ВПЛИВ ІМУННОЇ КАСТРАЦІЇ СВИНОК НА ЇХНІ ЗАБІЙНІ ТА М’ЯСНІ ЯКОСТІ ЗА РІЗНОЇ ПЕРЕДЗАБІЙНОЇ ЖИВОЇ МАСИ

Ключові слова: свинка, імунна кастрація, забійні показники, м’ясні показники, передзабійна жива маса, маса окосту, площа «м’язового вічка»

Анотація

В статті порівняно забійні та м’ясні якості імунокастрованих та некастрованих свинок отриманих від помісних свиноматок ірландського ландраса та ірландського йоркшира і кнурів синтетичної лінії Maxgrо забитих за різної передзабійної живої маси. Встановлено, що туші імунокастрованих свинок мали тенденцію до збільшення в них частки маси балику до маси охолодженої туші на 0,44% за передзабійної маси 110 кг і 0,99% за забою з масою130 кг, частки балику і ній відповідно на 0,15 і 054%. Товщина шпику не мала суттєвих розбіжностей в тушах некастрованих та імунокастрованих свинок за передзабійної живої маси 110 кг, тоді як в 130 кг простежувалась тенденція до зменшення на 0,30-1,70 мм або 0,79-3,82% цих показників в тушах імунокастрованих свинок порівняно з некастрованими. Водночас некастровані свинки мали тенденцію збільшення довжини туші на  0,31% та її беконної половинки 1,56% за передзабійної живої маси 110 кг та  на 0,10% і 2,04 %  за передзабійної маси 130 кг. За рештою показників що вивчались суттєвої різниці між групами не встановлено. За допомогою двофакторного дисперсійного аналізу було встановлено що на основні морфометричні показники туш та вихід деяких напівфабрикатів впливає в більшій мірі передзабійна жива маса, в значно меншій мірі фактор імунокастрації і практично не впливає взаємодія цих факторів. Так вірогідну силу впливу фактору передзабійної живої маси на довжину туші склала 51,12%; на довжину беконної половинки - 54,63%, середню товщину шпику за  значення трьох промірів - 22,09%, масу задньої третини напівтуші - 74,45%, масу балику - 39,79% та площу «м’язового вічка» на - 20,10%. Тоді як імунна кастрація свинок вплинула тільки на довжину беконної половинки туші з силою 6,07% та на масу балику з силою 5,78% і вірогідно не впливала на інші досліджувані показники. Взаємодія факторів передзабійної живої маси та імунокастрації свинок мала вірогідний вплив тільки на масу балику в туші на рівні 9,46% і не вплинула на решту досліджуваних показників. Отримані результати досліджень засвідчили, що застосування імунної кастрації для свинок не несе в собі негативного впливу на забійні та м’ясні якості тварин.

Посилання

1. Meat. Pork in carcasses and carcasses. Technical conditions: DSTU 7158: 2010. - [Valid from 2011-01-01]. - Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy - 2010. - 11 p.
2. Pig breeding in Ukraine and the veb-sait. URL: http://pigua.info/uk/post/francia-dekilka-virobnikiv-planuut-povnistu-pripiniti-kastraciu-porosat. [Aaccessed 28.12 .2020].
3. A. Daza, M. A. Latorre, A. Olivares and C. J. López-Bote. 2014. The effect of immunocastration and a diet based on granulated barley on growth performance and carcass, meat and fat quality in heavy gilts. Journals animal, Volume 8 , Issue 3, pp. 484 – 493. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731113002292.
4. Batorek N., Čandek-Potokar M., Bonneau M., Van Milgen J.. 2012. Meta-analysis of the effect of immunocastration on production performance, reproductive organs and boar taint compounds in pigs. Published online by Cambridge University Press. The International Journal of Animal Biosciences. 6(8): 1330-8. DOI: 10.1017/S1751731112000146.
5. Čandek-Potokar M., Škrlep M., Zamaratskaia G. 2017. Immunocastration as alternative to surgical castration in pigs. In book: Theriogenology publisher: InTech. 6 th. DOI: 10.5772/intechopen.68650.
6. European Union. Council Directive 2008/120/EC of 18 December 2008 laying down minimum standards for the protection of pigs. OJ L 47, 18.02.2009.
7. Galia Zamaratskaia a Martin Kroyer Rasmussenb. 2015. Immunocastration of male pigs – situation today. Procedia food science, volume 5, pp. 324-327. https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.064.
8. Marina Gispert, M. Àngels Oliver, Antonio Velarde, Paloma Suarez, Jesús Pérez, Maria Font i Furnols. 2010. Carcass and meat quality characteristics of immunocastrated male, surgically castrated male, entire male and female pigs. Meat science 85, pp. 664–670
9. Škrlep M., Šegula B., Zajec M, Kastelic M., Košorok S., Fazarinc Čandek – Potokar G. 2010. Effect of immunocastration (Improvac®) in fattening pigs i: growth performance, reproductive organs and malodorous compo. Slov Vet Res; 47 (2). pp. 57-64.
10.Yongqiang Xue, Weijiang Zheng, Feng Zhang, Shiting Rao, Zhifeng Peng and Wen Yao. 2019. Effect of immunocastration on growth performance, gonadal development and carcass and meat qualityof SuHuai female pigs. Animal production science. 59. pp.794–800. DOI.org/10.1071/AN16733.
Опубліковано
2020-12-25
Як цитувати
Андрєєва , Д., & Повод , М. (2020). ВПЛИВ ІМУННОЇ КАСТРАЦІЇ СВИНОК НА ЇХНІ ЗАБІЙНІ ТА М’ЯСНІ ЯКОСТІ ЗА РІЗНОЇ ПЕРЕДЗАБІЙНОЇ ЖИВОЇ МАСИ . Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4(43), 20-26. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2