ВПЛИВ ЗГОДОВУВАННЯ ВИСОКОБІЛКОВОГО СОНЯШНИКОВОГО КОНЦЕНТРАТУ НА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ

  • Микола Григорович Повод Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-2470-4921
  • Олександр Григорович Михалко Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-0736-2296
  • Вадим Ярославович Лихач Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0002-9150-6730
  • Богдан Володимирович Гутий Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького http://orcid.org/0000-0002-5971-8776
  • Микола Гаврилович Повозніков Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0002-8187-4812
  • Вікторія Вікторівна Соколенко Сумський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-2049-7013
  • Тетяна Василівна Вербельчук Поліський національний університет http://orcid.org/0000-0001-7334-4507
  • Лариса Володимирівна Агунова Одеський національний технологічний університет http://orcid.org/0000-0002-6708-7396
Ключові слова: свині, годівля, соєвий шрот, високобілковий соняшниковий концентрат, товщина сала, вихід м’яса

Анотація

В статті викладені результати дослідження впливу часткової та повної заміни соєвого шроту високобілковим соняшниковим концентратом «Proglot», в умовах промислового свинокомплексу на забійні показники та якість туш відгодівельного молодняку свиней за забою з різними ваговими кондиціями. Вивчались якісні показники туш свиней за умови заміни під час дорощування та відгодівлі половини та всього соєвого шроту на високобілковий соняшниковий концентрат «Proglot». Встановлено, відсутність залежності забійної маси, забійного виходу, маси охолодженої туші та її довжини, товщини шпику над шостим-сьомим грудними хребцями, у холці, в грудях й крижах, площі «м’язового вічка» та маси задньої третини напівтуші часткової та повної заміни соєвого шроту на соняшниковий концентрат в раціоні свиней за передзабійних вагових категорій 100, 110 й 120 кг. Водночас підвищення передзабійної живої маси свиней із 100 до 120 кг, як за повної, так і часткової заміни соєвого шроту на соняшниковий концентрат, так і при згодовувані соєвого шроту в якості білкової складової призвело до підвищення забійної маси на 22,93–25,47%, товщини шпику на грудях на 39,13–41,40%, довжини напівтуші на 4,74–5,37%, площі «м’язового вічка» на 12,21–12,28%, маси задньої третини напівтуші на 14,53–22,12%, виходу сала на 24,89–23,77%. Тоді як за всіх раціонів у піддослідних тварин зменшився вихід м’яса на 7,29–6,42% та погіршився коефіцієнт м’ясності на 4,16–2,17% з підвищенням перед забійної живої маси з 100 до 120 кг. Встановлено вірогідний вплив передзабійної живої ваги на забійну масу – 55,30%, товщину шпику над 6–7 грудним хребцем – 35,92%, масу задньої третини напівтуші на 30,10%, на довжину напівтуші – 22,40%, товщину шпику на грудях – 21,12%, товщину шпику в крижах – на 18,57%, площу «м’язового вічка» – 15,99%, на забійний вихід – 8,40%. Водночас склад раціону годівлі вплинув на забійний вихід із силою – 12,6%, товщину шпику над 6–7 грудним хребцем – 4,34% на товщину шпику на грудях – 4,21%, довжину напівтуші – 2,87,товщину шпику в крижах – 1,01%, масу задньої третини напівтуші – 1,85%, забійну маса – 1,20% та не мали вірогідного впливу на площу «м’язового вічка» та товщина шпику в холці.

Посилання

1. Almeida, F. N., Sulabo, R. C., Stein, H. H. (2014). Amino acid digestibility and concentration of digestible and metabolizable energy in a threonine biomass product fed to weanling pigs. Journal of Animal Science, 92, 4540–4546. URL: https://doi.org/10.2527/jas2013-6635
2. Araújo, W. A. G., Albino, L. F. T., Rostagno, H. S., Hannas, M. I., Luengas, J. A. P., Silva, F. C. de O., Carvalho, T. A., Maia, R. C. (2014). Sunflower meal and supplementation of enzyme complex in diets for growing and finishing pigs. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, 51(1), 49–59. URL: https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456. v51i1p49-59
3. Attilio, L. Mordenti, G. M., Nico, B., Eleonora, N., Giorgio, V., Giuliano, Z., Luca, S. (2012). Effects of a soybean-free diet supplied to Italian heavy pigs on fattening performance, and meat and dry-cured ham quality. Italian Journal of Animal Science, 11, 4. URL: https://doi.org/10.4081/ijas.2012.e80
4. Banaszkiewicz, T. (2011). Nutritional Value of Soybean Meal. In (Ed.), Soybean and Nutrition. IntechOpen. URL: https://doi.org/10.5772/23306
5. Beyihayo, G., Mwesigwa, R. Pezo, D. (2015). Pig feeding strategies: Uganda smallholder pig value chain capacity development training manual. ILRI Manual 16. Nairobi, Kenya : International Livestock Research Institute.
6. Biriukova, I. (2019). Pidtverdzheno praktykoiu [Confirmed by practice]. The Ukrainian Farmer. URL: https://agrotimes.ua/magazine_number/the-ukrainian-farmer-77/(in Ukrainian).
7. Boggess, M., Stein, H. H., DeRouchey, J. (2008). Alternative Feed Ingredients in Swine Diets. National Pork Board, Des Moines. URL: http://porkcdn.s3.amazonaws.com/sites/all/files/documents/Resources/04836.pdf
8. Carellos, D. C., Lima, J. A. F., Fialho, E. T., Freitas, R. T. F., Silva, H. O., Branco P. A. C., de Souza, Z. A., Neto, J. V. (2005). Evaluation of sunflower meal on growth and carcass traits of finishing pigs. Ciênc. agrotec., 29(1). URL: https://doi.org/10.1590/S1413-70542005000100026
9. Čechová, M., Bečková, R., Hadaš, Z., Václavková, E., Rychetská, M. (2010). Effect of cla and sunflower oil in pig diet on carcass value traits and meat quality. Research in pig breeding, 4(1), 1–4. URL: http://www.respigbreed.cz/2010/1/1.pdf
10. Cemin, H. S., Williams, H. E., Tokach, M. D. (2020). Estimate of the energy value of soybean meal relative to corn based on growth performance of nursery pigs. J Animal Sci Biotechnol., 11, 70. URL: https://doi.org/10.1186/s40104-020-00474-x
11. Cortamira, O., Gallego, A., Kim, S. (2000). Evaluation of Twice Decorticated Sunflower Meal as a Protein Source Compared with Soybean Meal in Pig Diets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 13, 1295–1303. URL: https://doi.org/10.5713/ajas.2000.1296
12. Council Directive 86/609/EEC of 24 November 1986 on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the Member States regarding the protection of animals used for experimental and other scientific purposes. URL: https://www.animallaw.info/statute/eu-research-council-directive-86609eec-regarding-protection-animals-used-experimental-and
13. Fasuyi, A. O., Ibitayo, F. J., Fagbuaro, S. S. (2012). Carcass and slaughter traits of weanling pigs fed graded levels of wild sunflower (Tithonia diversifolia) leaf meal. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development. URL: https://www.thefreelibrary.com/Carcass+and+slaughter+traits+of+weanling+pigs+fed+graded+levels+of...-a0293949360
14. Hartman, A. D., Costello, W. J., Libal, G. W., Wahlstrom, R. C. (1985). Effect of Sunflower Seeds on Performance, Carcass Quality, Fatty Acids and Acceptability of Pork, Journal of Animal Science, 60(1), 212–219. URL: https://doi.org/10.2527/jas1985.601212x
15. He, T., Zheng Y., Piao, X., Long, S. (2022). Determination of the available energy, standardized ileal digestibility of amino acids of fermented corn germ meal replacing soybean meal in growing pig diets. Animal Nutrition, 9, 259–268. URL: https://doi.org/10.1016/j.aninu.2021.11.007
16. Heuzé, V., Tran, G., Chapoutot, P., Renaudeau, D., Bastianelli, D., Lebas, F. (2015). Safflower (Carthamus tinctorius) seeds and oil meal. Feedipedia, a programme by INRA, CIRAD, AFZ and FAO. URL: http://www.feedipedia.org/node/49
17. Hur, S. J., Park, G. B., Joo, S. T. (2007). A comparison of the effects of dietary conjugated linoleic acid contents, cholesterol, lipid oxidation and drip loss in pork loin and chicken breast. J. Muscle Foods, 18(3), 264–275. URL: https://doi.org/10.1111/j.1745-4573.2007.00082.x
18. Ibagon, J. A., Lee, S. A., Stein, H. H. (2021). Sunflower expellers have greater ileal digestibility of amino acids than sunflower meal, but there are only minor variations among different sources of sunflower meal when fed to growing pigs. J Anim Sci., 99(8), skab198. URL: https://doi.org/10.1093/jas/skab198.
19. ISO 23781:2021, Operating procedures of pig slaughtering. International Organization for Standardization, Geneva, Switzerland. URL: https://standards.iteh.ai/catalog/standards/iso/300396ea-2102-4999-897f-c2f5315f3a31/iso-fdis-23781 (accessed on 11.08.2022).
20. ISO 3100-1, Meat and meat products – Sampling and preparation of test samples – Part 1: Sampling. International Organization for Standardization, Geneva, Switzerland. URL: https://standards.iteh.ai/catalog/standards/iso/173c37dd-6a81-4146-beeb-bb1c6fe94c52/iso-3100-1-1991 (accessed on 11.08.2022).
21. Koch, K. M., Thaler, R. C., Baidoo, S. K. (2015). Characterization of energy and performance of swine fed a novel corn-soybean extruded product. J Animal Sci Biotechnol., 6, 17. URL: https://doi.org/10.1186/s40104-015-0011-6
22. Mavromichalis, I. (2014). Sunflower ingredients in pig feeds. Wattpoultry.com. URL: https://www.wattagnet.com/articles/19237-sunflower-ingredients-in-pig-feeds
23. MPOB. (2019). Oilseeds and protein crops market situation [WWW Document]. Comm Common Organ Agric Mark. URL: https://circabc.europa.eu/sd/a/215a681a-5f50-4a4b-a953-e8fc6336819c/oilseeds-marketsituation.pdf
24. Murru, M., Calvo, L. (2020). Sunflower protein enrichment. Methods and potential applications. OCL, 27, 1–14. URL: https://doi.org/10.1051/ocl/2020007
25. Okello, D. M., Odongo, W., Aliro, T., Ndyomugyenyi, E. (2021). An assessment of pig feed diversity amongst smallholder pig farmers in Northern Uganda, Cogent Food & Agriculture, 7, 1. URL: https://doi.org/10.1080/23311932.2021.1937867
26. Povod, M., Kravchenko, O., Getya, A., Zhmailov, V., Mykhalko, O., Korzh, O., Kodak, T. (2020). Influence of pre-killing living weight on the quality of carcasses of hybrid pigs in the conditions of industrial pork production in Ukraine, Scientific Papers Series Management. Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 20(4), 431–436.
27. Seiler, G., Gulya, J. T. (2016). Sunflower. Book Chapter, 247–253.
28. Shelton, J. L. (2001). Effect of different protein soures on growth and carcass traits in growing finishing pigs. Journal of Animal Science, Champaign, 79(9), 2428–2435. URL: https://doi.org/10.2527/2001.7992428x
29. Tsereniuk, O., Akimov, O., Chereuta, Yu. (2020). Kontsentrat dlia porosiat [Concentrate for piglets]. The Ukrainian Farmer. URL: https://agrotimes.ua/magazine_number/the-ukrainian-farmer-79/ (in Ukrainian).
30. Václavková, E., Daněk, P., Rozkot, M. (2011). Effect of sunflower in pig diet on fatty acid content in muscle and fat tissue of fattening pigs. Research in pig breeding., 5(1), 44–47. URL: http://www.respigbreed.cz/2011/1/10.pdf
31. Verbych, I., Bratkovska, H. (2020). Use of feed with different methods of soybean processing with sunflower cake in young pigs feeding. Feeds and Feed Production, (89), 205–215. URL: https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202089-20
32. World Sunflower Production 2019/2020. (2019). URL: http://www.worldagriculturalproduction.com/crops/sunflower.aspx
33. Yaroviy, E. (2020). Vyisokoproteinovyiy podsolnechnyiy kontsentrat «Proglot»: uskoryaet otkorm zhivotnyih, berezhet ih zdorove i ekonomit sredstva fermerov [High-protein sunflower concentrate «Proglot»: accelerates the fattening of animals, protects their health and saves farmers’ money]. Tvarynnytstvo sohodni, 5, 4–48. URL: http://www.ait-magazine.com.ua/sites/default/files/potoki_3.pdf (in Ukrainian).
Опубліковано
2022-09-29
Як цитувати
Повод, М. Г., Михалко, О. Г., Лихач, В. Я., Гутий, Б. В., Повозніков, М. Г., Соколенко, В. В., Вербельчук, Т. В., & Агунова, Л. В. (2022). ВПЛИВ ЗГОДОВУВАННЯ ВИСОКОБІЛКОВОГО СОНЯШНИКОВОГО КОНЦЕНТРАТУ НА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 36-48. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.6

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>