Зоогігієнічна характеристика біотехнологічних методів щодо регулювання обміну речовин ембріона курей в процесі інкубації
Анотація
В роботі наведені результати експериментальних досліджень щодо впливу різних фізико-хімічних чинників (фонофорез, електрофорез, електророзпилення, дифузія,тощо) на швидкість транспортування біологічно активних речовин через захисний шар шкаралупи інкубаційних яєць птиці кросу Хайсекс браун. Метою дослідження було порівняння ефективності використання фізико-хімічних методів транспортування біологічно активних речовин через шкаралупу інкубаційних яєць курей. Для проведення досліду було сформовано три партії яєць, котрі були отримані від курей-несучок Хайсекс браун, по 144 штук в кожній експериментальній групі. Кінетичні параметри транспортування БАР через біокерамічні захисні бар'єри яєць вираховували виходячи з визначення концентрації БАР на поверхні і всередині яйця мас-спектрометричним методом (мас-спектрометр з іонізацією уламками поділу 252Cf "MСБХ", (ВАТ "SELMI", Суми, Україна). Ступінь проникності біокерамічних шарів шкаралупи щодо модельної газової суміші яка є ідентичною атмосферному повітрю, вивчали методом В. О. Бреславця та ін. та мас-спектрометричним методом (газовий мас-спектрометр "МХ 7304А". Електронно-мікроскопічні дослідження проводили на скануючому електронному мікроскопі РЕММА-102; при обробці отриманих цифрових зображень для визначення кількісті мікродефектів шкаралупи на одиницю площі цифрового зображення, використовували програму Visilog 6.11 (Noesis, Бельгія). Експериментально доведено, що для підвищення ефективності транспортування біологічно активних речовин (БАР) через біокерамічні шари шкаралупи інкубаційних яєць курей кросу Ломан браун доцільно використовувати ультразвукову обробку (фонофорез, сонофорез), речовини “енхансери”, зокрема рослинні терпени (L-ментол), ДМСО і ЦД. Фонофоретична обробка інкубаційних яєць підвищує показник виводимості яєць на 7,6%. При цьому значно зростає газопроникність біокерамічного шару (на 0,43 . 10-4 м3/м2× с).
Посилання
2. Breslavets, V. O., 2006. Doslidzhennia hazo- ta volohopronyknosti shkaralupy yaiets kurei riznykh porid ta viku [Investigation of gas and moisture permeability of eggshells of chickens of different breeds and ages]. Ptakhivnytstvo : mizhvid. temat. nauk. zb. IP UAAN, issue 58, pp. 355-360.
3. Breslavets, V. O., 2001. Inkubatsiia yaiets silskohospodarskoi ptytsi : metodychnyi posibnyk [Incubation of poultry eggs: a guide]. Kh: IEiKVM., pp. 92.
4. Dobrenko, A., 2010. Obrabotka yaits v magnitnom pole. Ptitsevodstvo. № 4. S. 21 - 22.
5. Ivanov, V. O., 2004 Vplyv biolohichno aktyvnykh rechovyn, vvedenykh khimichnym sposobom v yaytse, na vyvodymistʹ yayetsʹ m'yasnykh i yayechnykh ptakhiv. Suchasne ptakhivnytstvo. issue 4, рр. 2 - 3.
6. Kirillov, N. K., 2001. Elektrofizicheskiye metody vozdeystviya v tekhnologii inkubatsii yaits Izv. Nats. Akad. Nauki i iskusstv Chuvashskoy Resp. T.5., № 2, рр. 63 - 68.
7. Medvedev, A., 2001. Bezopasnyie sredstva dlya dezinfektsii. [Safe disinfectants]. Ptitsevodstvo, issue 4, pp. 37-41.
8. Prokudina, N. A., 2008. Inkubatsiya yaits selskohozyaystvennoy ptitsyi [Incubation of poultry eggs].H.: «NTMT», pp. 386.
9. Sakhatskyi, I., 2005. Dezinfektsiini zasoby dlia ptakhivnytstva: porivnialna efektyvnist [Disinfectants for poultry: comparative effectiveness]. Veterynarna medytsyna Ukrainy, issue 1, pp. 40-43.
10. Stehnii, B. T., 2005. Porivnialna otsinka preparative dlia peredinkubatsiinoi obrobky yaiets [Comparative evaluation of drugsforpre-incubation treatment of eggs]. Mizhnarodnyi tematychnyi naukovyi zbirnyk. Kharkiv. T. 2, issue 85, pp. 1022-1025.
11. Iakubchak, O. M., 2006. Chym krashche obrobyty? Porivnialna otsinka suchasnykh I tradytsiinykh dezinfektsiinykh zasobiv, shcho vykorystovuiutsia v haluzi ptakhivnytstva [What is more beautiful to grind? Ratio assessment of the occasional and traditional disinfectious diseases, how to get sick in the branch poultry]. Suchasne ptakhivnytstvo, issue 6. pp. 14-15.
