РЕГУЛЮВАННЯ АЗОТНОГО І ВУГЛЕВОДНОГО ОБМІНУ В ОРГАНІЗМІ МОЛОДНЯКА ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ
Анотація
Вивчено вплив екструдованої суміші концентратів з високим вмістом протеїну, що розщеплюється і неструктурних вуглеводів на показники рубцевого травлення, продуктивність і ефективність використання кормів раціонів. Дослідження проведені на 2-х групах бичків чорно-рябої породи у віці 3-6 місяців. Крім комбікорму тварини контрольної групи отримували розмолоту суміш зерна ячменю і пелюшки, а в дослідній - екструдовану. Встановлено, що в середньому на добу піддослідний молодняк отримував 4,3-4,4 кг / голову сухої речовини раціону. Зміст обмінної енергії в сухій речовині раціону дослідної групи склало 10,1 МДж / кг. На частку сирого протеїну в сухій речовині раціонів становило 11,9%. Кількість клітковини в сухій речовині не перевищувало 26%. Екструдування концентрованих кормів сприяє збільшенню кількості протеїну, що не розщеплюється в раціоні на 23%. Згодовування бичками чорно-рябої породи у віці 3-6 місяців зерносуміші, підданої баротермічній обробці, призводить до підвищення чисельності інфузорій в рубцевій рідині на 4,4 %, загального азоту - на 8,3%, зниження концентрації аміаку і летючих жирних кислот на 8 , 7 і 3,5 % відповідно. Згодовування екстрадованої суміші зробило певний вплив на склад крові тварин. Так, у бичків дослідної групи відзначено підвищення вмісту еритроцитів на 4,0%, гемоглобіну - на 3,9, загального білка - на 4,0 і фосфору - на 4,4%. У той же час рівень глюкози знизився на 6,4%, сечовини - на 2,0 і кальцію на 6,4%. Проте зазначені відмінності були недостовірними. Більш високі прирости відзначені в II дослідній групі - 804 г на добу, що на 5,8% вище, ніж в I. Витрати кормів в цій групі були нижче, ніж в першій на 3,2 % і склали 5,7 корм. од. Таким чином, згодовування молодняку великої рогатої худоби зерносуміші, підданої баротермічній обробці, сприяє посиленню процесів травлення і обміну речовин в організмі, підвищенню продуктивності тварин на 5,8 % і зниженню витрат кормів на 3,2 %..
Посилання
2. Natynchik TM, Kosmovich E. Yu., Savenkov OI, Makarevich Ya. V. 2018. Povyshenie produktivnogo dejstvija kukuruznogo silosa za schet vkljuchenija kompleksnyh kormovyh dobavok [Increase of the productive action of corn silage due to the inclusion of complex feed additives]. In: Biotechnology: achievements and development prospects: collection of articles. materials of the III international scientific and practical conference, Pinsk, pp. 59-62.
3. Bogdanovich D. M. 2019. Kremnezjomistye i karbonatnye sapropeli v racionah molodnjaka krupnogo rogatogo skota [Silica and carbonate sapropels in the diets of young cattle]. In: Modernization of agricultural education: integration of science and practice. Collection of scientific papers based on the materials of the V International Scientific and Practical Conference, Tomsk, 5 December 2019. Tomsk-Novosibirsk, pp. 216-219.
4. Natynchik T. M., Natynchik G. G. 2014. Innovacionnye podhody v podgotovke kormov k skarmlivaniju dlja krupnogo rogatogo skota. In: Biotechnology: achievements and development prospects: collection of articles. materials of the III international scientific and practical conference, Pinsk, pp. 93-96.
5. Kot A. N., Mosolova N. I., Besarab G. V., Antonovich A. M., Dolzhenkova E. A., Sapsaljova T. L., Radchikova G. N., Zhalnerovskaya A. V., Astrenkov A. V., Prilovskaya E. I. 2020. Pokazateli rubcovogo pishhevarenija u molodnjaka krupnogo rogatogo skota v vozraste 6-9 mesjacev ot skarmlivanija jekstrudirovannyh vysokobelkovyh koncentrirovannyh kormov [Indicators of cicatricial digestion in young cattle at the age of 6-9 months from feeding extruded high-protein concentrated feed]. Zootehnicheskaja nauka Belarusi. Zhodino, Vol. 55, part 2, pp. 3-13.
6. Radchikova G. N., Pilyuk S. N., Serguchev S. V., Kot A. N., Vozmitel' L. A., Broshkov M. M., Danchuk A. V., Stoyanovsky S. G., Darmagray L. M. 2020. Jeffektivnost' ispol'zovanija ZOM s razlichnym vkljucheniem molochnogo sahara v kombikorme KR-2 dlja molodnjaka krupnogo rogatogo skota [Efficiency of using ZOM with different inclusions of milk sugar in the KR-2 compound feed for young cattle]. In: Actual problems of quality improvement and safety of production and processing of livestock products: materials of the international scientific-practical conference, February 14, 2020 Dnipro, pp. 62-65.
