ПОРІВНЯННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ

Ключові слова: молоко, порода, кореляція, вміст жиру, вміст білка, соматичні клітини

Анотація

На формування якісних та кількісних показників молочної продуктивності корів мають вплив генотипові та паратипові чинники. Між тваринами різного походження існує істотна різниця за величиною надоїв та вмісту в молоці окремих його складових. Тваринам з найвищою молочною продуктивністю, як правило, притаманні нижчий вміст складових молока і навпаки. Для виконання поставленої мети, проведені дослідження в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на 35 тваринах української чорно-рябої молочної породи та поголів’ї 35 корів сумського внутрішньопородного типу української чорно-рябої молочної породи. Вміст складових в молоці визначали у лабораторії Сумського національного аграрного університету на обладнанні Ultrasonic milk analyzer Master Classic виробник Milkotester Ltd (Болгарія). В результаті проведених досліджень встановлено, що за середньою величиною надоїв тварини піддослідних груп відповідають стандартам породи. За вмістом жиру та білка в молоці корови переважали стандарти порід. За вмістом основних складових молока статистично незначущу перевагу мали тварини першої групи. При цьому вони також переважали за вмістом соматичних клітин. Встановлено, що у тварин досліджуваних груп між вмістом окремих складових існують взаємозв’язки різного напрямку та величини. Статистично значущі коефіцієнти кореляції виявлені між вмістом: жиру та білка; жиру та казеїну; жиру та сухої речовини; білка та казеїну; білка та сухої речовини; білка та сухого знежиреного молочного залишку. Встановлено статистично значущий зв'язок між вмістом соматичних клітин та вмістом окремих складових молока. Зниження вмісту лактози, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку відмічено при зростанні вмісту соматичних клітин в молоці.

