ЕФЕКТИВНІСТЬ РІЗНИХ СПОСОБІВ ПОПЕРЕДЖЕННЯ МІКОТОКСИКОЗІВ ПРИ ВИРОЩУВАННІ СВИНЕЙ
Анотація
У роботі наведено результати досліджень по визначенню ефективності різних способів попередження мікотоксикозів молодняку свиней, а саме використання сорбентів та комплексного препарату, що є інгібітором цвілі і протигрибковим засобом і вноситься в зернові при його закладці на зберігання. Згідно методики досліджень, на їх першому етапі, при збиранні зерна кукурудзи, його частина була закладена на зберігання із додатковим (1 кг на тону) внесенням препарату Мікофанг. Через 3 місяці зберігання були відібрані середні проби обробленого фунгіцидом та необробленого зерна кукурудзи для досліджень на наявність мікотоксинів. Згідно результатів лабораторних досліджень в зерні кукурудзи, що не оброблялось фунгіцидом спостерігався підвищений вміст Т-2 токсину та дезоксиніваленолу в 3,5 та 3,7 рази відповідно порівняно з нормативами. На другому етапі досліджень була розроблена схема годівлі та рецепти комбікормів для двох груп молодняку свиней. Для виробництва комбікормів використовували зернові власного виробництва, в т .ч. і кукурудза, що зберігалась після попередньої обробки захисним препаратом (дослідна група) та без нього. Для профілактики мікотоксикозів тварин контрольної групи до складу комбікорму було включено сорбент. Результати експерименту показали, що поросята контрольної групи протягом всього періоду вирощування поступалися за інтенсивністю росту аналогам з дослідної групи. Але різниця на всіх етапах досліду була незначною і відповідно невірогідною. В кінці терміну вирощування різниця за середньою живою масою однієї голови складала 2,1 кг. За весь період експерименту середньодобовий приріст поросят контрольної і дослідної груп склав 721±11,9 та 737±12,4 г, а конверсія корму – 2,98 і 2,88 комбікорму на 1 кг приросту відповідно. Економічна оцінка результатів проведеного досліду показала, що використання для профілактичної обробки зерна кукурудзи фунгіцидного препарату Мікофанг є більш доцільним, порівняно з застосуванням сорбенту при годівлі свиней кормами, ураженими мікотоксинами.
Посилання
2. Agriopoulou, S., Stamatelopoulou, E., and Varzakas, T. (2020). Advances in Occurrence, Importance, and Mycotoxin Control Strategies: Prevention and Detoxification in Foods. Foods, 9 (2), 137. doi: 10.3390/ foods9020137
3. Alshannaq, A., and Yu, JH. (2017). Occurrence, Toxicity, and Analysis of Major Mycotoxins in Food. Int J Environ Res Public Health, 14 (6), 632. doi: 10.3390/ijerph14060632
4. Andersen, B., Phippen, C., Frisvad, JC., Emery, S., and Eustace, RA. (2020). Fungal and chemical diversity in hayand wrapped haylage for equine feed. Mycotoxin Research, 36 (2), 159–172. DOI: 10.1007/s12550-019-00377-5.
5. Berry, CL. (1988). The pathology of mycotoxins. J Pathol, 154 (4), 301-11. doi: 10.1002/path.1711540405.
6. Binder, E., Tan, L., Chin, L., Handl, J., and Richard, J. (2007). Worldwide occurrence of mycotoxins in commodities, feeds and feed ingredients. Anim. Feed Sci. Technol, 137, 265–282. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci. 2007.06.005
7. Brezvyn, V., Otchych, I., and Kotsiumbas. (2013). Kontrol mikotoksyniv u kormakh i yikh zneshkodzhennia [Control of mycotoxins in feed and their neutralization]. Visnyk Lvivskoho universytetu. Ser. : Biolohichna, 62, 242–249. http://nbuv.gov.ua/UJRN/VLNU_biol_2013_62_32. (in Ukrainian)
8. Bryden, W. (2012) Mycotoxin Contamination of the Feed Supply Chain: Implications for Animal Productivity and Feed Security. Animal Feed Science and Technology, 173, 134–158. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.12.014
9. Cherrington, C., Hinton, M., Mead, G., and Chopra, I. (1991). Organic acids: chemistry, antibacterial activity and practical applications. Adv Microb Physiol, 32, 87–108. doi: 10.1016/s0065-2911 (08)60006-5.
10. Chornolata, L., Pohorila, L. and Lykhach, S. (2021). Porivnialnyi analiz vmistu mikotoksyniv u zerni zernovykh kultur [Comparative analysis of the content of mycotoxins in the grain of cereal crops]. Kormy ta vyrobnytstvo kormiv, (92), 173–181. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202192-16 (in Ukrainian)
11. EU Commission. The European Parliament and The Council of the European Union Directive 2002/32/EC of the European Parliament and of the Council of 7 May 2002 on undesirable substances in animal feed. Off. J. Eur. Union. (2015), 32, 1–30.
12. FAO. The State of Food and Agriculture; FAO: Rome, Italy. (2009) ISBN 9789251062159
13. Kostenko, V., Dmytruk I., Nechyporuk Y., and Sukhovukha S. (2008). Efektyvnist vykorystannia lymonnoi ta burshtynovoi kyslot, probiotykiv ta yikh sumishok, yak riststymuliuiuchykh ta imunozakhystnykh bezpechnykh dobavok v hodivli tvaryn [The effectiveness of the use of citric and succinic acids, probiotics and their mixtures as growth-stimulating and immunoprotective safe additives in animal feed]. Zbirnyk naukovykh prats VDAU, 34, 230-233. (in Ukrainian)
14. Krska, R., Richard, J., Schuhmacher, R., Slate, A., and Whitaker, T. (2012). Romer Labs Inc.: Leicestershire, England, ISBN 9780957372115.
15. Lykhach, V., Lykhach, A., Faustov, R., and Zadorozhnii, V. (2019). Vykorystannia kompleksnoho preparatu «Hepasorbeks» u promyslovomu svynarstvi [The use of the complex drug "Hepasorbex" in industrial pig farming]. Tvarynnytstvo Ukrainy, 2, 105–110. (in Ukrainian)
16. Partanen, K. (2001). Organic acids – their efficacy and modes of action in pigs. Gut Environment of Pigs. Nottingham University Press, Nottingham, UK, 201-218.
17. Penagos-Tabares, F., Khiaosa-ard, R., Nagl, V., Faas, J., Jenkins, T., Sulyok, M., and Zebeli, Q. (2021). Mycotoxins, Phytoestrogens and Other Secondary Metabolites in Austrian Pastures: Occurrences, Contamination Levels and Implications of Geo-Climatic Factors. Toxins, 13, 460. https://doi.org/10.3390/toxins13070460
18. Pinotti, L., Ottoboni, M., Giromini, C., Dell’Orto, V., and Cheli, F. (2016). Mycotoxin Contamination in the EU Feed Supply Chain: A Focus on Cereal Byproducts. Toxins (Basel), 8 (2), 45. https://doi: 10.3390/toxins8020045.
19. Popsui, V. Bezpechnist kombikormiv dlia svynei [Safety of compound feeds for pigs]. Propozytsiia – Holovnyi zhurnal z pytan ahrobiznesu. http://propozitsiya.com/ua/bezpechnistkombikormiv-dlya-sviney. (data zvernennia: 25.03.2024). (in Ukrainian)
20. Reisinger, N., Schürer-Waldheim, S., Mayer, E., Debevere, S., Antonissen, G., Sulyok, M., and Nagl, V. (2019). Mycotoxin Occurrence in Maize Silage-A Neglected Risk for Bovine Gut Health? Toxins (Basel), 11 (10), 577. doi: 10.3390/toxins11100577.
21. Santos Pereira, C., Cunha, S., and Fernandes, J. (2019). Prevalent Mycotoxins in Animal Feed: Occurrence and Analytical Methods. Toxins (Basel), 11 (5), 290. doi: 10.3390/toxins11050290.
22. SCIENTIFIC OPINION Scientific Opinion on the safety and efficacy of propionic acid, sodium propionate, calcium propionate and ammonium propionate for all animal species1 EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP)2,3 European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2011.2446
23. Smith, M., Madec, S., Coton, E., and Hymery, N. (2016). Natural Co-Occurrence of Mycotoxins in Foods and Feeds and Their in vitro Combined Toxicological Effects. Toxins (Basel), 8 (4), 94. doi: 10.3390/toxins8040094.
24. Sotto, D., and Beaulieu, D. (2017). 242 Performance response of piglets to acid-preserved high moisture wheat or barley as an alternative to in-feed acidification, Journal of Animal Science, 95, 119, https://doi.org/10.2527/asasann.2017.242
25. Stecher, B., and Hardt, W. (2011). Mechanisms controlling pathogen colonization of the gut. Curr Opin Microbiol, 14 (1), 82-91. https://doi: 10.1016/j.mib.2010.10.003.
26. Sweeney, M., and Dobson, A. (1998). Mycotoxin production by Aspergillus, Fusarium and Penicillium species. Int J Food Microbiol, 43 (3), 141-58. doi:10.1016/s0168-1605 (98)00112-3
27. Tima, H., Brückner, A., Mohácsi-Farkas, C., and Kiskó, G. (2016). Fusarium mycotoxins in cereals harvested from Hungarian fields. Food Addit Contam Part B Surveill, 9 (2), 127-31. doi:10.1080/19393210.2016.1151948.
28. Tsereniuk, O., Tymofiienko, I. Veterynarne zabezpechennia u svynarstvi. Ahrobiznes [Veterinary support in pig farming]. http://agrobusiness.com.ua/agro/suchasnetvarynnytstvo/item/8073-veterynarne-zabezpechennia u-svynarstvi.html (data zvernennia: 25.03.2024). (in Ukrainian)
29. Tsvilikhovskyi, V., Laposha, О., and Bielotska, А. (2010). Stan i bezpeka kormiv ta kormovoi syrovyny za pokaznykamy zabrudnenosti mikotoksynamy v tvarynnytskykh hospodarstvakh Ukrainy [Condition and safety of feed and feed raw materials according to indicators of mycotoxin contamination in livestock farms of Ukraine]. Biolohiia tvaryn, 12 (1), 174–179. (in Ukrainian)
30. Wu, F. (2015). Global impacts of aflatoxin in maize: Trade and human health. World Mycotoxin J, 8, 137–142. doi: 10.3920/WMJ2014.1737.
31. Yaroshko, M. (2016). Pidkysliuvachi kormiv u ratsionakh svynei – choho vid nykh chekaty [Feed acidifiers in pig diets – what to expect from them.]. Ahroekspert, 8 (97), 21–27. (in Ukrainian)
32. Zmudzki, J., and Wiśniewska-Dmytrow, H. (2004). Limits and regulations for mycotoxins in food and feed. Pol J Vet Sci., 7 (3), 211–216.