ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ВИСОКОБІЛКОВОГО СОНЯШНИКОВОГО КОНЦЕНТРАТУ ПРИ ДОРОЩУВАННІ СВИНЕЙ В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ
Анотація
У статті досліджувались продуктивність поросят на дорощуванні за часткової, заміни соєвих білкових продуктів в раціоні свиней високобілковим соняшниковим концентратом «Proglot 52» та ефективність згодовування такого раціону в цей період. Було сформовано дві групи гібридних підсвинків від напівкровних свиноматок англійського ландраса та великої білої породи осімененних спермою кнурів синтетичної термінальної лінії РІС-337 тієї ж селекції в кількості 300 голів кожна. Тваринам контрольної групи згодовували в дослідний період традиційний стартерний комбікорм на основі соєвих білкових продуктів. А їх аналогам з дослідної групи половину соєвих білкових продуктів було замінено високобілковим соняшниковим концентратом. Встановлено, що поросята, які вживали в стартерний період свого дорощування комбікорм з частковою заміною соєвих продуктів на соняшниковий високобілковий концентрат мали тенденцію до кращої на 0,3% збереженості, більш високої на 2,9% щодобової швидкості набору живої маси, за рахунок чого за період досліду приросли більше на 2,9% і як результат мали на кінець досліду вищу на 2,1% живу масу порівняно з ровесниками які вирощувались з застосуванням традиційного стартерного корму на основі соєвої білкової складової. За практично рівного щодобового споживання корму його конверсія виявилась на 4,2% кращою у поросят які дорощувались за застосування експериментального раціону годівлі. Доведено, що використання в раціоні годівлі 50% соняшникового високобілкового концентрату сприяло зменшенню на 1,9% ціни одного кілограма стартерного комбікорму, на 6,0% кормової собівартості 1 кг приросту та на 3,3% кормової та операційної собівартості приросту 1 голови по закінченню дорощування й на 1,8% собівартості одного підсвинка на цей період. Водночас, воно сприяє збільшенню ринкової вартості одного підсвинка на кінець досліду на 2,1%, на 11,4% доходу від реалізації однієї голови та підвищує на 6,0% рентабельність дорощування поросят.
Посилання
2. Attilio, L. M., Martelli, G., Brogna, N., Nannoni, E., Vignola, G., Zaghini, G. Sardi, L. (2012). Effects of a soybean-free diet supplied to Italian heavy pigs on fattening performance, and meat and dry-cured ham quality, Italian Journal of Animal Science, 11, 4. https://doi.org/10.4081/ijas.2012.e80
3. Biriukova, I. (2019). Pidtverdzheno praktykoiu [Confirmed by practice]. The Ukrainian Farmer. (in Ukrainian). URLhttps://agrotimes.ua/magazine_number/the-ukrainian-farmer-77/ (date of access 28.01.2022)
4. Bonos, E., Christaki, E., Florou-Paneri, P. (2017). The sunflower oil and the sunflower meal in animal nutrition. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 62(1), 58–70. https://doi.org/10.12681/jhvms.14836
5. Carellos, D. C., Lima, F. J. A., Fialho, E. T., Freitas, R. T. F., Silva, H. O., Branco, P. A. C., Souza, Z. A., Neto, J. V. (2005). Evaluation of sunflower meal on growth and carcass traits of finishing pigs. Ciênc. agrotec., Lavras, 29(1), 208–215.
