ВПЛИВ ГЕНОТИПУ І ПЕРЕДЗАБІЙНОЇ МАСИ НА ХІМІЧНИЙ СКЛАД М’ЯСА СВИНЕЙ
Анотація
У статті розглянуто результати дослідження основних показників хімічного складу (вміст загальної вологи, сухої речовини, внутрішньо-м’язового жиру, протеїну та золи), найдовшого м’яза спини свиней різних генотипів двох вагових кондицій (100 і 120 кг). Дослідження проводились на чистопородному поголів’ї свиней порід різного напряму продуктивності: І група – велика біла порода (ВБ), ІІ група – миргородська порода (М), ІІІ група – полтавська м’ясна порода (ПМ), ІV група – порода ландрас (Л), V група – червона білопояса порода (ЧБП). Відгодівля здійснювалась за трьома рівнями: середньодобові прирости – 250–350 г (типовий рівень), 600–800 г (середній рівень) та 800–1000 г (інтенсивний рівень). Результати досліджень хімічного складу найдовшого м'яза спини підтвердили той факт, що такі показники, як вміст протеїну та жиру в м'ясі визначаються перш за все породним фактором. З віком у свиней відбувається зниження вмісту вологи в м’язовій тканині. При середньодобових приростах 250–350 г не визначено вагомої різниці між показниками кількісті протеїну, яка коливалась на рівні 19,88–19,93 % за передзабійної маси 100 кг та 18,08–19,43 % – 120 кг. В певній мірі низькі прирости живої маси не дали змогу проявитись генетичним можливостям свиней різних генотипів. При середньодобових приростах 600-800 г кількість вологи в м’ясі знаходилась в межах фізіологічної норми, статистично значущої різниці між групами свиней за цим показником не встановлено. Вміст жиру в м’ясі свиней сального напряму був значно вищий – 3,12 і 3,98 %, ніж у дослідних тварин м’ясних порід як за передзабійної живої маси 100 кг, так і 120 кг. При середньодобових приростах 800-1000 г встановлено, що м’ясо тварин, отриманих від м’ясних генотипів, відрізнялось підвищеним вмістом протеїну та нижчим вмістом жиру. З підвищенням передзабійної живої маси зі 100 до 120 кг у м’ясі тварин усіх досліджуваних генотипів простежувалась тенденція до підвищення вмісту внутрішньо-м’язового жиру завдяки зменшенню вмісту вологи та протеїну.
Посилання
2. Bankovska I.B. (2017). Obgruntuvannia ta rozrobka systemy otsinky, prohnozuvannia i optymizatsii vyrobnytstva yakisnoi produktsii svynarstva [Justification and development of a system of assessment, forecasting and optimization of the production of high-quality pig products]. Avtoref. dys. d-ra. s.-h. nauk: 06.02.01. Mykolaiv, (in Ukrainian).
3. Baranova H. S. (2014). Miaso-salna produktyvnist i fizyko-khimichni vlastyvosti miasa svynei riznykh henotypiv. [Meat and fat productivity and physicochemical properties of pig meat of different genotypes]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Vol. 2. (in Ukrainian).
4. Berezovskyi M. D., Naryzhna O.L. (2015). Khimichnyi sklad i fizyko-khimichni vlastyvosti miasa ta sala svynei, oderzhanykh pry poiednanni svynomatok velykoi biloi porody z terminalnymy i chystoporidnymy knuramy riznykh henotypiv. [Chemical composition and physico-chemical properties of meat and lard of pigs obtained by mating large white sows with terminal and purebred boars of different genotypes]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. Vol. 2(2). (in Ukrainian).
5. Voloshchuk V. M., Hyria V. M., Khalak V. I., Malyk V. I. (2013). Vidhodivelni ta miasni yakosti svynei riznykh selektsiinykh stad v umovakh stantsii kontrolnoi vidhodivli Instytutu svynarstva i APV NAAN Ukrainy [Fattening and meat qualities of pigs of different breeding herds in the conditions of the control feed station of the Institute of Pig Breeding and APV of the National Academy of Sciences of Ukraine]. Biuleten Instytutu silskoho hospodarstva stepovoi zony NAAN Ukrainy. Vol. 4. (in Ukrainian).
6. Hnitsevych V.A. (2022). Kharchovi tekhnolohii. Tekhnolohiia produktiv tvarynnoho pokhodzhennia. [Food technologies. Technology of products of animal origin.]. Kryvyi Rih : DonNUET, (in Ukrainian).
7. Pirova L.V., Kosior L.T., Mashkin Yu.O., Lastovska I.O. (2017). Khimichnyi, mineralnyi i aminokyslotnyi sklad miasa svynei za vvedennia selenovmisnykh dobavok u ratsion. [Chemical, mineral and amino acid composition of pig meat after the introduction of selenium-containing supplements into the diet.]. Ukrainian Journal of Ecology, Vol. 7(2), (in Ukrainian).
8. Lykhach V. Ya. Lykhach A. V. (2020). Tekhnolohichni innovatsii u svynarstvi [Technological innovations in pig farming]: monohrafiia. K. : NUBiP Ukrainy, (in Ukrainian).
9. Lykhach V. Ya., Faustov R. V., Shebanin P. O., Lykhach A. V., Lenkov L. H. (2022). Pidvyshchennia produktyvnosti svynei za vykorystannia suchasnoho henofondu ta innovatsiinykh tekhnolohichnykh rishen: monohrafiia [Increasing the productivity of pigs through the use of modern gene pool and innovative technological solutions]. monohrafiia. Mykolaiv: Ilion, (in Ukrainian).
10. Novikova N.V. (2013). Pokaznyky yakosti miasa svynei z riznoiu stres-ctiikistiu v umovakh plemzavodu TOV «Fridom farm bekon» [Meat quality indicators of pigs with different stress resistance in the conditions of the breeding farm of Freedom Farm Bacon LLC]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Vol. 85, (in Ukrainian).
11. Skarednov D. Yu. (2013). Khimichnyi sklad i fizyko-khimichni vlastyvosti miazovoi ta zhyrovoi tkanyny svynei za umov vykorystannia bilkovykh soievykh kormiv [Chemical composition and physicochemical properties of muscle and fat tissue of pigs under the conditions of using soy protein feed]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Vol. 3. (in Ukrainian).
12. Tkachyk L. V., Tkachuk S. A. (2019). Khimichnyi sklad miasa pislia zastosuvannia orhanichnykh kormovykh dobavok pry vidhodivli svynei. [Chemical composition of meat after the use of organic feed additives during fattening of pigs] Bioresursy ta pryrodokorystuvannia. Vol. 1–2. (in Ukrainian).
13. Khalak V.I., Hutii B.V., Verbelchuk T.V., Ilchenko M.O., Martyshuk T.V. (2023). Yakist kharchovykh produktiv: fizykokhimichni vlastyvosti miazovoi tkanyny molodniaku svynei velykoi biloi porody [Quality of food products: physicochemical properties of muscle tissue of young pigs of the large white breed]. Materialy naukovo-praktychnoi onlain konferentsii «Bezpechnist ta yakist kharchovykh produktiv u kontseptsii «Iedyne zdorovia». m. Lviv, (in Ukrainian).
14. Khramkova O.M., Povod M.H. (2020). Zalezhnist fizyko-khimichnykh vlastyvostei ta khimichnoho skladu miasa svynei vid yikh henotypu i peredzabiinoi zhyvoi masy [Dependence of physico-chemical properties and chemical composition of pig meat on their genotype and pre-slaughter live weight]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. Vol. 1. (in Ukrainian).
15. Chudak R.A., Poberezhets Yu. M., Ushakov V. M., Babkov Ya. I. (2021). Vplyv kormovykh dobavok ta kombikormiv na produktyvnist ta yakist miasa u svynei [The effect of feed additives and compound feed on productivity and meat quality in pigs]. Monohrafiia. (in Ukrainian).
16. Shebanin P. O. (2016). Vplyv kormovoi dobavky «Bio plius 2b» na yakisni pokaznyky svynyny [The influence of feed additive "Bio plus 2b" on the quality indicators of pork]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. Vol. 2 (90). (in Ukrainian).
17. Fehér G., Fazekas S., I Sándor, Kollár N., (1990). The comparative morphology of the muscle tissues and changes in constituents in the pig types. Anat Histol Embryol. – Vol. 19 (3) . рр 193-207.
18. Lazarevich A.N., Efimova L.V., Ivanova O.V., (2017). Effectiveness analysis of crossbreding the hybrid sows with thoroughbred and terminal sires. In the World of Scientific Discoveries, Series B. Vol 2. рр.16-32.
19. Okrouhlá, M., Stupka, R., Čítek, J., Šprysl, M., Brzobohatý, L., Vehovský, K., & Kluzáková, E., (2013). Effect of lean meat proportion and gender on amino acid content in pork. Research in pig breeding, Vol. 7 (2), рр 12– 14.
20. Rothschild, M. F., Hu, Z., & Jiang, Z. (2007). Advances in QTL Mapping in Pigs. International Journal of Biological Sciences, Vol. 3(3), рр. 192–197.
21. Sundruma, A., Aragona, A., Schulze-Langenhorstb, C., Bütferingb, L., Henningc, M. and Stalljohannb, G., (2011). Effects of feeding strategies, genotypes, sex, and birth weight on carcass and meat quality traits under organic pig production conditions. NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences. issues 3-4, Vol. 58, pp. 163 – 172.