 20–80. doi: 10.1016/j.prevetmed.2010.07.002.
17. Brunner N., Groeger S., Raposo J. C., Bruckmaier M. R., & Gross, J. J. (2019). Prevalence of subclinical ketosis and production diseases in dairy cows in Central and South America, Africa, Asia, Australia, New Zealand, and Eastern Europe. Translational Animal Science, 3 (1), 102. https://doi.org/10.1093/tas/txy102
18. Nanka O., Shigimaga V., Paliy A., Sementsov V., Paliy A. (2018). Development of the system to control milk acidity in the milk pipeline of a milking robot. Eastern-European Journal of Enterprise technologies. 3/9 (93), 27–33. doi: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.133159
Опубліковано
2019-12-24
Як цитувати
Шкромада, О., Палій, А., Палій, А., Скляр, О., Дудченко, Ю., & Неджеря, Т. (2019). Підвищення якості молока за рахунок формування мікроклімату на тваринницьких фермах. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (4 (47), 43-49. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2019.4.7