ЛУЖНА ФОСФАТАЗА СИРОВАТКИ КРОВІ ТА ЇЇ ЗВ'ЯЗОК З ВІДГОДІВЕЛЬНИМИ І М’ЯСНИМИ ЯКОСТЯМИ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ РІЗНОЇ ВНУТРІПОРОДНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ЗА ІНДЕКСОМ ЛІВІ
Анотація
В статті наведено результати дослідження лужної фосфатази сироватки крові, відгодівельних і м’ясних якостей молодняку свиней різної внутріпородної диференціації за індексом Ліві. Роботу виконано згідно програми наукових досліджень Національної академії аграрних наук України № 30 «Інноваційні технології племінного, промислового та органічного виробництва продукції свинарства», завдання «Розробити локальну систему селекції та гібридизації свиней із використанням сучасних генетичних методів (ДНК-маркерів)». Оцінку молодняку свиней за відгодівельними і м’ясними якостями проводили згідно вимог «Методики оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства в умовах племінних заводів і племінних репродукторів», активність лужної фосфатази – за методикою Кінга–Армстронгома. Для розрахунку індексу Ліві використовували показники живої маси та довжини тулуба молодняку свиней у віці 176-180 діб. Установлено, що активність лужної фосфатази сироватки крові молодняку свиней підконтрольного стада відповідають фізіологічній нормі клінічно здорових тварин; за віком досягнення живої маси 100 кг, товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців та довжиною охолодженої туші – І класу та класу еліта. З урахуванням внутріпородної диференціації молодняку свиней великої білої породи за індексом Ліві встановлено, що тварини І піддослідної групи (ІЛ=40,19–41,64) переважали ровесників ІІ (ІЛ=36,43-40,14) за середньодобовим приростом живої маси на 4,95 %, віком досягнення живої маси 100 кг – 2,16 %, товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців – 6,45 %. довжиною охолодженої туші – 4,09 %. Суттєвої різниці між групами за довжиною охолодженої туші, найбільшою (передньою) та найменшою (задньою) шириною беконної половини туші не встановлено. Кількість достовірних зв’язків між активністю лужної фосфатази сироватки крові, відгодівельними і м’ясними якостями молодняку свиней підконтрольної популяції становить 35,71 %. Максимальну прибавку додаткової продукції одержано від молодняку свиней І піддослідної групи (індекс Ліві коливається у межах від 40,19 до 41,64 бала) (+1,85 %), а її вартість, яку було одержано від реалізації однієї голови молодняку свиней зазначених груп дорівнює +124,21 гривень. Критерієм відбору високопродуктивних тварин основного стада за абсолютними показниками відгодівельними і м’ясними якостями їх потомства є їх відповідність класу еліта, за індексом Ліві – 40,19–41,64 бала.
Посилання
2. Bankovska, I. B., & Voloshchuk, V. M. (2015). Vplyv faktoriv henotypu ta sposobu utrymannia na morfolohichnyi sklad tush svynei [Influence of factors of genotype and method of maintenance on the morphological composition of pig carcasses]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 2(2), 91–99 (in Ukrainian).
3. Bankovska, I. B., & Voloshchuk, V. M. (2015). Vplyv faktoriv henotypu ta sposobu utrymannia na morfolohichnyi sklad tush svynei [Influence of factors of genotype and method of maintenance on the morphological composition of pig carcasses]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 2(84), 91–99 (in Ukrainian).
4. Barkar, Ye. V., & Dekhtiar, Yu. F. (2017). Vykorystannia knuriv-plidnykiv miasnykh porid dlia pokrashchennia pokaznykiv rostu ta vidhodivelnykh yakostei molodniaku svynei [Use of breeding boars of meat breeds to improve growth indicators and fattening qualities of young pigs]. Nauchnyj vzgljad v budushhee, 6(5), 16–20 (in Ukrainian).
5. Berezovskyi, M. D., & Khatko, I. V. (2005). Metodyky otsinky knuriv i svynomatok za yakistiu potomstva v umovakh pleminnykh zavodiv i pleminnykh reproduktoriv [Methods of evaluation of boars and sows according to the quality of the offspring in the conditions of breeding farms and breeding breeders]. Suchasni metodyky doslidzhen u svynarstvi, 32–37 (in Ukrainian).
6. Berezovskyi, M. D., Onyshchenko, A. O., & Vashchenko, P. A. (2016). Otsinka vidhodivelnykh i miasnykh yakostei svynei velykoi biloi porody zavodskoho typu “Bahachanskyi” [Evaluation of fattening and meat qualities of pigs of the large white breed of factory type "Bagachanskyi"]. Svynarstvo, 68, 40–47 (in Ukrainian).
7. Chen, M., Wang, A., Fu, J., & Li, N. (2004). Different allele frequencies of MC4R gene variants in Chinese pig breeds. Archiv fuer Tierzucht Dummerstorf, 47(5), 463–468. https://doi.org/10.5194/aab-47-463-2004
8. Fontanesi, L., Speroni, C., Buttazzoni, L., Scotti, E., Nanni Costa, L., Davoli, R., & Russo, V. (2010). Association between cathepsin L (CTSL) and cathepsin S (CTSS) polymorphisms and meat production and carcass traits in Italian Large White pigs. Meat Science, 85(2), 331–338. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2010.01.023
9. Garmatyk, K., Susol, R., Broshkov, M., Danchuk, O., Panikar, I., & Susol, L. (2020). Assessment of the quality of modern commercial pork products. Food science and technology, 14(2), 41–49. https://doi.org/10.15673/fst.vl4i2.1718
10. Hryban, V. H., Chumak, V. O., & Nemyrovskyi, V. I. (2001). Klinichna biokhimiia tvaryn [Clinical biochemistry of animals]. Dnipropetrovsk (in Ukrainian).
11. Hryshyna, L. P., & Fesenko, O. H. (2015). Efektyvnist vykorystannia spetsializovanoho typu svynei za skhreshchuvannia ta hibrydyzatsii [The efficiency of using a specialized type of pig for crossbreeding and hybridization]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 2(84), 40–47 (in Ukrainian).
12. Instruktsiia z bonituvannia svynei. Instruktsiia z vedennia pleminnoho obliku u svynarstvi [Instructions for the sounding of pigs. Instructions for keeping pedigree records in pig breeding]. Vydavnycho-polihrafichnyi tsentr «Kyivskyi universytet». Kyiv, 2003. 64 s (in Ukrainian).
13. Khalak, V. I., & Ivanina, O. P. (2021). Fattening and Meat Qualities of the Different Genotypes Large White Breed Young Pigs for the Gene MC4R Melanocortin Receptor and their Relationship with Some Biochemical Parameters of Blood Serum. In Journal of Mountain Agriculture on the Balkans, 24(6), 47–60.
14. Khalak, V. I., Cherniavskyi, S. Ye., Voloshchuk, V. M., Pocherniaiev, K. F., & Ilchenko, M. O. (2019). Vidhodivelni ta miasni yakosti molodniaku svynei riznykh henotypiv za SNP c.1426 G>A hena retseptoru melanokortynu 4 (MC4R) ta za umov yikh rozpodilu za deiakymy oznakamy [Feeding and meat qualities of young pigs of different genotypes according to SNP c.1426 G>A of the melanocortin 4 receptor (MC4R) gene and according to the conditions of their distribution according to some characteristics]. Svynarstvo, 157–165 (in Ukrainian).
15. Khalak, V. I., Gutyj, B. V., & Bordun, O. M. (2022). Innovative methods of evaluation of sows by indicators of reproductive qualities and criteria for their selection by some multicomponent mathematical models. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series : Agricultural sciences, 24(96), 70–77. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9609
16. Khalak, V., & Gutyj, B. (2023). The level of discreteness of the signs of the own productivity of repair pigs and the reproductive qualities of sows of different breeding value: criteria for the selection of highly productive animals according to the BLUP index. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 25(98), 53–59. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9809
17. Khalak, V., Gutyj, B., & Denysiuk, O. (2022). Some parameters of the interior and productivity of young beef cattle. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series : Agricultural Sciences, 24(96), 131–138. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9618
18. Kim, K. S., Larsen, N. J., & Rothschild, M. F. (2001). Rapid communication: linkage and physical mapping of the porcine melanocortin-4 receptor (MC4R) gene. Journal of Animal Science, 78(3), 3–16. https://doi.org/10.2527/2000.783791x
19. Kodak, T., & Vovk, V. (2014). Zabiini yakosti vidhodivelnoho molodniaku, oderzhanoho vid riznykh poiednan [Slaughter qualities of fattening young animals obtained from different combinations]. Tvarynnytstvo Ukrainy, 7, 18–20 (in Ukrainian).
20. Kovalenko, V. P., Khalak, V. I., Nezhlukchenko, T. I., & Papakina, N. S. (2010). Biometrychnyi analiz minlyvosti oznak silskohospodarskykh tvaryn i ptytsi. Navchalnyi posibnyk z henetyky silskohospodarskykh tvaryn [Biometric analysis of the variability of signs of farm animals and poultry. Study guide on the genetics of farm animals]. Kherson : Oldi (in Ukrainian).
21. Kramarenko, S. S., Luhovyi, S. I., Lykhach, A. V., & Kramarenko, O. S. (2019). Analiz biometrychnykh danykh u rozvedenni ta selektsii tvaryn: navchalnyi posibnyk [Analysis of biometric data in animal breeding and selection: a tutorial]. Mykolaiv : MNAU (in Ukrainian).
22. Lugovoy, S. I., Kramarenko, S. S., & Lykhach, V. Ya. (2017). Genetic polymorphism of the Landrace pig based on microsatellite markers. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series : Agricultural Sciences, 19(74), 63–66. https://doi.org/10.15421/nvlvet7414
23. Lykhach, V. Ya., Luhovyi, S. I., Faustov, R. V., Atamaniuk, I. P., & Kramarenko, O. S. (2021). Henetychna struktura populiatsii svynei riznykh porid za henamy CTSL ta MC4R [Genetic structure of pig populations of different breeds according to CTSL and MC4R genes]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 118, 253–260 (in Ukrainian).
24. Lykhach, V., Lykhach, A., Duczmal, M., Janicki, M., Ogienko, M., Obozna, A., Kucher, O., & Faustov, R. (2020). Management of innovative technologies creation of bio-products : monograph. Opole-Kyiv.
25. Oliinychenko, Ye. K., Vovk, V. O., Buslyk, T. V., Ilchenko, M. O., & Balatskyi, V. M. (2019). Henetychnyi ta asotsiatyvnyi analiz odnonukleotydnoho polimorfizmu g.22 G-C v heni katepsynu F svynei riznykh porid [Genetic and association analysis of single nucleotide polymorphism g.22 G-C in cathepsin F gene of pigs of different breeds]. Animal science and food technology, 10(1), 21–26.
26. Povod, M. G., Opara, V. O., Mykhalko, O. G., Povoznikov, M. G., Lykhach, V. Y., Voshchenko, I. B., Gutyj, B. V., & Moisei, I. S. (2022). Effectiveness of using high-protein sunflower concentrate in pig feeding. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series : Agricultural sciences, 24(97), 3–15. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9701
27. Povod, M., Mykhalko, O., Gutyj, B., Mironenko, O., Verbelchuk, S., Koberniuk, V., & Tkachuk, O. (2022). Dependence of the microclimate parameters of the pig house on different frequency of manure pits emptying and outdoor temperature. Scientific Papers. Series “Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development”, 22(4), 603–616.
28. Saienko, A. M., & Balatskyi, V. M. (2009). Polimorfizm QTL-heniv v porodakh svynei riznoho napriamu produktyvnosti [Polymorphism of QTL genes in pig breeds of different directions of productivity]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy, 138, 272–278 (in Ukrainian).
29. Siratskyi, Y. Z., Fedorovych, Ye. I., Hopka, B. P., Fedorovych, V. S., & Skotsyk V. Ye. (2009). Interier silskohospodarskykh tvaryn: navchalnyi posibnyk [The interior of farm animals: a study guide]. Kyiv : Vyshcha osvita (in Ukrainian).
30. Susol, R., Garmatyuk, K., & Tatsiy, O. (2021). The Phenomenon of Sexual Dimorphism in the Context of Rearing Pigs Modern Commercial Breeds under Conditions of the South of Ukraine. Scientific Papers-Animal Science Series : Lucrări Ştiinţifice – Seria Zootehnie, 75, 307–312.
31. Tsybenko, V. H., Vashchenko, P. A., & Saienko, A. M. (2018). Novitni selektsiino-henetychni metody u pleminnii roboti z myrhorodskoi porodoiu svynei [The latest selection and genetic methods in breeding work with the Myrhorod breed of pigs]. Svynarstvo, 71, 70–78 (in Ukrainian).
32. Vashchenko, P. A. (2008). Selektsiini indeksy v svynarstvi [Breeding indices in pig breeding]. Svynarstvo, 56, 15–19 (in Ukrainian).
33. Vlizlo, V. V., Fedoruk, R. S., & Ratych, I. B. (2012). Laboratorni metody doslidzhen u biolohii, tvarynnytstvi ta veterynarnii medytsyni: Dovidnyk [Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine: Handbook]. Lviv : Spolom Dnipropetrovsk (in Ukrainian).
34. Voloshchuk, O. V., & Hryshyna, L. P. (2017). Vplyv henotypu knuriv na vidhodivelni ta miasni oznaky otrymanoho vid nykh molodniaku [The influence of the genotype of wild boars on fattening and meat characteristics of young animals obtained from them]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu Seriia «Tvarynytstvo», 7(33), 58–62 (in Ukrainian).
35. Voloshchuk, V. M., & Vasyliv, A. P. (2013). Vidhodivelni, zabiini ta miasni yakosti pidsvynkiv miasnykh porid [Fattening, slaughter and meat qualities of piglets of meat breeds]. Svynarstvo, 62, 8–13 (in Ukrainian).
36. Voloshchuk, V. M., Hetia, A. A., & Tsereniuk, O. M. (2017). Vyvchennia miasnoi produktyvnosti svynei. Metodolohiia ta orhanizatsiia naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi: posibnyk [Study of meat productivity of pigs. Methodology and organization of scientific research in animal husbandry: manual]. Kyiv : Ahrarna nauka, 124–129 (in Ukrainian).
37. Voloshchuk, V. M., Hyria, V. M., Khalak, V. I., & Malyk, V. I. (2013). Vidhodivelni ta miasni yakosti svynei riznykh selektsiinykh stad v umovakh stantsii kontrolnoi vidhodivli Instytutu svynarstva i APV NAAN Ukrainy [Fattening and meat qualities of pigs of different breeding herds in the conditions of the control feed station of the Institute of Pig Breeding and APV of the National Academy of Sciences of Ukraine]. Biuleten Instytutu silskoho hospodarstva stepovoi zony NAAN Ukrainy, 4, 146–152 (in Ukrainian).