ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ІРЛАНДСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ЗА РІЗНОЇ ІНТЕНСИВНОСТІ РОСТУ НА ВІДГОДІВЛІ

Ключові слова: свині, забійна маса, товщина шпику, довжина туші, маса окосту, площа «м’язового вічка», інтенсивність росту

Анотація

Вивчався вплив інтенсивності росту в період відгодівлі та передзабійної живої маси на забійні показники туш. Встановлено, що по завершенню відгодівлі свині дослідної групи за рахунок вищої інтенсивності росту в період  відгодівлі досягли передзабійної живої маси в віці 183 доби – 128,48 кг, вірогідно перевищивши при цьому свиней з низькою інтенсивністю росту, які в тому ж віці мали на 18,84 кг або 14,66% (р<0,001) нижчу масу. Це спричинено вірогідно вищою інтенсивністтю росту, яка характеризувалась вищим на 16,81 кг або 16,49% – показником абсолюного приросту (р<0,001), на 158,62 г або 16,50% – показником середньодобового приросту (р<0,001), та на 4,54% – показником відносного приросту (р<0,001), що призвело до більш раннього на 17,52 доби досягнення живої маси в 100 кг. За комплексом відгодівельних якостей, свині з високою інтенсивністю росту переважали аналогів з низькою на 13,00 балів або 32,22%. Свині з вищою інтенсивністю росту в період відгодівлі, які були забиті за передзабійної живої маси в 130 кг, достовірно переважали своїх аналогів, яких забивали за ваги в 110 кг за показниками: забійної маси на 14,4 кг або 15,06%, маси охолодженої туші на 14,2 кг або 15,15%, товщиною шпику над 6-7 грудним хребцями на 4,01 мм або 11,43%, товщиною шпику в холці на 3,7 мм або 8,89%, товщиною шпику в крижах на 3,0 мм  або 9,09%, довжиною туші на 3,7 см або 3,64% ,довжиною беконної половинки на 6,4 см  або 7,18%, масою окосту на 2,5 кг або 16,18%, масою балику на 0,6 кг або 16,90% та площею «м’язового вічка» на 5,2 см2 або 7,21%. Не встановлено вірогідної різниці у величині втрат маси під час охолодження між тушами тварин обох груп. Шляхом однофакторного дисперсійного аналізу встановлено достовірний вплив показника передзабійної живої маси свиней на довжину туші – на 44,13%, на довжину беконної половинки – на 42,52%, на товщину шпику: в крижах – на 83,24%, над 6-7 хребцями – на 82,81%, в холці – на 84,04%, на масу окосту – на 67,14%, на площу «м’язового вічка» – на рівні 88,12%. Комплексний індекс відгодівельних і м’ясних якостей виявився вищим у свиней із середньою забійною вагою в 130 кг, склавши 188,01 балів, що вище на 10,76 або 5,72%, ніж у свиней, чия середня забійна вага досягала 110 кг. Доведено, що на кожне збільшення товщини шпику в холці за передзабійної живої маси 110 кг на 1,0 мм площа «м’язового вічка» туш дослідних тварин також пропорційно збільшиться на 3,01 см2 Встановлений прямий зв’язок між показниками товщини шпику у холці та площею «м’язового вічка» для туш за передзабійної живої маси 110 кг дозволяє зробити припущення, що існує резерв підвищення передзабійної живої маси як за рахунок збільшення жирових тканин, так і за рахунок одночасного збільшення кількості м’язових тканин. Однак, існує певна оптимальна вагова межа між забійною масою 110 та 130 кг, за якою розподіл залежності стає зворотнім і подальша відгодівля та збільшення кількості жиру призведе до пониження показників м’ясних якостей туш, що є економічно недоцільним.

Посилання

1. Bankovs'ka, I. B. and Voloshchuk, V.M., 2015. Vplyv faktoriv henotypu ta sposobu utrymannya na morfolohichnyy sklad tush svyney [Genotype factors and way of animal housing affected on the morphological composition carcasses of pigs]. Visnyk ahrarnoyi nauky Prychornomoriya, issue 2(84), pp. 91–99.
2. Berezovskiy, N.D., Pochernyaev, F.K. and Korotkov, V.A., 1986. Metodika modelirovaniya indeksov dlya ispolzovaniya ih v selektsii sviney [Methodology for modeling indices for use in breeding pigs]. Metodyi uluchsheniya protsessov selektsii, razvedeniya i vosproizvodstva sviney (metodicheskie ukazaniya), pp. 3–14.
3. Birta, H.O. and Burhu, Yu.H., 2012. Vidhodivelni, zabiini ta miaso-salni yakosti svynei riznykh napriamiv produktyvnosti [Fattening, slaughter and meat and fat qualities of pigs of different directions of productivity]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, Seriia «Silske hospodarstvo. Tvarynnytstvo»issue 4, pp. 49–51.
4. Birta, H.O., 2011. Tovaroznavcha kharakterystyka produktsii svynarstva [Commodity characteristics of pig products]. Kiyv.Tsentr uchbovoi literatury, p.144
5. Kovalenko, V.A., 1987. Metodicheskie rekomendatsii po otsenke myasnoy produktsii, kachestva myasa i podkozhnogo zhira sviney [Methodical recommendations for the assessment of meat products, meat quality and subcutaneous fat of pigs]. Moscow. VASHNIL, 1987. p. 64
6. Nechmilov, V.M., and Povod, M.H., 2018. Vidhodivelna produktyvnist svynei za riznykh terminiv doroshchuvannia ta vykorystannia sukhoho i ridkoho typiv hodivli [Fattening productivity of pigs at different terms of rearing and use of dry and liquid types of feeding.]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 7 (35), pp. 122–134.
7. Povod, M.H., Khramkova, O.M., 2018. Morfometrychni pokaznyky tush svynei zalezhno vid henotypu ta peredzabiinoi zhyvoi masy [Morphometric parameters of pig carcasses depending on genotype and pre-slaughter live weight]. Naukovo -tekhnichnyi biuleten IT NAAN, issue119, pp.158–165.
8. Povod, M.H., Samokhina, Ye.A. and Kyselov, O.B., 2017. Miasni ta zabiini yakosti svynei riznykh henotypiv za vidminnykh vahovykh kondytsii [Meat and slaughter qualities of pigs of different genotypes at different weight conditions]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 5 (2), pp. 114–118.
9. Polivoda, A.M. Strobyikina, R.V. and Lyubetskiy, N.D., 1977. Metodika otsenki kachestva produktov uboya sviney [Methods for assessing the quality of pig slaughter products]. Metodiki issledovaniy po svinovodstvu. Harkov, pp. 48–56.
10. Khmelnychyi, L.M., Vecherka, V.V., Shpetnyi, M.B., Bordunova, O.H., Pavlenko, Yu.M. and Opara, V.O., 2020. Vidhodivelni ta zabiini yakosti svynei riznykh vahovykh katehorii doroshchenykh u stankakh na polimernii ta betonnii pidlozi [Fattening and slaughter qualities of pigs of different weight categories reared in machines on polymer and concrete floors]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 1 (40), pp. 1–9.
11. Khramkova, O.M., Povod, M.H., 2018. Zabiini yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoi predzabiinoi zhyvoi masy [Slaughter qualities of pigs of Irish origin at different pre-slaughter live weight.]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», issue 2(34), pp. 247–250.
12. Correa, J.A, Faucitano, L., Laforest, J.P. and Rivest, J., 2006. Effects of slaughter weight on carcass composition and meat quality in pigs of two different growth rates. Meat Science, issue 72(1), pp. 91–99 DOI: 10.1016/j.meatsci.2005.06.006
13. Ellis, M. and Avery, P.J., 1994. The influence of heavy slaughter weights on growth and carcass characteristics of pigs. British Society of Animal Production, issue 5, p. 569
14. Fowler, V.R., Bichard, M., and Pease, A., 1976. Objectives in pig breeding. Animal Production, issue 23, pp. 365–387.
15. Suarez-Belloch, J., M. Sanz, M. Joy, and Latorre, M., 2013. Impact of increasing dietary energy level during the finishing period on growth performance, pork quality and fatty acid profile in heavy pigs. Meat Sci., issue 93, pp. 796–801. doi:10.1016/j.meatsci.2012.12.006
16. Wu, F., Vierck, K.R., DeRouchey, J.M., O’Quinn, T.G., Tokach, M.D., Goodband, R.D., Dritz, S.S., and Woodworth, J.C., 2017. A review of heavy weight market pigs: status of knowledge and future needs assessment. Anim. Sci., issue 1, pp. 1–15 doi:10.2527/tas2016.0004
17. Zanfi, C. and Spanghero. M., 2012. Digestibility of diets containing whole ear corn silage for heavy pigs. Livestock Science, issue 145, pp. 287–291. dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2012.01.009 doi:10.1016/j.livsci.2012.01.009
Опубліковано
2020-12-25
Як цитувати
Михалко , О., Повод , М., Плечко , О., & Кохана , О. (2020). ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ІРЛАНДСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ЗА РІЗНОЇ ІНТЕНСИВНОСТІ РОСТУ НА ВІДГОДІВЛІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4(43), 50-57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>