ПОРІВНЯННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ БУРОЇ МОЛОЧНОЇ ТА СИМЕНТАЛЬСЬКОЇ ПОРІД

Ключові слова: молоко, порода, кореляція, вміст жиру, вміст білку, соматичні клітини.

Анотація

Формування якісних та кількісних показників молочної продуктивності корів мають вплив генотипові та паратипові чинники. Між тваринами різних порід існує велика різниця за величиною надоїв та вмісту в молоці окремих його складових. Найвищі надої у світі притаманні коровам голштинської породи. Але при цьому тварини цієї породи поступаються за вмістом жиру та білка в молоці коровам таких порід, як джерсейська та швіцька. Для виконання поставленої мети, проведені в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на 50 тваринах української бурої молочної породи та поголів’ї корів симентальської породи, що утримуються в ПЗ «Михайлівка» Лебединського району Сумської області (n = 46) та СФГ «Урожай» Роменського району Сумської області (n = 30). Вміст складових в молоці визначали у лабораторії Сумського національного аграрного університету на обладнанні Ultrasonic milk analyzer Master Classic виробник Milkotester Ltd (Болгарія). В результаті проведених досліджень встановлено, що за середньою величиною надоїв тварини піддослідних порід відповідають стандартам породи. Перевагу за цією ознакою мали тварини української бурої молочної породи (на 3%). За вмістом жиру та білка в молоці корови переважали стандарти порід. За вмістом основних складових молока статистично незначущу перевагу мали тварини симентальської породи. При цьому вони також переважали за вмістом соматичних клітин. Встановлено, що у тварин досліджуваних порід між вмістом окремих складових існує взаємозв’язки різного напрямку та величини. Статистично значущі коефіцієнти кореляції виявлені між вмістом: жиру та білка; жиру та казеїну; жиру та сухої речовини;білка та казеїну; білка та сухої речовини; білка та сухого знежиреного молочного залишку. Встановлено статистично значущий зв'язок між вмістом соматичних клітин та вмістом окремих складових молока. Зниження вмісту лактози, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку відмічено при зростанні вмісту соматичних клітин в молоці.

Посилання

1. Bras, R. (2009). Milk quality of Jersey cows kept on winter pasture supplemented or not with concentrate. Revista Brasileira de Zootecnia, Issue 38, pp. 1983-1988.
2. Bratushka, R. V., Sklyarenko, Yu. I., Chernyavska, T. O. (2007). Yakisnij sklad moloka koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi ta sumskogo vnutrishnoporodnogo tipu ukrayinskoyi chorno-ryaboyi molochnoyi porodi [Qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed and Sumy intrabreed type of the Ukrainian black-and-white dairy breed]. Problemi zooinzheneriyi ta veterinarnoyi medicini. Seriya: Silskogospodarski nauki, issue 22, pp. 249-253. (in Ukrainian)
3. Carenko, O. M., Zlobin, Yu. A., Sklyar, V. G. and Panchenko, S. M. (2000) Komp’yuterni metodi v silskomu gospodarstvi ta biologiyi : navchalnij posibnik [Computer methods in agriculture and biology: a textbook]: Sumi: «Universitetska kniga» (in Ukrainian)
4. Chumel, R. A. (2004). Genetic-biochemical and productive features of cattle in the north-eastern region of Ukraine. Abstract of Ph. D. dissertation, Chubinske, Kyiv region (in Ukrainian)
5. Dobson, H., Smith, R. F., Royal, M. D., Knight, C. H. and Sheldon, I. M. (2007). The high producing dairy cow and its reproductive performance. Reprod Domest Anim, Issue 42, pp. 17–23.
6. Evans, K., Rawlynce, C., Joshua, O. A. and Fidalis, D. N. (2018). Milk Composition for Admixed Dairy Cattle in Tanzania. Frontiers in Genetics, Issue 9, pp. 1-12.
7. Fil, S. I., Fedorovich, Ye. I. and Bodnar, P. V. (2019). Molochna produktivnist koriv-dochok riznih bugayiv-plidnikiv [Dairy productivity of daughters of cows of different breeding bulls]. Nauk. Vis.LNUVMB im. S. Z. Gzhickogo, issue 21, pp. 68-75 (in Ukrainian)
8. Marchi, M, Bittante, G, Dal Zotto, R., Dalvit, C. and Cassandro, M. (2008). Effect of Holstein Friesian and Brown Swiss breeds on quality of milk and cheese, Issue 91(10), pp. 4092-102.
9. Marchi, M., Dal Zotto, R., Cassandro, M. and Bittante, G. (2007). Milk Coagulation Ability of Five Dairy Cattle Breeds. Journal of Dairy Science, issue 90, pp. 3986-3992.
10. Ostroumova, T. A. and Ivanov, I. V., 2009. Vliyanie porod skota na sostav moloka i proizvodstvo syra [Influence of livestock breeds on milk composition and cheese production]. Tehnika i tehnologiya pishevyh proizvodstv, issue 3, pp. 55-63. (in Russian)
11. Polyeva, I. O., Dolgay, M. M., Kalashnikov, V. O. and Kurepin, O. O., 2018. Porivnyalna harakteristika aminokislotnogo skladu moloka z riznimi tehnologichnimi harakteristikami [Comparative characteristics of the amino acid composition of milk with different technological characteristics]. Naukovo-tehnichnij byuleten IT NAAN, issue 119, pp.122-128 (in Ukrainian)
12. Prihodko, M. F., 2009. Estimation of productivity and technological properties of milk of newly created breeds and types of cattle of the northeastern region of Ukraine. Abstract of Ph. D. dissertation. Herson (in Ukrainian)
13. Puppel, K., Bogusz, E. and Gołębiewski, M. (2017). Effect of Dairy Cow Crossbreeding on Selected Performance Traits and Quality of Milk in First Generation Crossbreds. Journal of Food Science, issue 83, pp. 229-237.
14. Sklyarenko, Yu. I. (2018). Osoblivosti molochnoyi produktivnosti koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi ta vpliv genotipovih i paratipovih faktoriv na yiyi formuvannya [Peculiarities of milk productivity of Ukrainian brown dairy cows and influence of genotypic and paratypic factors on its formation]. Nauk. Vis.LNUVMB im. S. Z. Gzhickogo, issue 20, pp. 8-16 (in Ukrainian)
15. Sklyarenko, Yu. I. and Chernyavska, T. O. (2018). Zmini vmistu skladovih moloka pri zahvoryuvanni koriv na mastit [Changes in the content of milk components in cows with mastitis]. Visnik Sumskogo nacionalnogo agrarnogo universitetu, issue 1(22), pp. 66-68 (in Ukrainian)
16. Sklyarenko, Yu. I., Chernyavska, T. O. and Bondarchuk, L. V., 2015. Doslidzhennya yakisnogo skladu moloka koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi [Research of qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed]. Rozvedennya i genetika tvarin, issue 53, pp. 185 – 190 (in Ukrainian)
17. Smolyar, V. I. (2011). Kompleks zahodiv z pidvishennya yakosti moloka [A set of measures to improve the quality of milk]. Visnik Dnipropetrovskogo, issue 2, pp. 151-155 (in Ukrainian)
18. Stocco, G., Cipolat-Gotet, C., Bobbo and T., Cecchinato, A., 2017. Breed of cow and herd productivity affect milk composition and modeling of coagulation, curd firming, and syneresis. Journal of Dairy Science, issue 100, pp.129–145.
19. Tkachuk, V. P. (2011). Molochna produktivnist velikoyi rogatoyi hudobi ta faktori, sho yiyi viznachayut [Dairy productivity of cattle and factors that determine it]. Tehnologiya virobnictva i pererobki produkciyi tvarinnictva, issue 6, pp. 38- 41 (in Ukrainian)
20. Yang, T. X., Li, H., Wang, F., Liu, X. L. and Li, Q. Y. (2013). Effect of Cattle Breeds on Milk Composition and Technological Characteristics in China. Asian-Australas J Anim Sci, 2013. issue 26(6), pp. 896–904.
Опубліковано
2022-07-12
Як цитувати
Чернявська, Т. О. (2022). ПОРІВНЯННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ БУРОЇ МОЛОЧНОЇ ТА СИМЕНТАЛЬСЬКОЇ ПОРІД. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 92-95. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.1.14

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають