ВПЛИВ АГРОЕКОЛОГІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ФІТОСАНІТАРНИЙ СТАН ВИНОГРАДНИХ АГРОЦЕНОЗІВ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Ключові слова: виноград, мілдью, оідіум, метеорологічні умови, ступінь ураження, стійкість до хвороб

Анотація

У 2019–2021 рр. у виноградному агроценозі навчальної лабораторії садівництва та виноградарства Сумського національного аграрного університету проведено дослідження щодо вивчення впливу агроекологічних чинників на рівень розвитку основних мікозів винограду. Наводяться дані про ступінь стійкості виноградних рослин різних сортів до основних фітопатогенів винограду (мілдью, оідіум) у типових ґрунтово-кліматичних умовах північно-східного Лісостепу України. Досліджувалась колекція винограду вітчизняної та зарубіжної селекції, яка налічує близько 30 сортів та форм. Встановлено, що метеорологічні умови 2021 р. сприяли епіфітотійному розвитку мілдью і оідіуму. За період досліджень 2019–2021 рр. спостерігались коливання рівня стійкості проти хвороб в залежності від погодних умов. Виділено сорти та форми винограду з високою стійкістю проти збудників мілдью (P. viticola) та оідіуму (U. necator (Schw.): Байконур, Юпітер, кишмиш 342/вєнгерський, Орігінал, Лідія (максимальне ураження листя – 2,5–3,0 бали, грон – 2,0–3,0 бали, середнє – 2,3–2,8 бали). Відзначено високий рівень стійкості сорту Юпітер (середній бал ураження 2,3) до збудника оідіуму порівняно з контролем (сорт Лідія – 2,5 бали). Доведено, що більшість досліджуваних сортів (Подарок Нєсвєтая, Пам’яті учителя, Ромбік, Столєтіє, Смарагд, Віктор, Благовєст, Нізіна, Богатяновський, Ланселот, Блєк гранд, Лівія, Одеський сувенір, Ванюша, Лорано, Флора, кишмиш Запорожський) проявили середню стійкість проти мікозних хвороб винограду (мілдью та оідіуму) на рівні 3,0–3,5 балів. Найбільш сприйнятливими до дії збудників основних грибних патогенів виявились форми винограду Ізюмінка (4,1 бали проти мілдью, 4,0 бали проти оідіуму), Красноє пламя (4,6 бали проти мілдью, 4,3 бали проти оідіуму). Серед досліджених сортів і гібридних форм імунних до оідіуму і мілдью не виявлено. Дослідженням встановлено, що біологічні особливості сортів винограду Байконур, Юпітер, кишмиш 342/вєнгерський, Орігінал, Лідія, Подарок Нєсвєтая, Пам’яті учителя, Ромбік, Столєтіє, Смарагд, Віктор, Благовєст, Нізіна, Богатяновський, Ланселот, Блєк гранд, Лівія, Одеський сувенір, Ванюша, Лорано, Флора, кишмиш Запорожський відповідають умовам вирощування та можуть бути рекомендовані до впровадження у виробництво в агрокліматичній зоні північно-східного Лісостепу України. Вирощування сортів з високим адаптивним потенціалом дозволить отримувати екологічно чисту продукцію високої якості.

Посилання

1. Antonenko, A. M., Vavrinevych, O. P., Omelchuk, C. T., Stavnichenko, P. V., & Novokhatska, O. O. (2015). Aktualnist vykorystannia ta hihiienichna otsinka zmin asortymentu ta obsiahiv zastosuvannia funhitsydiv dlia zakhystu vynohradnykiv u silskomu hospodarstvi Ukrainy ta Yevropy [Relevance of use and hygienical assessment of changes in the range and scope of fungicides for protection of vineyards in agriculture of Ukraine and Europeх]. In International scientific-practical forum of pedagogues, psychologists and medics» October scientific forum15» (197–197) (in Ukrainian).
