ПЕРСПЕКТИВА РОЗВИТКУ ВОЛЬЄРНОГО ГОСПОДАРСТВА З РОЗВЕДЕННЯ МИСЛИВСЬКИХ ТВАРИН
Анотація
В оглядовій статті викладено аналітичний матеріал стосовно раціонального ведення мисливського господарства в системі соціальних цінностей країн світу та України. Матеріалами для аналітичного узагальнення проблеми з розведення мисливських тварин родини оленевих стали наукові публікації зарубіжних та вітчизняних дослідників, які вивчали історичні аспекти мисливського господарства, сучасний стан розвитку галузі та перспективи розведення оленів у світі, Україні та ТОВ АФ «Козацька». Активно розвивається вольєрне мисливське господарство у багатьох країнах світу з метою отримання м'ясної та пантової продукції. М'ясо диких звірів знаходить попит у населення. Так, в Іспанії щорічно добувають 70 тис. оленів, при загальній чисельності поголів'я понад 650 тис. особин. Від продажу оленини отримують 30-40 млн. євро доходу. М’ясо оленів, порівняно з м’ясом сільськогосподарських тварин, що вирощуються на фермах, приносить більше користі для здоров’я та вважається більш натуральним та «органічним». Крім біологічно активних речовин, необхідних для харчування людини, м'ясо оленя є дуже цінним джерелом вітамінів A, C, E і B, а також мінералів Fe, K, Ca, Mg, Cu, Zn і Se. Один із найпоширеніших у природі та одомашнений вид оленів в усьому світі та в Україні, який добре пристосований для вольєрного розведення – олень благородний (Cervus elaphus). Одна із найстаріших оленячих ферм, у якій утримується більш ніж 400 тварин, знаходиться на Закарпатті за десять кілометрів від міста Хуст у селі Липча. Тут упродовж 37 років олені живуть в умовах, наближених до природних – на 57 гектарах землі з власною водоймою, лісосмугою і полем, засіяним травою. У селі Радовичі Турійського району Волинської області, що у 60 кілометрах від Луцька, функціонує ферма з розведення благородного оленя площею 122 гектари. У 2018 році з Прибалтики сюди завезли 80 оленів. Вони чудово акліматизувалися, народили багато потомства, а в 2021 році на ферму завезли ще 200 оленів з країн Балтії. Популяція благородних оленів на території екопарку "Аміла" сягнула 400 голів. У Конотопському районі на Сумщині між селами Козацьке і Бочечки на території близько 50 гектарів створена ферма з розведення благородного оленя. Таким чином, на теренах України успішно існують як мисливські угіддя, так і вольєрні господарства з розведення благородного оленя з надійною перспективою розширеного відтворення цього виду. Більш ефективно організувати рентабельне мисливське господарство можливо за умов, якщо воно поєднане з іншою господарською діяльністю сільськогосподарського підприємства на кшталт ТОВ АФ «Козацька» Конотопського району.
Посилання
2. Brooks, E. G. E., Roberton, S. I., & Bell, D. J. (2010). The conservation impact of commercial wildlife farming of porcupines in Vietnam. Biological Conservation, 143(11), 2808–2814.
3. Bulte, E. H., & Damania, R. (2005). An economic assessment of wildlife farming and conservation. Conservation Biology, 19(4), 1222–1233.
4. Bureš, D., Bartoň, L., Kotrba R., & Hakl J. (2014). Quality attributes and composition of meat from red deer (Cervus elaphus), fallow deer (Dama dama) and Aberdeen Angus and Holstein cattle (Bos taurus). J Sci Food Agric. 2015 Aug 30;95(11):2299-306. doi: 10.1002/jsfa.6950. Epub, Nov 10. PMID: 25298298.
5. Costa, H., Mafra I., Oliveira, M.B.P.P., & Amaral J.S. (2016). Game: types and composition. In: Encyclopaedia of food and health; Caballero T.B., Finglas P.M., Toldrá F. (eds.). pp: 177-183. Academic Press, Oxford. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00345-7
6. Couchman, R. C. (1980). Deer farming in Australia. Animal production in Australia. http://www.asap.asn.au/livestocklibrary/1980/Couchman80.pdf
7. Daszkiewicz T., Woźna, J., Janiszewski, P., & Śmiecińska, K. (2023). A comparison of the quality of meat from female red deer (Cervus elaphus L.) and roe deer (Capreolus capreolus L.). Animal science and genetics. 19(2):13-25. https://doi.org/10.5604/01.3001.0053.6127.
8. Demartini E., Vecchiato D., Tempesta T., Gaviglio A., & Viganò R. (2018). Consumer preferences for red deer meat: a discrete choice analysis considering attitudes towards wild game meat and hunting, Meat Science, Vol. 146, рр 168-179, https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.07.031.
9. Hoffman L.C., & Cawthorn D. (2014). Species of meat animals | Game and Exotic Animals, Editor(s): Michael Dikeman, Carrick Devine, Encyclopedia of Meat Sciences (Second Edition), Academic Press, рр. 345-356, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384731-7.00081-7.
10. Hoffman, L. C., & Wiklund, E. (2006). Game and venison – Meat for the modern consumer. Meat Science, 74(1), 197–208.
11. Hutton, J. M., & Leader-Williams, N. (2003). Sustainable use and incentive-driven conservation: Realigning human and conservation interests. Oryx, 37(2), 215–226.
12. Jervis, P. J. (2000). Ecological principles and environmental issues. Prentice Hall.
13. Kaliuzhna O. (2024). Na oleniachu fermu pryvezly dvi sotni oleniv z baltiiskykh krain [Two hundred deer from the Baltic countries were brought to the reindeer farm]. URL: https://konkurent.ua/publication/74872/na-olenyachu-fermu-privezli-dvi-sotni-oleniv-z-baltiyskih-krain-foto/ (data zvernennia 09.09.2024) (in Ukrainian).
14. Khoietskyi P. B., Skolskyi I. M., & Pokhaliuk O. M. (2014). Perspektyvy vedennia myslyvskoho hospodarstva v uhiddiakh TZOV "Iavir plius" [Prospects for conducting hunting in the lands of «Yavir Plus» LLC.]. Scientific bulletin of NLTU of Ukraine. Vol. 24.6. pp. 15-19.
15. Kirkpatrick, R. C., & Emerton, L. (2010). Killing tigers to save them: Fallacies of the farming argument. Conservation Biology, 24(3), 655–659.
16. Kudrnáčová, E., Bartoň, L., Bureš, D., & Hoffman L. C. (2018). Carcass and meat characteristics from farm-raised and wild fallow deer (Dama dama) and red deer (Cervus elaphus): A review, Meat Science, Vol. 141, рр. 9-27, https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.02.020.
17. Landete-Kastylos Tomas. (2012). Na shliakhu do spilnoi yevropeiskoi stratehii menedzhmentu oleniv [Towards a common European deer management strategy]. Hunting. № 12. рр. 24-28.
18. Mandujano, S., & Gonza´lez-Zamora, A. (2009). Evaluation of natural conservation areas and wildlife management units to support minimum viable populations of whitetailed deer in Mexico. Tropical Conservation Science, 2(2), 237–250.
19. Milczarek, A., Janocha, A., Niedziałek, G., Zowczak-Romanowicz, M., Horoszewicz, E., & Piotrowski, S. (2021). Health-Promoting Properties of the Wild-Harvested Meat of Roe Deer (Capreolus capreolus L.) and Red Deer (Cervus elaphus L.). Animals, 11(7), 2108, doi: https://doi.org/10.3390/ ani11072108.
20. Omelianchuk O. (2024). Rohy y tryvohy. Yak u viinu zhyve oleniacha ferma na Zakarpatti [Horns and alarms. How does a deer farm in Transcarpathia live during the war]. URL: https://reporters.media/rogy-j-tryvogy/ (data zvernennia 09.09.2024) (in Ukrainian).
21. Pérez-Serrano, M.; De Palo, P.; Maggiolino, A.; Pateiro, M.; Gallego, L.; Domínguez, R.; García-Díaz, A.; Landete-Castillejos, T.; & Lorenzo, J.M. (2020). Seasonal variations of carcass characteristics, meat quality and nutrition value in Iberian wild red deer. Spanish Journal of Agricultural Research, Volume 18, Issue 3, e0605. https://doi.org/10.5424/sjar/2020183-16113
22. Petrychenko, V. V., & Rubtsova N. Yu. (2015). Volierne utrymannia dykykh kopytnykh: navchalno-metodychnyi posibnyk dlia zdobuvachiv stupenia vyshchoi osvity mahistra spetsialnosti «Myslyvske hospodarstvo» [Aviary keeping of wild ungulates: educational and methodical guide for higher education master's degree holders in the "Hunting economy" specialty]. Zaporizhzhia: ZNU, 105.
23. Phillip, L. E., Oresanya, T. F., & Jacques, J. St., (2007). Fatty acid profile, carcass traits and growth rate of red deer fed diets varying in the ratio of concentrate: dried and pelleted roughage, and raised for veni- son production. Small Ruminant Res 71:215-21.
24. Polak, T.; Rajar, A.; Gašperlin, L.; & Žlender, B. (2008). Cholesterol concentration and fatty acid profile of red deer (Cervus elaphus) meat. Meat Sci. 80, 864–869.
25. Rekun K., & Martyshko N. (2024). Na Chernihivshchyni 165 blahorodnykh oleniv vypustyly v myslyvskykh uhiddiakh [In Chernihiv Oblast, 165 red deer were released in hunting grounds]. URL: https://suspilne.media/chernihiv/642236-na-cernigivsini-165-blagorodnih-oleniv-vipustili-v-mislivskih-ugiddah/ (data zvernennia 09.09.2024) (in Ukrainian).
26. Rusanov D. (2024). Na Sumshchyni stvoryly unikalnu fermu z rozvedennia dykykh oleniv [A unique farm for breeding wild deer was created in Sumy Oblast]. URL: https://sumypost.com/sumynews/tvaryny/na-sumshhyni-stvoryly-unikalnu-fermu-z-rozvedennya-dykyh-oleniv-foto/ (data zvernennia 09.09.2024) (in Ukrainian).
27. Secchiari, P., Boselli, E., Serra, A., Mele, M., Savioli, S., Buccioni, A., Ferruzzi, G. &, Paoletti, F. (2001). Intramuscular fat qual- ity of wild fallow deer (Dama dama) meat. Prog Nutr 3:25-30.
28. Serrano, M. P. et al. (2019). Chapter 9. Carcass characteristics and meat quality of deer. In More Tan Beef, Pork and Chicken–the Production, Processing and Quality Traits of Other Sources of Meat for Human Diet (eds Lorenzo, J. M. et al.) 227–268 (Springer Nature Switzerland AG, Switzerland, 2019). https://doi.org/10.1007/978-3-030-05484-7.
29. Snyder, N. F. R., Derrickson, S. R., Beissinger, S. R., Wiley, J. W., Smith, T. B., Toone, W. D., & Miller, B. (1996). Limitations of captive breeding in endangered species recovery. Conservation Biology, 10(2), 338–348.
30. Soriano, A., & Sánchez-García, C. (2021). Nutritional Composition of Game Meat from Wild Species Harvested in Europe. In: Meat and Nutrition, Ranabhat C.L. (ed.). London, England, IntechOpen, doi: https://doi.org/10.5772/intechopen.97763.
31. Ugarkovic, N. K., Konjacic, M., Prpic, Z., Tomljanovic, K. & Ugarkovic, D. (2020). Effect of Sex and Age on Nutritional Content in Wild Axis Deer (Axis axis Erx.) Meat. Animals, 10, 1560; doi:10.3390/ani10091560
32. Utrilla, M. C., García Ruiz, A. & Soriano, A. (2014) Effect of Partial Replacement of Pork Meat with an Olive Oil Organogel on the Physicochemical and Sensory Quality of Dry-Ripened Venison Sausages. Meat Science, 97, 575-582.
33. Valencak, T.G., Gamsjäger, L., Ohrnberger, S. et al. (2015). Healthy n-6/n-3 fatty acid composition from five European game meat species remains after cooking. BMC Res Notes 8, 273. https://doi.org/10.1186/s13104-015-1254-1 1
34. Van, T.T.H., Yidana, Z., Smooker, P.M., & Coloe, P.J. (2020). Antibiotic use in food animals worldwide, with a focus on Africa: Pluses and minuses. Journal of Global Antimicrobial Resistance, 20: 170-177, doi: https://doi.org/10.1016/j.jgar.2019.07.031
35. Viganò, R., Demartini, E., Riccardi, F., Corradini, A., Besozzi, M., Lanfranchi, P., Chiappini, P.L., Cottini, A., & Gaviglio, A. (2019). Quality parameters of hunted game meat: Sensory analysis and pH monitoring. Italian Journal of Food Safety, 8(1):7724, doi: https://doi.org/10.4081/ijfs.2019.7724.
36. Volokh A. M. (2014). Myslyvski zviri Stepovoi Ukrainy: monohrafiia [Hunting animals of Steppe Ukraine: monograph]. Kherson: FLP Gryn D. S., 412.
37. Woodford, K. B., & Dunning, A. (1992). Production cycles and characteristics of rusa deer in Australia. In R. D. Brown (Ed.), The biology of deer (pp. 197–202). Springer Verlag.
38. Zeder, M. A. (2008). Domestication and early agriculture in the Mediterranean Basin: Origins, diffusion, and impact. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 105(33), 11597–11604.