Посилання

1. Carenko, O. M., Zlobin, Yu. A., Sklyar, V. G. and Panchenko, S. M. (2000) Komp’yuterni metodi v silskomu gospodarstvi ta biologiyi : navchalnij posibnik [Computer methods in agriculture and biology: a textbook]: Sumi: «Universitetska kniga» (in Ukrainian)
2. Chumel, R. A. (2004). Genetic-biochemical and productive features of cattle in the north-eastern region of Ukraine. Abstract of Ph. D. dissertation, Chubinske, Kyiv region
3. Bras, R. (2009). Milk quality of Jersey cows kept on winter pasture supplemented or not with concentrate. Revista Brasileira de Zootecnia, Issue 38, pp. 1983-1988.
4. Dobson, H., Smith, R. F., Royal, M. D., Knight, C. H. and Sheldon, I. M. (2007). The high producing dairy cow and its reproductive performance. Reprod Domest Anim, Issue 42, pp. 17–23.
5. Evans, K., Rawlynce, C., Joshua, O. A. and Fidalis, D. N. (2018). Milk Composition for Admixed Dairy Cattle in Tanzania. Frontiers in Genetics, Issue 9, pp. 1-12.
6. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M., Skliarenko, Yu. I., Malikova, A. I. Osoblyvosti formuvannia henealohichnoi struktury ukrainskoi chorno–riaboi molochnoi porody v Sumskomu rehioni ta doslidzhennia yii vplyvu na henotyp koriv za β–kazeinom [Peculiarities of the formation of the genealogical structure of the Ukrainian black and spotted dairy breed in the Sumy region and the study of its influence on the genotype of cows according to β-casein]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: «Tvarynnytstvo». Sumy, 2021.issue. 1 (44). pp. 3–10. (in Ukrainian)
7. Marchi, M., Dal Zotto, R., Cassandro, M. and Bittante, G. (2007). Milk Coagulation Ability of Five Dairy Cattle Breeds. Journal of Dairy Science, issue 90, pp. 3986-3992.
8. Puppel, K., Bogusz, E. and Gołębiewski, M. (2017). Effect of Dairy Cow Crossbreeding on Selected Performance Traits and Quality of Milk in First Generation Crossbreds. Journal of Food Science, issue 83, pp. 229-237.
9. Stocco, G., Cipolat-Gotet, C., Bobbo and T., Cecchinato, A., 2017. Breed of cow and herd productivity affect milk composition and modeling of coagulation, curd firming, and syneresis. Journal of Dairy Science, issue 100, pp.129–145.
10. Yang, T. X., Li, H., Wang, F., Liu, X. L. and Li, Q. Y. (2013). Effect of Cattle Breeds on Milk Composition and Technological Characteristics in China. Asian-Australas J Anim Sci, 2013. issue 26(6), pp. 896–904.
11. Polyeva, I. O., Dolgay, M. M., Kalashnikov, V. O. and Kurepin, O. O., 2018. Porivnyalna harakteristika aminokislotnogo skladu moloka z riznimi tehnologichnimi harakteristikami [Comparative characteristics of the amino acid composition of milk with different technological characteristics]. Naukovo-tehnichnij byuleten IT NAAN, issue 119, pp.122-128 (in Ukrainian)
12. Prihodko, M. F., 2009. Estimation of productivity and technological properties of milk of newly created breeds and types of cattle of the northeastern region of Ukraine. Abstract of Ph. D. dissertation. Herson (in Ukrainian)
13. Sklyarenko, Yu. I., Chernyavska, T. O. and Bondarchuk, L. V., 2015. Doslidzhennya yakisnogo skladu moloka koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi [Research of qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed]. Rozvedennya i genetika tvarin, issue 53, pp. 185 – 190 (in Ukrainian)
14. Sklyarenko, Yu. I. (2018). Osoblivosti molochnoyi produktivnosti koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi ta vpliv genotipovih i paratipovih faktoriv na yiyi formuvannya [Peculiarities of milk productivity of Ukrainian brown dairy cows and influence of genotypic and paratypic factors on its formation]. Nauk. Vis.LNUVMB im. S. Z. Gzhickogo, issue 20, pp. 8-16 (in Ukrainian)
15. Sklyarenko, Yu. I. and Chernyavska, T. O. (2018). Zmini vmistu skladovih moloka pri zahvoryuvanni koriv na mastit [Changes in the content of milk components in cows with mastitis]. Visnik Sumskogo nacionalnogo agrarnogo universitetu, issue 1(22), pp. 66-68 (in Ukrainian)
16. Smolyar, V. I. (2011). Kompleks zahodiv z pidvishennya yakosti moloka [A set of measures to improve the quality of milk]. Visnik Dnipropetrovskogo, issue 2, pp. 151-155 (in Ukrainian)
17. Tkachuk, V. P. (2011). Molochna produktivnist velikoyi rogatoyi hudobi ta faktori, sho yiyi viznachayut [Dairy productivity of cattle and factors that determine it]. Tehnologiya virobnictva i pererobki produkciyi tvarinnictva, issue 6, pp. 38- 41 (in Ukrainian)
18. Fil, S. I., Fedorovich, Ye. I. and Bodnar, P. V. (2019). Molochna produktivnist koriv-dochok riznih bugayiv-plidnikiv [Dairy productivity of daughters of cows of different breeding bulls]. Nauk. Vis.LNUVMB im. S. Z. Gzhickogo, issue 21, pp. 68-75 (in Ukrainian)
19. Bratushka, R. V., Sklyarenko, Yu. I., Chernyavska, T. O. (2007). Yakisnij sklad moloka koriv ukrayinskoyi buroyi molochnoyi porodi ta sumskogo vnutrishnoporodnogo tipu ukrayinskoyi chorno-ryaboyi molochnoyi porodi [Qualitative composition of milk of cows of the Ukrainian brown dairy breed and Sumy intrabreed type of the Ukrainian black-and-white dairy breed]. Problemi zooinzheneriyi ta veterinarnoyi medicini. Seriya: Silskogospodarski nauki, issue 22, pp. 249-253. (in Ukrainian)
20. Ladyka, V. I., Pavlenko, Yu. M., Skliarenko, Yu. I. Formuvannia henealohichnoi struktury khudoby ukrainskoi chorno–riaboi molochnoi porody v sumskomu rehioni ta doslidzhennia yii vplyvu na henotyp koriv za kapa–kazeinom [The formation of the genealogical structure of the Ukrainian black and spotted dairy cattle in the Sumy region and the study of its influence on the genotype of cows according to kappa-casein]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. Kyiv, 2021. issue. 61. pp. 126–136.(in Ukrainian)
21. Marchi, M, Bittante, G, Dal Zotto, R., Dalvit, C. and Cassandro, M. (2008). Effect of Holstein Friesian and Brown Swiss breeds on quality of milk and cheese, Issue 91(10), pp. 4092-102.
Опубліковано
2024-03-12
Як цитувати
Чернявська, Т. О. (2024). ПОРІВНЯННЯ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1), 122-125. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.1.15

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають