ОЦІНКА ТЕХНІКИ ГОДІВЛІ СЛУЖБОВИХ СОБАК В УМОВАХ НАВЧАЛЬНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ КІНОЛОГІЇ ПОЛІСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Ключові слова: німецька вівчарка, техніка годівлі, службові собаки, утримання, раціон, м'ясо, риба, крупа, добавки, показники крові, економічна ефективність.

Анотація

У статті наведена оцінка техніки годівлі службових собак в умовах навчальної лабораторії кінології Поліського національного університету. Аналізуючи звіти лабораторії кінології, слід відмітити, що кількість та породний склад собак за останні 3 роки поступово збільшується і на кінець 2020 року становить: Німецька вівчарка – 10 голів, Середньоазіатська вівчарка – 4, Лабрадор – 4, Самоїд –2, Далматинець – 1 голова. Основу раціону для службових собак займають корми тваринного походження (субпродукти, м'ясо, молоко та молочні продукти, жир тваринний), рослинного походження (крупа вівсяна, ячмінна, пшоно, овочі), морська риба або морепродукти, мінеральні добавки (кісткове борошно, сіль кухонна), вітамінні препарати (тетравіт, катозал). В умовах навчальної лабораторії  собаки харчуються двічі на добу – уранці і у вечері, приблизно за 1,5 години до виконання службових обов’язків і через 30-60 хвилин після роботи.  Годівля собак залежить від розпорядку доби. Собакам, які охороняють територію у нічні часи годування проводять за 80-120 хвилин до роботи, а зранку після того, як їх зняли з охорони після відпочинку. Напування службових собак без обмежень. Результати дослідження крові  доводять нам про те, що всі фізіологічні процеси в організмі тварин відбуваються нормально, без відхилень. При розрахунках економічної ефективності наведені дані говорять про те, що витрати на раціони годівлі тварин у періоді спокою на  2115 гривень менші, ніж у собак, які виконують службові обов’язки. Це пояснюється тим, що тварини, які залучені на охорону об’єктів, територій, витрачають значно більше енергії та потребують підвищену потребу у поживних речовинах (м'ясо, риба).

Посилання

1. Araslanov F. S., 1992. Security guard service. M .: MNPO "Era", 45 s.
2. Arkadyeva N. G., 2007. Treatment of dogs: Handbook of veterinarian M .: LLC Publishing House "Viche", 176.
3. Bogdanova I. B. Nutrition of cats and dogs. M .: Gamma Press 2000, 2002. 416 p.
4. Bukatevich Yu. V. 1993. Dog breeding. К. рр. 34-46.
5. Burlaka V. A., Pavlyuk, N. V., Stepanenko V. M., 2004. Cynology: keeping and feeding dogs, textbook Zh .: Volyn, 183.
6. Choosing and raising a puppy, 2001. Delta Publishing House, 224.
7. Helmut M., Jürgen Z., 1998. Feeding the dog. Per. with him. Zakharov EM: "Aquarium", 144.
8. Gerhard Schuler., 1999. Service dog breeding. M . рр. 54-63.
Опубліковано
2021-05-31
Як цитувати
Мамченко , В., Лавринюк , О., & Вечорка , В. (2021). ОЦІНКА ТЕХНІКИ ГОДІВЛІ СЛУЖБОВИХ СОБАК В УМОВАХ НАВЧАЛЬНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ КІНОЛОГІЇ ПОЛІСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2 (45), 103-107. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.2.15

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>