ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІДГОДІВЕЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ СВИНЕЙ ДАНСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ВІД ТИПУ ГОДІВЛІ

Ключові слова: відгодівля свиней, відгодівельні якості, тип корму, рідкі та сухі корми, тип годівлі

Анотація

Метою статті було дослідити залежність відгодівельних якостей поголів’я свиней данського походження від типу їх годівлі. З метою визначення впливу типу кормів на результати відгодівлі свиней був проведений науково-виробничий дослід на базі індустріального свинокомплексу в умовах Центрального степу України, по завершенню якого отримані дані були узагальнені, проаналізовані та описані в даній науковій роботі. Відгодівля молодняку свиней здійснювалась у двох технологічних групах по 195 голів в приміщеннях відгодівельних цехів одного підприємства, де були ідентичні умови їх утримання за виключенням типу кормосумішей в раціонах. Свині контрольної групи відгодовувались сухим кормом, а свині дослідної – рідким. Початкова середня жива маса та вік при постановці були однаковими у тварин обох груп, однак, по завершенню періоду відгодівлі у 88-денному віці свині, що споживали рідкий корм, достовірно переважали однолітків на сухому типі корму на 6,9 кг або 6,1% (р<0,001). Також встановлено, що показники інтенсивності росту були вищими у тварин дослідної групи на 87,1 г або 9,4% – за середньодобовим приростом, на 8,3 кг або 8,5% – за абсолютним приростом, на 4,0% – за відносним приростом. Достовірно швидше на 5,6 днів або 3,8% досягали маси в 100 кг свині на відгодівлі рідкими кормами, відносно аналогів на відгодівлі сухими. Не виявлено вірогідного впливу типу кормів на коефіцієнт конверсії корму у поголів’я обох груп. Дослідження відгодівельних якостей свиней за комплексом відгодівельних якостей, розрахованих з допомогою оціночного індексу показало, що тварини за використання рідких кормів набрали вищу кількість балів на 6,1 або 17,8% відносно аналогів, яким давали сухі корми. Таким чином, відгодівля молодняку свиней данського походження за використання рідкого типу годівлі є більш ефективною та дає більш високі результати за коротший термін при однакових витратах корму порівняно із відгодівлею сухим кормом.

