ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА М’ЯСНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ РІЗНИХ СХЕМ ГІБРИДИЗАЦІЇ

Ключові слова: порода, генотип, гібридизація, спеціалізовані лінії, термінальні кнури, відгодівельний молодняк, забійні та м'ясні якості

Анотація

Висвітлено результати досліджень із встановлення найбільш ефективних варіантів поєднань спеціалізованих ліній свиней для одержання товарних гібридів в умовах свинокомплексу. Найкращі відгодівельні і забійні показники показав гібридний молодняк в порівнянні з двох порідними помісями. Найкращі показники встановлені у відгодівельного молодняку, батьки якого належали до спеціалізованих термінальних ліній, створених на основі породи п’єтрен. Ці тварини мали найкращі показники забійного виходу, довжини туші, площі м’язового вічка і маси окосту.

Посилання

1. Баньковська І.Б. Обґрунтування та розробка системи оцінки, прогнозування і оптимізації виробництва якісної продукції свинарства: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук: спец. 06.02.04 “Технологія виробництва продуктів тваринництва” / І.Б. Баньковська. Миколаїв, 2017. 43 с. 2. Березовский Н. Д. Влияние материнских форм на урівень продуктивности гібридного поголовья свиней / Н. Д. Березовский // Свинарство. 2014. Вип. 65. С. 48-53. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/svun_2014_65_11.
3. Вовк В. О., Ващенко П. А., Скрипка С. М. Вплив комбінаційної здатності на репродуктивні якості свиней при чистопородному розведенні та схрещуванні // Свинарство : міжвідомчий тематичний науковий збірник. Полтава, 2012. Вип. 60. С. 46-49.
4. Нарижна О.Л. Забійні якості чистопорідного та помісного молодняку, одержаного при поєднанні свиноматок великої білої породи з термінальними і чистопорідними кнурами різних генотипів / О.Л. Нарижна // Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. 2014. Вип. 65. С. 303‒307.
5. Волощук О.В., Гришина Л.П. Вплив генотипу кнурів на відгодівельні та м’ясні ознаки отриманого від них молодняку. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво. Суми, 2017. Вип. 7 (33). С. 58-62. 6. Гришина Л. П. М’ясні якості чистопородного, помісного і гібридного молодняку свиней різної інтенсивності росту / Л. П. Гришина, О. О. Краснощок // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2019. Вип. 3 (103). С. 98-106.
7. Кодак Т, Вовк В. Забійні якості відгодівельного молодняку, одержаного від різних поєднань.// Тваринництво України. 2014.№1. С19-20 Режим доступу :https://www.researchgate.net/publication/309242428_Zabijni_akosti_vidgodivelnogo_molodnaku_oderzanogo_vid_riznih_poednan 8. Мороз О. Г. Забійні та м’ясні якості високопродуктивних гібридів свиней в умовах промислового свинокомплексу / О. Г. Мороз, А. М. Шостя, С. О. Усенко, В. Г. Цибенко, О. С. Невідничий, Р. М. Кір’ян // Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. 2017. № 4. С. 39-45. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vddau_2017_4_9.
9. Морфологический состав туш чистопородного и помесного молодняка свиней / Р. И. Шейко, А. А. Бальников, А. В. Мальчевский [и др.] // Актуальные проблемы інтенсивного развития животноводства. 2013. Вып. 16 (2). С. 105-111
10. Повод М. Г., Храмкова О. М. Відгодівельна продуктивність гібридного молодняку свиней вітчизняного та зарубіжного походження. Вісник Сумського національного аграрного університету: Серія «Тваринництво». Суми, 2017. Вип. 7 (33). С. 226-232.
11. Погодаев В.А. Пелинов Ю.В. Качество мяса свиней, полученных от породно-линейных гибридов // Актуальные вопросы зоотехнической и ветеринарной науки и практики АПК: мастер. научн.-практич. конф. Ставрополь, 2005. С. 124-125. 12. Попсуй В. В. Ефективність використання кнурів термінальних ліній в умовах господарства, що використовує власні кормові ресурси [Електронний ресурс] / В. В. Попсуй, В. О. Опара, О. В. Корж, О. В. Буднік // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. Сер. "Тваринництво"/ Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2015. Вип. 6 (28). С.133-138.
13. Топіха В. С. Вивчення м’ясних якостей свиней вітчизняного та імпортного генофонду в умовах промислової технології. Свинарство. Полтава, 2014. № 65. С.59-64. 14. Халак В. І. Відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней різних поєднань / В.І. Халак, Л. Ференц, О. Стадницька // Агробізнес сьогодні. –2016. № 14. С. 14‒15.
15. Храмкова О. М., Повод М. Г. Забійні якості свиней ірландського походження за різної предзабійної живої маси. Вісник Сумського національного аграрного університету : Серія «Тваринництво». Суми, 2018. Вип. 2 (34). С. 247-250
Опубліковано
2022-01-06
Як цитувати
Попсуй, В. В., Опара, В. О., Корж, О. В., & Мироненко, О. І. (2022). ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА М’ЯСНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ РІЗНИХ СХЕМ ГІБРИДИЗАЦІЇ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 138-143. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.23

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають