ЗАГАЛЬНИЙ І АКТИВНИЙ СИМБІОТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ГОРОХУ ПОСІВНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМІВ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО

Ключові слова: горох, сорт, мінеральні добрива, регулятори росту, нодуляційний апарат, симбіотичний потенціал.

Анотація

У статті висвітлено результати щодо формування загального і активного симбіотичного потенціалів гороху посівного залежно від рівня удобрення різними дозами мінеральних добрив та регуляторів росту в умовах Лісостепу західного. Фактори, які вивчалися впродовж 2016–2018 років, мали позитивний вплив на розвиток і формування нодуляційного апарату в рослин гороху сучасних сортів. Мета експериментальних досліджень полягала у виявленні особливостей впливу різних доз мінеральних добрив та регуляторів росту на формування нодуляційного апарату на коренях рослин гороху посівного. Встановлено, що симбіотична система зернобобових культур залишається активною протягом усіх фаз росту та розвитку. Біологічний азот, який засвоюється коренями упродовж періоду вегетації бобових культур, зокрема й гороху посівного, екологічно безпечний та значно поліпшує родючість ґрунту. Польові досліди закладали на чорноземах типових глибоких малогумусних важкосуглинкових на лесовидних суглинках, у десятипільній сівозміні Навчально-виробничого центру «Поділля» Подільського державного аграрно-технічного університету. Упродовж років досліджень вивчали дію та взаємодію трьох факторів, як-от: А – сорт (Готівський (контроль), Фаргус та Чекбек); В – удобрення (P30K45 (контроль), N15P30K45, N30P30K45, N45P30K45); С – регулятори росту (контроль – без обробки, Плантапег – 25 г/га, Емістим С – 30 мл/га, Вимпел – 30 мл/га). Доведено, що внесення невеликих доз мінеральних азотних добрив на фоні фосфорно-калійних покращувало біологічну фіксацію азоту в рослин, які обприскували регуляторами росту. У наших дослідженнях показники загального симбіотичного потенціалу перевищували показники активного, адже загальна кількість бульбочок та їхня маса були більшими від кількості і маси активних бульбочок. Найвищими ці показники зафіксували на коренях рослин гороху сорту Чекбек, де вносили мінеральні добрива в дозах N30P30K45 у комплексі з регуляторами росту. Найвищі дози мінерального азоту N45 негативно впливали на рівень загального й активного симбіотичного потенціалів, що в кінцевому результаті призвело до зниження врожайності зерна гороху.

Посилання

1. Andrushko, M.O. (2019). Formuvannia produktyvnosti horokhu zalezhno vid elementiv systemy udobrennia [Formation of pea productivity depending on the elements of the douche system] Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk “Peredhirne ta hirske zemlerobstvo i tvarynnytstvo”, Obroshyne, Lviv, 66, 8–20 (in Ukrainian).
2. Andrushko, M.O., Lykhochvor, V.V. & Andrushko, O.M. (2019). Urozhainist zerna horokhu zalezhno vid elementiv systemy udobrennia [Yield of pea grain depending on the elements of the douche system]. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu: ahronomiia, Lviv. nats. ahrar. un-t, Lviv, 23, 67–71 (in Ukrainian). doi: 10.31734/agronomy2019.01.067.
3. Bakhmat, M.I., Plakhtii, D.P. & Nebaba, K.S. (2020). Formuvannia symbiotychnoho aparatu horokhu posivnoho zalezhno vid udobrennia mineralnymy dobryvamy ta rehuliatoriv rostu v umovakh Lisostepu Zakhidnoho [Formation of a symbiotic apparatus of sowing peas depending on fertilization with mineral fertilizers and growth regulators in the Foreststeppe of the Western]. Roslynnytstvo ta gruntoznavstvo: nauk. Zhurn, NUBIP, Kyiv, 11 (3), 33–43 (in Ukrainian). doi: 10.31548/agr2020.03.033.
4. Batsmanova, L., Taran, N., Konop, Y., Kalenska, S., & Noovytska, N. (2020). Use of a colloidal solution of metal and metal oxide-containing nanoparticles as fertilizer for increasing soybean productivity. Journal of Central European Agriculture, 21 (2), 311–319. doi: 10.5513/JCEA01/21.2.2414.
5. Burstin, J., Salloignon, P., Chabert-Martinello, M., Magnin-Robert, J., Siol, M., Jacquin, F (2015). Genetic diversity and trait genomic prediction in a pea diversity panel. BMC Genomics, 16, 105. doi: 10.1186/s12864-015-1266-1.
6. Cherenkov, A.V. & Shevchenko, M.S. (2017). Stratehiia vyrobnytstva zernobobovykh kultur i soi v Stepu Ukrainy [Strategy of leguminous crops and soy production in the Steppe of Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky, 1, 13–18. Access Mode: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vaan_2017_1_4 (in Ukrainian).
a. Coman, V., Oprea, I., Leopold, L.F., Vodnar, D.C. & Coman, C. (2019). Soybean interaction with engineered nanomaterials: a literature review of recent data. Nanomaterials, 9, 1248. doi: 10.3390/nano9091248.
b. Duhan, J.S., Kumar R., Kumar, N., Kaur, P., Nehra, K. & Duhan, S. (2017). Nanotechnology: The new perspective in precision agriculture. Biotechnology Reports, 15, 11–23. doi: 10.1016/j.btre.2017.03.002.
c. Elemike, E.E., Uzoh, I.M., Onwudiwe, D.C. & Babalola, O.O. (2019). The role of nanotechnology in the fortification of plant nutrients and improvement of crop production. Applied Sciences, 9, 499. doi: 10.3390/app9030499.
d. Hýbl, M. (2014). Hrách setý (Pisum sativum L.). Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství. Editor Petr Konvalina. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 205–228 (in the Czech Republic).
e. Hyrka, A.D., Tkalich, I.D., Sydorenko, O.V., Bochevar, O.V. & Ilyenko (2018). Osoblyvosti formuvannia zernovoi produktyvnosti roslyn riznykh sortiv horokhu v umovakh Pivnichnoho Stepu Ukrainy [Features of the formation of grain productivity of plants of different varieties of peas in the conditions of the Northern Steppe of Ukraine], Dnipro, Naukovyi zhurnal Instytutu zernovykh kultur. Zernovi kultury, 2 (2), 267–273. (in Ukrainian). doi: 10.31867/2523-4544/0035.
f. Hyrka, A.D., Tkalich, I.D., Sydorenko, O.V., Bochevar, O.V., Ilyenko (2018). Aktualni aspekty tekhnolohii vyroshchuvannia horokhu v umovakh pivnichnoho Stepu Ukrainy [Actual aspects of the technology of growing peas in the conditions of the northern Steppe of Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky, 2, 31–35 (in Ukrainian). doi: 10.31073/agrovisnyk201802-05.
7. Jyoti Kumari, H.K., Dikshit, B. & Singh, D. (2015). Combining ability and character association of agronomic and biochemical traits in pea (Pisum sativum L.). Scientia Horticulturae, 181, 26–33. doi: 10.1016/J.Scienta.2014.10.051.
8. Khan, T.N., Meldrum, A., & Croser, J.S. (2016). Pea Overview. Reference Module in Food Science. doi: 10.1016/ B978-0- 08-100596-5.00037-8.
9. Lenssen, A.W., Sainju, U.M., Jabro, J.D., Allen, B.L. & Stevens, W.B. (2018). Dryland pea production and water use responses to tillage, crop rotation, and weed management practice. Agronomy Journal, 110 (5), 1843–1853. doi: 10.2134/ agronj2018.03.0182.
10. Long, S.P., Zhu, X.G., Naidu, S.L. & Ort, D.R. (2006). Can improvement in photosynthesis increase crop yields? Plant, Cell & Environment, 29 (3), 315–330. doi: 10.1111/j.1365-3040.2005.01493.x. a. Mazur, V.A., Myalkovsky, R.O., Mazur, K.V., Pantsyreva, H.V., Alekseev, O.O. (2019). Influence of the Photosynthetic Productivity and Seed Productivity of White Lupine Plants. Ukrainian Journal of Ecology, 9 (4), 665–670. doi: 10.15421/2019_807.
11. Mazur, V., Didur, I., Myalkovsky, R., Pantsyreva, H., Telekalo, N. & Tkach, O. (2020). The Productivity of intensive pea varieties depending on the seeds treatment and foliar fertilizing under conditions of right-bank forest-steppe Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology, 10 (1), 101–105. doi: 10.15421/2020_16.
12. Nebaba, K.S. (2020). Formuvannia fotosyntetychnoho aparatu horokhu posivnoho zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv v umovakh Zakhidnoho Lisostepu [Formation of photosynthetic apparatus of sowing peas depending on technological techniques in the Western Forest-steppe]. Naukovyi zhurnal: zbalansovane pryrodokorystuvannia, Kyiv, 3, 139–145 (in Ukrainian). doi: 10.33730/2310-4678.3.2020.212616.
13. Nebaba, K.S. (2020). Symbiotychna produktyvnist horokhu posivnoho zalezhno vid vplyvu mineralnykh dobryv ta rehuliatoriv rostu v umovakh Lisostepu zakhidnoho [Symbiotic productivity of sowing peas depending on the influence of mineral fertilizers and growth regulators in the western forest-steppe], Podilskyi visnyk: silske hospodarstvo, tekhnika, ekonomika. PDATU, Kamianets-Podilskyi, 32, 54–58 (in Ukrainian). doi: 10.37406/2706-9052-2020-1-6.
14. Pantsyreva, H.V. (2019). Morphological and ecological-biological evaluation of the decorative species of the genus Lupinus L. Ukrainian Journal of Ecology, 9 (3), 74–77. doi: 10.24412/2520-6990-2021-1299-53-57.
15. Patyka, V.P., Kots, S.Ya., Volkohon, V.V., Sherstoboieva, O.V., Melnychuk, T.M., Kalinichenko, A.V. & Hrynyk, I.V. (Patyka, V.P. (Ed.)). (2003). Biolohichnyi azot [Biological nitrogen] Svit, Кyiv, (in Ukrainian).
16. Petrychenko, V.F. & Lykhochvor, V.V. (2020). Roslynnytstvo. Novi tekhnolohii vyroshchuvannia silskohospodarskykh kultur[ Crop production. New technologies of growing crops]. 5-te vyd., vyprav., dopov., Lviv, Ukrainski tekhnolohii, 806 (in Ukrainian).
17. Pryshchepo, M.M., Serhieiev, L.A., & Konashchuk, O.P. (2018). Vyroshchuvannia nasinnievoho horokhu na pivdni Ukrainy [Growing seed peas in the south of Ukraine]. Ahronom, 4, 138–140 (in Ukrainian).
18. Savranchuk, V.V., & Ishchenko, V.A. (2015). Vplyv bakterialnykh i biolohichno aktyvnykh preparativ na formuvannia produktyvnosti roslynamy horokhu vusatoho typu v Pivnichnomu Stepu [Influence of bacterial and biologically active drugs on the formation of productivity by mustache plants in the Northern Steppe]. Biuleten ISZ NAAN, 6, 119–125 (in Ukrainian).
19. Shang, Y., Hasan, Md. K., Ahammed, G.J., Li, M., Yin, H. & Zhou, J. (2019). Applications of nanotechnology in plant growth and crop protection: a review. Molecules, 24, 2558. doi: 10.3390/molecules24142558.
20. Sukhova H.I. (2012). Formation of elements of crop productivity of lentils depending on the features of a grade. Bulletin of Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokychaiv: Crop production, selection and seed production, fruit and vegetable growing, 2, 106–111 (in Ukrainian).
21. Telekalo, N.V. (2016). Symbiotychna diialnist posiviv horokhu posivnoho. Zernobobovi kultury ta soia dlia staloho rozvytku ahrarnoho vyrobnytstva Ukrainy [Symbiotic activity of sowing peas. Leguminous crops and soybeans for sustainable development of agricultural production of Ukraine]. Materialy mizhnarodnoi naukovoi konferentsii. Dilo, Vinnytsia, 82–83 (in Ukrainian).
22. Tulbek, M.C., Lam, Y., Wang, P. & Asavajaru, A. (2017). Pea: A Sustainable Vegetable Protein Crop. Sustainable Protein Sources, 45–164. doi: 10.1016/B978-0-12-802778-3.00009-3.
23. Vdovenko, S.A., Pantsyreva, G.V., Palamarсhuk, I.I., & Lytvyniuk, H.V. (2018). Symbiotic potential of snap beans (Phaseolus vulgaris L.) depending on biological products in agrocoenosis of the right-bank forest-steppe of Ukraine. Ukrainian J Ecol, 8(3), 270–274. doi: 10.15421/2021_61.
Опубліковано
2022-05-24
Як цитувати
Небаба, К. С. (2022). ЗАГАЛЬНИЙ І АКТИВНИЙ СИМБІОТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ГОРОХУ ПОСІВНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМІВ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 46(4), 49-54. https://doi.org/10.32845/agrobio.2021.4.7