ПОБІЧНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ БІОЛОГІЗАЦІЇ ЗЕМЛЕРОБСТВА ГРУНТІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ключові слова: побічна продукція, пожнивно-кореневі решки, коефіцієнт гуміфікації, баланс, гумус, органічна речовина, добрива

Анотація

Висвітлено результати досліджень у лабораторії охорони та підвищення родючості ґрунтів і проектної документації у 2016–2020 рр. ДУ «Держґрунтохорона». За даними статистичної звітності (форма 9–сг та 29–сг) 2016–2020 років, враховуючи коефіцієнт гуміфікації, розраховувались надходження побічної продукції та пожнивно-кореневих решток, які залишаються на полях Київської області після вирощування сільськогосподарських культур. Упродовж 2016–2020 років у Київській області внесено 102302,9 тис. тонн побічної продукції на площі 4545,7 тис. га, в тому числі в 2020 році 17357,6 тис. тонн на площі 919,1 тис.га, що порівняно з 2016 роком менше майже на 10% (1979,2 тис. т). Солома вносилась в кількості 6806,35 тис. тонн на площі 4428,5 тис. га в тому числі в 2020 році 135,36 тис. т на площі 1601,9 тис. га, що порівняно з 2016 роком більше на 75% (1204,84 тис. га) проте кількість внесеної соломи зменшилась у 15 разів (1962,6 тис. т). До порівняння, в 2016 році на одному гектарі вносилось майже 4,4 тис. т соломи, а в 2020 – 0,08 тис. т. Сидератів заорано на площі 280,2 тис. га в кількості 661,2 тис. т, у тому числі впродовж 2020 року – 94,4 тис. т на площі 115,6 тис. га, на один га вносилось 0,8 тис. т сидеральних добрив. До порівняння, в 2016 році заорано 159,61 тис. т сидератів на площі 17,77 тис. га, на одному гектарі вносилось майже 9,0 тис. т зеленого добрива. Динаміка внесення біологічної сировини у господарствах за останні п’ять років свідчить про незначне зниження біологізації грунтів Київської області (R2=0,02). Встановлена тенденція до збільшення обсягів внесення біологічної сировини в грунт Київської області таких культур як трави сіяні, кукурудза на зерно, зернові колосові, зернобобові, буряки цукрові та соняшник (R2=0,67). Для досягнення бездефіцитного балансу органічної речовини і біогенних елементів потрібне введення в сівозміни багаторічних трав, зернових і зернобобових культур з оптимальним чергування культур. У ґрунтах Київської області, тенденція до збільшення обсягів внесення біологічної сировини в ґрунт досягнута лише за рахунок побічної продукції кукурудзи, соняшнику та незначної кількості буряків цукрових. Донесення реальної інформації про стан родючості ґрунтів до свідомості кожного відповідального працівника агропромислового комплексу, через «Картограми якісної оцінки ґрунтів» змінить відношення суспільства до землі та її невід’ємної складової частки – ґрунту.

Посилання

1. Bomba, M. Ya. (2004). Naukovi ta prykladni aspekty biolohichnoho zemlerobstva [Scientific and applied aspects of organic farming]. Ukrainian technologies, Lviv (in Ukrainian).
2. Chaney, R. L. (2001) Heavy metal aspects of compost use. Compost utilization in horticultural cropping systems. Boca Raton, FL, CRC Press LLC. 324–359.
3. Dovban, K. Y. (1990) Zelenoye udobreniye [Green manure]. Agropromizdat, Moscow (in Russian).
4. Hrabak, N. Kh. (2011). Ekolohichnyy napryam u zemlerobstvi ta yoho perspektyva [Ecological direction in agriculture and its prospects]. Ekolohiya – Ecology, 140, 20–25 (in Ukrainian).
5. Hrekov, V. O. (2011). Metodychni vkazivky z okhorony hruntiv [Methodical instructions on soil protection]. Kyiv (in Ukrainian).
6. IAS UAAS (2005; 2011) Ahropromyslovyy kompleks Ukrayiny: stan ta perspektyvy rozvytku [Agro-industrial complex of Ukraine: state and prospects of development]. Kyiv (in Ukrainian).
7. Kisel, V. I. (2000) Biologicheskoye zemledeliye v Ukraine: problemy i perspektivy [Biological farming in Ukraine: problems and prospects]. Barcode, Kharkov (in Russian).
8. Lykhochvor, V. V. (2008) Dobryvna alʹternatyva [Fertilizer alternative]. Zerno – Grain. 3, 62–72 (in Ukrainian).
9. Nosenko, Yu. (2011). Syderaty [Siderati]. Ahrobiznes sʹohodni – Agribusiness today, 12, 24–27 (in Ukrainian).
10. Ploshchi, valovi zbory ta urozhaynistʹ silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur, plodiv, yahid ta vynohradu u hospodarstvakh Kyyivsʹkoyi oblasti u 2020 rotsi: statystychnyy byuletenʹ [Areas, gross harvests and yields of crops, fruits, berries and grapes in farms of Kyiv region in 2020 : statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
11. Ploshchi, valovi zbory ta urozhaynistʹ silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur, plodiv, yahid ta vynohradu u hospodarstvakh Kyyivsʹkoyi oblasti u 2019 rotsi: statystychnyy byuletenʹ [Areas, gross harvests and yields of crops, fruits, berries and grapes in farms of Kyiv region in 2019: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
12. Ploshchi, valovi zbory ta urozhaynistʹ silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur, plodiv, yahid ta vynohradu u hospodarstvakh Kyyivsʹkoyi oblasti u 2018 rotsi: statystychnyy byuletenʹ [Areas, gross harvests and yields of crops, fruits, berries and grapes in farms of Kyiv region in 2018 : statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
13. Ploshchi, valovi zbory ta urozhaynistʹ silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur, plodiv, yahid ta vynohradu u hospodarstvakh Kyyivsʹkoyi oblasti u 2017 rotsi: statystychnyy byuletenʹ [Areas, gross harvests and yields of crops, fruits, berries and grapes in farms of Kyiv region in 2017: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
14. Ploshchi, valovi zbory ta urozhaynistʹ silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur, plodiv, yahid ta vynohradu u hospodarstvakh Kyyivsʹkoyi oblasti u 2016 rotsi: statystychnyy byuletenʹ [Areas, gross harvests and yields of crops, fruits, berries and grapes in farms of Kyiv region in 2016: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
15. Shuvar, I. et al. (2016) Biolohizatsiya zemlerobstva v Ukrayini, realiyi ta perspektyvy [Biologization of agriculture in Ukraine, realities and prospects]. Ivano-Frankivsk: Symphony forte (in Ukrainian).
16. Skrypnyk, O.M. (2014) Khimizatsiya yak holovnyy chynnyk intensyfikatsiyi silʹsʹkohospodarsʹkoho vyrobnytstva v SRSR (1960-1980-ti rr.) [Chemistry as the main factor in the inte nsification of agricultural production in the USSR (1960-1980’s)] Naukovi pratsi istorychnoho fakulʹtetu Zaporizʹkoho natsionalʹnoho universytetu – Scientific works of the historical faculty of Zaporizhia National University, 41, 129–132 (in Ukrainian).
17. Tsyliuryk, O. (2018) Dbayemo pro rodyuchistʹ gruntu [We care about soil fertility]. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/11611-dbaiemo-pro-rodiuchist-gruntu.html (in Ukrainian).
18. Viller, Kh., Lernoud, D. & Kilkher, L. (Ed.) (2013). Svit orhanichnoho silʹsʹkoho hospodarstva. Statystyka ta tendentsiyi 2013 roku. Doslidnyy instytut orhanichnoho silʹsʹkoho hospodarstva (FiBL) [The world of organic agriculture. Statistics and trends of 2013. Research Institute of Organic Agriculture (FiBL)]. Kyiv: FOP Lesin MV (in Ukrainian).
19. Vykorystannya dobryv i pestytsydiv pid urozhay silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur 2020 roku u Kyyivsʹkiy oblasti: statystychnyy byuletenʹ [Use of fertilizers and pesticides for the 2020 harvest of crops in Kyiv region: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
20. Vykorystannya dobryv i pestytsydiv pid urozhay silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur 2019 roku u Kyyivsʹkiy oblasti: statystychnyy byuletenʹ [Use of fertilizers and pesticides for the 2019 harvest of crops in Kyiv region: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
21. Vykorystannya dobryv i pestytsydiv pid urozhay silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur 2018 roku u Kyyivsʹkiy oblasti: statystychnyy byuletenʹ [Use of fertilizers and pesticides for the 2018 harvest of crops in Kyiv region: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
22. Vykorystannya dobryv i pestytsydiv pid urozhay silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur 2017 roku u Kyyivskiy oblasti: statystychnyy byuletenʹ [Use of fertilizers and pesticides for the 2017 harvest of crops in Kyiv region: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian)
23. Vykorystannya dobryv i pestytsydiv pid urozhay silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur 2016 roku u Kyyivsʹkiy oblasti: statystychnyy byuletenʹ [Use of fertilizers and pesticides for the 2016 harvest of crops in Kyiv region: statistical bulletin]. Kyiv (in Ukrainian).
Опубліковано
2022-12-04
Як цитувати
Зайцев, Ю. О., Кирильчук, А. М., & Ослопова, М. В. (2022). ПОБІЧНА ПРОДУКЦІЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ БІОЛОГІЗАЦІЇ ЗЕМЛЕРОБСТВА ГРУНТІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 48(2), 63-68. https://doi.org/10.32845/agrobio.2022.2.10