6. Costa, M. C. R., Silva, C. A., Pinheiro, J. W., Fonseca, N. A. N., Souza, N. E., Visentainer, J. V., Belé, J. C., Borosky, J. C., Mourinho, F. L., Agostini, P. S. (2005). Utilização da torta de girassol na alimentação de suínos nas fases de crescimento e terminação: efeitos no desempenho e nas características de carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(5), 1581–1588. https://doi.org/10.1590/S1516-35982005000500019
7. Heuzé V., Tran G., Chapoutot P., Renaudeau D., Bastianelli D., Lebas F. (2015). Safflower (Carthamus tinctorius) seeds and oil meal. Feedipedia, a programme by INRA, CIRAD, AFZ and FAO. http://www.feedipedia.org/node/49
8. Hryshchenko N. P. (2017). Development of pig farming in Ukraine. Animal husbandry and food technologies, 271, 16–23. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Tekhnologiya/article/view/10066
9. Ibagon, J. A., Lee, S. A., Stein, H. H. (2021). Sunflower expellers have greater ileal digestibility of amino acids than sunflower meal, but there are only minor variations among different sources of sunflower meal when fed to growing pigs. J Anim Sci., 1;99(8), skab198. https://doi.org/10.1093/jas/skab198.
10. Ivanova, P., Chalova, V., Koleva, L. and Pishtiyski, I. (2013). Amino acid composition and solubility of proteins isolated from sunflower meal produced in Bulgaria. International Food Research Journal. 20(6), 2995–3000. URL: http://ifrj.upm.edu. my/20%20(06)%202013/3%20IFRJ%2020%20(06)%202013%20Chalova%20300.pdf
11. Jørgensen, H., Sauer, W. C., Thacker, P. A. (1984). Amino acid availabilities in soybean meal, sunflower meal, fish meal and meat and bone meal fed to growing pigs. J Anim Sci., 58, 926–934.
12. Mykhalko, O. G. (2020). Fattening qualities of Irish pigs origin at different types of feeding. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 3(42), 52–57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9
13. Mykhalko, O. G. (2021). Current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 3, 60–77. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.9
14. Murru, M., Calvo, L. (2020). Sunflower protein enrichment. Methods and potential applications. OCL, 27, 1–14. https://doi.org/10.1051/ocl/2020007
15. National Research Council, 2012. Nutrient requirements of swine. 11th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
16. Nell, F. J., Siebrits, F. K., Ras, M. N. (1993). Nutritional value, for pigs and rats, of sunflower oilcake meal processed to contain different concentrations of protein. South African Journal of Animal Science. 23(5), 159–163. https://journals. co.za/doi/pdf/10.10520/EJC-1eeb824863
17. Nørgaard, J. V., Fernández, J. A., Jørgensen, H. (2012). Ileal digestibility of sunflower meal, pea, rapeseed cake, and lupine in pigs, Journal of Animal Science, 90(4), 203–205. https://doi.org/10.2527/jas.53919
18. Oseyko, M., Romanovska, T., Shevchyk, V. (2020). Justification of the amino acid composition of sunflower proteins for dietary and functional products. Ukrainian Food Journal, 9(2), 394–403. URL: https://nuft.edu.ua/doi/doc/ufj/2020/2/ 11.pdf
19. Peyronnet, C., Pressenda, F., Quinsac, A., Carré, P. (2012). Impact du décorticage du tournesol sur la valeur nutritionnelle et l’intérêt économique des tourteaux en fabrication d’aliments composés. Eco Sciences, 19, 341–346. https:// doi.org/10.1051/ocl.2012.0486
20. Povod, M., Kravchenko, O., Getya, A., Zhmailov, V., Mykhalko, O., Korzh, O., Kodak, T., 2020, Influence of pre-killing living weight on the quality of carcasses of hybrid pigs in the conditions of industrial pork production in Ukraine, Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 20(4), 431–436.
21. Povod, M. G., Mykhalko, O. G., Shpetny, M. B., Opara, V. O. (2021a), Productive qualities of fattening young pigs at different levels of protein in the diet. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 3(46), 79–84. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.10.
22. Povod, M., Mykhalko, О., Verbelchuk, T., Shcherbyna, O., Tishchenko, O. (2021b). Fattening qualities of american pigs origin at different types of feeding. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock", 4(47), 125–132. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.21
23. Povod, M. H., Kondratiuk, V. M., Lykhach, V. Y., Mykhalko, O. H., Izhboldina, O. O., Povoznikov, M. H., Hutyi, B. V. (2022a). Efficiency of using innovative protein components in pig feeding. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, 2, 24–35. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.5
24. Povod, M. G., Opara, V. O., Mykhalko, O. G., Povoznikov, M. G., Lykhach, V. Ya., Voshchenko, I. B., Gutiy, B. V., Moisei, I. S. (2022b). Effectiveness of using high-protein sunflower concentrate in pig feed. Scientific Bulletin of the LNUVMB S.Z. Gzhitskyi. Series: Agricultural Sciences, 25(97), 3–15. doi: 10.32718/nvlvet‐a9701 25. Povod, M. G., Andreeva, D. M., Lykhach, A. V., Deshchenko, O. S., Lykhach, V. Ya., Reznichenko, V. I., Bondarska, O. M. (2022c). Pre-war state of domestic pig farming. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 2, 96–106. https://doi. org/10.31210/visnyk2022.02.21
26. Rodríguez, D. A., Sulabo, R. C., González-Vega, J. C., Stein, H. H. (2013). Energy concentration and phosphorus digestibility in canola, cottonseed, and sunflower products fed to growing pigs. Canadian Journal of Animal Science. 93(4), 493–503. https://doi.org/10.4141/cjas2013-020
27. Salgado, P. R., Molina Ortiz, S. E., Petruccelli, S. (2011). Sunflower Protein Concentrates and Isolates Prepared from Oil Cakes Have High Water Solubility and Antioxidant Capacity. J Am Oil Chem Soc., 88, 351–360. https://doi.org/10.1007/ s11746-010-1673-z
28. Seerley, R. W., Burdick, D., Russom, W. C., Lowrey, R. S., McCampbell, H. C., Amos, H. E. (1974). Sunflower Meal as a Replacement for Soybean Meal in Growing Swine and Rat Diets, Journal of Animal Science, 38(5), 947–953. https:// doi.org/10.2527/jas1974.385947x
29. Solà-Oriol, D. (2021). Sunflower meal. Pig 333. URL: https://www.pig333.com/articles/sunflower-meal-as-pig-feedingredient_ 17254/ (date of access 28.01.2022) 30. Sredanovic, S. A., Levića, J. D., Jovanovic, R. D., Đuragić, O. M. (2012). The nutritive value of poultry diets containing sunflower meal supplemented by enzymes. Apteff., 43(1–342), 79–91.
31. Trombetta, M. F., Mattii, S. (2005). Sunflower expeller vs. soya meal in heavy pig production: performance and digestibility. Ital. J. Anim. Sci. 4(2), 461–463.
32. Tsereniuk, O., Akimov, O., Chereuta, Yu. (2020). Kontsentrat dlia porosiat [Concentrate for piglets]. The Ukrainian Farmer. (in Ukrainian). URL: https://agrotimes.ua/magazine_number/the-ukrainian-farmer-79/ (date of access 28.01.2022)
33. Ukrainian sunflower seeds and oil market – Y2021. Shareuapotential. (in Ukrainian) URL: http://shareuapotential. com/BE/ukrainian-sunflower-seeds-oil-2021.html (date of access 28.01.2022)
34. Veldkamp, T., Vernooij, A. G. (2021). Use of insect products in pig diets. Journal of Insects as Food and Feed, 7(5), 781–793. https://doi.org/10.3920/JIFF2020.0091
35. Yaroviy, E. (2020). Vyisokoproteinovyiy podsolnechnyiy kontsentrat «Proglot»: uskoryaet otkorm zhivotnyih, berezhet ih zdorove i ekonomit sredstva fermerov [High-protein sunflower concentrate "Proglot": accelerates the fattening of animals, protects their health and saves farmers' money] Tvarynnytstvo sohodni, 5, 4–48. [Elektronnyi resurs] (in Ukrainian). URL: http://www.ait-magazine.com.ua/sites/default/files/potoki_3.pdf (date of access 28.01.2022)