ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІДТВОРНИХ ЯКОСТЕЙ СВИНОМАТОК ВІД ТРИВАЛОСТІ ПІДСИНОГО ПЕРІОДУ ТА ФАЗНОСТІ ПІДГОДІВЛІ ПОРОСЯТ

  • Микола Григорович Повод Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-2470-4921
  • Богдан Володимирович Гутий Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького http://orcid.org/0000-0002-5971-8776
  • Віра Василівна Кобернюк Поліський національний університет http://orcid.org/0000-0001-7037-8269
  • Ірина Миколаївна Люта Миколаївський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-1672-2337
  • Віталій Олегович Крук Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького http://orcid.org/0000-0003-2841-7820
  • Володимир Григорович Михалко Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0003-0654-6621
Ключові слова: порося, відтворювальні якості, підгодівля поросят, тривалість підсисного періоду, суперпрестартер, престартер

Анотація

В статті вивчались відтворні якості та кількісні показники споживання кормів різних рецептур за однофазної та двофазної підгодівлі поросят при відлучені їх в 21 та 28 діб. Встановлено, що при традиційній тривалості підсисного періоду у поросят застосування двофазного способу їх підгодівлі з використанням суперпрестартеру з поступовою його заміною на престартерний корм дозволило при відлученні їх чотиритижневому віці покращити на 2,0% збереженість поросят, за рахунок чого отримати на 3,0% більшу їх кількість до відлучення та на 5,5% важчі гнізда в цей період порівняно з аналогами, яким традиційно згодовували з сьомого по двадцятяь восьмий дні престартерний корм. Поросята за двофазного способу підгодівлі проявили тенденцію до підвищеної на 2,6% енергії росту, в результаті чого відслідковувалась тенденція до підвищення на 2,6% у них абсолютних приростів, на 2,4% маси поросят при відлучені та на 2,5% комплексного індексу відтворних якостей в порівнянні з тваринами за однофазного способу підгодівлі. При ранньому відлучені поросят від свиноматок, як і при традиційному, збереглася тенденція залежності кількості поросят при відлучені, маси їх гнізда та збереженості до відлучення від використання суперпрестартерних кормів. За рештою показників відтворювальної продуктивності свиноматок різниці між гніздами поросят за однофазної та двофазної підгодівлі не спостерігалось. За традиційної тривалості підсисного періоду поросятами за однофазного способу їх підгодівлі було з’їдено всього асортименту кормів на 23,7% більше ніж за двофазної підгодівлі, в тому числі в перерахунку на одне гніздо на 25,5%, на одне відлучене порося на 22,6% та на 25,1% на один кілограм приросту. В структурі всіх витрачених кормових засобів на підгодівлю поросят за двофазної підгодівлі частка традиційного престартерного корму склала 82,2%, тоді як за однофазної вона становила 100%. За двофазної підгодівлі в останній тиждень підсисного періоду поросята спожили майже в 4 рази більше корму ніж за попередні три тижні. За скороченого терміну підсисного періоду та однофазної підгодівлі поросята з’їли на 34,5% більше всього асортименту кормів, на 26,4% в перерахунку на одне гніздо, на 27,9% на одну голову та на 29,1% на один кг приросту порівняно з їх аналогами за двофазної годівлі. За скороченої терміну підсисного періоду виявився меншими – технологічний відхід поросят на 2,6–3,4%, споживання всього асортименту кормів для підсисних поросят на 85,8–87,7%, його споживання корму одним поросям на 84,6–87,5%, витрати на 1 кг приросту на 81,6–82,8%, середньодобові прирости на 1,4–2,8%, абсолютні прирости на 22,2–26,0%, середня маса одного поросяти при відлучені на 19,7–22,0%, маса гнізда поросят при відлучені на 16,7–19,4%, водночас більшою на 1,6–2,6% виявилась кількість поросят до відлучення порівняно з тваринами, в яких тривалість лактації була традиційною. Різниця між групами з різними способами підгодівлі за традиційної та скороченої тривалості підсисного періоду склала 1,2%–2,0% за збереженістю, 2,3–2,4% за кількістю поросят при відлучені, 1,2–2,6% за середньодобовими приростами на користь гнізд поросят, яким використовували двофазний спосіб підгодівлі, тоді як, вищими виявились у тварин за однофазного способу підгодівлі: споживання всього асортименту кормів на 20,3–26,4%, споживання кормів в розрахунку на 1 голову на 22,6–28,2% та на 1 кг приросту на 25,2–30,0%.