2. Arestova, N. O., & Rjabchun, I. O. (2020). Izmenenie vredonosnosti fitopatogenov v zavisimosti ot meteorologicheskih uslovij na vinogradnikah Nizhnego Pridon’ja [Changes in the harmfulness of phytopathogens depending on meteorological conditions in the vineyards of the Lower Don region]. Plodovodstvo i jagodovodstvo Rossii, 58, 102–108. doi: 10.31676/2073-4948-2019-58-102-108 (in Russian).
3. Arestova, N. O., Rjabchun, I. O., & Rjabushhenko, N. G. (2020). Razvitie osnovnyh mikozov na rastenijah razlichnyh sortov vinograda v uslovijah donskoj ampelograficheskoj kollekcii [Development of the main mycoses on plants of various grape varieties under the conditions of the Don ampelographic collection]. Russkij vinograd, 14, 44–50. doi: 10.32904/2712-8245-2020-14-44-50 (in Russian).
4. Babych, I. M., Mukoid, R. M., & Vasyliv, V. P. (2018). Netradytsiini sorty vynohradu v Ukraini [Unconventional grape varieties in Ukraine]. Novitni tekhnolohii: zbirnyk naukovykh prats, 3 (7), 117–121 (in Ukrainian).
5. Baranets, L. O., & Leshchenko, A. O. (2015). Systema zakhystu vynohradnykh nasadzhen preparatamy kompanii Nufarm na foni epifitotiinoho rozvytku oidiumu ta znachnoi chyselnosti hronovoi lystokrutky [The system of protection of vineyards with Nufarm preparations against the background of epiphytic development of powdery mildew and a significant number of vine leaf-roller]. Vynohradarstvo i vynorobstvo, 52, 16–22 (in Ukrainian).
6. Calonneca, A., Cartolaroa, P., Poupotb, C., Dubourdieub, D., & Darriet, D. (2004). Effects of Uncinula necator on the yield and quality of grapes (Vitis vinifera) and wine. Plant Pathology, 53, 434–445. doi: 10.1111/j.1365-3059.2004.01016.x.
7. Chougule, Archana, Vijay Kumar Jha, and Debajyoti Mukhopadhyay (2016). «AgroKanti: location-aware decision support system for forecasting of pests and diseases in grapes.» Information Systems Design and Intelligent Applications. Springer, New Delhi, 677–685. doi: 10.1007/978-81-322-2755-7_70
8. Fedorenko, M. H., Kovalova, I. A., Herus, L. V., & Burhelia, N. Ye. (2018). Rezultaty bahatorichnoho vyprobuvannia novykh henotypiv vynohradu stolovoho napriamku vykorystannia [The results of many years of testing new genotypes of table grapes]. NNTs «Instytut vynohradarstva i vynorobstva im. VIe Tairova». Odesa, NNTs «IViV im. VIe Tairova», 55, 146 (in Ukrainian).
9. Hel, I. M. (2018). Sortyment vynohradu Lvivshchyny dlia vyroshchuvannia ekobezpechnoi produktsii v amatorskomu vynohradarstvi [Assortment of grapes of Lviv region for growing environmentally friendly products in amateur viticulture]. Zhurnal ahrobiolohii ta ekolohii, 5(1), 89 (in Ukrainian).
10. Jakushina, N. A., Stranishevskaja E. P., Radionovskaja, Ja. Je., Cibul’njak, Ju. A., & Hizhnjak, Ju.E. (2006). Metodicheskie rekomendacii po primeneniju fitosanitarnogo kontrolja v zashhite promyshlennyh vinogradnyh nasazhdenij Juga Ukrainy ot vreditelej i boleznej [Guidelines for the use of phytosanitary control in the protection of industrial vineyards in the South of Ukraine from pests and diseases]. Jalta. Nacional’nij Institut vinograda i vina «Magarach», 13 (in Russian).
11. Klechkovskyi, Y., Bolshakova, V., & Shmatkovska, K. (2019). Efficiency of modern fungicides in protection of vineyards from fungal diseases. Interdepartmental Thematic Scientific Collection of Plant Protection and Quarantine, 65, 76–86. doi: 10.36495/1606-9773.2019.65.76-86 (in Ukrainian).
