СУЧАСНИЙ СТАН УКРАЇНСЬКОГО, ЄВРОПЕЙСЬКОГО І СВІТОВОГО СВИНАРСТВА ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЙОГО РОЗВИТКУ
Анотація
Метою цього дослідження є аналіз розвитку виробництва м’яса протягом останніх десятиліть, із акцентом на свинарство як ключову складову світового, європейського та національного виробництва. У роботі порівнюються тенденції розвитку свинарства у світі, Європі та Україні, а також вивчаються фактори, які впливають на ефективність цієї галузі. Особлива увага приділяється динаміці виробництва свинини та її ролі в забезпеченні продовольчої безпеки. Матеріалами для дослідження стали статистичні дані ФАО, європейських та українських статистичних агентств, аналітичного відділу АСУ, а також наукові публікації фахівців у галузі свинарства. Методологія включає синтез та аналіз даних, а також порівняльний метод для оцінки розвитку глобальної, європейської та української свинарської індустрії. Свинина займає значну частку у світовому виробництві м'яса, поступаючись лише м’ясу птиці. Виробництво свинини у світі в 2020 році склало 109 млн т., з очікуваним збільшенням на 16,3% у наступні 10 років. Основними виробниками свинини є Китай, Європейський Союз, США, Канада та Бразилія, тоді як найбільшими споживачами є знову ж Китай, країни ЄС, Японія та В’єтнам. У Європейському Союзі свинарство також має ключове значення, зокрема через високу самозабезпеченість свининою в таких країнах, як Іспанія, Німеччина, Франція та Данія. Попри скорочення поголів’я свиней в деяких країнах ЄС через розповсюдження АЧС і економічну кризу, Іспанія демонструє зростання, зокрема завдяки ефективному приборканню АЧС та розширенню виробничих потужностей. Україна, з давньою історією свинарства, зараз перебуває у складній ситуації через кризу в галузі, яка почалася з 1991 року. До цього часу свинарство було однією з ключових галузей тваринництва країни, на яку припадало до 40% загального споживання м’яса. Однак після розпаду СРСР, чисельність поголів’я свиней в Україні суттєво знизилася, а з нею і обсяги виробництва свинини. Незважаючи на це, Україна має значний потенціал для відновлення галузі, завдяки наявності кормової бази та вигідному географічному положенню. Як стверджують вітчизняні вчені, свинина є важливим джерелом білка для людського організму, оскільки містить всі необхідні амінокислоти, які не можуть бути синтезовані в організмі людини. Відомо, що 10–12 з 20 амінокислот синтезуються в організмі людини, тоді як решта повинна надходити з їжею, зокрема з м’ясом тваринного походження. Свинина є важливим джерелом не лише білків, але й вітамінів та мінералів, що робить її важливим елементом збалансованого харчування. Відтак, розвиток свинарства є стратегічно важливим для забезпечення продовольчої безпеки та економічної стабільності країн.
Посилання
2. Batiuk, B. B., Myniv, R. M. (2008). Funktsionuvannia ta rozvytok ptakhivnychykh pidpryiemstv: orhanizatsiino–ekonomichni zasady [Functioning and development of poultry enterprises: organizational and economic principles]. Monohrafiia. Lviv: Liha-Pres, 232 p.
3. Birta, H. O., Burhu, Yu. H. (2011). Tovaroznavstvo miasa [Meat commodity science]. Navchalnyi posibnyk. K.: Tsentr uchbovoi literatury, 2011. 164 p.
4. Bondarska, O. (2015). Hlobalnyi rynok svynyny [Global pork market]. Prybutkove svynarstvo [Profitable pig farming], 4(28), 26–30. URL: http://profisvine.pigua.info/indexukr.php?action=issue&id=33 (іn Ukrainian)
5. Bondarska, O. (2022). V ASU vyznacheno 7 priorytetiv rozvytku svynarstva u 2022 rotsi [There are 7 priorities of pig farming in 2022 have been identified in the ASU]. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/v–asu–viznacili–7–prioritetiv–svinarstva–u–2022–roci (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
6. Bondarska, O. (2023). Cvynarstvo 2022: fakty ta ochikuvannia [Pig farming 2022: facts and expectations]. XIII Mizhnarodnyi konhres «Prybutkove svynarstvo» URL: https://fex.net/uk/s/peykt6v (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
7. Bryk, M. M. (2018). Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku haluzi tvarynnytstva v Ukraini [Current state and prospects for the development of the livestock industry in Ukraine]. Economic analysis, 28(4), 331–337. URL: https://www.econa.org.ua/index.php/econa/article/download/1649/6565656727
8. Christiansen, M. G. (2018). Økonomiske konsekvensberegninger – december 2018, notat 1842, SEGES Svineproduktion [Economic impact calculations – December 2018, memo 1842, SEGES Pig Production]. URL: https://dk.search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=E210DK885G0&p=Christiansen%2C+M.+G.+(2018)%3A+%C3%98konomiske+konsekvensberegninger+%E2%80%93+december+2018%2C+notat+1842%2C+SEGES+Svineproduktion. (data zvernennia 16.09.2024) (in Danish)
9. Derzhavna fiskalna sluzhba Ukrainy [State Fiscal Service of Ukraine]. URL: http://sfs.gov.ua/ms/f11 (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
10. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
11. FAO STAT. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL (data zvernennia 16.09.2024)
12. Filimonov, V. I. (2012). Fiziolohiia liudyny: Vseukrainske spetsializovane vydavnytstvo «Medytsyna» [Human physiology: All–Ukrainian specialized publishing house "Medicine"]. Kyiv, 488. URL: https://www.medpublish.com.ua/phiziologija–ljudini–pidruchnik–vnz–r–a–v–philimonov–3ye–vid–vipr/p–555.html (іn Ukrainian)
13. Hansen, C. (2021a). Landsgennemsnit for produktivitet i produktion af grise i 2020, Notat nr. 2115, SEGES Svineproduktion [National average for productivity in the production of pigs in 2020, Note no. 2115, SEGES Pig Production]. URL: https://dk.search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=E210DK885G0&p=Hansen%2C+C.+(2021)%3A+Landsge nnemsnit+for+produktivitet+i+produktion+af+grise+i+2020%2C+Notat+nr.+2115%2C+SEGES+Svineproduktion. (data zvernennia 16.09.2024) (in Danish)
14. Hansen, C. (2021b). Вrancheanalyse for produktivitet i udsnit af danbred besætninger – 2021 [Ranch analysis for productivity in samples of Danbred herds – 2021]. URL: https://svineproduktion.dk/Publikationer/Kilder/Notater/2021/2115(data zvernennia 16.09.2024) (in Danish)
15. Heranina, L. (2021). Suchasni tekhnolohii dlia haluzi svynarstva [Modern technologies for the pig industry]. Suchasne tvarynnytstvo. URL: https://agro–business.com.ua/agro/suchasne–tvarynnytstvo/item/20710–suchasni–tekhnolohii–dlia–haluzi–svynarstva.html (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
16. Herasymov, V. I., Berezovskyi, M. D., Nahaievych, V. M. (2006). Svitovyi henofond svynei [World gene pool of pigs]. Kharkiv: Espada, 2006. 520 p.
17. Hnatyshyn, L. B. (2019). Tendentsii haluzi svynarstva v orhanizatsiinii strukturi ahrarnoho vyrobnytstva [Trends in the pig industry in the organizational structure of agricultural production]. Market infrastructure, 33, 160–165. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ifrctr_2019_33_25 (іn Ukrainian)
18. Hopka, M. (2024). Svitovyi rynok svynyny: khto vtrachaie, a khto znakhodyt [The world pork market: who is losing and who is staying]. URL: https://agrotimes.ua/opinion/svitovyj–rynok–svynyny–hto–vtrachaye–a–hto–znahodyt/ (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
19. Hryshchenko, N. P. (2017). Rozvytok svynarstva v Ukraini [Development of pig farming in Ukraine]. Scientific journal "Animal Husbandry and Food Technologies", 271, 16–23. URL: http://www.irbis–nbuv.gov.ua/cgi–bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=nvnau_tevppt_2017_271_4 (іn Ukrainian)
20. Hnatyshyn, L. B. (2019). Problemy efektyvnoho rozvytku svynarstva Ukrainy [Problems of the effective development of pig farming in Ukraine]. State and regions. Series: Economy and entrepreneurship, 4, 80–84. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/drep_2019_4_16 (іn Ukrainian)
21. Hutsalenko, O. O., Pavliuk M. M. (2019). Suchasni tendentsii rozvytku tvarynnytstva v Ukraini. Ekonomika [Modern trends in the development of animal husbandry in Ukraine]. Finances. Right, 4(1), 6–9. URL: https://elar.naiau.kiev.ua/items/d45ae44d–6c93–4090–ac18–cb87ded3642c (іn Ukrainian)
22. Khvatov, A. I., Khvatova, M. A. (2015). Selektsiino–henetychni dosiahnennia svynarstva v istorychnykh ta teoretyko–metodolohichnykh aspektakh [Breeding and genetic achievements of pig breeding in historical and theoretical and methodological aspects]. Scientific and technical bulletin IT NAAS, 114, 172–182. URL: http://irbis–nbuv.gov.ua/cgi–bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Ntb_2015_114_31.pdf (іn Ukrainian)
23. Klevets, M. Yu., Manko, V. V., Halkiv, M. O. (2011). Fiziolohiia liudyny i tvaryn [Physiology of man and animals]. Vinnytsia, Nova Knyha, 304 p. URL: https://www.mnau.edu.ua/files/structure/faculties/ftvppsb/silabus/2019–2020/fiziolog–liud–tvarin.pdf (іn Ukrainian)
24. Kopytets, N. H., Voloshyn, V. M. (2020). Suchasnyi stan ta tendentsii rynku miasa [Current state and trends of the meat market]. Economy of agro-industrial complex, 6, 59. URL: http://eapk.org.ua/sites/default/files/eapk/2020/06/ekonomikaapk_2020_6_p_59_67.pdf (іn Ukrainian)
25. Korol, O. (2020). Rynok svynyny: dorohi kormy staly vyklykom 2020 roku [Pork market: expensive feed became the challenge of 2020]. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/rinok–svinini–dorogi–kormi–stali–viklikom–2020–roku (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
26. Lin-Schilstra, L., Backus, G., Snoek, H., Mörlein, D. (2022). Consumers' view on pork: Consumption motives and production preferences in ten European Union and four non–European Union countries. Meat Science, 187, 108736. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174022000043
27. Lonh, D. (2024). Skorochennia vyrobnytstva svynyny u Yevropi [Reduction in pork production in Europe]. URL: https://pigua.info/uk/post/news–of–ukraine–and–world/skorocenna–vrobnictva–svinini–u–evropi–dzim–long (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
28. Lykhach, V. Ya., Lykhach, A. V., Faustov, R. V., Kucher, O. O. (2021). Suchasnyi stan ta tendentsii rozvytku vitchyznianoho svynarstva [Current state and trends in the development of domestic pig farming]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, 1(44), 69–71. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.1.10 (іn Ukrainian)
29. Maslak, O. (2016). Svynarstvo – tradytsii ta prybutkovyi biznes [Pig breeding – traditions and profitable business]. Agribusiness today, 15–16. URL: https://agro–business.com.ua/agro/ekonomichnyi–hektar/item/7831–svynarstvo–tradytsii–ta–prybutkovyi–biznes.html (іn Ukrainian)
30. Mykhailov, V. V. (2024). Yevropeiske svynarstvo u tsyfrakh [European pig farming in figures]. URL: https://vvmikhailov.com/tpost/9zgszab1g1–vropeiske–svinarstvo–u–tsifrah–analz–sta (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
31. Mykhailov, V. V., Lykhach, V. Ia., Lenkov, L. H., Sadovyi, A. A., Faustov, R. V. (2024). Yevropeiske svynarstvo u tsyfrakh: analiz stanu ta tendentsii [European pig farming in numbers: analysis of status and trends]. Taurian scientific bulletin, 135(2), 167–175. URL: https://www.tnv–agro.ksauniv.ks.ua/archives/135_2024/part_2/135–2_2024.pdf (іn Ukrainian)
32. Mykhalko, O. G. (2021). Suchasnyi stan ta shliakhy rozvytku svynarstva v sviti ta Ukraini [The current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Livestock», 3, 60–77. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.9 (in Ukrainian)
33. Mykhalko, O. G., Levchenko, I. V.(2022). Stan svynarskoi haluzi Sumskoi oblasti [Stage of pig breeding at Sumy region]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Livestock», 3(50), 18–30. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.3.3 (іn Ukrainian)
34. Nguyen, T. L. T., Hermansen, J. E., Mogensen, L. (2012). Environmental costs of meat production: the case of typical EU pork production. Journal of Cleaner Production, 28, 168–176. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652611003180
35. Ohliad: svitove vyrobnytstvo svynyny u 2021 rotsi [Overview: global pork production in 2021]. URL: https://meatnews.com.ua/market/4143/oglyad–svitove–vyrobnycztvo–svynyny–za–2021–rik/ (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
36. Pidhornyi, V. A. (2020). Pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva produktsii svynarstva u silskohospodarskykh pidpryiemstvakh: dysertatsiia na zdobuttia naukovoho stupenia kandydata ekonomichnykh nauk [Increasing the efficiency of production of pig production in agricultural enterprises: dissertation for obtaining the scientific degree of Candidate of Economic Sciences]. Vinnytsia, 79. URL: https://vsau.org/assets/images/content/nauka/specrady/dysertaciya–pidgornyi.pdf (in Ukrainian)
37. Povod, M. H., Andrieieva, D. M., Lykhach, A. V., Deshchenko, O. S., Lykhach, V. Ya., Rieznichenko, V. I., Bondarska, O. M. (2022). Peredvoiennyi stan vitchyznianoho svynarstva [Pre-war state of domestic pig farming], PDAA Bulletin, 2, 175–185.
38. Povod, M. H., Lykhach, A. V., Bondarska, O. M., Lykhach, V. Ya., Chentsov, M. M., Bevz, N. L., Hlukhenkyi, S. L., Yaroshchuk, D. A. (2023). Vitchyznianyi ta svitovyi rynok svynyny: pidsumky 2022 roku ta prohnozy [Vitchysnyany and global pork market: 2022 results and forecasts]. Taurian scientific bulletin: scientific journal. Kherson: "Helvetyka" publishing house, 130, 307–319. URL: http://www.tnv–agro.ksauniv.ks.ua/archives/130_2023/42.pdf (іn Ukrainian)
39. Povod, M. H., Lykhach, V. Ya., Voloshynov, V. V., Koroban, M. P., Bondarska, O. M. (2022). Rozvytok hlobalnoho svynarstva [Development of global pig farming]. Taurian Scientific Herald. Series: Agricultural Sciences/Kherson State Agrarian and Economic University. Kherson: "Helvetika" Publishing House, 125, 171–175. https://doi.org/10.32851/2226–0099.2022.125.24 (іn Ukrainian)
40. Ruzhenkova, O. (2024). Svynarstvo staie prybutkovym [Pig farming becomes profitable]. URL: https://interfax.com.ua/news/interview/934496.html (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
41. Rybalko, V. P. (2010). Svynarstvo – natsionalna haluz [Pig farming is a national industry]. Proposal, 1, 116–118. (іn Ukrainian)
42. Rybalko V. P. (2013). Do svyni z interesom i vdiachnistiu [To the pig with interest and gratitude]. Swine breeding, 62, 76–80. URL: https://agro–business.com.ua/agro/ekonomichnyi–hektar/item/7831–svynarstvo–tradytsii–ta–prybutkovyi–biznes.html (іn Ukrainian)
43. Samoilyk, Yu. V., Lavruk, V. V., Ibatullin, M. I. (2021). Stratehichni napriamky rozvytku svynarstva v Ukraini [Strategic directions for the development of pig farming in Ukraine]. Innovative economy, 1–2(86), 20–27. URL: http://inneco.org/index.php/innecoua/article/download/714/787 (іn Ukrainian)
44. Seges svineproktion, (2023) [Seges pig auction]. URL: https://svineproduktion.dk/Aktuelt/Smaagriseotering (data zvernennia 16.09.2024) (in Danish)
45. Shpychak, O. M., Svynous, I. V. (2008). Realizatsiia produktsii osobystymy selianskymy hospodarstvamy – vytraty, tsiny, efektyvnist [Realization of products by personal peasant farms – costs, prices, efficiency]. Monohraph. Kyiv ,NNTs «IAE», 300 p. (іn Ukrainian)
46. Shuplyk, V. V., Bulatovych, O. M., Yefstafiieva, Yu. M., (2016). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva: navchalnyi posibnyk [Production technology of pig production: a study guide]. Kamianets-Podilskyi: Vydavets PP Zvoleiko D.H., 396 p. URL: http://irbis–nbuv.gov.ua/cgi–bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?Z21ID=&I21DBN=EC&P21DBN=EC&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=fullwebr&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=A=&S21COLORTERMS=1&S21STR=%D0%A8%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BA%20%D0%9E$ (іn Ukrainian)
47. Statystychnyi biuleten «Vyrobnytstvo produktsii tvarynnytstva za vydamy» [Statistical bulletin "Production of livestock products by species"]. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/sg/vpt/arh_vpt2021_u.html (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
48. Statystychnyi zbirnyk «Tvarynnytstvo Ukrainy» [Statistical collection "Livestock of Ukraine"]. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arch_tvar_zb.htm (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
49. Stepasiuk, L. M. (2019). Vyrobnytstvo svynyny v Ukraini: vyklyky sohodennia [Pork production in Ukraine: today's challenges]. Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University. Series: International economic relations and the world economy, 27(2), 67–71. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27857 (іn Ukrainian)
50. Susharnyk, Ya. A. (2021). Analitychnyi ohliad suchasnoho stanu funktsionuvannia haluzi svynarstva [Analytical review of the current state of operation of the pig industry]. Economy and the state, 7, 52–56. URL: http://www.economy.in.ua/?op=1&z=4976&i=8 (іn Ukrainian)
51. Voloshchuk, V. M. (2014). Svynarstvo [Pig farming], Monograph, Kyiv, Ahrarna nauka, 587 p. URL: http://www.irbis–nbuv.gov.ua/cgi–bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?Z21ID=&I21DBN=EC&P21DBN=EC&S21STN=1&S-21REF=10&S21FMT=fullwebr&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=I=&S21COLORTERMS=1&S21STR=%D0%92%D0%A159892$ (іn Ukrainian)
52. Yatsyna, A. (2024). Vyklyky ta perspektyvy dlia svynarstva [Challenges and prospects for pig farming. URL: https://kurkul.com/spetsproekty/479–vikliki–ta–perspektivi–dlya–svinarstva–reportaj–iz–forumu–svinoferma–maybutnogo (data zvernennia 16.09.2024) (іn Ukrainian)
53. Yurchenko, O. S., Bondarska, O. M., Lykhach, V. Ya., Kalitaiev, K. K., Kovalenko, O. A. (2024). Stan vitchyznianoho svynarstva. problemy ta perspektyvy [State of domestic pig farming. problems and prospects]. Podilsky Visnyk: agriculture, technology, economy. Agricultural sciences, 1(42), 55–63. https://doi.org/10.37406/2706–9052–2024–1.8 (іn Ukrainian)
54. Zakharchenko, O. V. (2015). Suchasnyi stan, problemy ta perspektyvy rozvytku haluzi svynarstva v umovakh kryzy [The current state, problems and prospects for the development of the pig industry in the crisis]. Bulletin of the KHNAU named after V.V. Dokuchaeva "Economic Sciences" series, 4, 183–191. URL: https://journal–met.kh.ua/visn_econom_2015_4_183.html (іn Ukrainian)