ЗАЛЕЖНІСТЬ ПРОДУКТИВНОСТІ ПОРОСЯТ НА ДОРОЩУВАННІ ВІД ЗГОДОВУВАННЯ ФІТОБІОТИКУ «SANGROVIT EXTRA»

Ключові слова: технологія, свині, кормова добавка, жива маса, конверсія корму, економічна ефективність.

Анотація

В практиці сучасного тваринництва шляхом оптимізації технології виробництва продукції свинарства приділяється особлива увага впровадженню інтенсивних технологічних рішень задля підвищення продуктивності свиней за рахунок нових кормових добавок органічного походження. В науковій роботі вивчався вплив на продуктивність молодняку свиней в період дорощування кормової добавки – фітобіотику Sangrovit Extra. Матеріалом для дослідження був гібридний молодняк свиней, отриманий за поєднання двохпородних свиноматок (ВБ×Л) з кнурами синтетичної лінії РІС-337 генетичної компанії РІС. Об’єктом дослідження були процеси годівлі, ріст і витрати корму та ефективність дорощування поросят за згодовування їм фітобіотику Sangrovit Extra. Дослідження проведені в цеху дорощування ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» Кременчуцького району Полтавської області. Для проведення досліджень в лютому 2023 року було відібрано по 2650 голів поросят. Молодняк був розділений на контрольну групу (І група) – вирощування за базовою технологією (БТ) і згодовували основний раціон (ОР) та дослідну групу (ІІ група): БТ(ОР) + продукт Sangrovit Extra з розрахунку 100 г на 1 тону готового комбікорму. Представлені результати науково-господарського досліду свідчать, що використання фітобіотику Sangrovit Extra не мало істотного позитивного впливу на інтенсивність росту та збереженість поросят під час їх дорощування. Тварини контрольної групи (БТ) мали вищу енергію росту в період стабільного споживання кормів і зменшували її під час зміни рецептів раціону. Встановлено, що поросята ІІ групи спожили менше на 13,57% першого престартерного корму та більше на 6,72% дешевшого другого престартерного корму, це дещо знизило собівартість одного поросяти. Використання препарату Sangrovit Extra спричинило зниження інтенсивності росту поросят на 4,08% і, як результат, меншу на 2,99% їх масу по завершенню дорощування. Використання препарату покращило на 1,14% конверсію корму і зменшило на 4,36% його вартість в розрахунку на одну голову, та на 8,32% в розрахунку на 1 кг приросту, що посприяло зменшенню на 3,6% собівартості дорощування. Констатуємо, що використання Sangrovit Extra сприяє повільному біологічному ефекту фітобіотиків щодо підвищення росту та продуктивності тварин у зазначені періоди вирощування, який не супроводжується різкими змінами гомеостазу та побічними ефектами, а за постійного використання вірогідно збільшить вплив на ефективність вирощування.

Посилання

1. Bartoš, P., Dolan, A., Smutný, L., Šístková, M., Celjak, I., Šoch, M., & Havelka, Z. (2016). Effects of phytogenic feed additives on growth performance and on ammonia and greenhouse gases emissions in growing-finishing pigs. Animal Feed Science and Technology, 212, 143–148.
2. Chudak, R.A. (2008). Teoretychne ta eksperymentalne obgruntuvannia vykorystannia fitobiotykiv u hodivli silskohospodarskykh tvaryn [Theoretical and experimental justification of the use of phytobiotics in the feeding of farm animals]. Natsionalnyi ahrarnyi universytet [National Agrarian University], Kyiv: Dys... d-ra nauk (in Ukrainian)
3. Chyzhanska, N. V., Kuzmenko, L. M., & Polishchuk, A. A. (2021). Naukovi osnovy zastosuvannia fitohennykh dobavok u vidhodivli svynei [Scientific bases of the use of phytogenic additives in pig fattening]. Naukovyi prohres ta innovatsii [Scientific Progress & Innovations], (3), 157–161. https://doi.org/10.31210/visnyk2021.03.19 (іn Ukrainian)
4. Clarke, L. C., Duffy, S. K., Rajauria, G., & O’Doherty, J. V. (2018). Growth perfor-mance, nutrient digestibility and carcass characteristics of finisher pigs offered either a y-product or cereal based diet at two different concentrations of net energy. Animal Feed Science and Technology, 242, 77–85.
5. Council Directive 2008/120/EC of 18 December 2008 laying down minimum standards for the protection of pigs (Codified version). Official Journal оf the European Union. L 47. 18.2.2009, 5–13.
6. Council Directive 2010/63/EU of 22 September 2010 on the protection of animals used for scientific purposes. Official Journal of the European Union. L 276. 2010, 33–79.
7. Council Directive 91/630/EC of 19 November 1991 laying down minimum standards for the protection of pigs. Official Journal of the European Union. L 340. 11.12.1991, 33–38.
8. Council Directive 98/58/EC of 20 July 1998 concerning the protection of animals kept for farming purposes. Official Journal of the European Union. L 221. 08.08.1998, 23–27.
9. Departmental norms of technological design Pig enterprises (complexes, farms, small farms), VNTP-APK – 02.05. K.: Ministry of Agricultural Policy of Ukraine, 2005. 98 p.
10. Faehnrich, B., Lukas, B., Humer, E., & Zebeli, Q. (2015). Phytogenic pigments in animal nutrition:potentials and risks.Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(5), 1420–1430. doi:10.1002/jsfa.747812.
11. Gadde, U., Kim, W.H., Oh, S.T., & Lillehoj, H.S. (2017). Alternatives to antibiotics for maximizinggrowth performance and feed efficiency in poultry: a review. Animal Health Research Reviews, 18(01), 26–45. doi:10.1017/s146625231600020713.
12. Gheisar, M., & Kim, I.H. (2017). Phytobiotics in poultry and swine nutrition – a review. Italian Journal of Animal Science, 1, 92–99. https://doi.org/10.1080/1828051x.2017.1350120
13. Hassan, F., Arshad, M.A., Ebeid, H.M., Rehman, M.S., Khan, M.S., Shahid, S., & Yang, C. (2020). Phytogenic additives can modulate rumen microbiome to mediate fermentation kinetics and methanogenesis through exploiting diet – microbe interaction. Frontiers in Veterinary Science, 7. doi:10.3389/fvets.2020.575801
14. Hunchak, A.V., Hunchak, V.M., & Ratych, I.B. (2015). Biolohichnyi efekt roslynnykh ekstraktiv v orhanizmi ptytsi [Biological effect of plant extracts in the body of birds]. Naukovyi Visnyk Lvivskoho Natsionalnoho Universytetu Veterynarnoi Medytsyny ta Bio-tekhnolohii imeni S. Z. Gzhytskoho. Seriia: Veterynarni Nauky [Scientific Bulletin of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S. Z. Gzhitskoho. Series: Veterinary Sciences], 3, 19–31. (іn Ukrainian)
15. Ibatulin, I. I., Zhukorskyi, O. M. (2017). Methodology and organization of scientific research in animal husbandry [Methodology and organization of scientific research in animal husbandry]. K., 328. (іn Ukrainian)
16. Kramarenko, S. S., Lugovoу, S. I., Lykhach, A. V., Kramarenko O. S. (2019). Analiz biometrychnykh danykh u rozvedenni ta selektsii tvaryn [Analysis of biometric data in animal breeding and selection]. Mykolaуiv: MNAU, 211. (іn Ukrainian)
17. Ladyka, V. I., Khmelnychiy, L. M., Povod, M. G. (2023). Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+, 244. (іn Ukrainian)
18. Lan, R. X., Li, T. S., & Kim, I. H. (2016). Effects of essential oils supplementation in different nutrient densities on growth performance, nutrient digestibility, blood characteristics and fecal microbial shedding in weaning pigs. Animal Feed Science and Technology, 214, 77–85.
19. Le Coz, J., Ilic, S., Fibi-Smetana, S., Schatzmayr, G., Zaunschirm, M., & Grenier, B. (2021). Exploringwith transcriptomic approaches the underlying mechanisms ofan essential oil-based phytogenic in the small intestine and liver of pigs. Frontiers in Veterinary Science, 8. doi:10.3389/fvets.2021.650732
20. Lykhach, V. Ya., Povod, M. G., Shpetny, M. B., Nechmilov, V. M., Lykhach, A. V., Mykhalko, O. G., Barkar, E. V., Lenkov, L. G., Kucher O. O. (2023). Optymizatsiia tekhnolohichnykh rishen utrymannia ta hodivli svynei v umovakh promyslovoi tekhnolohii [Optimization of technological solutions for keeping and feeding pigs in conditions of industrial technology: monograph]. Mykolayiv: Ilion, 518 p. (in Ukrainian)
21. Mykhalko, O. G. (2021). Suchasnyi stan ta shliakhy rozvytku svynarstva v sviti ta Ukraini [The current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo» [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Livestock»], 3, 60–77. (in Ukrainian) https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.9
22. Nedosiekov, V. V., Blakha, T., Sytiuk, M. P., Martyniuk, O. H., Melnyk, V. V., & Yustyniuk, V. Ye. (2021). Osnovy biobezpeky ta blahopoluchchia tvaryn [Basics of biosecurity and animal welfare], Nizhin. 252 p. (іn Ukrainian)
23. Osipenko, O. P., Lykhach, V. Ya., Lykhach, A. V., Faustov, R. V., & Kiselova, S. O. (2020). Vplyv ridkoi ta sukhoi form fitobiotykiv na intensyvnist rostu porosiat pid chas vidluchennia [The influence of liquid and dry forms of phytobiotics on growth intensity of piglets during weaning]. Tavriiskyi naukovyi visnyk [Taurian Scientific Herald], 113, 200–206. https://doi. org/10.32851/2226-0099.2020.113.27 (іn Ukrainian)
24. Povod, M. H., Andrieieva, D. M., Lykhach, A. V., Deshchenko, O. S., Lykhach, V. Ya., Rieznichenko, V. I., & Bondarska, O. M. (2022). Peredvoiennyi stan vitchyznianoho svynarstva [The pre-war state of domestic pig farming]. Visnyk Poltavskoi Derzhavnoi Ahrarnoi Akademii [Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy], 2, 175–185. https://doi.org/10.31210/ visnyk2022.02.21 (іn Ukrainian)
25. Povod, M., Bondarska, O., Lykhach, V., Zhyshka, S., Nechmilov, V. (2021). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva [Production technology of pig farming products], K.: Scientific and Methodological Center of VFPO, 360. (іn Ukrainian)
26. Radulovic, S., Markovic, R., Jakic-Dimic, D., & Sefer, D. (2015). The use of phytobiotics in growth stimulation of weaned pigs. Veterinarski Glasnik, 69(1–2), 63–74. https://doi.org/10.2298/vetgl1502063r
27. Saliu, E.-M., Ren, H., Boroojeni, F.G., Zentek, J., & Vahjen, W. (2020). The Impact of Direct-FedMicrobials and Phytogenic Feed Additives on Prevalence and Transfer of Extended-Spectrum Beta-Lactamase Genes in Broiler Chicken. Microorganisms, 8(3), 322.
28. Syrovatko, K. M., & Vuhliar, V. S. (2021). Vplyv dobavok z efirnymy oliiamy na produktyvnist molodniaku svynei [The effect of additives with essential oils on the productivity of young pigs]. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 12(1), 92-95. https://doi.org/10.15421/022114 (in Ukrainian)
29. Walia, K., Argüello, H., Lynch, H., Leonard, F. C., Grant, J., Yearsley, D., Kelly, S., Wang, L., Wang, Ch., Peng, Y., Zhang, Y., Liu, Y., Liu, Y., Yin, Y. (2023). Research progress on anti-stress nutrition strategies in swine. Animal Nutrition, 13, 342–360. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2023.03.006.
30. Wang, Y., Wu, Y., Wang, Y., Fu, A., Gong, L., Li, W., Li, Y. (2017). Bacillus amyloliquefaciens SC06 alleviates the oxidative stress of IPEC-1 via modulating Nrf2/Keap1 signaling pathway and decreasing ROS production. Applied Microbiology and Biotechnology, 101 (7), 3015–3026. https://doi.org/10.1007/s00253-016-8032-4.
31. Wang, L., Wang, Ch., Peng, Y., Zhang, Y., Liu, Y., Liu, Y., Yin, Y. (2023). Research progress on anti-stress nutrition strategies in swine. Animal Nutrition, 13, 342–360. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2023.03.006
32. Wei, H. K., Wang, J., Cheng, C., Jin, L. Z., & Peng, J. (2020). Application of plant essential oils in pig diets. Feed Additives. Academic, 227–237.
33. Zeng, Z., Xu, X., Zhang, Q., Li, P., Zhao, P., & Li, Q. (2015). Effects of essential oil supplementationof a low-energy diet on performance, intestinal morphology and microflora, immune properties and antioxidant activities in weaned pigs. Animal Science Journal, 86, 279–285.
34. Zhukova, I. O., Molchanov, A. A., Antipin S. L. (2017). Pidvyshchennia stiikosti orhanizmu svynei do okysnoho stresu zasobamy roslynnoho pokhodzhennia [Improvement of the resistance of the body of pigs to oxidative stress by means of plant origin]. Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii imeni S.Z. Hzhytskoho [Scientific Bulletin of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S.Z. Gjitskoho], 19(74), 33–37. https://europub.co.uk/articles/-A-179350 (in Ukrainian)
Опубліковано
2023-10-31
Як цитувати
Волошинов, В. В., Повод, М. Г., Лихач, В. Я., Лихач, А. В., & Нечмілов, В. М. (2023). ЗАЛЕЖНІСТЬ ПРОДУКТИВНОСТІ ПОРОСЯТ НА ДОРОЩУВАННІ ВІД ЗГОДОВУВАННЯ ФІТОБІОТИКУ «SANGROVIT EXTRA». Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3), 22-30. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.3.4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2