12. Kovalova, I. (2020). Sortovi aspekty rozrobky biznes-planiv vyroshchuvannia stolovoho vynohradu [Varietal aspects of development of business plans for growing table grapes]. Zbirnyk naukovykh prats, 74, 128–134 (in Ukrainian). doi: 10.3 2848/0135-2369.2020.74.23
13. Kozar, I. M., Berezovska, O. O., & Voloshyna, N. P. (2001). Rekomendatsii shchodo zakhystu vynohradnykiv vid khvorob ta shkidnykiv [Recommendations for the protection of vineyards from diseases and pests]. Odesa. IViV im. V. Ye. Tairova, 61 (in Ukrainian).
14. Kucherenko, V., & Bilko, M. (2020). Quantitative content of methanol in wines of isabel grape varieties and its impact on consumer health, 16. doi: 10.24263/2225-2924-2020-26-6-4
15. Laskavyi, V. M., Hetman, N. H., Herus, L. V., Kovalova, I. A., & Fedorenko, M. H. (2016). Vplyv ampeloekolohichnykh umov rehionu vyroshchuvannia na riven proiavu riadu pokaznykiv stolovykh sortiv vynohradu suchasnoi selektsii na prykladi Zaporizkoi ta Odeskoi oblastei Ukrainy [Influence of ampeloecological conditions of the region of cultivation on the level of manifestation of a number of indicators of table grape varieties of modern selection on the example of Zaporizhia and Odessa regions of Ukraine]. Vynohradarstvo i vynorobstvo, 53, 124–129 (in Ukrainian).
16. Laskavyi, V. M., Kuzmenko, O. R., & Hetman, N. H. (2020). Rezultaty doslidzhen stolovykh sortiv vynohradu v ahroklimatychnykh umovakh pivdennoho stepu Ukrainy [Results of research of table grape varieties in agro-climatic conditions of the southern steppe of Ukraine]. NNTs «Instytut vynohradarstva i vynorobstva im. VIe Tairova». Odesa. NNTs «IViV im. VIe Tairova», 52 (in Ukrainian).
17. Laskavyi, V. M., Kuzmenko, O. R., Hetman, N. H., & Shaburova, I. I. (2017). Zymostiikist ta stiikist proty khvorob perspektyvnykh sortiv vynohradu v Zaporizkii oblasti [Winter hardiness and disease resistance of promising grape varieties in the Zaporozhye region]. NNTs «Instytut vynohradarstva i vynorobstva im. VIe Tairova». Odesa. NNTs «IViV im. VIe Tairova», 54, 110 (in Ukrainian).
18. Laskavyi, V., Kuzmenko, O., & Hetman, N. (2020). Adaptyvnyi potentsial tekhnichnykh sortiv vynohradu v umovakh pivdennoho stepu Ukrainy [Adaptive potential of technical grape varieties in the conditions of the southern steppe of Ukraine]. Peredhirne ta hirske zemlerobstvo i tvarynnytstvo, 68(I), 125. doi: 10.32636/01308521.2020-(68)-1-9 (in Ukrainian).
19. Lyashenko, H. V., & Soborova, O. M. (2016). The dynamics of berries quality indicators of technical kinds of grapes during a ripening period. Ukrainian hydrometeorological journal, 18, 90–96. doi: https://doi.org/10.31481/uhmj.18.2016.10
20. Malaschuk, O. S. (2017). Rozvytok ta stanovlennia vynohradarstva na pivdni Ukrainy v druhii polovyni XIKh stolittia [Development and formation of viticulture in the south of Ukraine in the second half of the XIX century]. Zaporizhzhia Historical Review, 1(48), 37–42 (in Ukrainian).
21. Oshchypok, O. S. (2020). Efektyvnist zakhystu vid zbudnykiv khvorob shkolky vynohradu vid mildiu pry kraplynnomu zroshenni v umovakh pivdnia Ukrainy [The effectiveness of protection against pathogens of grape seedlings from mildew under drip irrigation in the south of Ukraine]. NNTs «Instytut vynohradarstva i vynorobstva im. V.Ie Tairova». Odesa. NNTs «IViV im. V.Ie Tairova», 68 (in Ukrainian).
22. Pasichnyk, S. V. (2010). Perspektyvni sorty vynohradu na Chernihivshchyni [Promising grape varieties in Chernihiv region]. Zbirnyk naukovykh prats vykladachiv, 86 (in Ukrainian).
23. Patil, S. S., & Thorat, S. A. (2016). Early detection of grapes diseases using machine learning and IoT. Second international conference on Cognitive Computing and Information Processing (CCIP). IEEE, doi: 10.1109/CCIP.2016.7802887
24. Sandika, B., Avil, S., Sanat, S., & Srinivasu, P. (2016). Random forest based classification of diseases in grapes from images captured in uncontrolled environments. IEEE 13th international conference on signal processing (ICSP). IEEE. doi: 10.1109/ICSP.2016.7878133
25. Sannakki, S., Rajpurohit, V. S., Sumira, F., & Venkatesh, H. (2013). A neural network approach for disease forecasting in grapes using weather parameters. 2013 Fourth International Conference on Computing, Communications and Networking Technologies (ICCCNT). IEEE. doi: 10.1109/ICCCNT.2013.6726613
26. Sannakki, S. S., Rajpurohit, V. S., Nargund, V. B., & Kulkarni, P. (2013). Diagnosis and classification of grape leaf diseases using neural networks. 2013 Fourth International Conference on Computing, Communications and Networking Technologies (ICCCNT). IEEE, doi: 10.1109/ICCCNT.2013.6726616
27. Sheidyk, K. A., Kardkovach, I., Liubka, O. S., & Savina, O. I. (2017). Stan ta sortovyi potentsial vynohradu v Zakarpatskii oblasti [Condition and varietal potential of grapes in the Transcarpathian region]. Hromadske obiednannia «VEKTOR POShUKU», Dnipro, 15 (in Ukrainian).
28. Shtirbu, A. V., & Shmatkovska, K. A. (2018). Poshyrennia sezonnykh khvorob i shkidnykiv na vynohradnykakh z riznoiu skhemoiu sadinnia i vysotoiu shtambu kushchiv v umovakh pivnichnoho Prychornomoria [Distribution of seasonal diseases and pests in vineyards with different planting patterns and height of the bush trunk in the northern Black Sea region]. NNTs «Instytut vynohradarstva i vynorobstva im. V.Ie Tairova». Odesa. NNTs «IViV im. VIe Tairova», 55, 152 (in Ukrainian).
29. Talash A.I. (2008). Metodika provedenija ispytanij sredstv zashhity protiv «sezonnyh» vozbuditelej boleznej na vinogradnikah v polevyh uslovijah [Methodology for testing means of protection against «seasonal» pathogens in vineyards in the field]. Krasnodar, 12. (in Russian).
30. Zhang, H., Godana, E. A., Sui, Y., Yang, Q., Zhang, X., & Zhao, L. (2020). Biological control as an alternative to synthetic fungicides for the management of grey and blue mould diseases of table grapes: a review. Critical Reviews in Microbiology, 46.4, 450–462. doi: 10.1080/1040841X.2020.1794793
Опубліковано
2022-12-04
Як цитувати
Татаринова, В. І., Власенко, В. А., Бурдуланюк, А. О., Бакуменко, О. М., Деменко, В. М., Ємець, О. М., Рожкова, Т. О., & Сахошко, М. М. (2022). ВПЛИВ АГРОЕКОЛОГІЧНИХ ЧИННИКІВ НА ФІТОСАНІТАРНИЙ СТАН ВИНОГРАДНИХ АГРОЦЕНОЗІВ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 48(2), 155-164. https://doi.org/10.32845/agrobio.2022.2.21