ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ ІМУНОКАСТРОВАНИХ ТА НЕКАСТРОВАНИХ СВИНОК

Ключові слова: свинка, приріст, імунна кастрація, відгодівля, конверсія корму, споживання корму.

Анотація

У статті представлено результати досліджень відгодівельних якостей імунокастрованих та некастрованих свинок отриманих від помісних свиноматок ірландського ландраса та ірландського йоркшира і кнурів синтетичної лінії Maxgro, в умовах ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» цеху відгодівлі №3. Для виконання дослідження було сформовано дві групи свинок, середня жива маса яких знаходилась в межах 25,68 – 25,82 кг, з похибкою 0,30-0,26 кг. Встановлено, що імунокастровані свинки на відмінну від некастрованих свинок в період відгодівлі мали більшу середню живу масу при знятті з відгодівлі на 4,96%. Характеризувалися вищими на 6,65% та 6,64% показниками абсолютного та середньодобового приросту. Відносний приріст був вищим у імунокастрованих свинок на 4,20% (р < 0,001). Імунокастровані свинки щодоби на 3,54% споживали більше корму, що спричинило досягнення їх живої маси 120 кг на 3,89 % швидше, в той час як оплата корму приростами була кращою на 2,39% в порівнянні з некастрованими свинками. Індекс комплексної оцінки відгодівельних якостей імунокастрованих тварин був вищим на 4,4 бали або на 11,8% порівняно з з їх некастрованими аналогами. За допомогою однофакторного дисперсійного аналізу було встановлено силу впливу типу кастрації свинок на їх відгодівельні показники. Визначено значний вірогідний вплив типу кастрації свинок на такі відгодівельні  показники як середня жива маса при зняті з відгодівлі на рівні 7,53%,  абсолютний приріст на 10,92% середньодобовий приріст на 10,91% та вік досягнення живої маси 120 кг на рівні 7,09%. Сила впливу типу кастрації свинок на відносний приріст склала всього 2,71%. Результати досліджень засвідчили, що використання імунної кастрації свинок має значний вплив та  підвищує їх відгодівельні показники.

Посилання

1. Berezovsky, N. D., 2007. Selektsyonnaia rabota s krupnoi beloi porodoi svynei v Ukrayne [Selection work with a large white breed of pigs in Ukraine]. Sovremennыe problemы yntensyfykatsyy proyzvodstva svynynы: mat. mezhd. konf. Ulianovsk, vol.1, рp. 29–33.
2. Povod M. G, Kravchenko O. I, Nechmilov V. M and Klindukhov I. M., 2018. Vidhodivelni yakosti khirurhichnykh ta imunolohichnykh kastrativ za riznoho typu hodivli ta peredzabiinoi zhyvoi masy hodivli. [Feeding qualities of surgical and immunological castrates for different types of feeding and pre-slaughter live weight of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu : naukovyi zhurnal. Ser. "Tvarynnytstvo". Sumy: SNAU, vol. 7 (35). рp. 356-367.
3. Zamaratskaiaa G. and Krøyer Rasmussenb M., 2015. Immunocastration of male pigs – situation today. Procedia food science volume 5, , pp. 324-327.
4. Čandek-Potokar M., Škrlep M/ and Zamaratskaia G.. 2017. Immunocastration as alternative to surgical castration in pigs. In book: Theriogenology Publisher: InTech. 6 th. DOI: 10.5772/intechopen.68650.
5. Škrlep M., Šegula B., Zajec M, Kastelic M., Košorok S. and Fazarinc Čandek – Potokar G., 2010. Effect of immunocastration (Improvac®) in fattening pigs i: growth performance, reproductive organs and malodorous compo. Slov Vet Res; 47 (2). pp. 57-64.
6. Batorek N., Čandek-Potokar M., Bonneau M., and Van Milgen J., 2012. Meta-analysis of the effect of immunocastration on production performance, reproductive organs and boar taint compounds in pigs. Published online by Cambridge University Press. The International Journal of Animal Biosciences. 6(8):1330-8. DOI: 10.1017/S1751731112000146.
7. Yongqiang Xue, Weijiang Zheng, Feng Zhang, Shiting Rao, Zhifeng Peng and Wen Yao. Effect of immunocastration on growth performance, gonadal development and carcass and meat qualityof SuHuai female pigs. Animal production science, 2019. 59, pp.794–800. DOI.org/10.1071/AN16733.
8. Hogs, pigs, and pork: veb-sait. URL: https://swine.extension.org/what-is-immunocastration-and-how-does-it-work/ [Aaccessed 08.12 .2020].
Опубліковано
2020-11-30
Як цитувати
Андрєєва , Д., & Повод , М. (2020). ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ ІМУНОКАСТРОВАНИХ ТА НЕКАСТРОВАНИХ СВИНОК. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (42), 17-21. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>