ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ ТА ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ БИЧКІВ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ, ВИРОЩЕНИХ ЗА ІНТЕНСИВНОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ

Ключові слова: мясне скотарство, жива маса, прирости, витрати кормів, раціон, схрещування, чистопорідне розведення, промислове схрещування

Анотація

У статті наведено результати досліджень з вирощування та годівлі бичків чиспорідної швіцької породи, а також її помісей з герефордцькою та бельгійською блакитною породами від народження до 15-місячного віку в умовах фермерського господарства. Аналіз фактичних раціонів бичків молочного (0–2 міс.) та післямолочного (2–4 міс.) періодів показує, що вони за вмістом енергії, протеїну та інших факторів живлення в цілому відповідали нормам годівлі телят м'ясних порід для одержання середньодобового приросту живої маси близько 1000 г. Слід відзначити, що в період дорощування і відгодівлі тварин годували ad libitum, а добову норму кормосуміші постійно контролювали за кількістю залишків на кормовому столі (близько 5%). Наші дослідження показали, що помісні бички 2 та 3 дослідної групи у всі вікові періоди за показником абсолютний приріст перевищували приріст живої маси бичків контрольної групи. У період 12–15 місячного віку різниця між бичками швіцької породи та помісями з герефордської породи склала 38,4кг (35%) та помісей з бельгійською блакитною 56 кг (51%). Наші дослідження показали, що помісні бички 2 та 3 дослідної групи у всі вікові періоди за показником абсолютний приріст перевищували приріст живої маси бичків контрольної групи. У період 12–15 місячного віку різниця між бичками швіцької породи та помісями з герефордської породи склала 38,4 кг (35%) та помісей з бельгійською блакитною 56 кг (51%). Так різниця по живій масі у 6-місячному віці між бичками швіцької породи та її помісями с герефордською породою склала 45,2 кг (24,1%), 9-місячному віці 93,3 кг (34,9%), 12-місячному віці 135,1кг (37,5%) та 15-місячному віці 174 кг (37%) при достовірній різниці. Помісні бички бельгійської блакитної породи відповідно у 6-місячному віці мали наступні показники по приросту живої маси 26,5 кг (14,1%), 9-місячному віці 56,4 кг (21%), 12-місячному віці 100,5 кг (27%) та 15-місячному віці відповідно 156 кг (33%) у порівнянні з бичками швіцької породи при достовірній різниці. Варто також відзначити, що з віком, незалежно від генотипу, витрати як енергії так і протеїну на одиницю приросту підвищувались. За весь період досліду помісні тварини краще трансформували в приріст як енергію, так і протеїн. Ця перевага над контролем за обмінною енергією складала 28,5 та 26,3%, а за сирим протеїном – 28,8 та 26,8% для дослідних груп 2 і 3. Для підвищення ефективності вирощування та отримання більшого виходу м'ясної сировини від однієї голови слід орієнтуватися на вирощування бичків бельгійської блакитної породи яка згідно наших досліджень впродовж усіх вікових періодів характеризувалася більш високою живою масою та енергією приросту що відобразилося у середньодобових приростах.

Посилання

1. Ahlberg, C. (2014). Genetic Parameter Estimates and Breed Effects for Calving Difficulty and Birth Weight in a Multi-Breed Population. Theses and Dissertations in Animal Science, 100. http://digitalcommons.unl.edu/animalscidiss/100
2. Ahmed, R. H., Schmidtmann, C., Mugambe, J., Thaller, G. (2023). Effects of the Breeding Strategy Beef-on-Dairy at Animal, Farm and Sector Levels. Animals, 13, 2182. https://doi.org/10.3390/ani13132182
3. Akanno, E. C., Abo-Ismail, M. K., Chen, L., Crowley, J. J., Wang, Z., Li, C., Basarab, J. A., MacNeil, M. D., Plastow, G. S. (2018). Modeling heterotic effects in beef cattle using genome-wide SNP-marker genotypes. Journal of animal science, 96(3), 830–845. https://doi.org/10.1093/jas/skx002
4. Albertí, P., Panea, B., Sañudo, C., Olleta, J. L., Ripoll, G., Ertbjerg, P., Wlliams J. L. (2008). Live weight, body size and carcass characteristics of young bulls of fifteen European breeds. Livestock Science., 114, 19–30. https://doi.org/10.3920/9789086866137_026
5. Basiel, B. L., Felix, T. L. (2022). Board Invited Review: Crossbreeding beef × dairy cattle for the modern beef production system, Translational Animal Science, 62, txac025. https://doi.org/10.1093/tas/txac025
6. Bennett, G. L., Thallman, R. M., Snelling, W. M., Keele, J. W., Freetly, H. C., Kuehn, L. A. (2021). Genetic changes in beef cow traits following selection for calving ease. Translational animal science, 5(1), txab009. https://doi.org/10.1093/tas/txab009
7. Berry, D. P., Evans, R. D. (2014). Genetics of reproductive performance in seasonal calving beef cows and its association with performance traits. J Anim Sci., 92,1412–1422. https://doi.org/10.2527/jas.2013-6723
8. Berry, D. P., Ring, S. C. (2020). Observed progeny performance validates the benefit of mating genetically elite beef sires to dairy females. J Dairy Sci., 103, 2523–2533. https://doi.org/10.3168/jds.2019-17431
9. Biscarini, F., Nicolazzi, E. L., Stella, A., Boettcher, P. J., Gandini, G. (2015). Challenges and opportunities in genetic improvement of local livestock breeds. Frontiers in genetics, 6, 33. https://doi.org/10.3389/fgene.2015.00033
10. Bureš, D., & Bartoň, L., (2012). Growth performance, carcass traits and meat quality of bulls and heifers slaughtered at different ages. Czech J. Anim. Sci., 57, (1), 34–43. https://www.agriculturejournals.cz/pdfs/cjs/2012/01/05.pdf
11. Clarke, A. M., Drennan, M. J., McGee, M., Kenny, D. A., Evans, R. D., Berry, D. P. (2009). Intake, growth and carcass traits in male progeny of sires differing in genetic merit for beef production. Animal, 3, 791–801. https://doi.org/10.1017/S1751731109004200
12. Denysenko, M. P. (2012). Problemy ta perspektyvy rozvytku miasnoho skotarstva v Ukraini [Problems and development perspectives of the cattle breeding in Ukraine]. Efektyvna ekonomika [Efficient economy], 11. http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1912 (in Ukrainian)
13. Eriksson, S., Ask-Gullstrand, P., Fikse, W. F., Jonsson E., Eriksson J.-Å., Stålhammar H., Wallenbeck A., Hessle A. (2020). Different beef breed sires used for crossbreeding with Swedish dairy cows – effects on calving performance and carcass traits, Livestock Science, 232, 103902. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.103902.
14. Grodkowski, G., Gołębiewski, M., Slósarz, J., Sakowski, T., Puppel, K. (2023). Comparison between the Behavior of Low-Yield Holstein-Friesian and Brown Swiss Cows under Barn and Pasture Feeding Conditions. Animals, 13, 1697. https://doi.org/10.3390/ani13101697
15. Honcharenko, I. V. (2011). Methodology of systematic evaluation of the genotype of high-yielding cows [Methodology of systematic evaluation of the genotype of high-yielding cows], Monograph. K.: Agrarian science, 352. https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u248/metodologiya_sistemnoyi_ocinki_genotipu.pdf (in Ukrainian)
16. Honig, A. C., Inhuber, V., Spiekers, H., Windisch, W., Götz, K. U., Schuster, M., Ettle, T. (2022). Body composition and composition of gain of growing beef bulls fed rations with varying energy concentrations. Meat science, 184, 108685. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2021.108685
17. Judge, M. M., Pabiou, T., Murphy, J., Conroy, S. B., Hegarty, P. J., Berry, D. P. (2019). Potential exists to change, through breeding, the yield of individual primal carcass cuts in cattle without increasing overall carcass weight. J Anim Sci., 97, 2769–2779. https://doi.org/10.1093/jas/skz152
18. Keadya, S. M., Watersa, S. M., Hamillb, R. M., Dunneb, P. G., Keanea, M. G., Richardsonc, R. I., Kennya, D. A., Moloney, A. P. (2017), Compensatory growth in crossbred Aberdeen Angus and Belgian Blue steers: Effects on the colour, shear force and sensory characteristics of longissimus muscle. Meat Science, 125, 128-135. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.11.020
19. Krupa, E., Oravcová, M., Polák, P., Huba, J., Krupová, Z. (2005). Factors affecting growth traits of beef cattle breeds raised in Slovakia. Czech J. Anim. Sci., 50(1), 14–21. https://www.agriculturejournals.cz/pdfs/cjs/2005/01/03.pdf
20. Kučević, D., Papović, T., Tomović, V., Plavšić, M., Jajić, I., Krstović, S., Stanojević, D. (2019). Influence of Farm Management for Calves on Growth Performance and Meat Quality Traits Duration Fattening of Simmental Bulls and Heifers. Animals: an open access journal from MDPI, 9(11), 941. https://doi.org/10.3390/ani9110941
21. McGee, M., Keane, M. G., Neilan, R., Moloney, A. P., Caffrey, P. J. (2005). Production and Carcass Traits of High Dairy Genetic Merit Holstein, Standard Dairy Genetic Merit Friesian and Charolais × Holstein-Friesian Male Cattle. Irish Journal of Agricultural and Food Research, 44(2), 215–231. http://www.jstor.org/stable/25562549
22. Macleod, M., Leinonen, I., Wall, E., Houdijk, J., Eory, V., Burns, J., Vosough Ahmadi, B., Barbero, G. M. (2019). Impact of animal breeding on GHG emissions and farm economics, EUR 29844 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, (online), https://doi.org/10.2760/731326
23. McIntosh, M. M., Spiegal, S. A., McIntosh, S. Z., Sanchez, J. C., Estell, R. E., Steele, C. M., Elias, E. H., Bailey, D. W., Brown, J. R., Cibils, A. F. (2023). Matching beef cattle breeds to the environment for desired outcomes in a changing climate: A systematic review, Journal of Arid Environments, 211, 104905. https://doi.org/10.1016/j.jaridenv.2022.104905.
24. Mendonça, F. S., MacNeil, M. D., Leal, W. S., Azambuja, R. C. C., Rodrigues, P. F., Cardoso, F. F. (2019). Crossbreeding effects on growth and efficiency in beef cow-calf systems: evaluation of Angus, Caracu, Hereford and Nelore breed direct, maternal and heterosis effects. Translational animal science, 3(4), 1286–1295. https://doi.org/10.1093/tas/txz096
25. Miller, M. F., Carr, M. A., Ramsey, C. B., Crockett, K. L., Hoover, L. C. (2001). Consumer thresholds for establishing the value of beef tenderness. Journal of animal science, 79(12), 3062–3068. https://doi.org/10.2527/2001.79123062x
26. Moorey, S. E., Biase, F. H. (2020). Beef heifer fertility: importance of management practices and technological advancements. J Animal Sci Biotechnol 11, 97. https://doi.org/10.1186/s40104-020-00503-9
27. Ohorodnichuk, H. (2022). Features of the marbled veal growing technology at LLC LIVE-STOCK4EXPORT. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 24(97), 16–20. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9702 (in Ukrainian)
28. Olofsson, A., Öhman, S. (2016). Monster Cows and the Doing of Modern Biotechnology in Sweden. An Inter-sectional Risk Analysis. Journal of Risk Analysis and Crisis Response, 6(4), 186–196. https://doi.org/10.2991/jrarc.2016.6.4.3.
29. Rolfe, K. M., Snelling, W. M., Nielsen, M. K., Freetly, H. C., Ferrell, C. L., Jenkins, T. G. (2011). Genetic and phenotypic parameter estimates for feed intake and other traits in growing beef cattle, and opportunities for selection. J Anim Sci 89:3452–3459. https://doi.org/10.2527/jas.2011-3961
30. Rudyk, I. A., Bushtruk, M. V., Starostenko, I. S., Stavetska, R. V., Ponomarenko, I. V., Tkachenko, S. V., Danylenko, V. P. (2009). Rozvedennia silskohospodarskykh tvaryn: Navchalnyi posibnyk. [Breeding of farm animals: Study guide], Kyiv. https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/3240/1/ROZVEDENNIA_%20SILS.pdf (in Ukrainian)
31. Pidpala, T. V. (2006). Selektsiia silskohospodarskykh tvaryn: Navchalnyi posibnyk [Breeding of farm animals: Study guide]. Mykolaiv: Vydavnychyi viddil MDAU [Mykolaiv: Publishing Department of MDAU]. https://moodle.znu.edu.ua/pluginfile.php/462263/mod_resource/content/1/Селекція%20СГ%20тварин.pdf (in Ukrainian)
32. Provatorov, G. V. (2023). Normy, ratsiony i pozhyvnist kormiv dlia riznykh vydiv silskohospodarskykh tvaryn: Dovidnyk [Norms, rations and nutrition of fodder for different types of farm animals: Handbook. Amounts], LLC "VTD "University Book", 488. https://oldiplus.ua/normi-godivli-ratsioni-i-pozhivnist-kormiv-dlya-riznih-vidiv-silsko-gospodarskih-tvarin/ (in Ukrainian)
33. Skoromna, O. I., Holembivskyi, S. O., Razanova, O. P., Vikarchuk, N., Hordii, A. M. (2022). Efektyvnist rozvedennia krosiv belhiiskoi blakytnoi porody velykoi rohatoi khudoby v Ukraini [. Effectiveness of breeding crosses of the Belgian blue breed of cattle in Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk [Taurian scientific bulletin], 125, 184–193. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.125.26 (in Ukrainian)
34. Solé, M., Gori, A. S., Faux, P. (2017). Age-based partitioning of individual genomic inbreeding levels in Belgian Blue cattle. Genet Sel Evol., 49, 92. https://doi.org/10.1186/s12711-017-0370-x
35. Tagljapietra, F. (2018). Growth performance, carcase characteristics and meat quality of crossbred bulls and heifers from double-muscled Belgian Blue sires and Brown Swiss, Simmental and Rendena dams. Italian Journal of Animal Science, 17(3), 565–573. https://doi.org/10.1080/1828051X.2017.1401911
36. Tkachuk, V. P. (2019). Porivnialna otsinka rostu ta rozvytku molodniaku poliskoi miasnoi porodyiu [Comparative assessment of growth and development of young Polish meat breed]. Tavriiskyi naukovyi visnyk [Taurian Scientific Bulletin], 109(2), 135-140. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2019.109-2.21 (in Ukrainian)
37. Van Wezemael, L., Verbeke, W., de Barcellos, M. D. (2010). Consumer perceptions of beef healthiness: results from a qualitative study in four European countries. BMC Public Health., 10, 342. https://doi.org/10.1186/1471-2458-10-342
38. Wenker, M. L., Verwer, C. M., Bokkers, E. A. M., Te Beest, D. E., Gort, G., de Oliveira, D., Koets, A., Bruckmaier, R. M., Gross, J. J., van Reenen, C. G. (2022). Effect of Type of Cow-Calf Contact on Health, Blood Parameters, and Performance of Dairy Cows and Calves. Frontiers in veterinary science, 9, 855086. https://doi.org/10.3389/fvets.2022.855086
39. Wetlesen, M. S., Åby, B. A., Vangen, O., Aass, L. (2020). Estimation of breed and heterosis effects for cow productivity, carcass traits and income in beef × beef and dairy × beef crosses in commercial suckler cow production, Acta Agriculturae Scandinavica, Section A – Animal Science, 69(3), 137–151. https://doi.org/10.1080/09064702.2020.1746825
40. Zanon, T., König, S., Gauly, M. (2020). A comparison of animal-related figures in milk and meat production and economic revenues from milk and animal sales of five dairy cattle breeds reared in Alps region, Italian Journal of Animal Science, 19, 1, 1318–1328. https://doi.org/10.1080/1828051X.2020.1839361
Опубліковано
2024-03-12
Як цитувати
Ладика, В. І., Тимченко, О. Л., Кисельов, О. Б., Опара, В. О., & Михалко, О. Г. (2024). ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ ТА ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ БИЧКІВ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ, ВИРОЩЕНИХ ЗА ІНТЕНСИВНОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 59-68. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.1.7

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>