ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ ТА ОПЛАТА КОРМУ САМЦІВ СВИНЕЙ ЗА РІЗНОГО СПОСОБУ КАСТРАЦІЇ

Ключові слова: поросята, годівля, продуктивність, кастрація, прирости, інтенсивність росту, індекс відгодівельних якостей.

Анотація

В роботі  вивчено порівняння інтенсивності  росту в різні вікові періоди, некастрованих та кастрованих кнурів за допомогою класичної хірургічної та імунологічної кастрації. Встановлено, що некастровані поросята в період дорощування мали кращу конверсію корму при практично рівній інтенсивності росту. Під час відгодівлі  найвищу інтенсивність росту до віку 120 діб мали  некастровані кнурці, далі імунологічні та хірургічні кастрати. З 121-ї по 165-ту добу найвищу інтенсивність росту виявили імунологічні кастрати, далі  некастровані кнурці і найменш інтенсивно росли хірургічні кастрати. За весь періоди відгодівлі найбільш інтенсивно росли імунокастровані самці. Під час відгодівлі було виявлено різницю в інтенсивності росту між хірургічними кастратами, імунокастратами та некастрованими кнурами. За період відгодівлі найкраще оплачували корм приростом імуно-кастровані тварини, які витрачали на один кілограм приросту 0,09 на 2,8 % менше корму порівняно з некастрованими і на 11,4 % порівняно з хірургічними кастратами. Індекс відгодівельних якостей мав найвище значення у імунологічно кастрованих тварин 126,7 балів, у кнурів він був на 4,2 бали або на 3,3% менший, а у хірургічних кастратів склав 118,3 бали, що менше чим у імунокастратів на 8,4 бали або на 6,6 %. Некастровані поросята в період дорощування мали кращу конверсію корму при практично рівній інтенсивності росту. Відносні прирости в різні періоди життя у хірургічних кастратів, імунокастратів та кнурів поперемінно змінювались, та за весь період життя виявились практично рівні. Не встановлено залежності збереженості та інтенсивності росту поросят в підсисний період.

Посилання

1. Berezovskiy, N.D., Getya, A.A. and Vaschenko, P.A., 2007. Selektsionnaya rabota s krupnoy beloy porodoy sviney v Ukraine [Breeding work with a large white breed of pigs in Ukraine] Sovremennyie problemyi intensifikatsii proizvodstva svininyi: mat. mezhd. konf. Ulyanovsk, v.1, pр. 29–33.
2. Goldobin, M.I., L.I. and Toboev, G.M., 1995. Otkorm hryachkov [Fattening boars] Svinovodstvo, issue 4, рp. 20-22
3. Ivchenko, A.N., 2006. Rost, razvitie i myasnyie kachestva hryachkov, borovkov i svinok pri otkorme ih na myaso [Growth, development and meat qualities of boars, hogs and pigs when fattening them for meat] Avtoreferat dissertatsii na soiskanie uchenoy stepeni kandidata selskohozyaystvennyih nauk Belgorod. p. 19
4. Mikyalenas, A. and Tarvaynis, A., 1988. Effektivnost vyiraschivaniya i vkusovaya otsenka kachestva myasa i myasnyih produktov hryachkov, svinok i kastratov [The effectiveness of cultivation and taste assessment of the quality of meat and meat products of boars, gilts and castrates]. Problemyi sozdaniya vyisokoproduktivnyih liniy i tipov sviney. Moskva. рp. 53-54.
5. Minekonomiky Ukrainy, 2014. Svyni dlia zaboiu. Tekhnichni umovy. [Pigs for slaughter. Specifications] Natsionalnyi standart Ukrainy DSTU 4718: 2007. Kyiv.
6. Povod, M., Kravchenko, O. and Hetia, A., 2017. Vplyv riznykh sposobiv kastruvannia na zabiini ta miasni yakosti tush svynei [Influence of different casting methods on slaughter and meat quality of pig carcasses]. Prybutkove svynarstvo, zhovten, issue 11, рр.32-34.
7. Povod M., Kravchenko O., Hetia A., Samokhina Y. and Shpetnyi M. 2017 Intensyvnist rostu khirurhichno kastrovanykh ta ne kastrovanykh hibrydnykh porosiat v umovakh promyslovoho vyrobnytstva svynyny [Growth rate of surgically castrated and non-castrated hybrid pigs in industrial pork production] Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu Seriia «Tvarynytstvo», issue 7 (33), pp.151-154
8. Pohodnya G.S. and Mochalovskiy A.N. 1986 Zavisimost prirosta zhivoy massyi hryachkov ot metodov kastratsii [Dependence of the gain in live weight of boars on castration methods] Informatsionnyiy listok #50. Belgorod. p. 4
9. Stoikov A. 1987 Kachestvo myasa otkormochnyih hryachkov, borovkov i svinok. [The quality of meat of fattening boars, hogs and pigs] Zhivotnovodcheskie nauki NRB. issue 2. pp. 35-40
10. Filatov A., and Simolkin L. 2003 Otkormochnyie i myasnyie kachestva hryachkov i svinok na kontrolnom vyiraschivanii [Feeding and meat qualities of boars and pigs in control cultivation.] Svinovodstvo. issue 4. - p. 17
11. American veterinary medical association. 2013 Literature Review on the Welfare Implications of Swine Castration. May 29., p.5
12. Andersson K, Brunius C, Zamaratskaia G and Lundström K. 2011 Early vaccination with Improvac: effects on performance and behaviour of male pigs. Anim 2011;FirstView: pp.1-9
13. Daxenberger A, Hageleit M, Kraetzl W, Lange I, Claus R, Bizec B and Meyer H 2001 Suppression of androstenone in entire male pigs by anabolic preparations. Livestock Production Science 69: pp. 139-144
14. European Union. Council Directive 2008/120/EC of 18 December 2008 laying down minimum standards for the protection of pigs. OJ L 47, 18.2.2009
15. Frieden L., Looft C. and Tholen E. 2011 Breeding for reduced boar taint. Lohman Information 2011, Vol.46(1): pp.21-27
16. Moorea K.L., Mullanc B.P., Dunsheaa and F.R. 2017 Boar taint, meat quality and fail rate in entire male pigs and male pigs immunized against gonadotrophin releasing factor as related to body weight and feeding regime. Meat Science. Volume 125, March 2017, pp. 95–101
17. Prunier A., Bonneau M., von Borell EH, Cinotti S., Gunn M., Fredriksen B., Giersing M., Morton DB., Tuyttens FAM and Velarde A. 2006 A review of the welfare consequences of surgical castration in piglets and the evaluation of non-surgical methods. Anim Welf. 2006;15: pp. 89-277
18. Latorre M. A. 2004 The effects of gender and slaughter weight on the growth performance, carcass traits, and meat quality characteristics of heavy pigs Journal ofAnimal Science. 2004. Vol. 82. pp. 526–533
19. Wesoly R, Jungbluth I, Stefanski V and Weiler U (2015) Pre-slaughter conditions influence skatole and androstenone in adipose tissue of boars Meat Science Volume 99, January 2015, pp. 60–67
Опубліковано
2019-12-23
Як цитувати
Повод , М., Шпетний , М., Михалко , О., Жижка , С., Анастасія, & Михайлик , В. (2019). ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ ТА ОПЛАТА КОРМУ САМЦІВ СВИНЕЙ ЗА РІЗНОГО СПОСОБУ КАСТРАЦІЇ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4(39), 28-36. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2019.4.4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2