Посилання

1. Amdi, C., Pedersen, M., Klaaborg, J., Myhill, L., Engelsmann, M., Williams, A., Thymann, T. (2021). Pre-weaning adaptation responses in piglets fed milk replacer with gradually increasing amounts of wheat. British Journal of Nutrition, 126(3), 375–382. doi:10.1017/S0007114520004225
2. Baban, O. A., Shchur, V. P., Shchur, D. V. (2021). Feeding piglets: from birth to weaning. Swine breeding. Useful blog. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: http://pig.tekro.ua/godivlya/item/25-godivlja-porosjat-vid-narodzhennjado-vidluchennja.html (date of access 26.11.2022)
3. Blavi, L., Solà-Oriol, D., Llonch, P., López-Vergé, S., Martín-Orúe, S. M., Pérez, J. F. (2021). Management and Feeding Strategies in Early Life to Increase Piglet Performance and Welfare around Weaning: A Review. Animals., 11(2), 302. https://doi.org/10.3390/ani11020302
4. Byrgesen, N., Madsen, J. G., Larsen, C., Kjeldsen, N. J., Cilieborg, M. S., Amdi, C. (2021). The Effect of Feeding Liquid or Dry Creep Feed on Growth Performance, Feed Disappearance, Enzyme Activity and Number of Eaters in Suckling Piglets. Animals, 11, 3144. https://doi.org/10.3390/ani11113144
5. Campbell, J. M., Crenshaw, J. D., Polo, J. (2013). The biological stress of early weaned piglets. Journal of animal science and biotechnology, 4(1), 19. https://jasbsci.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/2049-1891-4-19.pdf
6. Carstensen, L., Ersboll, A. K., Jensen, K. H., Nielsen, J. P. (2005). Escherichia coli post-weaning diarrhoea occurrence in piglets with monitored exposure to creep feed, Veterinary Microbiology, 110(1–2), 113–123, https://doi.org/10.1016/j.vetmic.2005.07.011.
7. Chae, B. (2000). Impacts of Wet Feeding of Diets on Growth and Carcass Traits in Pigs. Journal of Applied Animal Research – J APPL ANIM RES. 17, 81–96. 10.1080/09712119.2000.9706293.
8. Charneca, R., Nunes, J. T., Freitas, A., Le Dividich, J. (2021). Effect of litter birth weight standardization before first suckling on colostrum intake, passive immunization, pre-weaning survival, and growth of the piglets, Animal, 15(4), 100184, https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100184.
9. Colson, V. (2012). Influence of housing and social changes on growth, behaviour and cortisol in piglets at weaning. Physiology & behavior, 107(1), 59–64. doi: 10.1016/j.physbeh.2012.06.001.
10. Craig, J. R., Kim, J. C., Brewster, C. J., Smits, R. J., Braden, C., Pluske, J. R. (2021). Increasing creep pellet size improves creep feed disappearance of gilt and sow progeny in lactation and enhances pig production after weaning. J Swine Health Prod., 29(1), 10–18. https://www.aasv.org/shap/issues/v29n1/v29n1p10.html
11. Farmer, C., Edwards, S. A. (2022). Review: Improving the performance of neonatal piglets, Animal, 16(2), 100350, https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100350.
