АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ РОСЛИННИХ ЕКСТРАКТІВ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ У ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА

  • Ольга Георгіївна Бордунова Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-7120-1040
  • Вікторія Вікторівна Вечорка Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0003-4956-2074
  • Чанчжун Лю Хенаньський інститут науки і технологій http://orcid.org/0000-0002-7014-4486
  • Олександр Борисович Кисельов Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0003-0134-7893
  • Євгенія Анатоліївна Самохіна Сумський національний аграрний університет
Ключові слова: рослинні екстракти, антиоксиданти, виробництво курки, технологія, біологічно активні речовини, несучі якості, курячі яйця

Анотація

Авторами теоретично обґрунтована та практично доведена ефективність застосування фітогенних препаратів при виробництві продукції птахівництва. В контексті світової тенденції «заборони на резистентність» кормів, використання саме кормових добавок з підвищеним вмістом антиоксидантів позитивно впливають на антистресову здатність курчат-бройлерів, а також знижують його негативний вплив при масштабному вирощуванні. Використання антиоксидантних кормових добавок у птахівництві стало одним з найважливіших факторів, що підвищує продуктивність курчат-бройлерів в цілому на великих птахо-комплексах. Рослинні екстракти мають високий потенціал для використання як кормові добавки у сільському господарстві та є потенційно перспективним об'єктом наукових досліджень. У статті розглядаються антиоксидантні властивості кормових добавок на основі екстрактів рослин і їх застосування у птахівництві, а також забезпечується теоретична основа для подальшої розробки та застосування рослинних екстрактів при виробництві продуктів птахівництва.

Посилання

Liu Changxiao. 2017. Challenges and reflections on the development of contemporary antibiotics [J]. Chinese Journal of Antibiotics, 42(1):1-12.

Cheng Guyue,Hao Haihong,Xie Shuyu, 2014. Research progress of antibiotic substitutes[J].Chinese Agricultural Science Bulletin, 30(35):97-106.

Jin Lizhi. 2010.The application of plant extract additives in animal nutrition and the research progress of its mechanism[J]. Chinese Journal of Nutrition, 22(5): 1154-1157.

Gu Renyong, Liu Yingying. 2006. Study on the antibacterial and antioxidant properties of oregano essential oil[J]. Food and Fermentation Industries, 32(10): 51-52.

Economou K D, Oreopoulou V, Thomopolous C. 1991. Antioxidant properties of some plant extracts of the Labiatae family[J]. Journal of the American Chemical Society, 68:109-113.

Liu Shide, Yu Yuwen, Zhang Jianhua, 2003. Application research of rosemary antioxidant extract[J]. Food Science, 24(2): 95-99.

Shi Donghui, Li Tiexin, Ma Xuehui. 2010. Antioxidant effect of Zhili grass extract on weaned piglets and its influence on growth performance. Chinese Journal of Animal Husbandry, 46(4): 53-57.

Liu Shuxing, Zhao Fang. 2007. Research progress in developing antioxidants from natural plants[J]. Food Research and Development, 28(7): 179-182.

Zhao Yanhong, Li Jianke, Zhao Wei, 2009. Evaluation of in vitro antioxidant activity of common medicinal and edible plants[J]. Food Science, 30(3): 104-106.

Wu Yinghua, Ren Fenglian. 2014. Comparative study on the in vitro antioxidant activity of seven plant extracts[J]. Chinese Patent Medicine, 36(6): 1298-1230.

Wei Zheng, Shiow Y Wang. 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs [J]. Agric. Food Chem, 49: 5166-5168.

Slavomir M, Rudolf C, Peter P, 2008. Antioxidative effect of oregano supplemented to broilers on oxidative stability of poultryment. Original Research Paper, 45(2):61-66.

Botsoglou N A, Floroupaneri P, Christaki E, 2002. Effect of dietary oregano essential

oil on performance of chickens and on ironinduced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues[J].British Poultry Science, 43: 223-230.

Zhang Guizhi, Geng Sha, Yang Haiyan, 2007. Research progress in plant antioxidant components[J]. Food Science, 28(12): 551-553.

Aruoma O I, Murcia A, Butler J, 1993. Evaluation of the antioxidant and prooxidant actions of garlic acid and its derivatives. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 41(11): 1880-1885

Mark Hodges D, Delong John M, Forney Charles F, 1999. Improving the thiobarbituric acid-Reactive-substances assay for estimating lipid peroxidation in plant tissues containing anthocyanin and other interfering compounds. Planta, 207(4): 604-611.

Brand- Williams W, Cuvelier M E, Berset C. 1995.Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensmittel-Wissen-schaft and Technologies, 41: 1738-1744.

Milos T, Kulisic A, Radonic V. 2004. Use of different methods for testing antioxidative activity of oregano essential oil[J]. Food Chemistry, 85: 633-640.

Tan Yuxin, Ye Tao, Liu Xiangxin, 2010. Research progress on antioxidant components and mechanism of plant extracts[J]. Food Science, 31(15): 288-291

Liu Xiaohua, Gao Weihua, Xia Yu, 2004. Effects of tea polyphenols on broiler performance, slaughter performance and meat quality. Modern Animal Husbandry and Veterinary Medicine, 12: 9-11.

Shi Donghui, Chen Junfeng, Zhao Liansheng, 2013. Study on the effect of Lamiaceae plant extracts on the antioxidant function of broiler serum and the oxidation of chicken lipids[J]. Animal Health, 49(7): 64-66.

Jang I S, Y H. Ko, H Y Yang, 2004. Influence of essential oil components on growth performance and the functional activity of the pancreas and small intestine in broiler chickens. Asian-australas. J. Anim. Sci.,7(3): 394-400.

Li Guosheng. 2001.Efficacy test on breeding yellow-feather broilers with Haoligao additives[J]. Poultry and Poultry Disease Control, 12: 20-21.

Yu Wei, Liu Haiyan, Qi Hongwei. 2011.The effects of glycopeptide ketone terpenes on the production performance and blood hormone levels of laying hens. China National Poultry,33(20):21 -23.

Wu Jiajing, Zhou Hanlin, Rong Guang, 2012. Effects of okra leaf powder on cecal microbes and intestinal tissue structure of Hailan brown layers. Journal of Livestock Ecology, 33(3):42-47.

Radwan Nadia L, Hassan R A, Qota E M. 2008. Effect of Natural Antioxidant on Oxidative Stabili-ty of Eggs and Productive and Reproductive Performance of Laying Hens[J]. International Journal of Poultry Science, 7(2): 134-135.

Wu Xingjin. 2005. The effect of feeding Yilusu on laying performance of laying hens. Guizhou Animal Husbandry and Veterinary Medicine, 29(3): 1-2

Wei Bingdong, Yu Wei, Tao Hao, 2011. Effects of Astragalus Polysaccharides on Growth Performance, Organ Index and Antioxidant Capacity of Broilers from 1 to 14 Days of Age. Journal of Animal Nutrition, (3):486-491.

Meng Xianrong, Li Qingzhang, Qu Qihuan, 2002. Effects of astragalus polysaccharide and lentinan on macrophage activity and interleukin-1 in vitro viability in virulent Marek’s disease infected chickens[J]. Chinese Journal of Veterinary Medicine, 38 (007): 33-34.

Wei Bingdong, Tao Hao, Yu Wei, 2012. Effects of Astragalus Polysaccharides on Growth Performance, Organ Index and Antioxidant Capacity of Broiler Chickens under Hydrocortisone Oxidative Stress. Acta Zoo Nutrition, 24(010) : 1939-1945.

Wu Hua, Zhang Hui, Duan Qihui. 2010. The effect of licorice residue on the quality of grazing broiler chicken[J].Journal of Qinghai University (Natural Science Edition),28(03):58-61.

Shao Qi, Zhang Cai, Niu Yale, Zhang Xiong, Wang Hongwei, Wang Jicang, Yang Zijun. 2016. The effect of licorice cream on the growth performance and antioxidant capacity of broilers. Feed Industry,37(08):41-44.

Zhang Lin. 2013. The effect of quercetin on layer performance and lipid metabolism[D]. Harbin: Northeast Agricultural University.

Wang Xiaohui, Xin Shijie, Zou Wenbin, 2019. Effects of dietary supplementation of rosemary, vitamin E, vitamin C and soybean oil on the expression of HSP70 and LYZ genes in different tissues of laying hens during high temperature period. Chinese Journal of Veterinary Medicine, 39 (4): 767-773.

Xu Jing, Yang Shuzhan, Hu Bianwen, 2020. The effect of garlic essential oil on the production performance of laying hens and chicken flavors in late laying period. Chinese Journal of Animal Nutrition, 32 (1): 199-205.

Опубліковано
2022-01-05
Як цитувати
Бордунова, О. Г., Вечорка, В. В., Лю, Ч., Кисельов, О. Б., & Самохіна, Є. А. (2022). АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ РОСЛИННИХ ЕКСТРАКТІВ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ У ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 13-17. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають