РІСТ, ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВІДГОДІВЛІ СВИНЕЙ ЗА НЕЗМІННОЇ ТА ЗМІННОЇ СИСТЕМ ГОДІВЛІ В ПІДСИСНИЙ ПЕРІОД, НА ДОРОЩУВАННІ ТА ВІДГОДІВЛІ
Анотація
В статті вивчалась інтенсивність росту, збереженість, продуктивні якості та економічна ефективність вирощування і відгодівлі поросят за незмінної рідкої системи годівлі впродовж всього виробничого циклу порівняно з системою годівлі, в якій під час дорощування рідка годівля була замінена на суху. Встановлено, що піддослідні поросята за їх рідкої підгодівлі в підсисний період виявили досить високу енергію росту і гарну збереженість. Під час дорощування поросята, які залишились за рідкої системи годівлі споживали щодоби більше на 20,9 % кормів, виявили на 11,7 % вищі середньодобові та абсолютні прирости і досягли більшої на 9,2% маси по завершенню дорощування. Водночас вони мали гіршу на 10,5% конверсію корму порівняно з аналогами, яких після відлучення від свиноматок перевели на суху систему годівлі. Доведено, що зміна системи годівлі під час дорощування призвела на відгодівлі до зменшення на 2,6% щодобового споживання корму, що в свою чергу спричинило на 2,0% нижчу інтенсивність росту, на 1,0% менші абсолютні прирости, більший на 2,9% вік досягнення товарної маси 120 кг, та разом з меншою масою при постановці на відгодівлю, нижчу на 2,9% масу поросят по завершенні відгодівлі. За збереженістю поросят під час відгодівлі, оплатою корму приростами та комплексним індексом відгодівельних якостей суттєвих розбіжностей між групою з незмінною системою годівлі та групою тварини, в яких система годівлі під час життя змінювалась суттєвих розбіжностей не встановлено. Доведено, що поросята після переведення їх з рідкої годівлі під час підсисного періоду на суху годівлю під час дорощування щодоби споживали на 20,9% менше комбікорм в розрахунку на одну голову, мали на 10,5% нижчу кормову собівартість 1 кг приросту, на 17,7% операційну собівартість дорощування одного підсвинка, та 4,8% його собівартість на кінець дорощування. Але за рахунок нижчої інтенсивності росту, і як наслідок, меншої живої маси по завершенню періоду дорощування вони мали нижчу на 9,2% реалізаційну вартість, менший на 16,5% дохід від реалізації однієї голови та нижчу на 7,52% рентабельність виробництва порівняно з аналогами, у яких була незмінною система годівлі в підсисний період та період дорощування. На відгодівлі тварин цієї групи за рахунок кращої у них конверсії корму, кормова та операційна собівартість відгодівлі однієї голови виявилася на 1,6% кращою, а за рахунок суттєво нижчої собівартості дорощування поросят операційна собівартість однієї голови свиней на кінець відгодівлі встановлена у них на 5,9% нижчою. Водночас і ринкова вартість однієї тварин цієї групи виявилось на 2,9% меншою. Не дивлячись на вищу реалізаційну вартість однієї голови свиней які мали незмінну систему годівлі впродовж всього виробничого циклу дохід від їх реалізації, за рахунок вищої собівартості дорощування та відгодівлі цих тварин виявився на 1,7% нижчим порівняно аналогами, у яких впродовж дорощування рідка система годівлі змінювалась на суху, що спричинило на 5,23% гіршу рентабельність всього процесу отримання вирощування і відгодівлі свиней цієї групи.
Посилання
2. Blavi, L., Solà-Oriol, D., Llonch, P., López-Vergé, S., Martín-Orúe, S. M., Pérez, J. F. (2021). Management and Feeding Strategies in Early Life to Increase Piglet Performance and Welfare around Weaning: A Review. Animals : an open access journal from MDPI, 11(2), 302. https://doi.org/10.3390/ani11020302
3. Brumm, M. C., Gonyou, H. W. (2001). Effects of facility design on behavior and feed and water intake. In Swine Nutrition 2nd edition. https://doi.org/10.1201/ 9781420041842.CH22.
4. Chae, B. J. (2000). Impacts of Wet Feeding of Diets on Growth and Carcass Traits in Pigs, Journal of Applied Animal Research, 17, 1, 81–96. https://doi.org/10.1080/09712119.2000.9706293
5. Cullen, J. T., Lawlor, P. G., Cormican, P., Gardiner, G. E. (2021). Microbial Quality of Liquid Feed for Pigs and Its Impact on the Porcine Gut Microbiome. Animals : an open access journal from MDPI, 11(10), 2983. https://doi.org/10.3390/ani11102983
6. Grela, E. R. (2008). Current trends in pig nutrition at intensive or organic-farm management. Polish journal of veterinary sciences, 11(4), 405–409. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19227142/
7. Hong, J. S., Jin, S. S., Jung, S. W., Fang, L. H., Kim, Y. Y. (2016). Evaluation of dry feeding and liquid feeding to lactating sows under high temperature environment. Journal of animal science and technology, 58, 36. https://doi.org/10.1186/s40781–016–0118–0
8. Khramkova, O. M., Povod, M. G. (2017). Vidhodivelna produktyvnist hibrydnoho molodniaku svynei vitchyznianoho ta zarubizhnoho pokhodzhennia [Feeding productivity of hybrid young pigs of domestic and foreign origin]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : Tvarynnytstvo [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series: Animal husbandry], 7, 226–232. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vsna_tvar_2017_7_44 (in Ukrainian)
9. Kobek–Kjeldager, C., Vodolazs'ka, D., Lauridsen, C., Canibe, N., Pedersen, L. J. (2021). Impact of supplemental liquid feed pre-weaning and piglet weaning age on feed intake post–weaning. Livestock Science, 252, 104680. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104680.
10. Ladyka, V. I., Khmelnychiy, L. M., Povod, M. G. (2023). Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+, 244. (in Ukrainian)
11. Lawlor, P. G., Lynch, P. B., Caffrey, P. J., O’Doherty, J. V. (2002). Effect of Pre- and Post-Weaning Management on Subsequent Pig Performance to Slaughter and Carcass Quality. Anim. Sci., 75, 245–256. https://doi.org/10.1017/S1357729800053005
12. Laine, T. M., Lyytikäinen, T., Yliaho, M. (2008). Risk factors for post-weaning diarrhoea on piglet producing farms in Finland. Acta Vet Scand., 50, 21. https://doi.org/10.1186/1751–0147–50–21
13. Lykhach, V. Ya., Povod, M. G., Shpetny, M. B., Nechmilov, V. M., Lykhach, A. V., Mykhalko, O. G., Barkar, E. V., Lenkov, L. G., Kucher, O. O. (2023). Optymizatsiia tekhnolohichnykh rishen utrymannia ta hodivli svynei v umovakh promyslovoi tekhnolohii [Optimization of technological solutions for keeping and feeding pigs in conditions of industrial technology: monograph]. Mykolayiv: Ilion, 518. (in Ukrainian)
14. Mesonero Escuredo, J. A., van der Horst, Y., Carr, J. (2016). Implementing drinking water feed additive strategies in post-weaning piglets, antibiotic reduction and performance impacts: case study. Porc Health Manag., 2, 25. https://doi.org/10.1186/s40813–016–0043–0
15. Middelkoop, A., Choudhury, R., Gerrits, W. J. J., Kemp, B., Kleerebezem, M., Bolhuis, J. E. (2018). Dietary Diversity Affects Feeding Behaviour of Suckling Piglets. Appl. Anim. Behav. Sci., 205, 151–158. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2018.05.006
16. Missotten, J. A., Michiels, J., Degroote, J. (2015). Fermented liquid feed for pigs: an ancient technique for the future. J Animal Sci Biotechnol., 6, 4. https://doi.org/10.1186/2049–1891–6–4
17. Mykhalko, O. G. (2020). Vidhodivelni yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoho typu hodivli [Feeding qualities of pigs of Irish origin under different types of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 3(42), 51–57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9 (in Ukrainian)
18. Mykhalko, O. G. (2021). Suchasnyi stan ta shliakhy rozvytku svynarstva v sviti ta Ukraini [The current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo» [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Livestock»], 3, 60–77. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.9 (in Ukrainian)
19. Mykhalko, O. G., Povod, M. H., Kokhana, L. D., Plechko, O. S. (2021). Vidhodivelni ta zabiini yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoi intensyvnosti rostu na vidhodivli [Fattening and slaughtering qualities of pigs of Irish origin at different intensities of growth in fattening]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 4(43), 50–58. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.8 (in Ukrainian)
20. Mykhalko, O. G. (2021). Zalezhnist vid hodivelnykh yakostei svynei danskoho pokhodzhennia vid typu hodivli [Dependence of the feeding qualities of pigs of Danish origin on the type of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 4(47), 99–108. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.17 (in Ukrainian)
21. Muro, B. B. D., Carnevale, R. F., Monteiro, M. S., Yao, R., Ferreira, F. N. A., Neta, C. S. S., Pereira, F. A., Maes, D., Janssens, G. P. J., Almond, G. W. (2023). A Systematic Review and Meta–Analysis of Creep Feeding Effects on Piglet Pre– and Post–Weaning Performance. Animals, 13, 2156. https://doi.org/10.3390/ani13132156
22. Nechmilov, V. M., Povod, M. G. (2018). Vidhodivelna produktyvnist svynei za riznykh terminiv doroshchuvannia ta vykorystannia sukhoho i ridkoho typiv hodivli. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia “Tvarynnytstvo”, 7(35), 122–134. URL: http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/6610/1/12.pdf (in Ukrainian).
23. Pluske, J. R., Turpin, D. L., Kim, J.-C. (2018). Gastrointestinal Tract (Gut) Health in the Young Pig. Anim. Nutr., 4, 187–196. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2017.12.004
24. Povod, M. G., Bondarstka, O., Lykhach, V. Ia., Zhyzhka, S., Shpetnyi M. B., Mykhalko O. G., Dudin, V., Yurchenko O., Danko Yu., Nechmilov V., Kryvonos S., Lozynska I., Kravchenko O., Tsyhura V., Lykhach A., Gryshchenko N. (2021). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva [Production technology of pig farming products]. Naukovo-metodychnyi tsentr VFPO [Scientific and methodological center of VFPO], Kyiv, 360. (in Ukrainian)
25. Povod, M. G., Mykhalko, O. G., Verbelchuk, T. V., Shcherbyna, O. V., Tyshchenko, O. S. (2022a). Vidhodovi yakosti amerykanskykh svynei pry riznykh typakh hodivli [Fat quality of American pigs with different types of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series: Livestock], (4 (47), 125–132. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.21. (in Ukrainian)
26. Povod, M. G., Tishchenko, O., Mykhalko, O. G., Verbelchuk, T. V., Verbelchuk, S. P., Sherbyna, O. V., Kalynychenko, H. I. (2022b). Growth intensity and fattening qualities of pigs during changes in feeding types during reproduction and fattening. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural sciences, 24(96), 50–60. https://doi.org/10.32718/nvlvet–a9607 (in Ukrainian)
27. Rhouma, M., Fairbrother, J. M., Beaudry, F., Letellier, A. (2017). Post weaning diarrhea in pigs: risk factors and non–colistin–based control strategies. Acta veterinaria Scandinavica, 59(1), 31. https://doi.org/10.1186/s13028–017–0299–7
28. Roggero, P., Bellon, S., Rosales, M. (1996). Sustainable feeding systems based on the use of local resources. Annales dezootechnie, 45 (1), 105–118. https://hal.science/hal–00889602/document
29. Solà–Oriol, D., Gasa, J. (2017). Feeding Strategies in Pig Production: Sows and Their Piglets. Anim. Feed. Sci. Technol., 233, 34–52. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.07.018
30. Tishchenko, O., Povod, M., Gutyj, B., Verbelchuk, T., Verbelchuk, S., Koberniuk, V., Maistrenko, O. (2023). Efektyvnist riznykh system ridkoi hodivli porosiat na doroshchuvanni v umovakh promyslovoi tekhnolohii [Effectiveness of different systems of liquid feeding of piglets in the conditions of industrial technology]. NV LNU veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii. Seriia: Silskohospodarski nauky [National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. Series: Agricultural Sciences], 25(98), 185–193. https://doi.org/10.32718/nvlvet–a9830
31. Vdovichenko, Yu. V., Nechmilov, V. M., Povod, M. G. (2018). Produktyvnist porosiat za sukhoho, volohoho ta ridkoho typu hodivli na doroshchuvanni [Productivity of piglets under dry, wet and liquid type of feeding during rearing]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii [Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy], 3, 106–109. https://www.pdau.edu.ua/sites/default/files/visnyk/2018/03/17.pdf (in Ukrainian)
32. Zoric, M., Johansson, S. E. Wallgren, P. (2015). Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porc Health Manag 1, 14. https://doi.org/10.1186/s40813–015–0009–7
33. Xin, H., Wang, M., Xia, Z., Yu, B., He, J., Yu, J., Mao, X., Huang, Z., Luo, Y., Luo, J., Yan, H., Wang, H., Wang, Q., Zheng, P., Chen, D. (2021). Fermented Diet Liquid Feeding Improves Growth Performance and Intestinal Function of Pigs. Animals: an open access journal from MDPI, 11(5), 1452. https://doi.org/10.3390/ani11051452
34. Yang, F., Hou, C., Zeng, X., Qiao, S. (2015). The use of lactic Acid bacteria as a probiotic in Swine diets. Pathogens (Basel, Switzerland), 4(1), 34–45. https://doi.org/10.3390/pathogens4010034