12. Feeding piglets: basic aspects.Pigua.info [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://pigua.info/uk/post/pidgodivla-porosat-bazovi-aspekti (date of access 26.11.2022)
13. Hryshchenko, N. P. (2014). Udoskonalennia tekhnolohichnykh pryiomiv vidhodivli molodniaku svynei [Improvement of technological methods of fattening young pigs]. Abstract of Ph.D. dissertation. Kyiv.
14. Jarvis, S., Moinard, C., Robson, S. K., Sumner, B. E. H. (2008). Effects of weaning age on the behavioural and neuroendocrine development of piglets. Applied Animal Behaviour Science, 1, 166–181. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2007.03.018
15. Kavanagh, S., Lynch, P. B, Caffrey, P. J., Henry W. R. (1999). A Note on the Effect of Feed Freshness on Intake and Performance of Suckling and Weaned Pigs. Irish Journal of Agricultural and Food Research, 38(2), 255–259. https://www.jstor.org/stable/25562364
16. Kelly, D., Smyth, J., Mccracken, K. (1991). Digestive development of the early-weaned pig: 2. Effect of level of food intake on digestive enzyme activity during the immediate post-weaning period. British Journal of Nutrition, 65(2), 181–188. doi:10.1079/BJN19910079
17. Kim, S. W., Weaver, A.C., Shen, Y.B., Zhao, Y. (2013). Improving efficiency of sow productivity: nutrition and health. J Anim Sci Biotechnol., 26;4(1), 26. doi: 10.1186/2049-1891-4-26.
18. King, R. H., Boyce, J. M. Dunshea, F. R. (1998). Effect of supplemental nutrients on the growth performance of sucking pigs. Australian Journal of Agricultural Research, 49, 883–887.
19. Kobek-Kjeldager, C., Vodolazs'ka, D., Lauridsen, C., Canibe, N., Pedersen, L. J. (2021). Impact of supplemental liquid feed pre-weaning and piglet weaning age on feed intake post-weaning, Livestock Science, 252, 104680, https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104680.
20. Lavrentev, A., Larionov, G., Mikhaylova, L., Zhestyanova, L., Sherne, V. (2021). Special compound feeds and an immunostimulator to increase the live weight gain of suckling piglets. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 935, 012017. doi:10.1088/1755-1315/935/1/012017
21. Lee, S. I., Kim, I. H. (2018). Creep feeding improves growth performance of suckling piglets. R. Bras. Zootec., 47, e20170081. https://doi.org/10.1590/rbz4720170081
22. López-Colom, P., Estellé, J., Bonet, J., Coma, J., Martín-Orúe, S. M. (2020). Applicability of an Unmedicated Feeding Program Aimed to Reduce the Use of Antimicrobials in Nursery Piglets: Impact on Performance and Fecal Microbiota. Animals, 10, 242. https://doi.org/10.3390/ani10020242
23. McLamb, B. L., Gibson, A. J., Overman, E. L., Stahl, C., Moeser, A. J. (2013). Early Weaning Stress in Pigs Impairs Innate Mucosal Immune Responses to Enterotoxigenic E. coli Challenge and Exacerbates Intestinal Injury and Clinical Disease. PLoS ONE, 8(4), e59838. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0059838
24. Manzke, N. E., Gomes, B. K., Xavier, E. G., de Lima, G. J. M. M. (2018). Efficacy of energy supplementation on growth performance and immune response of suckling pigs. J Anim Sci., 96(11), 4723–4730. doi: 10.1093/jas/sky335.
25. Martins, S. M. M. K., Ferrin, M. O., Poor, A. P., Campos, G. A., Torres, M. A., Weigel, R. A., Strefezzi, R. F., Andrade, A. F. C. (2020). Gruel creep feed provided from 3 days of age did not affect the market weight and the sow's catabolic state, Livestock Science, 231, 103883, https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.103883
26. Middelkoop, A., Costermans, N., Kemp, B. (2019). Feed intake of the sow and playful creep feeding of piglets influence piglet behaviour and performance before and after weaning. Sci Rep., 9, 16140. https://doi.org/10.1038/s41598-019-52530-w
27. Muns, R, Magowan, E. (2018). The effect of creep feed intake and starter diet allowance on piglets' gut structure and growth performance after weaning. J Anim Sci., 96(9), 3815–3823. doi: 10.1093/jas/sky239.
28. Mykhalko, O. G. (2021a). Vidhodivelni yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoho typu hodivli [Feeding qualities of pigs of Irish origin under different types of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 3, 51–56. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9 (in Ukrainian)
29. Mykhalko, O. G. (2021b). Zalezhnist vid hodivelnykh yakostei svynei danskoho pokhodzhennia vid typu hodivli [Dependence of the feeding qualities of pigs of Danish origin on the type of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 4(47), 99–108. DOI: https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.17 (in Ukrainian)
30. Ocepek, M., Andersen-Ranberg, I., Edwards, S. A., Andersen, I. L. (2016). Udder characteristics of importance for teat use in purebred and crossbred pigs, Journal of Animal Science, 94(2), 780–788, https://doi.org/10.2527/jas.2015-9420
31. Pluske, J. R., Payne, H. G., Williams, I. H. Mullan, B. P. (2005). Early feeding for lifetime performance of pigs. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia, 15, 171–181. https://researchrepository.murdoch.edu.au/id/eprint/29116/1/early_feeding_of_pigs.pdf
32. Pokhodnia, H. S., Kornyenko, P. P., Malakhova, T. A., Kreneva, T. V., Mamenko, A. M. (2017). Efficiency of cultivation of piglets at various terms of their weaning. Problems of zooengineering and veterinary medicine, 33(1), 129–134. http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/pzvm_2017_33%281%29__16.pdf
33. Povod, M. G., Kondratiuk, V. M., Lykhach, V. Ya., Mykhalko, O. G., Izhboldina, O. O., Povoznikov, M. G., Gutyi, B. V. (2022a). Efektyvnist vykorystannia innovatsiinykh proteinovykh komponentiv v hodivli svynei [Effectiveness of using innovative protein components in pig feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 2(49), 24–36. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.5 (in Ukrainian)
34. Povod, M. G., Mykhalko, O. G., Verbelchuk, T. V., Shcherbyna, O. V., Tishchenko, O. S. (2021). Zalezhnist vidhodivelnykh yakostei svynei amerykanskoho pokhodzhennia vid riznoho typu hodivli [Dependence of fattening qualities of pigs of American origin on different types of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 4(47), 125–133. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.21 (in Ukrainian)
35. Povod, M. G., Shvachka, R. P., Mykhalko, O. G., Yurieva, K. V. (2019). Produktyvni yakosti svynomatok ta yikhnoho potomstva zalezhno vid tryvalosti pidsysnoho periodu [Productive qualities of sows and their offspring depending on the duration of the suckling period]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 4(39), 72–84. https://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/8511/1/4.pdf (in Ukrainian)
36. Pustal, J., Traulsen, I., Preißler, R. (2015). Providing supplementary, artificial milk for large litters during lactation: effects on performance and health of sows and piglets: a case study. Porc Health Manag., 1, 13 https://doi.org/10.1186/s40813-015-0008-8
37. Rybalko, V. P., Berezovs’ky, M. D., Bohdanov, H. A., Kovalenko, V. F. (2005). Suchasni metodyky doslidzhen u svynarstvi [Modern methods of research in pig breeding]. Poltava: IS UAAN [Poltava: IS UAAN], 75–81. (in Ukrainian)
38. Saliga, Yu. (2021). Attention to the smallest. Agrotimes. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). Rezhym dostupu: https://agrotimes.ua/article/uvaga-do-najmenshyh-vidluchennya-porosyat/ (date of access 26.11.2022)
39. Sedilo, H. M., Pundyk, V. P., Kaplinskyi, V. V., Tesak, H. V. (2013). Early weaning of piglets: advantages and problems. Collection of scientific works of the Institute of Agriculture of the Carpathian region of NAAS. Foothill and mountain agriculture and animal husbandry, 55(2), 176–177. http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/pgzt_2013_55(2)__31.pdf (in Ukrainian)
40. Shvachka, R., Povod, M., Mykhalko, O., Shpetnyi, M., Korzh, O., Verbelchuk, T., Shcherbyna, O. (2022). Reproductive qualities of sows at different durations of previous lactation. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development 22(1), 579–584. https://web.p.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=22847995&AN=156517024&h=Ee%2bc73m2R5TkjNgEHh%2bZOZLeXLU3hf5uG6LspLmdGBpPGfhk5ZKhziCVqNOFSbPPL4%2fEBTa1Jo3tqGYGEvUZ8g%3d%3d&crl=f&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d22847995%26AN%3d156517024
41. Theil, P. K. Krogh, U., Bruun, T. S., Feyera, T. (2022). Feeding the modern sow to sustain high productivity. Molecular Reproduction and Development, 1–16. https://doi.org/10.1002/mrd.23571
42. Toplis, P., Blanchard, P. J., Miller, H. M. (1999). Creep feed offered as a gruel prior to weaning enhances performance of weaned piglets. In Manipulating Pig Production VII (P.D. Cranwell); Australasian Pig Science Association: Werribee, Victoria, Australia, 129.
43. Turpin, D. L., Langendijk, P., Chen, T. Y., Pluske, J. R. (2016). Intermittent Suckling in Combination with an Older Weaning Age Improves Growth, Feed Intake and Aspects of Gastrointestinal Tract Carbohydrate Absorption in Pigs after Weaning. Animals, 6, 66. https://doi.org/10.3390/ani6110066
44. van Hees, H. M. J., Davids, M., Maes, D. (2019). Dietary fibre enrichment of supplemental feed modulates the development of the intestinal tract in suckling piglets. J Animal Sci Biotechnol, 10, 83. https://doi.org/10.1186/s40104-019-0386-x
45. van Hees, H. (2022). Fibre in the diet of the suckling pig : opportunities for the maturation of the gastrointestinal tract and post-weaning resilience. Ghent University. Faculty of Veterinary Medicine, Merelbeke, Belgium. http://hdl.handle.net/1854/LU-8747841
46. Ward, S. A., Kirkwood, R. N., Plush, K. J. (2020). Are Larger Litters a Concern for Piglet Survival or an Effectively Manageable Trait? Animals (Basel)., 10(2), 309. https://doi.org/10.3390/ani10020309.
47. Wolter, B. F., Ellis, M., Corrigan, B. P., De Decker, J. M., (2002). The effect of birth weight and feeding of supplemental milk replacer to piglets during lactation on preweaning and postweaning growth performance and carcass characteristics. J. Anim. Sci., 80(2), 301–308. https://doi.org/10.2527/2002.802301x.
48. Yang, X., Nath, C., Doering, A., Goih, J., Baidoo, S. K. (2017). Effects of liquid feeding of corn condensed distiller’s solubles and whole stillage on growth performance, carcass characteristics, and sensory traits of pigs. J Anim Sci Biotechnol, 8, 9. https://doi.org/10.1186/s40104-016-0140-6
Опубліковано
2022-12-27
Як цитувати
Повод, М. Г., Гутий, Б. В., Кобернюк, В. В., Люта, І. М., Крук, В. О., & Михалко, В. Г. (2022). ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІДТВОРНИХ ЯКОСТЕЙ СВИНОМАТОК ВІД ТРИВАЛОСТІ ПІДСИНОГО ПЕРІОДУ ТА ФАЗНОСТІ ПІДГОДІВЛІ ПОРОСЯТ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3), 30-41. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.3.4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>