12. Yakymenko, I. L., 2003. Rehulyatorna diya monokhromatychnoho vydymoho svita neteplovoyi intensyvnosti na rozvytok ptytsi (za funktsionuvannyam enerhetychnoyi, hidroksylyuyuchoyi ta antyoksydantnoyi system) : avtoref. dys. ... doktora biol. nauk: 03.00.02; Kyyivsʹkyy nats. un-t. - K., p. 34.
13. Wei Xiao, Junbo Xu, Xiaoyan Liu, Qiaoling Hub and Jianguo Huang, 2013. Antibacterial hybrid materials fabricated by nanocoating of microfibril bundles of cellulose substance with titania/chitosan/silver-nanopartic le composite films. J. Mater. Chem. B, issue 1, pp. 3477 -3485.
14. Balaz, M., 2014. Eggshell membrane biomaterial as a platform for applications in materials science. Acta Biomaterialia. V. 10, issue 9, pp. 3827-3843. doi:10.1016/j.actbio.2014.03.020.
15. Bain, M. M., Mc dade, K., Burchmore, R., Law, A., Wilson, P. W., Schmutz, M., Preisinger, R., Dunn, I. C., 2013. Enhancing the egg's natural defence against bacterial penetration by increasing cuticle deposition. Animal Genetics. V. 44, issue 6, pp. 661-668. doi: 10.1111/age.12071.
16. Bordunova, O. G., Samokhina, Y. A., Loboda, V. B., Chernenko, O. M., Dolbanosova, R. V. and Chivanov, V. D., 2020. Study of the correlations between the dynamics of thermal destruction and the morphological parameters of biogenic calcites by the method of thermoprogrammed desorption mass spectrometry (TPD-MS). Springer Proceedings in Physics, Springer, Singapore, issue 240, pp. 37-50. https://doi.org/10.1007/978-981-15-1742-6
17. D'Alba, L., Jones, D. N., Badawy, H. T., Eliason, C. M. and Shawkey, M. D., 2014. Antimicrobial properties of a nanostructured eggshell from a compost-nesting bird. Journal o Experimental Biology, issue 217 (7), pp. 1116-1121.
18. D’Alba, L., Maia, R., Hauber, M. E. and Shawkey, M. D., 2016 Evolution of avian eggshell structure in relation to nesting ecology. Proc. R. Soc. Lond. B. V. 283: 20160687.doi: 10.1098/rspb.2016.0687.
19. Gole, V. C., Roberts, J. R., Sexton, M. and Kiermeier, A., 2014. Effect of egg washing and correlation between cuticle and egg penetration by various Salmonella strains. International Journal of Food Microbiology, issue. 182–183, pp. 18-25. doi: j.ijfoodmicro.2014.04.030.
20. Gang, Xiao., 2015. Synthesis of core-shell bio a ffinity chitosan-TiO2 composite and its tnvironmental applications. Journal of Hazardous Materials, issue 283, pp. 888-896.
21. Su, Hyun Kim, Hong, Kyoon, No and Witoon, Prinyawiwatkul. 2007. Effect of Molecular weight, type of chitosan, and chitosan solution pH on the shelf-life and quality of coated eggs, Journal of food science. Vol. 72, issue 1, pp. 44-48.
22. Bain, M. M., Mcdade, K., Burchmore, R., 2013 Enhancing the egg’s natural defence against bacterial penetration by increasing cuticle deposition. Animal Genetics.DOI: 10.1111. - age. 12071.
23. Liu, Z., Sun, X., Cai, C., He, W. and Linhardt, R. J., 2016 Characteristics of glycosaminoglycans in chicken eggshells and the influence of disaccharide composition on eggshell properties. Poultry Science. V. 95, issue 12, pp. 2879–2888. doi: 10.3382/ps/pew179.
24. Maria, P., Montero Garcia, M., Carmen, G., M. and Gustavo, V., 2017. Edible films and coatings: fundamentals and applications.CRC Press, Taylor & Francis Group. Issue 24, pp. 598.
25. Мaureen, B., Yves, N., Filip, V., 2011. Immerseel food science, technology and nutrition improving the safety and quality of eggs and egg products: Volume 2: Egg safety and nutritional quality. Woodhead Publishing. Issue 38, pp. 448.
26. Yuceer, M., Caner, C., 2014 Antimicrobial lysozyme-chitosan coatings affect unctional properties and shelf life of chicken eggs during storage. J. Sci. Food Agric, issue 94, pp.153–162. doi: 10.1002/jsfa.6322.
27. Yu, Shao, Changsheng, Cao, Shiliang, Chen, Miao, He, Xiaofang, Li and Danzhen, Li., 2015. Investigation of nitrogen doped and carbon species decorated TiO2with enhanced visible light photocatalytic activity by using chitosan. Applied Catalysis B: Environmental, issue 179, pp. 344–351.