Посилання

1. Березовский Н. Д., Почерняев Ф. К., Коротков В. А. Методика моделирования индексов для использования их в селекции свиней. Методы улучшения процессов селекции, разведения и воспроизводства свиней (методические указа-ния). М., 1986. С. 3–14.
2. Вдовіченко Ю. В., Нечмілов, В. М., Повод, М. Г. Продуктивність поросят за сухого, вологого та рідкого типу годівлі на дорощуванні. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. Вип. 3, С. 106–109. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.03.15
3. Князев К. И. Интенсивный мясной откорм свиней. М: Колос, 1979. С. 222.
4. Лесной, В. Особенности селекционно-племенной работы с породами свиней в ООО «Фридом Фарм Бекон». Аграрний тиждень. 2015. Вип. 19, С. 13. https://a7d.com.ua/tvarinnictvo/1457-osobennosti-selekcionno-plemennoj-raboty-s.html
5. Михалко О. Г. Відгодівельні якості свиней ірландського походження за різного типу годівлі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія "Тваринництво". 2020. Вип. 3(42), С. 51–57. http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/8720/1/7.pdf
6. Повод М. Г., Іжболдина О. О, Нечмилов В. Н., Михалко О.Г., Жижка С. В. Сезонна продуктивність гібридного молодняку свиней за різних типів годівлі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія "Тваринництво". 2018. Вип. 2(34), С. 194–200. http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Vsna_tvar_2018_2_46.pdf
7. Рибалко В. П., Березовський М. Д., Богданов Г. А. Сучасні методики досліджень у свинарстві. Полтава, 2005. С. 228.
8. Самсонова О. Е., Бабушкин В. А. Воспроизводительные, откормочные и мясные качества свиней в зависимости от условий кормления и генотипа животных в условиях центрально-чернозёмной зоны. Тамбов:Консалтинговая компания Юком. 2019. С. 116 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ukonf.com/doc/mon.2019.10.02.pdf (дата звернення 17.09.2021 p.).
9. Столюк В. Нові підходи в годівлі свиней. Ефективне свинарство. 2010. Вип. 4., С. 33-35. https://agro.press/storage/journal/56/parts/691/e04bb9ac2b63df6ad84b6e801dcceed4.pdf
10. Тимко В. В. Типи годівлі свиней, їх переваги та недоліки. Матеріали Міжнародної студентської науково-практичної конференції «Наукові дослідження молоді у вирішенні актуальних проблем аграрного сектора України». 2012. С. 52–57. http://ela.nati.org.ua:8080/bitstream/123456789/37/1/v.tymko%20typy_godivli.pdf
11. Халак В. І., Грабовська О. С. Комплексна оцінка відгодівельних і м’ясних якостей молодняку свиней універсального напряму продуктивності та деякі їх інтер’єрні особливості. Науково-технічний бюлетень Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і Інституту біології тварин. 2020. Вип. 2, С. 205–212. https://doi.org/10.36359/scivp.2020-21-2.27
12. Чернєв В. Тваринництво. Годівля насухо. Альтернатива. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://alt-ua.com/blog/tvarinnictvo-godivlya-nasukho (дата звернення 17.09.2021 p.).
13. Blem, N., 2018. New pig farm with liquid feeding. Skiold group. veb-sait. URL: https://skiold.com/news/new-pig-farm-with-liquid-feeding (date of request17.09.2021)
14. Brooks, P., Beal, J., Niven, S., 2001. Liquid feeding of pigs: potential for reducing environmental impact and for improving productivity and food safety. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia. Vol. 13, pp. 49–63. https://www.researchgate.net/publication/285035317_Liquid_feeding_of_pigs_potential_for_reducing_environmental_impact_and_for_improving_productivity_and_food_safety
15. Buragohain, R., Bibeka, N. S., Arup, K. S., Bhuyan, R., Dowarah, R., Roychaudhury, R. and Bora, A., 2019. Dry Vs. Liquid Feeding: Growth Performance, Nutrient Digestibility and Economics in Large White Yorkshire (LWY) Grower-Finisher Pigs. Int.J.Curr.Microbiol.App.Sci., Vol. 8(8), pp. 2019–2025. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2019.808.235
16. Carcò, G., Gallo, L., Dalla Bona, M., Latorre, M. A., Fondevila, M. and Schiavon, S., 2018. The influence of feeding behaviour on growth performance, carcass and meat characteristics of growing pigs. PLoS One., issue 13(10):e0205572. doi: 10.1371/journal.pone.0205572. PMID: 30321211; PMCID: PMC6188860.
17. Chae, B. J., 2000. Impacts of wet feeding of diets on growth and carcass traits in pigs. J. Appl. Anim. Res., issue 17, pp. 81–96. https://doi.org/10.1080/09712119.2000.9706293
18. Davies, I., 2015. Liquid-feeding pigs ups finish weight, but lowers kill-out rates. Farmers weekly. veb-sait. URL: https://www.fwi.co.uk/livestock/liquid-feeding-pigs-ups-finish-weight-lowers-kill-rates (date of request17.09.2021)
19. Elkmann, А. and Bärlein, N., 2001. Dry feeding and liquid feeding in pig rearing. Big Datchman. veb-sait. URL: https://www.bigdutchman.com/en/pig-production/news/detail/dry-feeding-and-liquid-feeding-in-pig-rearing/ (date of request17.09.2021)
20. Han, Y., Thacker, P.A. and Yang, J., 2006. Effects of the Duration of Liquid Feeding on Performance and Nutrient Digestibility in Weaned Pigs. Asian-Aust. J. Anim. Sci., Vol 19, issue 3, pp. 396–401. https://pdfs.semanticscholar.org/ad9a/63066870dd50d499327fed776d4054adaf7d.pdf
21. Hurst, D, Clarke, L. and Lean, I., 2008. Effect of liquid feeding by different water-to-feed ratios on the growth performance of growing-finishing pigs. Animal : an international journal of animal bioscience. issue. 2, pp. 1297–1303. https://doi.org/10.1017/S175173110800253X
22. Hurst, D., Juniper, D., Clark, L., Litten-Brown, J., Corson, A. and Lean, I., 2020. Effect of liquid feeding at different water-to-feed ratios on the morphological adaptations in the gastrointestinal tract of growing pigs. Journal of Food Nutrition and Agriculture, issue 3, pp. 1–8. https://doi.org/10.21839/jfna.2020.v3.314
23. Kim, J., 2011.Test for improving pig feed. Pig Progress Piglet Feeding Special, issue 27(4). https://issuu.com/pigprogress/docs/04-2011
24. Kouhei, M., Kazuo, H. and Seigo, I., 1996. Effects of Wet/Dry Feeding for Finishing Pigs on Growth, Feed Conversion and Carcass Quality. Journal of the Japanese Pig Society, issue 33, pp. 5–13. https://doi.org/10.5938/youton.33.5
25. Lawlor, P. G., Lynch, P. B., Gardiner, G. E., Caffrey, P. J. and O’Doherty, J. V., 2002. Effect of liquid feeding weaned pigs on growth performance to harvest. J. Anim. Sci., issue 80, pp. 1725–1735. https://doi.org/10.2527/2002.8071725x
26. Liquid vs Dry Feeding. The pig site. veb-sait. URL: https://www.thepigsite.com/articles/liquid-vs-dry-feeding [date of request17.09.2021]
27. McCracken, B. A., Spurlock, M. E., Roos, M. A., Zuckermann, F. A. and Gaskins, H. R., 1999. Biochemical and Molecular Action of Nutrients Weaning Anorexia May Contribute to Local Inflammation in the Piglet Small Intestine. J. Nutr., issue 129, pp. 613–619. https://doi.org/10.1093/jn/129.3.613
28. Moon, J. S., Kwon, I. K. and Chae, B. J., 2004. Effects of Wet Feeding of Diets with or without Food Waste on Growth Performance and Carcass Characteristics in Finishing Pigs. Asian-Aust. J. Anim. Sci., Vol. 17, issue 4, pp. 504–510. https://www.animbiosci.org/upload/pdf/17_80.pdf
29. Myers, A. J., Goodband, R. D., Tokach, M. D., Dritz, S. S., DeRouchey, J. M. and Nelssen, J. L., 2013. The effects of diet form and feeder design on the growth performance of finishing pigs1,2. Journal of Animal Science, issue 91(7), pp. 3420–3428. https://doi.org/10.2527/jas.2012-5612
30. Nitikanchana, S., Dritz ,S. S., Tokach, M. D., Goodband, R. D., Derouchy, J. M. and Nielsen, J. L., 2012. Meta-analysis on pros and cons of wet-dry feeders. IPVS Congress. Pig progress. veb-sait. URL: https://www.pigprogress.net/Finishers/Articles/2012/12/Meta-analysis-on-pros-and-cons-of-wet-dry-feeders-1120060W/ (date of request17.09.2021)
31. O’Meara, F. M., Gardiner, G. E., Clarke, D., Cummins, W., O’Doherty, J. V. and Lawlor, P. G., 2020. Microbiological assessment of liquid feed for finisher pigs on commercial pig units. Journal of Applied Microbiology, Vol. 130, Issue 2, pp. 356–369. https://doi.org/10.1111/jam.14785
32. O'Meara, F. M., Gardiner, G. E., O'Doherty, J. V. and Lawlor, P. G., 2020. The effect of feed form and delivery method on feed microbiology and growth performance in grow-finisher pigs. J Anim Sci., issue 98(3):skaa021. https://doi.org/10.1093/jas/skaa021.
33. Peadar, L. and O’ Meara, F., 2018. Comparison of Dry, Wet/Dry and Wet feeding for Finisher pigs. Teagasc, Pig Development Department. veb-sait. URL: https://www.teagasc.ie/publications/2018/comparison-of-dry-wetdry-and-wet-feeding-for-finisher-pigs.php (date of request17.09.2021)
34. Pedersen, C. and Stein, H. H., 2010. Effects of liquid and fermented liquid feeding on energy, dry matter, protein and phosphorus digestibility by growing pigs, Livestock Science, Vol. 134, Issues 1(3), pp. 59–61, https://doi.org/10.1016/j.livsci.2010.06.097.
35. Plumed-Ferre, C. A. and Wright, V., 2009. Fermented pig liquid feed: nutritional, safety and regulatory aspects. Journal of Applied Microbiology. Vol. 106, Issue 2. рр. 351–368. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2008.03938.x
36. Sol, C., Castillejos, L., López-Vergé, S., Muns, R. and Gasa, J., 2019. Effects of the Feed: Water Mixing Proportion on Diet Digestibility of Growing Pigs. Animals, issue 9, p. 791; https://doi.org/10.3390/ani9100791
37. Sulabo, R. C., Groesbeck, C. N., Benz, J. M., McKilligan, D., Goodband, R., Tokach D., Michael D., DeRouchey, J. M., Nelssen, J. L., and Dritz, S. S., 2006. Effects of a liquid (neolac1) and dry feed combination fed in varying durations on weanling pig performance, Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports, Vol. 0, issue. 10. https://doi.org/10.4148/2378-5977.6991
38. Zhang, S, Yoo, D. H., Ao, X., Kim, I. H., 2020. Effects of dietary probiotic, liquid feed and nutritional concentration on the growth performance, nutrient digestibility and fecal score of weaning piglets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, issue 33(10), p. 1617. https://doi.org/10.5713/ajas.19.0473
39. Zoric, M., Johansson, S. E. and Wallgren, P., 2015. Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porc Health Manag, Vol 1, issue14. https://doi.org/10.1186/s40813-015-0009-7
Опубліковано
2022-01-06
Як цитувати
Михалко, О. Г. (2022). ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІДГОДІВЕЛЬНИХ ЯКОСТЕЙ СВИНЕЙ ДАНСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ВІД ТИПУ ГОДІВЛІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 99-107. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.17

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають