ГІСТОСТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ М’ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ ЧИСТОПОРОДНИХ І ПОМІСНИХ СВИНЕЙ

Ключові слова: порода, м’ясо, гістоструктура, м’язова тканина, м’язові волокна, найдовший м’яз, міжпучковий жир, сполучна тканина

Анотація

В статті розглянуто результати вивчення і аналізу особливостей гістологічної будови м’язової тканини свиней при чистопородному розведенні і схрещуванні. Проведені гістологічні дослідження найдовших м’язів свиней різних порід свідчать про принципову схожість їх будови. Відмінності зводяться до різного співвідношення між сполучнотканинним компонентом м’яза, жировою тканиною і м’язовими волокнами. У свиней при досягненні 100 кг живої маси у найдовшому м’язі спини переважають м’язові волокна полігональної форми діаметром 29-58 мкм. Їх частка становила від 67,6 мкм (велика біла порода) до 71,7 мкм (помісі – велика біла х миргородська). М’язових волокон малого діаметра (до 29мк) у помісей менша кількість – 22,9% в порівнянні з великою білою – 28,7% та миргородською – 25,9%. На поперечних зрізах найдовшого м’яза спини чітко виявляються м’язові пучки першого порядку, відмежовані один від одного ніжними прошарками сполучної тканини. Три-п’ять таких пучків об’єднуються сполучнотканинними прошарками у пучки другого порядку, які в свою чергу утворюють пучки третього порядку. У найдовшому м’язі спини великої білої породи сполучнотканинні прошарки між м’язовими пучками менш виражені. У тварин миргородської породи ці прошарки значно грубіші і мають порівняно невелику кількість прошарків. Порівнянням даних щодо скупчення внутрішньом’язових жирових відкладень між досліджуваними групами тварин встановлено дещо нижчий процент жиру на поперечних зрізах м’яза свиней миргородської породи. Між підсвинками великої білої породи і помісями значної різниці не виявлено. У помісей ВБхМ дещо більший процент м’язових волокон діаметром від 29 до 58 мкм і понад 60 мкм. М’язових волокон малого діаметра (до 29 мкм) у помісей порівняно велика кількість – 22,9%. Встановлені деякі корелятивні взаємозв’язки між розвитком структурних елементів м’язової тканини та продуктивністю тварин.

Посилання

1. Bankovska I.B. (2017). Obgruntuvannia ta rozrobka systemy otsinky, prohnozuvannia i optymizatsii vyrobnytstva yakisnoi produktsii svynarstva. [Justification and development of a system of evaluation, forecasting and optimization of the production of high-quality pig products]. Mykolaiv, (in Ukrainian).
2. Birta H. O. (2009). Histolohichni doslidzhennia naidovshoho miaza spyny svynei riznoho napriamu produktyvnosti [Histological studies of the longest back muscle of pigs of different productivity directions]. Poltava, Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Vol. 1, 62–65. (in Ukrainian).
3. Birta H. O. (2011). Morfolohichnyi sklad tush pomisnykh svynei [Morphological composition of domestic pig carcasses]. Poltava, Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Vol. 4, 72-74. (in Ukrainian).
4. Bondarenko V. V., Hlavatchuk V. A. (2011). Yakist miasa u svynei za vykorystannia u hodivli kormovykh dobavok: Monohrafiia [Meat quality in pigs due to the use of feed additives in feeding: Monograph]. Vinnytsia: RVV VNAU, (in Ukrainian).
5. Chang R., Wei Y., Ma L. (2010). The judgment of beef marble texture based on the MATLAB image processing technology. International Conference on Computer and Computing Technologies in Agriculture (Nanchang, October 22–25, 2010). – Berlin, Heidelberg : Springer, P. 106–112.
6. Chen J., Liu M., Zong L. (2012). The fractal dimension research of Chinese and American beef marbling standards images. International Conference on Computer and Computing Technologies in Agriculture. Berlin, Heidelberg: Springer, P. 199–209.
7. Chen K. Qin C. (2008). Fractal feature analysis of beef marbling patterns. International Conference on Computer and Computing Technologies in Agriculture. Boston (MA): Springer, P. 2177–2186.
8. Heyer A. (2004). Performance, carcass and meat quality in pigs еnfluence of rearing system, breed and feeding: doctoral thesis. Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala. 54 p.
9. Horbatenko I.Iu., Hyl M.I. (2011). Biolohiia produktyvnosti silskohospodarskykh tvaryn [Biology of productivity of agricultural animals]. Mykolaiv, (in Ukrainian).
10. Konovalov I. V., Lykhach V.Ia., Luhovyi S.I. (2011). Histolohichna budova miazovoi tkanyny svynei [Histological structure of muscle tissue of pigs]. Kherson, Tavriiskyi naukovyi visnyk. Vol. 76, 282–286. (in Ukrainian).
11. Kovalenko B.P., Shevchenko O.B. (2019). Otsinka yakosti miasa svynei riznykh henotypiv pry chystoporodnomu rozvedenni ta skhreshchuvanni [Assessment of meat quality of pigs of different genotypes during purebred breeding and crossing]. Veterynariia, tekhnolohiia tvarynnytstva ta pryrodokorystuvannia. Vol.3, 201-206. (in Ukrainian).
12. Kovalenko R.O., Yesina E.V., Povod M.H., Martseniuk I.V. (2010). Vplyv tekhnolohii vyroshchuvannia svynei riznykh henotypiv na histostrukturu naidovshoho miaza [The influence of technologies of raising pigs of different genotypes on the histostructure of the longest muscle]. Dnipropetrovsk. Visnyk Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu. Vol. 2, 103-105. (in Ukrainian).
13. Kramarenko O. S., Kramarenko S. S., Lykhach A. V., Lykhach V. Ya. (2019). Fraktalnyi analiz histostruktury miazovoi tkanyny svynei: poperedni rezultatyrezultati [Fractal analysis of the histostructure of porcine muscle tissue: preliminary results]. Harkiv, Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN. Vol. 121, 146-156. (in Ukrainian).
14. Lykhach V. Ya., Lykhach A.V. (2019). Tekhnolohichni innovatsii u svynarstvi: monohrafiia [Technological innovations in pig farming: monograph]. Kyiv. FOP Yamchynskyi O.V., (in Ukrainian).
15. Rybalko V. P. (2006). Tendentsii i napriamy rozvytku svynarstva. [Trends and directions of development of pig farming]. Kyiv. Efektyvne tvarynnytstvo. Vol. 7, 7–11. (in Ukrainian).
16. Serrano S. Perán F., Jiménez-Hornero F. J. (2013). Multifractal analysis application to the characterization of fatty infiltration in Iberian and White pork sirloins. Meat science. P. 723–732.
17. Topiha V. S. Tribrat R. O., Lugovij S. I., Lihach V. Ya. (2008). Miasni henotypy svynei pivdennoho rehionu Ukrainy: monohrafiia [Meat genotypes of pigs of the southern region of Ukraine: Monograph]. Mykolaiv : MDAU, (in Ukrainian).
18. Tronchuk I.S. (2008). Fiziolohichni ta tekhnolohichni osnovy intensyfikatsii vyrobnytstva vysokoiakisnoi yalovychyny v Ukraini [Physiological and technological bases of intensification of high-quality beef production in Ukraine]. Poltava, Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Vol. 3, 60–66. (in Ukrainian).
Опубліковано
2024-07-23
Як цитувати
Бірта, Г. О., Горячова, О. О., Левошко, Н. В., Одарюк, Д. О., & Кузьмін, О. О. (2024). ГІСТОСТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ М’ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ ЧИСТОПОРОДНИХ І ПОМІСНИХ СВИНЕЙ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 20-24. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.2.3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають