ПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВІДГОДІВЛІ ГІБРИДНИХ СВИНЕЙ ДАНСЬКОГО ТА КАНАДСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ
Анотація
В статті вивчались ріст, збереженість, конверсія корму та ефективність відгодівлі гібридних свиней данського та канадського походження в умовах півдня України. Для проведення дослідження було взято дві групи піддослідних поросят по 240 голів кожна. Перша контрольна група включала підсвинків, отриманих від помісних свиноматок порід ландрас × велика біла данського походження, яких осіменяли спермою кнурів данського дюроку. Друга дослідна група включала тварин отриманих від помісних свиноматок аналогічних порід канадського походження за їх осіменіння спермою кнурів породи дюрок такого ж походження. В результаті експерименту було доведено, що під час відгодівлі свині данського походження мали вищі на 2,1% середньодобові та абсолютні прирости, але поступались аналогам канадського походження за збереженістю на 0,8% та оплатою корму приростами на 2,9% і комплексним індексом відгодівельних якостей на 1,4%, та завершували відгодівлю на 177 добу життя з майже рівною живою масою. Встановлено, що свині канадського походження під час відгодівлі щодоби споживали на 5,0% менше кормів, що спричинило на скільки ж відсотків менше їх споживання за період відгодівлі та їх вартість за цей час й собівартість відгодівлі однієї голови. Водночас, за рахунок різної інтенсивності росту під час відгодівлі, кормова собівартість 1 кг приросту у свиней цієї групи виявилась на 2,9% нижчою порівняно з аналогами данського походження. Тоді як, собівартість однієї голови по завершенню відгодівлі завдяки вищій вартості підсвинка при постановці на відгодівлю виявилась у них уже вищою на 0,4%, а собівартість 1 кг живої маси на 0,6%, вартість однієї голови без ПДВ по завершенню відгодівлі у них виявилась лише на 0,2% меншою, тоді як дохід від її відгодівлі був на 2,9% меншим, а рентабельність на 0,77% гіршою.
Посилання
2. Bordun, O., Voitenko, S. (2009). Vplyv liniinoi nalezhnosti na vidtvoriuvalnu zdatnist svynei velykoi biloi porody [The effect of lineal ownership on the reproductive capacity of large white pigs]. Tvarynnytstvo Ukrainy [Animal husbandry of Ukraine], 4, 16–18. URL: https://dspace.pdau.edu.ua/server/api/core/bitstreams/1daad9f2-b89b-4830-b4f8-3b316e34c314/content (in Ukrainian)
3. Customer testimonial booklet, (2019). Genesus. URL: https://genesus.com/wp-content/uploads/2019/07/Customer-Testimonials-2019-Outlined-spreads-small-1.pdf (data zvernennia 09.01.2024)
4. Dotché, I. O., Idohou, S., Dahouda, M., Kiki, P., Govoeyi, B., Antoine-Moussiaux, N., Dehoux, J. P., Mensah, G. A., Farougou, S., Thilmant, P., Abdou Karim, I. Y., Koutinhouin, B. (2019). Crossbreeding and consanguinity management in pig farms in the departments of Ouémé and Plateau in Benin. Veterinary world, 12(11), 1816–1825. https://doi.org/10.14202/vetworld.2019.1816-1825
5. Fedorenkova, L. A., Sheiko, R. I., Khramchenko, N. M. (2012). Henotyp svynei y eho vplyv na vidhodivelhni y miasni yakosti [The genotype of pigs and their influence on fattening and meat qualities]. Zbirnyk naukovykh prats Vinnytskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu : seriia «Suchasni problemy selektsii, rozvedennia ta hihiieny tvaryn» [Collection of scientific works of the Vinnytsia National Agrarian University: series "Modern problems of animal breeding, breeding and hygiene"]. 4(62), 132–135. (in Ukrainian)
6. Horobets, V. O. (2015). Skhreshchuvannia svynei yak sposib pidvyshchennia yikh vidhodivelnykh i miasnykh oznak [Crossbreeding of pigs as a way of improving their fattening and meat characteristics]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii [Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy], 1-2, 174–176. URL: https://www.pdau.edu.ua/sites/default/files/visnyk/2015/01/42.pdf in Ukrainian)
7. Iakobchuk, V. P., Kravets, I. V., Rusak, O. P. (2012). Innovatsiinyi rozvytok haluzi svynarstva [Innovative development of the pig industry]. Monohrafiia. Vydavnytstvo FOP Yevenok O.O. [Monohrafiia. Publishing house FOP Yevenok O.O.], Zhytomyr. URL: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/2924/3/Innovatsiinyi_rozvytok_haluzi_svynarstva.pdf (in Ukrainian)
8. Ibatullin, M., Khakhula, B. (2020). Vplyv pleminnoho svynarstva na efektyvnist vyrobnytstva haluzi [The influence of pedigree pig breeding on the efficiency of the production industry]. Ekonomika ta upravlinnia [Economics and management], 2, 22–30. URL: https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/5637/1/influence_of.pdf (in Ukrainian)
9. Ibatulin, I. I., Zhukorskyi, O. M. (2017). Methodology and organization of scientific research in animal husbandry [Methodology and organization of scientific research in animal husbandry]. K., 328. (in Ukrainian)
10. Khramkova. O. M., Povod. M. G. (2017). Vidhodivelna produktyvnist hibrydnoho molodniaku svynei vitchyznianoho ta zarubizhnoho pokhodzhennia [Feeding productivity of hybrid young pigs of domestic and foreign origin]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : Tvarynnytstvo [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series: Animal husbandry], 7, 226–232. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vsna_tvar_2017_7_44 (in Ukrainian)
11. Konovalov, I. V. (2011). Adaptatsiini ta produktyvni yakosti svynei porody landras v umovakh promyslovoi tekhnolohii [Adaptive and productive qualities of landrace pigs under industrial technology conditions]. Dysertatsiia na zdobuttia naukovoho stupenia kandydata silskohospodarskykh nauk [Dissertation for obtaining the scientific degree of Candidate of Agricultural Sciences]. Mykolaiv. URL: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/10744/1/dis_Konovalov.pdf (in Ukrainian)
12. Kramarenko, S. S., Lugovou, S. I., Lykhach, A. V., Kramarenko O. S. (2019). Analiz biometrychnykh danykh u rozvedenni ta selektsii tvaryn [Analysis of biometric data in animal breeding and selection]. Mykolauiv: MNAU, 211. (in Ukrainian)
13. Ladyka, V. I., Khmelnychiy, L. M., Povod, M. G. (2023). Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+, 244. (in Ukrainian)
14. Mykhalko, O. G. (2020). Vidhodivelni yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoho typu hodivli [Feeding qualities of pigs of Irish origin under different types of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 3(42), 51–57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9 (in Ukrainian)
15. Mykhalko, O. G. (2023). Udoskonalennia tekhnolohii vyrobnytstva svynyny za vykorystannia komertsiinykh henotypiv irlandskoho i danskoho pokhodzhennia [Improvement of pork production technology using commercial genotypes of Irish and Danish origin]. Dysertatsiia na zdobuttia naukovoho stupenia doktora filosofii [Dissertation for the Doctor of Philosophy degree]. Sumy. URL: https://science.snau.edu.ua/wp-content/uploads/2023/07/Dysertatsiia-Mykhalko-O.H.pdf (in Ukrainian)
16. Mykhalko, O. G., Andrukhova, Y. O. (2023). Produktyvnist datskykh svynii za riznykh sposobiv rozrozhdennia ta sezonu osimenennia [Productivity of danish breeding pigs under different breeding methods and insemination season]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock], (4), 18–29. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.4.3 (in Ukrainian)
17. Mykhalko, O. G., Povod, M. H., Kokhana, L. D., Plechko, O. S. (2021). Vidhodivelni ta zabiini yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoi intensyvnosti rostu na vidhodivli [Fattening and slaughtering qualities of pigs of Irish origin at different intensities of growth in fattening]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 4(43), 50–58. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.8 (in Ukrainian)
18. Mykhalko, O. G. (2021). Zalezhnist vid hodivelnykh yakostei svynei danskoho pokhodzhennia vid typu hodivli [Dependence of the feeding qualities of pigs of Danish origin on the type of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 4(47), 99–108. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.17 (in Ukrainian)
19. Neeteson, A. M., Avendaño, S., Koerhuis, A., Duggan, B., Souza, E., Mason, J., Ralph, J., Rohlf, P., Burnside, T., Kranis, A. (2023). Evolutions in Commercial Meat Poultry Breeding. Animals, 13, 3150. https://doi.org/10.3390/ani13193150
20. Nakaz Ministerstva rozvytku ekonomiky, torhivli ta silskoho hospodarstva Ukrainy №224 vid 08.02.2021 r. «Pro zatverdzhennia vymoh do blahopoluchchia silskohospodarskykh tvaryn pid chas yikh utrymannia». [On approval of measures for the well-being of farm animals during their keeping] Zareiestr. vid 18.02.2021 Ministerstvom Yustytsii Ukrainy № 206/35828. (in Ukrainian)
21. Nakaz Ministerstva rozvytku ekonomiky, torhivli ta silskoho hospodarstva Ukrainy [Order of the Ministry of Economic Development, Trade and Agriculture of Ukraine]. 2021, No. 224. (in Ukrainian). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0209-21#Text (data zvernennia 10.01.2024)
22. Nielsen, B., Horndrup, L. V., Turner, S. P. (2023). Selection for social genetic effects in purebred pigs improves behaviour and handling of their crossbred progeny. Genet Sel Evol., 55, 54. https://doi.org/10.1186/s12711-023-00828-9
23. Povod, M.G., Bondarstka, O., Lykhach, V.Ia., Zhyzhka, S., Shpetnyi M.H., Mykhalko O.H.,Dudin, V., Yurchenko O., Danko Yu., Nechmilov V., Kryvonos S., Lozynska I., Kravchenko O., Tsyhura V., Lykhach A., Gryshchenko N. (2021a). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva [Production technology of pig farming products]. Naukovo-metodychnyi tsentr VFPO [Scientific and methodological center of VFPO], Kyiv, 360. (in Ukrainian)
24. Povod, M. G., Mykhalko, O. G., Andriichuk, V. F. (2021a). Vplyv metodiv rozvedennia ta viku svynomatok danskoi selektsii na yikh produktyvnist [Influence of breeding methods and age of sows of Danish breeding on their productivity]. «NTB IT NAAN» ["NTB IT NAAS"],125, 161–179. https://doi.org/10.32900/2312-8402-2021-125-161-179 (in Ukrainian)
25. Povod, M. G., Mykhalko, O. G. Verbelchuk, T. V., Shcherbyna, O.V., Tyshchenko, O. S. (2021b). Zalezhnist vidhodivelnykh yakostei svynei amerykanskoho pokhodzhennia vid riznoho typu hodivli [Dependence of fattening qualities of pigs of American origin on different types of feeding]. [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 4 (47), 125–132. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.21 (in Ukrainian)
26. Remizova, O. Y. (2016). Vykorystannia velykoi biloi porody svynei v umovakh suchasnykh tekhnolohii [Use of a large white breed of pigs in the conditions of modern technologies]. Tavriiskyi naukovyi visnyk [Taurian scientific bulletin], 96, 160–165. URL: https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/96_2016/27.pdf (in Ukrainian)
27. Rhymer, J. M., Simberloff, D. (1996). Extinction by Hybridization and Introgression. Annual Review of Ecology and Systematics, 27, 83–109. URL: http://www.jstor.org/stable/2097230
28. Rodenburg, T. B., Turner, S. P. (2012). The role of breeding and genetics in the welfare of farm animals, Animal Frontiers, 2(3), 16–21. https://doi.org/10.2527/af.2012-0044
29. Shatokhin, E. (2020). Genesus. PigUa.Info. . URL: https://pigua.info/uk/post/genesus (data zvernennia 09.01.2024)
30. Susol, R. L. (2014). Produktyvni yakosti svynei suchasnykh henotypiv zarubizhnoi selektsii za riznykh metodiv rozvedennia v umovakh Odeskoi oblasti [Productive qualities of pigs of modern genotypes of foreign breeding under different methods of breeding in the conditions of the Odesa region]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu [Bulletin of the Sumy National Agrarian University], 2/2(25), 92–98.URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vsna_tvar_2014_2%282%29__22 (in Ukrainian)
31. Tsereniuk, O. M., Onyshchenko A. O. (2017). Napriamky podalshoho udoskonalennia ta ratsionalnoho vykorystannia ukrainskoi miasnoi porody svynei [Directions for further improvement and rational use of the Ukrainian meat breed of pigs]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN [Scientific and technical bulletin IT NAAS], 117, 233–239. URL: http://animal.kharkov.ua/archiv/ntb/NTB%20117.pdf (in Ukrainian)
32. Vashchenko, O. V. (2021). Efektyvnist vykorystannia svynei zarubizhnoi selektsii u skhreshchuvanni z vitchyznianymy porodamy i typamy [Effectiveness of using pigs of foreign breeding in crossing with domestic breeds and types]. Dysertatsiia na zdobuttia naukovoho stupenia kandydata silskohospodarskykh nauk [Dissertation for obtaining the scientific degree of Candidate of Agricultural Sciences]. Chubinske. URL: https://iabg.org.ua/images/aspirantura/dis.vaschenko2.pdf (in Ukrainian)
33. Voitenko, S. L., Shaferivskyi, B. S. (2013). Henotyp svynei i yoho vplyv na vidhodivelni oznaky [Genotype of pigs and its effect on fattening characteristics]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu [Bulletin of the Sumy National Agrarian University], (22), 26–27. URL: https://dspace.pdau.edu.ua/handle/123456789/9667 (in Ukrainian)
34. Voloshynov V. V., Povod M. G. (2023). Produktyvni yakosti svynomatok datskoi ta kanadskoi selektsii v promyslovii tekhnolohii [Productive qualities of sows of danish and canadian breeding in the industrial technology]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo [Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock], (4), 3–9. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.4.1 (in Ukrainian)
35. White, S. (2011). From Globalized Pig Breeds to Capitalist Pigs: A Study in Animal Cultures and Evolutionary History. Environmental History, 16(1), 94–120.URL: http://www.jstor.org/stable/23050648
36. Whittemore, C. (2006). Development and Improvement of Pigs by Genetic Selection. In Whittemore's Science and Practice of Pig Production (eds I. Kyriazakis and C.T. Whittemore). https://doi.org/10.1002/9780470995624.ch6
37. Zakon Ukrainy «Pro veterynarnu medytsynu» [Law of Ukraine «On Veterinary Medicine»], 2021, No. 1206-IX. (in Ukrainian). URL: https://document.vobu.ua/doc/12206 (data zvernennia 10.01.2024)
38. 14.Zakon Ukrainy «Pro zakhyst tvaryn vid zhorstokoho povodzhennia» [Law of Ukraine «On Protection of Animals from Cruelty»], 2006, No. 27. (in Ukrainian). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3447-15#Text (data zvernennia 10.01.2024)