7. Radchikova G. N., Kot A. N., Yatsko N. A., Sharejko N. A., Vozmitel' L. A., Bukas V. V., Suchkova I. V. 2018. Vlijanie kolichestva proteina v sostave zamenitelej cel'nogo moloka na produktivnost' teljat v vozraste 10-30 dnej [Influence of the amount of protein in the composition of whole substitutes milk on the productivity of calves aged 10-30 days]. Visnyk Sumskoho NAU. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 2(34), pp. 209-213.
8. Razumovsky S. N., Kot A. N., Radchikova G. N., Sapsalyova T. L., Bogdanovich D. M. 2020. Jeffektivnost' skarmlivanija korovam osolozhennogo zerna [Efficiency of feeding cows with malted grain]. In: From inertia to development: scientific and innovative support for the development of animal husbandry and biotechnology: Proceedings of the International Scientific and Practical Conference "From Inertia to Development: Scientific and Innovative Support of AIC", Yekaterinburg, February 18-19 2020, pp. 177-179.
9. Natynchik T. M., Kosmovich E. Ju., Savenkov O. I., Makarevich Ja. V. 2018. Zavisimost' rubcovogo pishhevarenija i jeffektivnosti ispol'zovanija kormov molodnjakom krupnogo rogatogo skota ot stepeni izmel'chenija zerna bobovyh [Dependence of cicatricial digestion and efficiency of feed use by young cattle on the degree of grinding of legumes]. In: Biotechnology: achievements and development prospects: collection of articles. materials of the III international scientific and practical conference, Pinsk, pp. 62-64.
10. Kot A. N., Besarab G. V., Antonovich A. M. 2018. Vlijanie "zashhity" proteina na jeffektivnost' ispol'zovanija korma molodnjakom krupnogo rogatogo skota [Influence of "protection" of protein on efficiency of use of a forage by young growth of cattle]. In: Scientific maintenance of animal husbandry of Siberia : materials of the II international scientific and practical conference, Krasnoyarsk, pp. 148-152.
11. Bogdanovich D. M., Razumovskij N. P. 2020. Prirodnyj mikrobnyj kompleks v kormlenii molodnjaka krupnogo rogatogo skota [Natural microbial complex in the feeding of young cattle]. In: Innovative development of agricultural and food technologies: materials of the International scientific-practical conference, Volgograd, pp. 22-26.
12. Gurin V. K., Tsai V. P., Kot A. N., Radchikova G. N., Shevtsov A. N. 2012. Jeffektivnost' skarmlivanija zerna rapsa, ljupina, viki, goroha v racionah teljat [Efficiency of feeding grain of rape, lupine, vetch, pea in the diets of calves]. Rozvedennia i henetyka tvaryn, no. 46. pp. 322–325.
13. Antonovich A. M., Besarab G. V. 2018. Kombikorma s jekstrudirovannym ljupinom dlja molodnjaka krupnogo rogatogo skota [Compound feed with extruded lupine for young cattle]. In: New approaches to the development of technologies for production and processing of agricultural products : materials of the International scientific-practical conference. Volgograd, pp. 72-76.
14. Bogdanovich D. M., Razumovsky N. P. 2019. Jeffektivnost' skarmlivanija teljatam kormovoj dobavki "PMK" [The effectiveness of feeding calves feed additive "PMK"]. In: Scientific bases of production and quality assurance of biological products for agriculture : materials of the International scientific-practical conference dedicated to the 50th anniversary of the institute, September 25-27, 2019, Shchelkovo, pp. 401-405.
15. Antonovich A. M. 2018. Jeffektivnost' skarmlivanija kombikorma s vkljucheniem granulirovannogo ljupina pri proizvodstve govjadiny [Efficiency of compound feed feeding with the inclusion of granulated lupine in beef production]. In: Current issues of technology of livestock products: a collection of articles on the results of the III All-Ukrainian scientific-practical Internet conference, Poltava, pp. 118-123.
16. Bogdanovich D. M., Razumovskij N. P. 2019. Jeffektivnost' vkljuchenija v racion bychkov novoj kormovoj dobavki [Efficiency of inclusion of a new feed additive in the diet of bull calves]. In: Selection-genetic and technological aspects of the production of livestock products, topical issues of life safety and medicine : materials of the international scientific-practical conference dedicated to the 90-year anniversary of the Faculty of Biotechnology. Vitebsk, pp. 75-80.
17. Antonovich A. M., Besarab G. V. 2018. Rubcovoe pishhevarenie i rasshhepljaemost' proteina vysokobelkovyh kormov v rubce v zavisimosti ot sposoba obrabotki [Cicatricial digestion and degradability of protein in high-protein feeds in the rumen depending on the processing method]. In: Modern technologies of agricultural production : collection of scientific articles based on the materials of the XXI International Scientific and Practical Conference, Grodno, pp. 118-120.
18. Besarab G. V., Antonovich A. M., Golubickij V. A., Bukas V. V., Karelin V. V., Kurtina V. N. 2018. Jeffektivnost' raznyh sposobov podgotovki zerna k skarmlivaniju [The effectiveness of different methods of preparing grain for feeding]. In: Current issues of technology of livestock products : a collection of articles on the results of the III All-Ukrainian scientific-practical Internet conference. Poltava, pp. 123-127.